Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tiramisu ahogy Sütőtök készíti

Tiramisu ahogy Sütőtök készíti
Tiramisu ahogy Sütőtök készíti
30 perc / előkészület: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Imádom a tiramisut, de életemben egyetlen egyszer ettem olyan igazán csodával felérőt, amit azóta sem tudok kiheverni. :) Sajnos nekem az eredeti leírás, melyben tömény feketekávé szerepel, túl keserű. Egy kedves ismerősünktől származik ez a titkos recept, és szerintem ez a világ legjobb tiramisuja (mint mindenkinek a magáé, de nem baj :D).

Sajnos a fényképen levő adagnál elkövettem azt a hibát, hogy elbambultam 1-1 másodpercet, egy csöppet túl is áztak a piskóták, de közben néztem valami romantikus filmet, ez van. :D Eztán nyilvánvalóan nem bírtam kivárni a pihentetési időt, két-három órát vért izzadtam, majd feltéptem a hűtőt, és "lesz, ami lesz"- alapon beleugrottam egy fejest. :D Ha okosan kivártam volna a másnapot, már szépen lehetett volna "vágni", de az élvezeti értékéből nem vont le. :)

hozzávalók / 5 adag

A krémhez

A piskótához

ajánlat

Isteni úgy, ahogy van. Aki viszont nem szereti a nyers tojás felhasználását, az ne ezt a receptet válassza, bár a tiramisu híresen "nyers tojásos" étel.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egyelőre betesszük a hűtőbe. (Hidegen lehet szép kemény habbá felverni.)
  2. A sárgáját 7 ek cukorral, 3 csomag vaníliás cukorral és 0,5 dl rummal kikeverjük, majd hozzáadjuk a mascarponét is.
  3. A fehérjéket ekkor jól felverjük, és a krémbe forgatjuk.
  4. A kávéból, tejből, maradék rumból, 1 ek kakaóból, vaníliás cukorból és kristálycukorból készítünk egy elegyet. A mennyiségek  változhatnak, mert ízlés szerint lehet kialakítani, ki mennyire szeretné keserűre-édesre-rumosra-tejesre. A lényeg, hogy legyen egy karakteres aromájú, édes és lágy "tejeskávénk".
  5. Egy tepsit vagy jénait magunk mellé veszünk, és elkezdjük a rétegezést. Először egy kis krémet elsimítunk a tál alján.
  6. A piskótákat pontosan 2 másodpercig beáztatjuk a kávés-tejes szószba, és a krémre rakosgatjuk szabályosan, nem túl szorosan. Nagyon fontos, hogy szigorúan 3 másodperc legyen az áztatás, mert pillanatok alatt szétmállik, 3 másodpercnél kevesebbtől pedig nem szívja meg magát eléggé.
  7. Szóval az első piskótarétegre jön vastagon a krém kb. fele, majd ezt megszórjuk 1 ek kakaóval.
  8. A következő réteg ismét az áztatott piskóta, majd a maradék krém, és a legtetejére újabb ek kakaó.
  9. Az egészet 1 napra, de legalább egy éjszakára hűtőben összeérleljük, majd hidegen tálaljuk.
  • tepsi mérete: 25x35 cm
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 8 735
elküldve: 3
receptkönyvben: 126
elkészítve: 4/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Sütőtök89

Mióta szakács: 2012.06.13.
66 recept

receptjellemzők

alkalom: születésnap, karácsonyi édességek, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyhatechnológia: süti sütés nélkül
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, uzsonna
konyha: olasz
kalória: magas
adag: 5 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

krémes babapiskótás sütemény, tiramisu tojással

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vcsuka
pussycat / vcsuka Sat, 2012-09-01 05:38

Ez a legjobb tiramisu recept. Nem azert mert en is igy csinalom, de tenyleg sok receptet megneztem, es talaltam egy ilyet, csak a kulombseg az volt, hogy mivel ez egy olasz recept volt, az olaszok a tojashabot ugy csinaljak, hogy a cukorbol szirupot foznek, majd belekeverik a kemenyre vert tojasfeherjebe, amit ugy neveznek, (persze angolul), hogy "italian meringue". En csak ugy csinalom ahogyan te itt leirod. Nagyon finom valoban. Gratula, Veronika

Sütőtök89
Sütőtök89 / Sütőtök89 Sat, 2012-09-01 11:27

De jó, köszönöm! Akkor hátha sokaknak örömet szerez majd ez a változat! :) A tiramisu nekem olyan, mint a lecsó: ahány ház, annyi féle, ezért kerestem én is évekig a számomra "igazit".

1450
mascarpone 750 g
tojássárgája 7 db
tojásfehérje 7 db
cukor 7 ek
rum 0.5 dl
vaníliás cukor 3 csomag
cukor 2 ek
feketekávé 4 dl
tej 4 dl
rum 1.5 dl
instant kakaópor 3 ek
babapiskóta 600 g
vaníliás cukor 2 csomag