Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bordás pacsni

Bordás pacsni
Bordás pacsni
42 perc / előkészület: 30 perc sütés: 12 perc
receptkönyvben hozzászólások (46)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy méltatlanul elfeledett péksüteményt élesztettem újra kis konyhámban. Gyerekkorunkban a pékségek árusítottak hasonlót, és a gyerekek különösen imádták, mert édes volt, puha és illatos. Annak egy kicsit más volt a formája, hosszabbra nyújtották és nem bordázták meg. Friss tejjel vagy forró kakaóval mennyei reggelinek számított. Nagy örömömre sikerült ugyanazt az ízvilágot rekonstruálnom, mint amire emlékeztem. Nagyon-nagyon finom! Kár, hogy már szinte sehol nem foglalkoznak a pékségek a sütésével, mivel időigényes, hiszen géppel állítólag nem igazán lehet végigcsinálni ezt a munkafolyamatot. De ha otthon is el tudjuk készíteni, akkor mindez nem is számít igazán.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Vigyázzunk, mert az alja könnyen megég a cukortartalma miatt, tehát tegyük magasabbra a sütőben, vagy tegyünk a tepsi alá fóliát!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vajat betesszük a mélyhűtőbe.
  2. Az élesztőt kevés langyos tejben, amiben egy tk cukrot elkevertünk, feloldjuk és felfuttatjuk.
  3. A liszthez vegyítjük a cukrot és a sót, majd az élesztővel és a meglangyosított tejjel finom, lágy tésztát dagasztunk. 40 percig kelesztjük, közben kétszer lazán átgyúrjuk.
  4. A megkelt tésztát 3 egyenlő részre szedjük, majd lisztezett deszkán kb 20x20 cm-es egyforma négyzeteket nyújtunk belőlük.
  5. Nagylyukú reszelővel egyikre reszeljük a vaj felét, rátesszük a másik lapot, arra jön a vaj másik fele szintén reszelve, és ezt befedjük a harmadik lappal. Kicsit lenyomkodjuk, és hagyjuk pihenni 15 percet. Az a jó, ha nem túl meleg helyen kel, mert nem szabad benne a reszelt vajnak megolvadnia.
  6. 12-16 db-ra vágjuk vagy tépjük, és kivajazott tepsire tesszük messze egymástól. Így hagyjuk kelni kb. 20 percet, de legalább addig, amíg szemlátomást jól meg nem kel, különben elszakad majd nyújtás közben a kezünk alatt.
  7. Ekkor minden darabot szétlapítunk-megnyújtunk a következőképpen: mindkét kezünk hüvelyk-és mutatóujjával középről kezdve a szélek felé össze-összecsippentjük a tésztát, és lenyomva húzzuk kifelé, hogy ujjaink közt egy éles borda, ujjaink alatt pedig egy-egy árkocska keletkezzék. A tészta szélei pedig dundin úgy maradnak, ahogy voltak.
  8. Mikor ezzel végeztünk, bekapcsoljuk a sütőt, aminek aljába egy vízzel telt kislábost teszünk.
  9. 15 perc pihentetés után megkenjük vízzel a tésztákat, és mehetnek a forró, gőzös sütőbe úgy 10-12 percre.
  10. Mikor megpirultak, kivesszük, és azonnal leszedjük a tepsiről hűlni.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • költség: 350 Ft
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 15 730
elküldve: 14
receptkönyvben: 468
elkészítve: 11/23
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: köret

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: buci
hasonló kategóriák: pita, briós, croissant, hamburger-buci, kifli, burek, zsemle, bagel, perec, édes leveles

egyéb elnevezések

pacsni, lapos-vajas

Hozzászólások (46)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

tomozi_eva
Vivike / tomozi_eva Sat, 2014-12-06 23:36

Kedves Fahéj!

