Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Téli káposztás lepény

Téli káposztás lepény
Téli káposztás lepény
55 perc / előkészület: 20 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Káposztás lepényt is készítenek Franciaországban - számos régiója közül ezt éppen Elzászban, ahol a szomszédos Németország gasztrohagyományaiból csurran-cseppen: nehéz, házias, vidéki ízek a jellemzőek, így nem meglepő, ha a káposztás ételekből is jut pár.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előkészítjük a káposztát: a kissé sérült külső leveleket eltávolítjuk, kettévágjuk a fejet. A felét kis lyukú reszelőn aprítjuk, sózzuk, borsozzuk.
  2. Összeállítjuk a tésztát: a kolozsvári apró kockákra vágjuk, akárcsak a vöröshagymát és a petrezselymet, a fokhagymát áttörjük. Hozzáadunk egy tojást.
  3. Óvatosan elkezdjük adagolni a lisztet és a tejet, nagyjából 2 decit (jól járunk a magasabb zsírtartalmúval). Hozzáadjuk az olvasztott vajat, és addig keverjük, amíg szép, homogén, palacsintaszerű tésztát kapunk.
  4. Egy réteg tészta, rá a káposzta, majd a tetejére újfent tészta kerül. Ne felejtsük az edényt - amiben sütjük- kivajazni.
  5. 180 fokon kb. 35 perc alatt készre sütjük, hagyjuk kihűlni. Tejföllel vagy szószok, mártások mellé kitűnő, de önmagában is "eteti magát".
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 15 325
elküldve: 12
receptkönyvben: 417
elkészítve: 21/21
Facebookon megjelent: -

szakács

Országh Kitti

Mióta szakács: 2012.05.02.
34 recept

receptjellemzők

konyha: francia
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
diéta: cukormentes
konyhatitkok: gourmet
alkalom: karácsonyi receptek, újév
nehézség: könnyű
kategória: pite
szezon: tél
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: meleg előétel
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

sós lepény, szalonnás lepény káposztával

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

varnai
varnai Fri, 2019-01-04 11:17

A káposzta felét lereszeljük. A másik felével mi történik?

Országh Kitti
Országh Kitti / Országh Kitti Mon, 2013-12-30 10:52

Sziasztok, igen, a gyúrás valójában keverés. Nagyon ajánlom, gyors, mégis kicsit más étel, mint a megszokottak! Szép napot, Kitti

ari80
ari80 Sat, 2013-12-21 00:46

Én is megsütöttem, nekem nokedli sűrűségű lett a tészta, öntöttem hozzá tejet, így viszont hosszabb ideig kellett sütni , viszont nagyon finom lett! Olyan mint egy lágy pite.

Gyöngyi Bt.
Gyöngyi Bt. Mon, 2013-12-16 22:07

Sziasztok! Én megcsináltam és palacsintatészta szerű lett, úgyhogy semmiképpen nem gyúrni kell. Szerintem elírás. Egyébként finom az íze. Mi paprikás tejföllel ettük és a páromnak kifejezetten izlett.

ari80
ari80 Mon, 2013-12-16 00:42

Erre én is kiváncsi lennék, holnap akartam megcsinálni.

vcsuka
pussycat / vcsuka Fri, 2013-12-13 10:44

Bocsi, de nem egeszen ertem. A tesztat gyurjuk vagy keverjuk? Ha gyurjuk, akkor hogy lesz palacsinta teszta? Es ha gyurjuk akkor, ki is kell sodorni…nekem ez nem vilagos, a palacsinta teszta, az hig es folyos:)

cékla
cékla Wed, 2013-12-11 12:49

Most toltam be a sütőbe. Igaz, ami igaz, egy picit változtattam, mert megpirítottam a hagymát és a szalonnát. A káposztába meg került egy kis friss kapor is. Szóval erdélyesítettük egy kicsit a receptet, de szerintem isteni lesz. Majd a család véleményét is tolmácsolom :)

615
finomliszt 20 dkg
tej 2 dl
vaj 5 dkg
kolozsvári szalonna 15 dkg
petrezselyem 1 csokor
tojás 1 db
káposzta 0.5 közepes db
0 ízlés szerint
fekete bors 0 ízlés szerint
vöröshagyma 1 közepes db
fokhagyma 2 gerezd