r
Nosalty Logó

Tiramisu inf3rno konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
inf3rno
Tiramisu inf3rno konyhájából
adag
Előkészítés
perc
süti sütés nélkül
  • 5% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 16% Zsír

Krémhez

Piskótához

Összesen 566 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 16% Zsír

Krémhez

Piskótához

Összesen 5646 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 16% Zsír

Krémhez

Piskótához

Összesen 264 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.7 g

Zsír

  • Összesen
    31.5 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    139 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    251 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    53 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    39 mg
  • Foszfor
    78 mg
  • Nátrium
    74 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    62.4 g
  • Cukor
    50 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    92 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    198 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    30 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    68 mg
  • Retinol - A vitamin:
    195 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    36 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    97 micro
Összesen 566 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    86.5 g

Zsír

  • Összesen
    315.5 g
  • Telített zsírsav
    130 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    62 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    1386 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2509.9 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    65 mg
  • Kálcium
    534 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    385 mg
  • Foszfor
    777 mg
  • Nátrium
    740 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    623.7 g
  • Cukor
    501 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    919.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1984 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    297 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    21 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    119 micro
  • Kolin:
    680 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1954 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    360 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    974 micro
Összesen 5646 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4 g

Zsír

  • Összesen
    14.7 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    65 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    117.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    36 mg
  • Nátrium
    34 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    29.1 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    42.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    93 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    91 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    17 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    45 micro
Összesen 264 Kcal

Hozzávalók

Krémhez

Piskótához

  • 40 db babapiskóta (olasz piskóta (savoiardi), nagyságrendekkel jobb ízre és állagra, mint a többi)
  • 4 dl feketekávé (kevés amarettoval, de a kávé helyett lehet eperszószt (30dkg eper, 2.5 dl tej, cukor, mixer) is használni, ha az szimpatikusabb)