Ez a recept bennem is gyerekkori emlékeket ébreszt, imádtam. Valami egészen mást keresgéltem itt a NS-en, aztán ráakadtam egy pacsni receptre. El is készítettem vagy két hete, és ma is összeraktam egy adagot, de csak reggel fogom kisütni, addig a hűtőben pihizik. Így még nem csináltam, remélem nem lesz semmi baja. Az is nagyon finom volt, de nem egészen így készül. Az a régi hosszúkás formájú.
Most találtam rá a te pacsni receptedre, amit szeretnék elkészíteni, viszont van egy kis gondom. Azt írod, hogy kell hozzá 2.5 dkg finomliszt. Nem kevés ez egy kicsit? Lehet, hogy csak véletlen elírás, és csak én vagyok nagyon tudatlan. A másik recept 30 dkg-ot ír, és még ahhoz is kell hozzátenni, mert nagyon folyós marad. Igazából nem nagyon szoktam kelt tésztát készíteni, de ez a pacsni megfogott. Eddigi 45 éves főzős "pályafutásom" alatt talán kétszer vagy háromszor készítettem kelt tésztát. Valahogy a kelt sütik nálunk nem mennek, de ez a pacsni egészen más!

Előre is köszönöm válaszod, hogy tényleg csak ennyi liszt kell bele?
Üdvözlettel: Vivike

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2014-12-07 09:55

Kedves Vivike!
Természetesen 25 dkg liszt kell hozzá. Amikor volt ez a nagy honlapmegújítás itt a Nosalty-n, sajnos bekerültek itt-ott ilyen és ehhez hasonló hibák a receptekbe. Majd megkérem őket, hogy javítsák.
A pacsni alakja itt is lehet hosszúkás alakú, attól függ, milyen formájú darabokra nyújtjuk a tésztát. Szét kell húzni hosszában, és amennyire ez sikerül, annyira lesz hosszúkás.
Jó sütés-főzést! És jó étvágyat a pacsnihoz!
Üdv: Fahéj

tomozi_eva
Vivike / tomozi_eva Sun, 2014-12-07 10:30

Kedves Fahéj!

Köszönöm válaszod. Gondoltam, hogy ez lehet a probléma, de mint írtam, nem vagyok egy nagy kelt tészta fan, sőt sütni is ritkán szoktam, ezért aztán inkább kérdezek.
Biztosan te is láttad, hogy válaszolt Kata a NS-től, és azt írta, hogy eredetileg 45 dkg liszt volt a receptben. Most akkor 25 vagy 45 dkg kell hozzá? Bocsi, de mint írtam, tudatlan vagyok.
Egyébként ma reggel sütöttem ki a tegnap összerakott pacsnikat. Kicsit féltem, hogy mi lesz vele éjjel a hűtőben, de nem lett semmi baja, isteni lett az a pacsni is (ez még nem a te recepted). Talán jobb is lett, hogy hideg helyen tovább kelt, mintha csak annyi ideig kelesztem, mint az eredeti receptben volt.
További kellemes hétvégét.
Üdvözlettel: Vivike

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2014-12-07 19:21

Kedves Vivike!
Bocs, hogy a 25 dkg-ot írtam, de nem is gondoltam, hogy esetleg át lettek írva a számjegyek. Azt hittem hirtelen, hogy csak egy pont került közéjük véletlenül. De jobban belegondolva valóban 45 dkg liszt kell hozzá. Ritkán sütöm ezt a péksütit (idő híján), és fejből nem emlékeztem rá. Szóval 45 dkg!!! Bocs, hogy félre tájékoztattalak.
Üdv: Fahéj

Rehova Kata
Miss Lemon / Rehova Kata Sun, 2014-12-07 10:10

Kedves tomozi_eva és Fahéj!
Elnézéseteket kérjük a hibáért! Javítottuk a mennyiséget, eredetileg 45 dkg liszt szerepelt a receptben.
Üdv:
Kata

Bettymami
Bettymami / Bettymami Tue, 2014-01-07 15:18

Szia Fahéj!
Már jó ideje elmentettem ezt a recepted, mert annyira megtetszett és tegnap végre sorra is került. Ízre valóban nagyon finom, de a formája miatt elég csalódott voltam, mert egyáltalán még a közelébe se ért az általad feltett képhez. Mindent úgy csináltam ahogy leírtad, de nem lett szép és bordás sem:((( Bár ahogy olvasom, nem én vagyok az egyetlen itt, akinek nem müködött ez a formázás... Neked biztos van valami spéci trükköd, amivel olyan szép és guszta lett, mint a fotón...:)
Mindenesetre tényleg finom volt, még langyosan el is fogyott majdnem minden.
Üdv. Betty

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2014-01-07 18:18

Szia Betty!
Nem mindenki bordázza a pacsnit, sokszor csak úgy tépkednek a tésztából hosszúkás téglalap alakú darabokat. Szóval az nem gond, ha nem olyan formás. Darabolás után tepsire téve hagyni kell, hogy keljen, különben nem nyújtható meg annyira, és nem lesznek olyanok, mint szeretnénk. Szóval ha már kelt egy kicsit a tepsiben, akkor lehet formázni. Jobb és bal kézzel az ujjainkkal lenyomjuk a tésztát a közepénél, mintha csippenteni szeretnénk valamit, és húzzuk lassan a hossza mentén mindkét széle felé,és közben folyton nyomkodjuk is le jó erősen, húzzuk-nyomkodjuk, húzzuk-nyomkodjuk és így szépen kimegyünk az ujjainkkal a széléig. Így egy hosszabb, vékonyabb téglatest jön létre, amin 2 lenyomott barázda megy a végig. A lenyomástól a két hosszabbik oldalán látszó rétegek elválnak, ami sütéskor olyan lesz, mint egy kis pufi párna. Nagyon nehéz leírni, elkészíteni sokkal könnyebb, nincs benne semmi titkos fogás. Ha a Google keresőbe beírod, hogy "pacsni", és rámész a képekre, akkor láthatod, hogy sokféle forma létezik. A sztorimban emlegetett régi pékség se bordásat csinált.
Remélem, tudtam segíteni.
Üdv: Fahéj

Bettymami
Bettymami / Bettymami Tue, 2014-01-07 21:09

Ne érts félre, nem negatívumként gondoltam, amit írtam, lehet, hogy úgy jött át, de a célom nem az volt, komolyan. Inkább negatív magamnak, hogy nem tudtam még csak hasonlóra sem megformázni...:(((
Mint mondtam, nagyon ízletes volt, még így deformáltan is, hiszen még melegen majdnem az egészet befaltuk...:) De éppen ezért is, mindenképpen fogok még próbálkozni vele, hátha összejön majd valami forma nekem is.
Köszi!
Üdv.Betty

U.i. a google képtalálataiban is nekem messze a tiéd a leggusztusosabban formázott...:)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2014-01-07 21:55

Kedves Betty!
Én nem éreztem a negatív kritikát a hozzászólásodban, és ne haragudj, ha esetleg a válaszomból valami erre utaló érződött. Nem volt szándékos, de komolyan! Én megtisztelőnek tartom, ha bárki bízik annyira az én receptemben, hogy elkészítse. S ha valami nem úgy alakul, ahogy az a nagykönyvben meg van írva, természetesen kíváncsi vagyok a problémákra is. :)
Közben annyit gondolkodtam, hogyan lehetne a legérthetőbben leírni ezt a formázás-folyamatot. Talán még annyit, hogy amikor belenyomom az ujjaimat a tésztadarab közepébe, akkor a két kezemmel ellentétes irányban indulok el, kifele a tészta két széléhez. Középről jobbra-balra haladok kifele, s közben apró "lépésekben" az ujjaim végével nyomogatom le a tésztát. Így hüvelykujjaim adják majd az egyik barázdát, a mutatóujjaim meg a másikat. De arra is gondoltam, hogy úgy is lehetne formázni, hogy egyszerűen széthúzzuk a tésztát egy hosszabb téglalappá, aztán fogunk egy fakanalat, és hosszában kétszer egymás mellé belenyomjuk a nyelét a tésztába, hogy két párhuzamos mélyedést kapjunk. Vagy ugyanezt meg lehetne csinálni egy vastagabb pengéjű kés fokával (ami az élének az ellentétes oldalán van).
Úgy szeretném, ha sikerülne ezek alapján elkészítened! :)
Üdv: Fahéj

nima
nima Wed, 2013-10-16 20:32

Végre! Már iskolás koromban is imádtam, aztán eltünt az életemből. Nagyon sokat gondoltam rá, hogy hogyan is készítették? És most megtaláltam a receptet!! Nagyon, nagyon örülök neki, és NEKED nagyon, nagyon köszönöm! Nem is tudod elképzelni, hogy milyen örömöt szereztél nekem.
Köszi: Marcsi

Edina1989
Edina1989 / Edina1989 Wed, 2013-04-10 15:36

Kedves Fahej!

Edesapam peksegbe dolgozott, es ott sütöttek pacsnit, olyan volt a formaja ahogy irtad hosszukas babapiskota szerü...hat nagyon szerettem:)) Szep emlekeket idez, amikor apukammal elmentem egyszer-ketszer delutan dolgozni, hogy autokazzunk, ki-kicsent nekem egy egy pacsnit amit majszolhattam:) Hianyzik...a pacsni is es apukam is:(

Biztosan elkeszitem egyszer, bar eleg bonyolultnak tünik:))
Üdv.: Edina

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2013-04-10 16:27

Kedves Edina!
Örülök, hogy szép emlékeket ébreszt benned ez a péksüti. Nem mindenütt készítették, így nem is mindenki ismeri. Kicsit macerás ugyanis az elkészítése, gépekkel nemigen gyorsítható, csupa kézi munka. De nem ördöngösség!!!! Próbáld csak meg! És hidd el, az íze olyan lesz, mint régen, amíg eszed, még erősebben előjönnek majd azok a szép emlékek.
Üdvözlettel: Fahéj

Edina1989
Edina1989 / Edina1989 Wed, 2013-04-10 19:55

Biztosan sort keritek ra:) Plane hogy a te receptjeid nagyon megbizhatoak:) Amint elkeszitettem, jelzem.
Üdv.: Edina

Edina1989
Edina1989 / Edina1989 Tue, 2013-09-10 10:54

Kedves Fahej!

Elkeszitettem a jo multkor, es nagyon finom lett:) Bar nem lett ilyen szep mint a tied a kepen, mert egyszerüen nem tudtam összerakni a leirast hogy, hogy formazod, de sebaj a lenyeg hogy az ize szuper volt, hamar el is fogyott:)
Köszönjük a receptet:)

Edina

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2013-09-10 19:43

Kedves Edina! Akkor most elárulom, hogy egyáltalán nem gond, ha nem olyanra formázod, mint a képen. Egyrészt, mert az íze ugyanaz marad, másrészt pedig nem is formázzák mindenütt ilyenre a pacsnit. Pl. úgy is készítik, hogy csak kitépkednek a tésztából darabokat, hogy olyan hosszúkás téglalapok legyenek, és kész. Láttam már sajtosrúd szerű hosszút, de rövidebbet, zömökebbet is. Így is úgy is nagyon finom! Csinálok is a hétvégén, kedvet kaptam, mert elég régen sütöttem már. A család pedig nagyon rajong érte. Nem véletlenül. Aki készítette már, az tudja, miről beszélek. :)
És nagyon jól esik, hogy ti is megszerettétek ezt a péksütit!
Üdv: Fahéj

Edina1989
Edina1989 / Edina1989 Tue, 2013-09-10 21:51

"Nalunk" is a peksegbe ilyen nyelvalaku volt a pacsni, de az ize ugyanilyen, talan meg ez finomabb mert valahogy jobb a vajtol. En is sütnek szivesen, de mar igy 9. honapos kismamakent annyira nincs energiam sajnos:) Ma a briosod volt a soros, nagyon finom az is, parom el is tüntette mindet... :)
Ha visszater az eröm, akkor ujra kovaszozok en is, lattam raktal mar fel egy csomo uj kovaszkas receptet, ki kell probalni mind:)
Köszönöm a receptet!
Üdv.: Edina

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2013-09-11 05:43

Óóó! :) Sok boldogságot kívánok a bővülő családnak! A sütés meg ráér, majd ha ráérsz, most nem az a legfontosabb. Mert a vadkovászos az sajna időigényes, viszont megéri, mert mind finom.
Üdv: Fahj

Edina1989
Edina1989 / Edina1989 Wed, 2013-09-11 16:13

Köszönjük szepen a jokivansagokat :) Az lesz majd az igazi mikor mar a kislanyom is dagasztja majd velem a tesztat:)) De az meg jo par ev :D
Megegyszer köszönöm.
Üdv.: Edina

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2013-09-11 16:21

Szóval kislány! :) Nem is hiszed el, milyen hamar eltelik majd az a pár év. És olyan ügyesen tudnak segítkezni a pici kezeikkel, hihetetlen. :)

andilawyer
andilawyer Wed, 2012-12-12 14:07

Kedves Fahéj!

Ez volt ma a tízóraink, valami zseniális péksüti! Az az édeskés-vajas lágy tészta,.... Nyammm... :) A férjem és a gyerkőcök is kérték, hogy gyakran legyen ilyen. Neked hála, lesz is! Nagyon köszi ezt a receptet is!

