Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Torta della nonna

Torta della nonna
Torta della nonna
65 perc / előkészület: 10 perc főzés: 10 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A "nagymama tortája" egy tipikus toszkán édesség, mely Guido Samorini nevéhez fűződik. Néhány vendég megelégelte a régió igen gyér és unalmas desszertkínálatát, s valami újdonság megkreálására kérte a firenzei éttermest, aki a következő héten ezzel az egyszerűen elkészíthető, de annál finomabb tortával lepte meg őket. Azóta számtalan variánsa jelent meg, de a lényeg mégis a vajas tészta-főzött krém-fenyőmag házasításában nyugszik. Ajánlom mindenkinek, aki egy könnyed, omlós, mégis krémes süteményre vágyik. Édesszájúak duplázhatják a cukor mennyiségét a krémben. Fenyőmag híján használhatunk tisztított, felezett mandulát is.

hozzávalók / 6 adag

A főzött krémhez:

A vajas tésztához:

  • 230 g liszt
  • 125 g vaj
  • 125 g cukor
  • 1 tojás
  • fél cs sütőpor
  • csipet só

Tetejére:

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A főzött krémhez elkeverjük a tojássárgákat a cukorral, majd hozzáadjuk a lisztet, felöntjük a langyos tejjel, és belereszeljük a citrom héját.
  2. Lassú tűzön sűrűsödésig főzzük, majd celofánnal letakarva félretesszük hűlni. Így elkerülhetjük, hogy a krém teteje "bebőrösödjön".
  3. A vajas tésztához egy mixer segítségével összekeverjük a lisztet a vajjal, a sóval és a sütőporral, majd hozzáadjuk a tojást és a cukrot is.
  4. Az így kapott alapot legalább fél órára hűtőbe tesszük pihenni.
  5. A magvakat vízbe áztatjuk felhasználásig, így nem fognak megégni.
  6. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, egy sütőformát kivajazunk, belisztezünk.
  7. A tésztát kettévesszük, majd két kör alakot nyújtunk. Az egyik legyen pár centivel nagyobb átmérőjű. Ezzel béleljük ki a forma alját és oldalát, úgy 1,5 cm magasan.
  8. Beletöltjük a krémet, majd betakarjuk a tészta másik felével. Figyeljünk oda, hogy a széleket jól lezárjuk, különben kifolyik a krém a sütés során.
  9. Megszurkáljuk a tortánkat egy villával, megszórjuk a lecsepegtetett fenyőmagvakkal, és körülbelül 45 perc alatt készre sütjük.
  10. Kihűtjük, és porcukorral meghintve tálaljuk.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 24 cm
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 758
elküldve: 2
receptkönyvben: 98
elkészítve: 7/10
Facebookon megjelent: -

szakács

beszter

Mióta szakács: 2013.06.30.
11 recept

receptjellemzők

alkalom: születésnap, buli receptek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
konyha: olasz
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

nagymama tortája, vajas tészta főzött krémmel, főzött krémes torta, fenyőmagos vajas tészta, pasta frolla

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!