r
Nosalty Logó

Torta della nonna

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Torta della nonna
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 9% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A főzött krémhez

A vajas tésztához + a tetejére

Összesen 553 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A főzött krémhez

A vajas tésztához + a tetejére

Összesen 3316 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A főzött krémhez

A vajas tésztához + a tetejére

Összesen 269 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    10.5 g

Zsír

  • Összesen
    24.5 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    183 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    615 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    24 mg
  • Kálcium
    200 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    227 mg
  • Nátrium
    141 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    71.7 g
  • Cukor
    35 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    21.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    194 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    28 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    32 micro
  • Kolin:
    116 mg
  • Retinol - A vitamin:
    190 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    42 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    159 micro
Összesen 553 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    63.1 g

Zsír

  • Összesen
    147 g
  • Telített zsírsav
    77 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    42 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    1100 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3690.2 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    146 mg
  • Kálcium
    1201 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    121 mg
  • Foszfor
    1362 mg
  • Nátrium
    843 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    430 g
  • Cukor
    211 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    127.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1161 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    170 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    194 micro
  • Kolin:
    697 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1139 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    254 micro
  • β-crypt
    27 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    953 micro
Összesen 3316 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    11.9 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    89 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    297.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    97 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    110 mg
  • Nátrium
    68 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    34.7 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    10.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    94 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    56 mg
  • Retinol - A vitamin:
    92 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    77 micro
Összesen 269 Kcal

Hozzávalók

A főzött krémhez

A vajas tésztához + a tetejére

Elkészítés

A főzött krémhez

  1. A főzött krémhez elkeverjük a tojássárgákat a cukorral, majd hozzáadjuk a lisztet, felöntjük a langyos tejjel, és belereszeljük a citrom héját.
  2. Lassú tűzön sűrűsödésig főzzük, majd celofánnal letakarva félretesszük hűlni. Így elkerülhetjük, hogy a krém teteje "bebőrösödjön".

A vajas tésztához + a tetejére

  1. A vajas tésztához egy mixer segítségével összekeverjük a lisztet a vajjal, a sóval és a sütőporral, majd hozzáadjuk a tojást és a cukrot is.
  2. Az így kapott alapot legalább fél órára hűtőbe tesszük pihenni.
  3. A magvakat vízbe áztatjuk felhasználásig, így nem fognak megégni.
  4. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, egy sütőformát kivajazunk, belisztezünk.
  5. A tésztát kettévesszük, majd két kör alakot nyújtunk. Az egyik legyen pár centivel nagyobb átmérőjű. Ezzel béleljük ki a forma alját és oldalát, úgy 1,5 cm magasan.
  6. Beletöltjük a krémet, majd betakarjuk a tészta másik felével. Figyeljünk oda, hogy a széleket jól lezárjuk, különben kifolyik a krém a sütés során.
  7. Megszurkáljuk a tortánkat egy villával, megszórjuk a lecsepegtetett fenyőmagvakkal, és körülbelül 45 perc alatt készre sütjük.
  8. Kihűtjük, és porcukorral meghintve tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 24
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 7
  • Össznézettség: 7560
  • Feltöltés dátuma: 2013. július 09.

Receptkategóriák

A "nagymama tortája" egy tipikus toszkán édesség, mely Guido Samorini nevéhez fűződik. Néhány vendég megelégelte a régió igen gyér és unalmas desszertkínálatát, s valami újdonság megkreálására kérte a firenzei éttermest, aki a következő héten ezzel az egyszerűen elkészíthető, de annál finomabb tortával lepte meg őket. Azóta számtalan variánsa jelent meg, de a lényeg mégis a vajas tészta-főzött krém-fenyőmag házasításában nyugszik. Ajánlom mindenkinek, aki egy könnyed, omlós, mégis krémes süteményre vágyik. Édesszájúak duplázhatják a cukor mennyiségét a krémben. Fenyőmag híján használhatunk tisztított, felezett mandulát is.

Hozzászólások

Hozzávalók

A főzött krémhez

A vajas tésztához + a tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ez az 5 dolog kell a legfinomabb bundás kenyérhez

Készüljön reggelire vagy vacsorára, esetleg hétvégi dekadenciával ebédre, a bundás kenyérnek van néhány kritikus követelménye, amit nem érdemes elhibázni. Elő a tojással és a serpenyővel, süssük meg álmaink kenyerét!