Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tejfölös csirkepörkölt Linajany konyhájából

Tejfölös csirkepörkölt Linajany konyhájából
Tejfölös csirkepörkölt Linajany konyhájából
40 perc / előkészület: 10 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tehetünk még bele apróra vágott paprikát. Lehet tejföl nélkül is készíteni! A paradicsom bármilyen méretűből, illetve fajtájúból lehet! Mi jó fűszeresen szeretjük a pörköltet, persze, mindenki annyit rak bele a megadott hozzávalókból, amennyit gondol! :)

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Kevés olajon, alacsony hőfokon, fedő alatt megdinszteljük az apróra vágott hagymát.
  2. Közben a csirkehúst apró kockákra vágjuk, majd megmossuk. Ha már üveges a hagyma, ráborítjuk a kockázott csirkét. Nagy lángra állítjuk a gázt, és gyakori kevergetés mellett addig főzzük, ameddig a hús által engedett léből márcsak egy kevés marad (kb. 10 perc).
  3. Visszaállítjuk alacsony hőfokra a gázt, majd hozzáadjuk az összes fűszert, a paradicsomokat, a vizet. Fedő alatt, gyakori kevergetés mellett főzzük.
  4. Közben egy másik edényben, forró, sós vízben megfőzzük a kívánt tésztát.
  5. Fél óra után levesszük a pörköltes ételről a tetőt, újra nagy lángra állítjuk a gázt, és néhány percig még főzzük, amíg jól besűrűsödik a lé.
  6. Hozzáadjuk a tejfölt, és jól összekeverjük. Másfél percig még főzzük, és utána lezárjuk. (A tejföllel már ne főzzük sokáig!)

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 209
elküldve: 1
receptkönyvben: 71
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Linajany

Mióta szakács: 2011.08.06.
30 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: pörkölt
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

tejfölös csirkepöri, pörkölt tejfölösen, tejfölös csirkepaprikás

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

prinzmetal
prinzmetal Wed, 2012-04-11 13:15

Omg emese, nehogy gondolkodjál egy kicsit! Az okoskodás nagyon megy, de saját vélemény az luxus? Amúgy pl az irish STEW-ben szerinted milyen paprika van kalocsai?? XD

emese.loerincz
emese.loerincz Wed, 2012-04-11 12:26

A magyarosnak tartott ételek zöme lédús és paprikás jellegű. A pörkölt (angolul stew, németül Eintopf, szlovákul maďarský perkelt, románul tocană) ilyen étel. A pörkölt nevét jellegzetes alföldi pásztorételként, parasztételként egykorú szerzők az 1780-as évektől folyamatosan megemlítették és sajátos vonásának tartották, hogy paprikával készült.
Dr. Pethő Mária: A gulyás, pörkölt és paprikás története

prinzmetal
prinzmetal Wed, 2012-04-11 11:24

Nem attól pörkölt valami, mert paprika van benne. Így akár a paprikás krumplit is nevezhetnénk pörköltnek..

Linajany
Linajany / Linajany Wed, 2012-04-11 11:52

Köszönöm, kedves tőled, hogy reagáltál az előtted szólóra. Nagyon frappáns és találó válasz volt! :D

emese.loerincz
emese.loerincz Wed, 2012-04-11 09:09

Miért pörkölt, ha nincsen benne paprika, igy akár nevezhetnénk csirkeragunak is.

Linajany
Linajany / Linajany Wed, 2012-04-11 11:51

Néha szoktam beletenni apróra vágott paprikát is. Csak amikor ezt a pörköltet csináltam, amit lefotóztam, és feltettem, pont nem volt otthon paprika, így az kimaradt. De paprika nélkül is nagyon finom. Próbáld ki! :)

761
csirkemell filé 50 dkg
koktélparadicsom 3 db
vöröshagyma 1 nagy fej
őrölt fűszerkömény 1 kávéskanál
fekete bors 1 kk
majoranna 2 kk
fűszersó 2 teáskanál
magyaros fűszerkeverék 2 teáskanál
fokhagymakrém 1 teáskanál
paprikakrém 1.5 teáskanál
víz 7 dl
tejföl 200 g
napraforgó olaj 2 ek
tészta 500 g
0 ízlés szerint