r
Nosalty Logó

Tejfölös vargánya nokedlivel - Gombapaprikás 7.

NS
Tejfölös vargánya nokedlivel - Gombapaprikás 7.
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A gombához

A nokedlihez

705
Kalória
22g
Fehérje
107g
Szénhidrát
20.7g
Zsír
238g
Víz
164.5g
Koleszterin
4.7g
Élelmi rost
6.2g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A gombához

A nokedlihez

Összesen 705 kcal
  • 6% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A gombához

A nokedlihez

Összesen 2819 kcal
  • 6% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A gombához

A nokedlihez

Összesen 175 kcal
  • 6% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22 g

Zsír

  • Összesen
    20.7 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    165 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1216.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    65 mg
  • Kálcium
    102 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    49 mg
  • Foszfor
    337 mg
  • Nátrium
    659 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    107 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    238 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    120 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    37 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    73 micro
  • Kolin:
    148 mg
  • Retinol - A vitamin:
    119 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    208 micro
Összesen 705 kcal
  • 6% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    88 g

Zsír

  • Összesen
    82.8 g
  • Telített zsírsav
    29 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    658 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4867.4 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    259 mg
  • Kálcium
    406 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    194 mg
  • Foszfor
    1346 mg
  • Nátrium
    2636 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    428.1 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

Víz

  • Összesen
    951.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    480 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    146 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    21 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    292 micro
  • Kolin:
    590 mg
  • Retinol - A vitamin:
    474 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    51 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    832 micro
Összesen 2819 kcal
  • 6% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    5.2 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    41 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    303.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    84 mg
  • Nátrium
    164 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    26.7 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    59.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    30 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    37 mg
  • Retinol - A vitamin:
    30 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    52 micro
Összesen 175 kcal

Elkészítés

A gombához

  1. Az aprított hagymát és fokhagymát egy kissé átsütjük az olajon, majd beletesszük a gombát, a pirospaprikát, a fűszereket és a cukrot (nem lesz édes, csak pikánsabb!).
  2. Vizet aláöntve kb. 30 perc alatt megpároljuk.
  3. A tejfölből és a keményítőből habarást készítünk, hozzáöntjük a gombához, és jól összeforraljuk.
  4. A nokedlihez összekeverjük a hozzávalókat, majd sós vízbe szaggatva megfőzzük, hideg vízben leöblítjük, és tálalhatjuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 30 p

Már gyerekkoromban sokat jártam a szüleimmel gombászni. Ez a szenvedély máig megmaradt. Az erdei gomba-rajongók számára a szezon nagyjából májustól októberig tart, ez idő alatt rengeteg ehető fajtát szedhetünk. Felénk nagyon sok az erdő, ha az időjárás kedvez a gomba számára, akkor dömping van, a piac standjai roskadásig vannak különféle fajtákkal. Sokak szerint a hazai gombák királya a vargánya. Egyetértek ezzel én is, mert nincs nagyobb öröm egy erdőt járó számára, mint amikor sokáig tartó keresgélés után megpillantja az elsőt az avarban. A második már hamarabb megvan, mert a vargányának legtöbbször van párja valahol a közelében, kb. egy négyzetméteren belül. :) Éppen ezért óvjuk a természetet, mert nagyon sokat kapunk tőle! És most nem kizárólag a gombára gondoltam...

További receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek