r
Nosalty Logó

Bordás pacsni

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Fahéj
Bordás pacsni
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 10% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 608 kcal
  • 10% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 2430 kcal
  • 10% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 277 kcal
  • 10% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.5 g

Zsír

  • Összesen
    16.9 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    38 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1047.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    39 mg
  • Kálcium
    108 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    147 mg
  • Nátrium
    722 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    96.2 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    20.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    120 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    79 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    117 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    28 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    20 micro
Összesen 608 kcal
  • 10% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    58.2 g

Zsír

  • Összesen
    67.7 g
  • Telített zsírsav
    39 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    151 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4188.9 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    155 mg
  • Kálcium
    433 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    110 mg
  • Foszfor
    587 mg
  • Nátrium
    2888 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    385 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    82.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    479 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    315 micro
  • Kolin:
    68 mg
  • Retinol - A vitamin:
    470 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    111 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    81 micro
Összesen 2430 kcal
  • 10% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.6 g

Zsír

  • Összesen
    7.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    17 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    477.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    49 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    67 mg
  • Nátrium
    329 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.9 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    9.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    55 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    54 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    9 micro
Összesen 277 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A vajat betesszük a mélyhűtőbe.
  2. Az élesztőt kevés langyos tejben, amiben egy tk cukrot elkevertünk, feloldjuk és felfuttatjuk.
  3. A liszthez vegyítjük a cukrot és a sót, majd az élesztővel és a meglangyosított tejjel finom, lágy tésztát dagasztunk. 40 percig kelesztjük, közben kétszer lazán átgyúrjuk.
  4. A megkelt tésztát 3 egyenlő részre szedjük, majd lisztezett deszkán kb 20x20 cm-es egyforma négyzeteket nyújtunk belőlük.
  5. Nagylyukú reszelővel egyikre reszeljük a vaj felét, rátesszük a másik lapot, arra jön a vaj másik fele szintén reszelve, és ezt befedjük a harmadik lappal. Kicsit lenyomkodjuk, és hagyjuk pihenni 15 percet. Az a jó, ha nem túl meleg helyen kel, mert nem szabad benne a reszelt vajnak megolvadnia.
  6. 12-16 db-ra vágjuk vagy tépjük, és kivajazott tepsire tesszük messze egymástól. Így hagyjuk kelni kb. 20 percet, de legalább addig, amíg szemlátomást jól meg nem kel, különben elszakadmajd nyújtás közben a kezünk alatt.
  7. Ekkor minden darabot szétlapítunk-megnyújtunk a következőképpen: mindkét kezünk hüvelyk-és mutatóujjával középről kezdve a szélek felé össze-összecsippentjük a tésztát, és lenyomva húzzuk kifelé, hogy ujjaink közt egy éles borda, ujjaink alatt pedig egy-egy árkocska keletkezzék. A tészta szélei pedig dundin úgy maradnak, ahogy voltak.
  8. Mikor ezzel végeztünk, bekapcsoljuk a sütőt, aminek aljába egy vízzel telt kislábost teszünk.
  9. 15 perc pihentetés után megkenjük vízzel a tésztákat, és mehetnek a forró, gőzös sütőbe úgy 10-12 percre.
  10. Mikor megpirultak, kivesszük, és azonnal leszedjük a tepsiről hűlni.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 12 perc
  • Elkészítettem: 6 alkalommal
  • Receptkönyvben: 321
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 6
  • Össznézettség: 18525
  • Feltöltés dátuma: 2012. október 10.

Ajánló

Vigyázzunk, mert az alja könnyen megég a cukortartalma miatt, tehát tegyük magasabbra a sütőben, vagy tegyünk a tepsi alá fóliát!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Egy méltatlanul elfeledett péksüteményt élesztettem újra kis konyhámban. Gyerekkorunkban a pékségek árusítottak hasonlót, és a gyerekek különösen imádták, mert édes volt, puha és illatos. Annak egy kicsit más volt a formája, hosszabbra nyújtották és nem bordázták meg. Friss tejjel vagy forró kakaóval mennyei reggelinek számított. Nagy örömömre sikerült ugyanazt az ízvilágot rekonstruálnom, mint amire emlékeztem. Nagyon-nagyon finom! Kár, hogy már szinte sehol nem foglalkoznak a pékségek a sütésével, mivel időigényes, hiszen géppel állítólag nem igazán lehet végigcsinálni ezt a munkafolyamatot. De ha otthon is el tudjuk készíteni, akkor mindez nem is számít igazán.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Mutatjuk a legfinomabb rántott húst kínáló éttermeket

Lehet bundásnak vagy rántottnak nevezni, ehetjük papírtálcáról vagy tányérról, de egy biztos, hogy az egyik legnagyobb kedvencünk a rántott hús. Éppen ezért a Dining Guide Top 100 Étteremkalauz idén külön figyelmet szentelt ennek a fogásnak, és toplistát készített a legjobb rántott húst kínáló helyekről.

Nosalty

További cikkek