Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tejes kenyérkék

Tejes kenyérkék
Tejes kenyérkék
35 perc / előkészület: 25 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy spanyol blogon akadtam erre a rém egyszerű, de annál finomabb péksütemény receptre. Ez egy teljesen egyszerű kalácsrecept, melyből az elkészült kenyérkék még másnap is tökéletesen puhák maradnak. Akár csak így magában, akár lekvárral vagy csokikrémmel fogyasztva, kakaó, tea, kávé mellé fenséges eledel.

hozzávalók / 8 adag

  • 50 dkg szitált finomliszt
  • 1 csipet
  • 4 dkg cukor (ebből 1 teáskanál az élesztő felfuttatásához)
  • 2.5 dkg friss élesztő
  • 2.5 dl tej (ebből 0,5 dl az élesztő felfuttatásához + 3 evőkanálnyi a lekenéshez)
  • 1 teáskanál méz
  • 7 dkg olvasztott vaj
  • 1 db tojás
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt felfuttatjuk 0,5 dl langyos, cukros tejben. A liszthez hozzáadjuk a sót, a tojást, a maradék cukrot, a mézet, a maradék tejet és a felfuttatott, élesztős tejet, majd végül a langyos, olvasztott vajat. Alaposan kidagasztjuk, és letakarva egy óra alatt a duplájára kelesztjük.
  2. A megkelt tésztát enyhén lisztes munkafelületen néhány mozdulattal átgyúrjuk. 16 részre osztjuk. Egyenként ovális formájúra nyújtjuk, és az egyik végén 4 párhuzamos csíkot vágunk pizza- vagy derelyevágóval. A tésztát a másik oldalról bejgli szerűen feltekerjük úgy, hogy a csíkok kerüljenek felülre, de azért alul is rögzítve legyenek. Sütőpapírral ellátott sütőlemezre/tepsibe rakjuk. (2 lemezre raktam 8-8 darabot egymástól kissé távolabb. Letakarva kb. 20 percet hagyjuk még kelni a kenyérkéket, majd tejjel lekenjük a tetejüket.
  3. 180 C fokra előmelegített sütőben 12 perc alatt megsülnek.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 274
elküldve: 1
receptkönyvben: 43
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Katica

Mióta szakács: 2013.08.10.
169 recept

receptjellemzők

költség egy főre: nagyon olcsó receptek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
fogás: egyéb fogás
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
kalória: átlagos
konyha: spanyol
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 8 főre

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: buci
hasonló kategóriák: kifli, bagel, perec, croissant, zsemle, pita, édes leveles, hamburger-buci, burek, briós

egyéb elnevezések

pan leche, tejes mini kalács

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Lollee
Lollee Thu, 2019-05-30 20:35

Hát ez valami fantasztikusan finom! Bár egy picit pepecselős (inkább a várakozási idő miatt, mint maga a folyamat miatt), de abszolút megéri!
Már a dagasztás előtt egy remek kis ruganyos tésztát kapunk, amivel könnyű dolgozni a későbbiekben. És pont olyan csinik lettek, mint a képen! :)
Köszönöm a receptet, szerintem nem utoljára készült nálunk!

343
finomliszt 50 dkg
1 csipet
cukor 4 dkg
friss élesztő 2.5 dkg
tej 2.5 dl
méz 1 teáskanál
vaj 7 dkg
tojás 1 db