r
Nosalty Logó

Téli káposztás lepény

Országh Kitti
Téli káposztás lepény
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

615
Kalória
13.2g
Fehérje
52g
Szénhidrát
39.1g
Zsír
192.7g
Víz
105.6g
Koleszterin
5.8g
Élelmi rost
8g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 615 kcal
  • 4% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 2458 kcal
  • 4% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 159 kcal
  • 4% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    13.2 g

Zsír

  • Összesen
    39.1 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    106 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    479.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    158 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    40 mg
  • Foszfor
    167 mg
  • Nátrium
    88 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    52 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    192.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    161 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    72 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    300 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    105 micro
  • Kolin:
    62 mg
  • Retinol - A vitamin:
    104 micro
  • α-karotin
    50 micro
  • β-karotin
    652 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    742 micro
Összesen 615 kcal
  • 4% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    53 g

Zsír

  • Összesen
    156.6 g
  • Telített zsírsav
    67 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    63 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    423 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1919.7 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    88 mg
  • Kálcium
    634 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    159 mg
  • Foszfor
    667 mg
  • Nátrium
    353 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    208.1 g
  • Cukor
    32 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

Víz

  • Összesen
    770.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    643 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    287 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    1199 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    420 micro
  • Kolin:
    249 mg
  • Retinol - A vitamin:
    417 micro
  • α-karotin
    198 micro
  • β-karotin
    2606 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2966 micro
Összesen 2458 kcal
  • 4% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    3.4 g

Zsír

  • Összesen
    10.1 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    27 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    124.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    43 mg
  • Nátrium
    23 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    13.5 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    49.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    42 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    19 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    78 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    27 micro
  • α-karotin
    13 micro
  • β-karotin
    169 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    192 micro
Összesen 159 kcal

Elkészítés

  1. Előkészítjük a káposztát: a kissé sérült külső leveleket eltávolítjuk, kettévágjuk a fejet. A felét kis lyukú reszelőn aprítjuk, sózzuk, borsozzuk.
  2. Összeállítjuk a tésztát: a kolozsvári apró kockákra vágjuk, akárcsak a vöröshagymát és a petrezselymet, a fokhagymát áttörjük. Hozzáadunk egy tojást.
  3. Óvatosan elkezdjük adagolni a lisztet és a tejet, nagyjából 2 decit (jól járunk a magasabb zsírtartalmúval). Hozzáadjuk az olvasztott vajat, és addig keverjük, amíg szép, homogén, palacsintaszerű tésztát kapunk.
  4. Egy réteg tészta, rá a káposzta, majd a tetejére újfent tészta kerül. Ne felejtsük az edényt - amiben sütjük- kivajazni.
  5. 180 fokon kb. 35 perc alatt készre sütjük, hagyjuk kihűlni. Tejföllel vagy szószok, mártások mellé kitűnő, de önmagában is "eteti magát".

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 35 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Káposztás lepényt is készítenek Franciaországban - számos régiója közül ezt éppen Elzászban, ahol a szomszédos Németország gasztrohagyományaiból csurran-cseppen: nehéz, házias, vidéki ízek a jellemzőek, így nem meglepő, ha a káposztás ételekből is jut pár.

További receptek

Olasz tejberizspite

Az olaszok nagyon sok mindenből képesek pitét sütni: az ellenállhatatlanul omlós tésztába például tejberizst is töltenek. Ilyenkor születik meg a budino di riso, vagyis tejberizspite, ami ...

Lakos Benedek

Epres leveles pite

A leggyorsabban elkészülő gyümölcsös pitékhez megengedett a házi tészta mellőzése, így ugyanis tényleg nevetséges mennyiségű idő alatt hozzájuthatunk a zamatosan gyümölcsös ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...