Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Újévi hájas

Újévi hájas
Újévi hájas
120 perc / előkészület: 100 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Régi hagyomány nálunk, hogy az új esztendő januári hidegében ezzel a kalóriadús sütivel kínáljuk vendégeinket. És persze a hólapátolás utáni kalória pótlására is megfelel. A kinti hidegből belépve a meleg konyhába, forralt bort iszogatni és hájas sütit eszegetni... hát valami nagyszerű!

hozzávalók / 4 adag

Hájas tésztához

Rétes tésztához

Töltéshez

Tetejére

ajánlat

A hájat úgy tudjuk könnyedén kenni, ha langyos egy kicsit, vagy legalábbis szobahőmérsékletű. A tüzes - vagy forró pengéjű kés azért szükséges, hogy ne ragadjon a késre a tészta, és sütéskor könnyebben nyíljon leveleire szét.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hájat 10 dkg liszttel összedolgozzuk, és négy részre osztjuk. Pihentetjük, amíg elkészül a rétestészta.
  2. 25 dkg lisztből, tejfölből, citromléből és reszelt héjából, valamint a tojások sárgájából rétestésztát készítünk, amit jól kidolgozunk. Pihentetjük egy keveset.
  3. A rétestésztát egy 25x30 cm-es téglalappá nyújtjuk, és rákenünk egy hájas cipót. Először a tészta felére, majd amikor ezt behajtottuk, akkor a negyedére. Pihentetjük kb. 15 percet.
  4. Az idő leteltével kinyújtjuk a tésztát, és ugyanúgy járunk el, mint az előbb, csak a másik oldalról kezdjük a kenést és a hajtogatást. Ezt megismételjük még a másik két cipóval is. Akkor lesz szép leveles a süti, ha ügyelünk a hajtogatás váltakozására és irányaira.
  5. Az utolsó cipó elhasználása és a pihentetés után a tésztát kb. 3-4 mm vastagságúra nyúltjuk. Tüzes, éles késsel 5x5 cm-es négyzetlapokat vágunk.
  6. A négyzetek közepére egy kanálka lekvárt teszünk, és háromszöget hajtogatunk belőle. A végeket egy kicsit összenyomjuk.
  7. Előmelegített, forró sütőben sütjük.
  8. Vaníliás porcukorral bőven meghintve kínáljuk.
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x40 cm
  • költség: 800 Ft
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 823
elküldve: 0
receptkönyvben: 37
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Lizinka

Mióta szakács: 2013.12.27.
361 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: édes süti
nehézség: közepes
szezon: tél
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

leveles hájas, lekváros hájas, hájas sütemény lekvárral töltve

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1156
sertésháj 25 dkg
finomliszt 10 dkg
finomliszt 25 dkg
tejföl 2 dl
citromlé 1 citromból nyert
citromhéj 1 citromból nyert
tojássárgája 2 db
lekvár/ dzsem 20 dkg
porcukor 2 púpozott ek
vaníliás cukor 2 csomag