Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tejfölös-paradicsomos kerekrépaleves

Tejfölös-paradicsomos kerekrépaleves
Tejfölös-paradicsomos kerekrépaleves
140 perc / előkészület: 20 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A kerekrépát vagy tarlórépát Zalában és az Őrségben szívesen termesztik és hasznosítják. Viszont számos országban, köztük Magyarország nagy részén is csak takarmányozási célokra használják.

Vas és Zala megyében savanyítással tartósítják (úgy savanyítják, mint a káposztát). A kerekrépa értékes vitaminokat (C, A, B1, B2) és ásványi anyagokat (kalcium, foszfor) tartalmaz.

Számos felhasználási módja van, készülhet belőle tejfölös, paradicsomos vagy tejfölös-paradicsomos répaleves vagy főzelék friss vagy füstölt hússal, répás rétes vagy lepény.

A Zala megyei Miklósfán évente megrendezik a kerekrépafőző versenyt.

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Frissen sült pogácsával vagy kenyérrel az igazi. Hideg helyen napokig eltartható, ismételt felmelegítés után is ízletes. Ez a mennyiség egy négy fős családnak 2-3 napra elegendő.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húst nagyobb darabokra vágjuk, a farkokat jól megtisztítjuk, megmossuk, és annyi vízben, ami ellepi, főni tesszük. Teszünk hozzá sót, pár szem borsot, babérlevelet és a felkarikázott vöröshagymát. Addig főzzük, míg a hús puha lesz.
  2. A savanyú répát egy másik fazékba (lehetőleg nagyobba, mint a húst) tesszük fel főni, annyi vízzel, ami ellepi. Ha a répa nagyon savanyú, hideg vízben mossuk ki főzés előtt.
  3. Ha a hús megpuhult, akkor átrakjuk a répához, a húslé egy részét is hozzáöntjük, együtt főzzük tovább.
  4. Amikor a répa is megpuhult, beleöntjük a paradicsomlevet, összeforraljuk.
  5. A tejfölből és lisztből habarást készítünk, és a leveshez szűrjük. Jól kiforraljuk, ízlés szerint sózzunk utána.
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 032
elküldve: 0
receptkönyvben: 9
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Erika

Mióta szakács: 2010.02.28.
14 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
konyhatitkok: nagyi receptjei
nehézség: könnyű
kategória: levesek
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: tél
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 8 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

répaleves malacfarokkal, savanyú kerekrépaleves, savanyú leves kerekrépából

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

733
savanyított kerekrépa 150 dkg
sertésfarok 80 dkg
sertéslapocka 1 kg
vöröshagyma 1 nagy fej
tejföl 3 dl
finomliszt 6 evőkanál
paradicsomlé 5 dl
bors 4 szem
babérlevél 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
víz 2.5 l