r
Nosalty Logó

Vad brokkoli sajtszósszal

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
csakegygourmet
Vad brokkoli sajtszósszal
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 9% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 26% Zsír
Összesen 404 kcal
  • 9% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 26% Zsír
Összesen 807 kcal
  • 9% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 26% Zsír
Összesen 155 kcal
  • 9% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.4 g

Zsír

  • Összesen
    33.4 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    85 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    792.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    329 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    185 mg
  • Nátrium
    237 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    14.5 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    69.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    295 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    54 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    65 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    48 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    270 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    286 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    872 micro
Összesen 404 kcal
  • 9% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22.8 g

Zsír

  • Összesen
    66.8 g
  • Telített zsírsav
    40 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    170 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1584.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    659 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    58 mg
  • Foszfor
    370 mg
  • Nátrium
    473 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    29 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    138.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    589 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    109 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    129 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    96 micro
  • Kolin:
    46 mg
  • Retinol - A vitamin:
    541 micro
  • α-karotin
    31 micro
  • β-karotin
    572 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1745 micro
Összesen 807 kcal
  • 9% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.4 g

Zsír

  • Összesen
    12.8 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    33 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    304.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    126 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    71 mg
  • Nátrium
    91 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    26.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    113 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    21 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    104 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    110 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    335 micro
Összesen 155 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Valamilyen tiszta helyről szedjük le a még bimbós állapotú útszéli zsázsa felső 5 cm-nyi szárát levelestül. Napsütötte, bolygatott területeken gyakori.
  2. Vajon egy kevés vízzel fonnyasszuk össze.
  3. Készítsünk egy világos rántást: a lisztet tegyük a tűz felett felolvasztott vajhoz és kicsit pirítsunk oda neki. Folyamatosan adjuk hozzá a tejet állandó habverős kevergetés mellett, és a sajtot. Fűszerezzük szerecsendióval, borssal.
  4. Tálaljuk a vad brokkolit megmaradt rizzsel, leöntve sajtszósszal.
  • Receptkönyvben: 1
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 8
  • Össznézettség: 133
  • Feltöltés dátuma: 2024. április 04.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Vad brokkoli sajtszósszal
csakegygourmet 72 recept

Erdőkostoló blogján ismerkedtem meg ezzel az invazívan szaporodó káposztafélék családjába tartozó növénnyel, az útszéli zsázsával (Lepidium draba). Franciául szószerint vad brokkolinak hívják (brocoli sauvage). Nyersen kifejezetten erős, mustáros íze van, kissé kesernyés utóízzel, mely a főzés, különböző szószok hatására mérséklődik. Virágát, bimbóit nyersen salátába használom, mint fűszeres zöld. Francia és spanyol forrásokban a magjait a bors helyettesítésre használták régidőben.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek