Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Turbános sütemény

Turbános sütemény
Turbános sütemény
62 perc / előkészület: 30 perc főzés: 15 perc sütés: 17 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez nálunk hagyományos családi süteménynek számít, kb. 25 éve készítjük előszeretettel bármilyen családi eseményre, az esküvőtől a karácsonyig. Eredetét homály fedi, de ha nagymamám jól emlékszik, akkor egy Nők Lapja hasábjain találta anno.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

A szóráshoz

ajánlat

Ebből a mennyiségből kb. 40 darab sütemény lesz.
Érdemes előző nap elkészíteni, mert másnapra megpuhul. Fagyasztani is nagyon jól lehet!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztát az összes hozzávalóval összegyúrjuk, majd kb. 0,5 cm-re kinyújtjuk. A tetején lévő keresztekhez félretesszük a tészta kb. 1/3 részét.
  2. A tölteléket úgy készítjük, hogy a cukorból és a vízből szirupot főzünk, majd belekeverjük a darált diót, illetve az ízlés szerinti mazsolát, esetleg meggyet. A diót nem szabad megpirítani előtte! A tölteléknek kézzel jól formázható állagúnak kell lennie.
  3. A kinyújtott tésztából kb. 3 cm-es korongokat szúrunk ki, és minden korongra diónyi tölteléket teszünk.
  4. A félretett tésztából vékony rudakat sodrunk, és a korongok tetejére átlósan rátesszük.
  5.  Kb. 180 C fokos sütőben rózsaszínűre sütjük, és ha kihűlt, vaníliás porcukorba forgatjuk, vagy megszórjuk vele.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 24 358
elküldve: 12
receptkönyvben: 450
elkészítve: 8/11
Facebookon megjelent: -

szakács

Zsanni

Mióta szakács: 2009.10.20.
4 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
kategória: aprósütemény
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

diós sütemény, omlós diós sütemény

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ibicity
ibicity Thu, 2013-12-12 11:56

Tavaly karácsonyra sütöttem meg először,csak jót tudok írni róla!Egyszerű,finom,mutatós!!!Köszönöm a receptet Zsanni!!!

Tunderanyo
Tunderanyo Tue, 2013-01-29 13:24

Kedves Zsanni!
Megsütöttem ezt az igazán klassz sütit a leírásod alapján és hatalmas sikerem lett vele!Szeretek új recepteket kipróbálni legyen az főtt étel,vagy sütemény.Jól záródó fémdobozban sokáig porhanyós marad!Nem csalódtam,többször el fogom készíteni.Várom a többi jó recepteket.Legyen szép napod.Tündi

aliz1982
aliz1982 Mon, 2010-12-20 12:16

Tegnap megsütöttem ezt a sütit,isteni finom,csak valami probléma miatt,sütés közben a töltelék szétfolyt,és lapos lett,mi lehetett a baj?Ugyan úgy csináltam a tölteléket ahogy le van írva,kemény is lett,jól formálható volt.

zsókuci
zsókuci Tue, 2009-12-22 11:19

Tegnap elkészítettem a sütit , kevés volt a dióm, lusta voltam darálni, és egy kis részét szilvalekvárral töltöttem, nekem úgy is nagyon finom, de a diós az igaz. Szuper.....

mokosagi
mokosagi Wed, 2009-12-09 18:25

Én ma készítettem el ezt a sütit.Egy kicsit változtattam a tölteléken:a 2 tojás fehérjét egy csipet sóval kemény habbá vertem és a diós masszához kevertem.Nagyon finom lett!

Zsanni
Zsanni / Zsanni Tue, 2009-12-08 12:24

Én még nem próbáltam mákkal. De jó ötlet, hogy a szokásos beigli helyett esetleg ezek a diós és mákos finomságok díszítsék az ünnepi asztalt. Szerintem félő, hogy egy sima mákos töltelék kifolyik belőle és lapos lesz. Ha pedig keményebbre csinálja az ember, akkor esetleg túl szárazra sikerül. Kísérletezni kellene. Ha neked sikerül eltalálni az arányokat, akkor légy szíves oszd meg velünk a töltelék receptjét! :-)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2009-12-03 00:22

A töltelékbe szoktam tenni vaniliáscukrot és reszelt citromhéjjat is

Zsanni
Zsanni / Zsanni Tue, 2009-12-01 18:15

Elfelejtettem odaírni, hogy szoktam a tölteléket, fele-fele arányban dióval és pörkölt, darált mogyoróval is készíteni. Így aztán tényleg ellenállhatatlanul finom! :-)

1633
finomliszt 25 dkg
margarin 12 dkg
tojássárgája 2 db
porcukor 12 dkg
sütőpor 0.5 csomag
tejföl 1 ek
dió 40 dkg
cukor 30 dkg
víz 0.5 dl
mazsola 100 g
porcukor 1 teáskanál
vaníliás cukor 1 csomag