Elkészítés

Krémhez

  1. Tegyük fel a kávét. Amíg a kávé lefő, tegyük a habtejszínt a fagyasztóba, körülbelül 15 perc elég neki, de maradhat tovább is. (Egy óránál tovább semmiképp se hagyjuk bent, mert ha kifagy belőle a víz, akkor onnantól használhatatlan. Ha csak a benne lévő zsír dermed meg, azzal nincs probléma, ki lehet kaparni a dobozából. Minél hidegebb a tejszín, annál könnyebb belőle habot verni.)
  2. Amíg a tejszín hűl, addig tegyünk fel kevés vizet egy edényben, ezzel fogjuk gőzölni a tojást. (Az elején nyugodtan fel lehet tenni maximum fokozatra a gázt, amíg felforr a víz, és csak utána visszavenni. Főzőlapnál már macerásabb, ott jobb, ha alapból takarékon van.)
  3. Amíg a víz melegszik, addig tegyük a lapzselatint egy kevés vízbe, hogy megszívja magát.
  4. Amíg a zselatin magába szívja a vizet, addig keverjük simára a tojást és a cukrot habverővel. (Csak annyi a lényeg, hogy egyenletesen elkeveredjenek.)
  5. Mire ez megtörténik, addigra a vizünk már remélhetőleg felforrt. Vegyük a gázt takarékra, tegyük föléje a tojásos masszát, és kezdjük el melegíteni. (Addig kell melegíteni, amíg csípős nem lesz. Akkor jó, ha belemártjuk az ujjunkat, és érezzük, hogy egy kicsit éget. Hőmérővel sosem néztem meg, de biztos, hogy valamivel 40 fok felett lehet a hőmérséklete. Ennek leginkább fertőtlenítés szempontjából van jelentősége. Aki nem fél a szalmonellától, vagy fél, hogy rántottát kap, az nyugodtan kihagyhatja ezt a lépést.)
  6. Miután a tojás felmelegedett (max 10 perc), vegyük le a tűzről, nyomjuk ki a felesleges vizet a zselatinból, és tegyük be a tojásba. A zselatin szépen feloldódik a langyos masszában. (Ha nem melegítettük előzőleg a tojást, akkor kénytelenek leszünk felmelegíteni a zselatint, hogy feloldódjon. Ehhez egy kevés meleg víz elég. Ne tegyük tűzre, ha a tojás melegítés nem ment, mert abból csak baj lesz. Lehet kapni hidegen elkeverhető port is. Nekem azzal nincsenek jó tapasztalataim, a lapzselatinnal viszont garantáltan betonkemény krém lesz, amit tiramisu kockákra tudunk majd vágni. Ha ez nem szempont, akkor jó a hidegen elkeverhető változat is, vagy rábízhatjuk magunkat a habfixálóra, amit a tejszínhez adunk, bár ez utóbbit még sosem próbáltam.)
  7. Indítsuk el a habverőt, és egészen kihűlésig keverjük a tojásos masszánkat. (Itt nem érdemes spórolni az idővel, mert ha nem kihűlésig keverjük, akkor megolvasztja a zsírt a tejszínben, és könnyen folyóssá válhat a krémünk. Körülbelül 5-10 percről van szó évszaktól függően. Nagy melegben érdemes ezután a hűtőbe tenni a tojásos masszát, amíg a tejszínnel foglalkozunk.)
  8. Ha megvan a tojásos rész, akkor vegyük ki a hűtőből a tejszínt, és verjük fel keményre azt is a habfixálóval és a vaníliás cukorral. (A vaníliás cukrot már az elején beletehetjük, a habfixálót pedig körülbelül 3 perc után, amikor már kezd krémesedni. Ezek után további 2-3 percig kell verni, és kész a tejszínhab. Akkor jó, ha egyáltalán nem folyós, ezt viszont tényleg csak hideg tejszínnel lehet elérni.)
  9. Először lágyítsuk fel a mascarponét a tojásos habbal, majd ezt az elegyet keverjük el a tejszínhabbal. A tejszínhabnál mindenképp figyeljünk arra, hogy ne törjön össze a hab. Lehetőség szerint csak fakanállal, vagy spatulával dolgozzunk, nagy széles mozdulatokkal a kevergetés helyett. Ha idáig eljutottunk, akkor kész a krémünk, és foglalkozhatunk a tiramisu összeállításával, ami körülbelül 15 percet fog igénybe venni.
  10. Tegyük az asztalra a piskótákat, a kávét és a krémet. A piskótákat mártsuk a kávéba, ami remélhetőleg eddigre már kihűlt. (Egy másodperc merülés elég nekik. Ha sokáig marad bent, akkor szétmállik, ha nem mártjuk be rendesen, akkor száraz lesz.)
  11. A kávés piskótákat rétegezzük egy (vagy több) lehetőleg szögletes edénybe úgy, hogy egy irányba mutassanak. Ha nem jön ki hosszra, akkor nyugodtan el lehet törni.
  12. Az első réteg piskótára tegyünk egy réteg krémet, majd szépen simítsuk el azt. (Az első rétegre lehet opcionális dolgokat tenni, mint pl csoki reszelék, eper, cseresznye, lekvár, stb... A gyümölcsöket nehéz elvágni, úgyhogy a tökéletes, cukrászdai tiramisura jellemző kocka forma velük nem garantált.)
  13. Csináljunk egy második réteget is ugyanúgy, mint az előzőt.
  14. A második réteg tetejére lehet kakaót, fahéjat, vagy bármi egyéb opcionális dolgot szórni.
  15. Legalább néhány óra kell neki a hűtőben mire a hab megdermed és a piskóta meglágyul. Amennyiben kristálycukorral dolgoztunk, azt is meg kell várni, amíg felolvad. (Lehetőleg fedjük le, vagy ne tartsuk füstölt húsok mellett.)
  16. Forró késsel vágjuk kocka formára, és úgy tálaljuk, bár nálunk már a dobozából el szokott tűnni mire a tálalásra kerülne a sor... ;-)
  • Elkészítettem: 20 alkalommal
  • Receptkönyvben: 57
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 21093
  • Feltöltés dátuma: 2013. augusztus 25.

Ajánló

Mivel desszertről van szó, ezért nyilván desszertbort, pezsgőt, vagy habzóbort lehet mellé ajánlani. A száraz vörössel elég kemény kontrasztot alkotnának... :-)

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Tiramisu inf3rno konyhájából
inf3rno 7 recept

Imádom az olasz konyhát, és már nagyon régóta el szerettem volna készíteni ezt az édességet. Azért is volt logikusabb nyáron elkészíteni, mert a jégkrémtől könnyen megfázok, ez viszont szintén hűvösebb édesség, de mégsem annyira fagyos, mint a jégkrém. Az eredeti receptet egy ismerősöm ajánlotta az apróséf oldaláról, azt módosítottam a saját szájízem szerint.

Hozzávalók

Krémhez

Piskótához

Címlapról ajánljuk

További cikkek