r
Nosalty Logó

Töpörtyűs pogácsa Tündér konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Töpörtyűs pogácsa Tündér konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
  • 11% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 28% Zsír
Összesen 1332 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 28% Zsír
Összesen 5325 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 28% Zsír
Összesen 421 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    32 g

Zsír

  • Összesen
    79.1 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    110 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1536.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    59 mg
  • Kálcium
    77 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    39 mg
  • Foszfor
    235 mg
  • Nátrium
    1121 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    118.4 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    51.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    51 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    35 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    90 micro
  • Kolin:
    98 mg
  • Retinol - A vitamin:
    51 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    149 micro
Összesen 1332 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    127.8 g

Zsír

  • Összesen
    316.2 g
  • Telített zsírsav
    33 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    33 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    441 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6146.5 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    236 mg
  • Kálcium
    307 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    158 mg
  • Foszfor
    941 mg
  • Nátrium
    4482 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    473.5 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    205.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    204 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    141 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    361 micro
  • Kolin:
    392 mg
  • Retinol - A vitamin:
    203 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    597 micro
Összesen 5325 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.1 g

Zsír

  • Összesen
    25 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    35 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    485.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    74 mg
  • Nátrium
    354 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    16.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    16 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    16 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    47 micro
Összesen 421 Kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A cukrot a langyos tejhez adjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
  2. A lisztet egy tálba szitáljuk, egy tojással, a zsírral, a tejföllel, a fehérborral, a felfutott élesztővel és a sóval jól összedolgozzuk, ha szükséges adjunk hozzá 1-1,5 dl vizet. A rétestésztához hasonló állagú tésztát kapunk, amelyet 20 percig pihentetünk.
  3. Amíg a tészta pihen, ledaráljuk a töpörtyűt. (Késes aprítót is használhatunk.)
  4. Ezt követően a tésztát 40 x 30 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk, vékonyan rákenjük a darált töpörtyűt. A megkent tésztát feltekerjük, nyújtófával kissé szétnyomkodjuk, az így kapott hosszúkás tészta két szélét középre majd félbe hajtjuk. Langyos helyen 30 percet pihentetjük.
  5. Majd ismét nyújtófával lelapítjuk, három rétegűre hajtjuk és langyos helyen 30 percig pihentetjük, majd újabb nyújtás, hajtogatás és pihentetés következik.
  6. Ezt követően ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét éles késsel bevagdossuk, majd pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a pogácsákat, tetejüket felvert tojással megkenjük. Vigyázzunk, nehogy az oldalára folyjon, mert az akadályozza a tészta felemelkedését.
  7. Előmelegített sütőben pirosra sütjük.
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés ideje: 35 perc
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 701
  • Tegnapi nézettség: 187
  • 7 napos nézettség: 1085
  • Össznézettség: 439941
  • Feltöltés dátuma: 2012. február 16.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A töpörtyűs pogácsáról dédnagymamám jut eszembe. Sokszor, sokféle pogácsát sütött. Nagy mestere volt a kelt tésztáknak. Sajnos nem maradtak tőle receptek, de a töpörtyűs pogácsát sikerült olyanra kikísérleteznem, amilyenre Ő sütötte. Kívül ropogósra, belül puhára, a tetején szétváló tésztakockákkal, amelyeket imádok egyenként letörölgetve majszolni:) A töpörtyűs pogácsa készítésének szezonja főleg a disznóvágási, illetve az azt követő időszakra tehető, de természetesen máskor is süthető. A töpörtyű ledarálva, vagy apróra vágva kerül a tésztába. Egyszerűbb változata, amikor a darált töpörtyűt a tésztához keverjük. A kicsit bonyolultabb, hajtogatott töpörtyűs pogácsát az alábbiak szerint készíthetjük. A recept először a Pécsi Borozó 2011 évi tavaszi számában jelent meg.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek