r
Nosalty Logó

Újévi hájas

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Lizinka_
Újévi hájas
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
  • 5% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 24% Zsír

Hájas tésztához

Rétes tésztához

Töltéshez

Tetejére

Összesen 1158 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 24% Zsír

Hájas tésztához

Rétes tésztához

Töltéshez

Tetejére

Összesen 4629 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 24% Zsír

Hájas tésztához

Rétes tésztához

Töltéshez

Tetejére

Összesen 405 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.9 g

Zsír

  • Összesen
    68.7 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    30 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    174 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    417.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    43 mg
  • Kálcium
    91 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    206 mg
  • Nátrium
    45 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    119.8 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    82.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    103 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    98 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    49 micro
  • Kolin:
    116 mg
  • Retinol - A vitamin:
    101 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    129 micro
Összesen 1158 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    55.6 g

Zsír

  • Összesen
    274.7 g
  • Telített zsírsav
    105 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    119 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    31 g
  • Koleszterin
    695 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1669.7 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    173 mg
  • Kálcium
    362 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    115 mg
  • Foszfor
    823 mg
  • Nátrium
    181 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    479.2 g
  • Cukor
    166 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    330.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    413 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    43 mg
  • D vitamin:
    392 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    195 micro
  • Kolin:
    464 mg
  • Retinol - A vitamin:
    403 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    86 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    516 micro
Összesen 4629 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.9 g

Zsír

  • Összesen
    24 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    61 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    145.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    32 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    72 mg
  • Nátrium
    16 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.8 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    28.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    36 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    34 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    35 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    45 micro
Összesen 405 Kcal

Hozzávalók

Hájas tésztához

Rétes tésztához

Töltéshez

Tetejére

Elkészítés

Hájas tésztához

  1. A hájat 10 dkg liszttel összedolgozzuk, és négy részre osztjuk. Pihentetjük, amíg elkészül a rétestészta.
  2. 25 dkg lisztből, tejfölből, citromléből és reszelt héjából, valamint a tojások sárgájából rétestésztát készítünk, amit jól kidolgozunk. Pihentetjük egy keveset.
  3. A rétestésztát egy 25x30 cm-es téglalappá nyújtjuk, és rákenünk egy hájas cipót. Először a tészta felére, majd amikor ezt behajtottuk, akkor a negyedére. Pihentetjük kb. 15 percet.
  4. Az idő leteltével kinyújtjuk a tésztát, és ugyanúgy járunk el, mint az előbb, csak a másik oldalról kezdjük a kenést és a hajtogatást. Ezt megismételjük még a másik két cipóval is. Akkor lesz szép leveles a süti, ha ügyelünk a hajtogatás váltakozására és irányaira.
  5. Az utolsó cipó elhasználása és a pihentetés után a tésztát kb. 3-4 mm vastagságúra nyúltjuk. Tüzes, éles késsel 5x5 cm-es négyzetlapokat vágunk.
  6. A négyzetek közepére egy kanálka lekvárt teszünk, és háromszöget hajtogatunk belőle. A végeket egy kicsit összenyomjuk.
  7. Előmelegített, forró sütőben sütjük.
  8. Vaníliás porcukorral bőven meghintve kínáljuk.
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 40x40
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 15 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 9924
  • Feltöltés dátuma: 2015. január 09.

Ajánló

A hájat úgy tudjuk könnyedén kenni, ha langyos egy kicsit, vagy legalábbis szobahőmérsékletű. A tüzes - vagy forró pengéjű kés azért szükséges, hogy ne ragadjon a késre a tészta, és sütéskor könnyebben nyíljon leveleire szét.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Újévi hájas
Lizinka_ 501 recept

Régi hagyomány nálunk, hogy az új esztendő januári hidegében ezzel a kalóriadús sütivel kínáljuk vendégeinket. És persze a hólapátolás utáni kalória pótlására is megfelel. A kinti hidegből belépve a meleg konyhába, forralt bort iszogatni és hájas sütit eszegetni... hát valami nagyszerű!

Hozzászólások

Hozzávalók

Hájas tésztához

Rétes tésztához

Töltéshez

Tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek