r
Nosalty Logó

Torta della nonna

NS
Torta della nonna
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A főzött krémhez

A vajas tésztához + a tetejére

553
Kalória
10.5g
Fehérje
71.7g
Szénhidrát
24.5g
Zsír
21.2g
Víz
183.3g
Koleszterin
1.5g
Élelmi rost
35.1g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A főzött krémhez

A vajas tésztához + a tetejére

Összesen 553 kcal
  • 9% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A főzött krémhez

A vajas tésztához + a tetejére

Összesen 3316 kcal
  • 9% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A főzött krémhez

A vajas tésztához + a tetejére

Összesen 269 kcal
  • 9% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    10.5 g

Zsír

  • Összesen
    24.5 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    183 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    615 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    24 mg
  • Kálcium
    200 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    227 mg
  • Nátrium
    141 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    71.7 g
  • Cukor
    35 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    21.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    194 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    28 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    32 micro
  • Kolin:
    116 mg
  • Retinol - A vitamin:
    190 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    42 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    159 micro
Összesen 553 kcal
  • 9% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    63.1 g

Zsír

  • Összesen
    147 g
  • Telített zsírsav
    77 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    42 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    1100 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3690.2 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    146 mg
  • Kálcium
    1201 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    121 mg
  • Foszfor
    1362 mg
  • Nátrium
    843 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    430 g
  • Cukor
    211 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

Víz

  • Összesen
    127.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1161 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    170 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    194 micro
  • Kolin:
    697 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1139 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    254 micro
  • β-crypt
    27 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    953 micro
Összesen 3316 kcal
  • 9% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    11.9 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    89 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    297.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    97 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    110 mg
  • Nátrium
    68 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    34.7 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    10.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    94 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    56 mg
  • Retinol - A vitamin:
    92 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    77 micro
Összesen 269 kcal

Elkészítés

A főzött krémhez

  1. A főzött krémhez elkeverjük a tojássárgákat a cukorral, majd hozzáadjuk a lisztet, felöntjük a langyos tejjel, és belereszeljük a citrom héját.
  2. Lassú tűzön sűrűsödésig főzzük, majd celofánnal letakarva félretesszük hűlni. Így elkerülhetjük, hogy a krém teteje "bebőrösödjön".

A vajas tésztához + a tetejére

  1. A vajas tésztához egy mixer segítségével összekeverjük a lisztet a vajjal, a sóval és a sütőporral, majd hozzáadjuk a tojást és a cukrot is.
  2. Az így kapott alapot legalább fél órára hűtőbe tesszük pihenni.
  3. A magvakat vízbe áztatjuk felhasználásig, így nem fognak megégni.
  4. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, egy sütőformát kivajazunk, belisztezünk.
  5. A tésztát kettévesszük, majd két kör alakot nyújtunk. Az egyik legyen pár centivel nagyobb átmérőjű. Ezzel béleljük ki a forma alját és oldalát, úgy 1,5 cm magasan.
  6. Beletöltjük a krémet, majd betakarjuk a tészta másik felével. Figyeljünk oda, hogy a széleket jól lezárjuk, különben kifolyik a krém a sütés során.
  7. Megszurkáljuk a tortánkat egy villával, megszórjuk a lecsepegtetett fenyőmagvakkal, és körülbelül 45 perc alatt készre sütjük.
  8. Kihűtjük, és porcukorral meghintve tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 10 p
  • Sütés ideje: 45 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 24

A "nagymama tortája" egy tipikus toszkán édesség, mely Guido Samorini nevéhez fűződik. Néhány vendég megelégelte a régió igen gyér és unalmas desszertkínálatát, s valami újdonság megkreálására kérte a firenzei éttermest, aki a következő héten ezzel az egyszerűen elkészíthető, de annál finomabb tortával lepte meg őket. Azóta számtalan variánsa jelent meg, de a lényeg mégis a vajas tészta-főzött krém-fenyőmag házasításában nyugszik. Ajánlom mindenkinek, aki egy könnyed, omlós, mégis krémes süteményre vágyik. Édesszájúak duplázhatják a cukor mennyiségét a krémben. Fenyőmag híján használhatunk tisztított, felezett mandulát is.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek