Nosalty Logó

Tejleves

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
ze(n)derta
Ezen a képen: Tejleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 167 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 664 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 30 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    5.7 g

Zsír

  • Összesen
    2.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    877.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    165 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    30 mg
  • Nátrium
    663 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26.2 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    393 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    24 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    92 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    68 micro
  • Kolin:
    1 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    284 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    313 micro
Összesen 167 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    22.7 g

Zsír

  • Összesen
    10.7 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3511.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    661 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    54 mg
  • Foszfor
    121 mg
  • Nátrium
    2651 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    104.8 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    1572.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    95 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    33 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    369 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    274 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1138 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1253 micro
Összesen 664 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    1 g

Zsír

  • Összesen
    0.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    161.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    2 mg
  • Foszfor
    6 mg
  • Nátrium
    122 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    72.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    52 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    58 micro
Összesen 30 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A felaprított vöröshagymát, és a petrezselyemzöld szárát1 dl vízben megpároljuk.
  2. Ha már elfőtte a vizet, hozzáadjuk a rizst és kicsit "pirítjuk", sózzuk, majd kb. 1,5 l vízzel felengedve és addig főzzük, amíg a rizsszemek szét nem nyílnak.
  3. (Ha apró száraztésztával készítjük, akkor azt nem kell pirítani, és csak pár percig főzzük.
  4. Ha friss tésztát használunk, akkor kb. 10 percig főzzük a hagymás levet és azután tesszük bele.)
  5. A tűzről levéve hozzákeverjük az apróra vágott petrezselyemzöldet és felöntjük a tejjel, hogy kb. 2 l legyen.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 7
  • 7 napos nézettség: 72
  • Össznézettség: 37026
  • Feltöltés dátuma: 2008. május 10.

Ajánló

Eredetileg nem rizzsel készült, hanem 1 egész tojásból gyúrt tésztát reszelt bele anyukám. Érdemes úgy is kipróbálni.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

ze(n)derta 188 recept

Most biztosan sokan meglepődtek a név hallatán... pedig tényleg tejjel készült levesről van szó!Nagyon finom és frissítő leves, akár melegen is, de leginkább hidegen ajánlom. Annak idején anyukám sokszor főzött ilyet, ha beteg voltam.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

A tejleves nekem egyáltalán nem volt meglep?, mert gyerekkoromban gyakran ettem a menzán és szerettem is. Igaz, az édes volt és azt a reszelt tésztát tették bele, amir?l te is írsz. Így tulajdonképpen ez egy teljesen más tejleves, amit ki fogok próbálni.

ze(n)derta

lehet, hogy megint nem jó közönséggel teszteltem ezt az ételt. minden esetre ?k meglehet?sen furcsállották magát az ötletet is, és nálunk a menzán ilyen nem volt. édes formájában egyébként melegen, vagy hidegen ajánlod? köszi!

Törölt felhasználó

Mivel egy több mint 20 évvel ezel?tti menzaebédre kell visszaemlékeznem, így nem vagyok biztos a válaszban, de szerintem a tejleves inkább meleg volt, vagy legalábbis langyos. Tulajdonképpen egy s?r? édes tej (gondolom liszttel s?rítették be) és benne apróra reszelt tészta. Nagyon finom volt és ha jól emlékszem, az osztálytársaim is szerették. Egyébként én egy alföldi faluban éltem akkor és csak ezzel az édes változatával találkoztam, azzal amit te írtál, nem, ezért is szeretném kipróbálni.

ze(n)derta

na akkor még mindig én vezetek 25 évvel ;-) kíváncsi vagyok hogyan ízlik majd ez a sós változat!

Törölt felhasználó

Szia! Én elküldöm neked, azt az igazi édes tejleves receptet vagy felteszem hátha mást is érdekel! Alföldön lakom, sváb községben és imádom ezt a levest!Nagymamámtól származik és anyukámmal mai napig szívesen készítjük!Én kb. arányban készítem, de pontosan lemérek mindent és akkor képpel együtt felteszem a receptet! Remélem nem fogsz, fogtok csalódni!!:-)

ze(n)derta

kedves Ditte! el?re is nagyon köszönöm! üdv, toma

Törölt felhasználó

Meglepetés a recept, s?t inkább nosztalgia, én sosem voltam menzás, de anyukám is és nagymamám is f?zött annak idején (több, mint 25 éve :-))) tejlevest. Most, ezt olvasva, a férjemmel megbeszéltük, mi édesen rizzsel, ?k édesen tésztával (levestésztával) ették a szomszéd alföldi városban. Lehet, hogy megkóstoltatom a gyerekeimmel, bár kétlem, hogy sikert aratnék vele. Biztos nem fognak t?le nosztalgiázni 25 év múlva :-)), mint mi most. Köszönöm!

ze(n)derta

kedves Szmari! szerintem érdemes próbálkozni a gyerk?cökkel. jobb lesz ha 25 év múlva a tejlevessel nosztalgiáznak, mintha a chips-szel, meg a hamburgerrel... (bár nem tudom, hogy nálatok mi a kedvenc?) jó f?z?cskézést! xxx toma

Törölt felhasználó

Kedves Zederta! Az én gyerekeim már feln?ttek, szerencsére elég nyitottak az új ízekre, s?t, maguk is kreálnak izgalmas dolgokat. A tejlevessel én már elkéstem náluk, maga a tej nem egy családi kedvenc, mindenféle tejtermék szóbajöhet, a tej "savanyított" változatai is, de, ami nagyon tejíz?, az nem jön be nekik. Amúgy ?k is ismerik a chipset, de nem azon n?ttek fel...nem is hamburgeren, abból is többet ettek házigyártmányt :-)) , mint gyorséttermit. Még menzásak se voltak, úgyhogy reményeim szerint anya f?ztje lesz a nosztalgiájuk tárgya, csak nem épp a tejleves... Ezzel mi nosztolgiázunk a férjemmel. :-)

ze(n)derta

ugye milyen jó néha elnosztalgiázni a régi ízeken? ;-) további jó f?z?cskézést és kísérletezést! üdv. xxx toma

szibur

A hagyma meg a tej nekem nem jön be!A nagyanyám rendszeresen készített tejlevest,mert imádtuk! A tejet cukorral,csipet sóval felforralni, lángot levenni,bele a tészta,megf? és kész.Mi házi tésztával,szeretjük de finom bolti cérnametélttel is. A lányai és mi lány unokái,is így készítjük.

ze(n)derta

kedves Szibur! köszönöm a recept-variációt. ahány ház, annyi szokás... további jó nézel?dést és sütés-f?zést! üdv, toma

szibur

Kedves Zederta! Elnézést ha a hozzászólásom,lehurrogásnak t?nik.Tudom:ahány ház........ Én is szeretek kipróbálni,újdonságokat.Itt err?l a honlapról,a te receptjeidet is bele értve. Itt falun,az id?sekt?l is sok újat lehet kipróbálni"itt tényleg 1kaja ötféle képen elmondva"amikor sétál az emberlánya a pici gyerekkel.Volt amit többet nem készítettem el,nem jött be. Más receptedet is kifogom próbálni. Üdvözöllek: szibur

ze(n)derta

kedves Szibur! egyáltalán nem gondoltam "lehurrogásnak" a hozzászólásodat. nagyon szeretem, ha egy receptnél el?jönnek a helyi jellegzetességek, az ahány-ház-féle különbségek. szerintem err?l szól a gasztronómia. mindenki máshogy csinálja ;-) nagyon jó recepteket lehet "szerezni" egy-egy id?sebb embert?l, amiben benne van a család iránti szeretet, a gondoskodás, és az éve során felszedett rutin. félelmetes! imádom, ha találok egy-egy megsárgult papírlapra, girbe-gurba bet?kkel felírt receptet (általában süteményreceptek ezek). nagyon izgalmas! nagyon jó sétát pici gyermekeddel ebben a ragyogó napsütésben! szinte hallom, ahogy a patyolat hó ropog a lábatok alatt... szép napot! xxx toma

Marika nagyi

A tejleveshez nekem is lenne pár szavam.Már az anyám is f?zte, de mi fellénk a sós változatot csinálják, reszelt tésztával, és melegen tálalva. Én egy kevés aprított bazsalikomot teszek bele a végén és tálaláskor a meleg levest megszórom sajttal. Édesen nem szeretjük.

ze(n)derta

kedves Mária! akkor mi a hasonló ízvilágot kedveljük. majd én is megkóstolom a bazsalikomos változatot is ;-) üdv, toma

Törölt felhasználó

Kedves Szibur! Én is azt a variációt ismerem jelen receptnél,amit te is említettél. Nemtudom elképzelni,vajon ez milyen lehet,és a sárgarépás változat.Nem állítom,hogy nem finomak,de nem merem kipróbálni ?ket......

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!