Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Töltött ünnepi kalács

Töltött ünnepi kalács
Töltött ünnepi kalács
80 perc / előkészület: 40 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Igazi ünnepi finomság! Én valódi marcipánt használtam, ami nagyon jól dominál a sütiben, de nem reszeltem, hanem apró darabokra csipkedtem bele, mivel nagyon puha.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez

ajánlat

Tárolás: Letakarva 1 hétig is puha marad.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Kivajazunk vékonyan egy 24 cm átmérőjű csatos tortakarikát.
  2. Az összes hozzávalót mérjük ki a dagasztógép táljába úgy, hogy az élesztő a sóval és a cukorral közvetlenül ne érintkezzen, majd gyúrjuk teljesen simára a tésztát. Ha a dagasztás kétharmadánál azt látjuk, hogy nem tudunk sima felületet adni a tésztának, mert foszlik, szakad, kevés tejet dagasszunk még a tésztába.
  3. Ezután takarjuk le a tésztát nedves konyharuhával, és 30-50 perc alatt kelesszük duplájára.
  4. Vékony liszten hosszúkás téglalapra (kb. 30x40 cm-re) nyújtjuk a tésztát, és vékonyan ecseteljük meg vízzel.
  5. Egy nagy lyukú reszelővel reszeljük rá a marcipánt, majd egyenletesen hintsük el rajta az alaposan lecsurgatott meggyet.
  6. Szorosan feltekerjük a tésztát, majd csigává tekerjük, és a hajtással lefelé az előkészített tortaformába tesszük.
  7. Ismét kb. 30-50 percen át kelesztjük a kalácsot, majd egész tojással megkenjük, és előmelegített 170 C-os sütőben 40 perc alatt készre sütjük. Közben egyszer kenjük át a kalácsot tejjel.
  8. Ha megsült, takarjuk le konyharuhával, és így hagyjuk kihűlni. Kivesszük a formából, és kihűlés után szeleteljük.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 24 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 921
elküldve: 0
receptkönyvben: 72
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Zsuzsamama56

Mióta szakács: 2013.01.20.
312 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, buli receptek, karácsonyi édességek, újév, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

meggyes-marcipános kalács, kelt kalács meggyel és marcipánnal, ünnepi kalács

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

540
finomliszt 38 dkg
porcukor 5 dkg
vaj 5 dkg
instant élesztő 1 tasak (7 gr)
1 csipet
tojás 1 db
tej 120 ml
vaníliás cukor 1 csomag
citromhéj 1 citromból nyert
víz 0.5 dl
marcipán 20 dkg
meggy 20 dkg
tojássárgája 1 db
tej 4 ek