Andi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2012-12-12 21:00

Kedves Andi!
Nagyon-nagyon szívesen! Rendkívül boldoggá tesz, hogy ízlik a családodnak, olyan jó ezt hallani. Tényleg valami nagyon finomságos, mi is imádjuk. Csak az a baj, hogy ebből mindig többszörösét képesek vagyunk megenni, mint bármely más péksütiből. Aztán meg jön a bűntudat... :)))
Üdv: Fahéj

Bató Edit
Bató Edit Thu, 2012-10-18 09:21

Kedves Fahéj!
Még soha nem hallottam erről a péksütiről, de nagyon felkeltette az érdeklődésemet. Áttanulmányoztam a csippentésről és nyújtásról szóló instrukciókat és úgy döntöttem, nekiveselkedek. Nagyon finom lett, csak az alakja nem lett olyan szép bordás, mint a tiéd, hanem inkább olyan buciszerű.
Köszi, hogy megismertetted velünk ezt a finom sütit.
Üdv.Edit
(a pici pékségedben szívesen falatoznék :)))

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2012-10-18 12:10

:)))
Bár már ott tartanánk! Meg is hívnálak Benneteket, akik hisztek az én pékségemben, egy jó kis forró csokis-pacsnis uzsonnára.
További szép napot! Éva

klivi
klivi / klivi Mon, 2012-10-15 06:14

Nem ismerem ezt a péksüteményt, felénk úgy látszik, nem lehetett kapni, de annyira jól hangzik, hogy meg kell sütnöm!
Köszi, hogy feltetted!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2012-10-15 14:48

Szerintem nem sütötték országszerte, nem mindenki ismeri. Meg kinézetre is más volt sok helyen, inkább olyan óriási babapiskóta alakú, és nem volt bordás.
Nagyon megéri megsütni, én az első alkalom óta minden héten sütöm, annyira finom. Nem kell hozzá semmi, csak egy bögre tej vagy kakaó, és kész a tökéletes reggeli, uzsonna, bármi. :)
Üdv: Fahéj

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Sun, 2012-10-14 16:01

Kedves Fahéj !
Elkészítettem ezt a finomságot, nagyon gyorsan el is fogyott, istenien lágy tésztája volt !
Csak a csíkokat hiányoltam róla. Valamit nagyon nem jól csináltam, mert nekem csak egy csík volt a közepén Csík=borda Valamit az ujjaimmal nem jól formáztam. Nemvolt olyan szép, bordás mint a tiéd,viszont nagyon finom volt! Üdv: Anci

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2012-10-14 17:10

Kedves Anci!
Az egyáltalán nem probléma, ha nem volt bordás. Amit régen a boltban kapni lehetett, az sem volt bordás. Itt az íze a lényeges, nem az alakja. Az meg finom lett, ahogy írod. Tehát a tieddel minden rendben volt! :) Örülök, hogy megsütötted, s hogy ízlett is.
Üdv: Fahéj

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Mon, 2012-10-15 13:08

Kedves Fahéj !
Igen, az íze az remek volt. Osztom a Witch véleményét és szorítok neked,hogy az álmod teljesüljön !
Álmodozni én is szoktam és közben még boldog is vagyok.Üdv: Anci

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2012-10-15 14:51

De aranyos vagy! :) Komolyan mondom, nagyon jó lenne, ha valami csoda folytán...
Addig marad a boldog álmodozás. :)
Üdv: Fahéj

witch
witch / witch Wed, 2012-10-10 20:51

Kedves Fahej!
Ugye nyitsz egy pekseget, hogy ezt a sok finomsagot ne csak csodalni
lehessen mar, hanem megkostolni is! Biztos, hogy nem menne csodbe.
udv:witch

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2012-10-11 16:38

Ó, Te kis gondolatolvasó! :)
Ez minden vágyam (na jó, azért nem minden), de valóban nagyon szeretném, ha lehetne egy saját kis sütödém meg boltocskám. Egy kicsit, ahol nem nagy lelketlen gépek dolgoznának, hanem sokmindent csinálnék kézzel, szívvel, lélekkel. Sajnos, egyelőre nincs rá lehetőségem, de álmodozni azért sokat szoktam róla. Hátha egyszer...
És nagyon megörvendeztettél, hogy így gondolod, a legnagyobb dicséret, ami érhet. Köszönöm, kedves Witch!!!
Puszi: Fahéj

witch
witch / witch Fri, 2012-10-12 15:52

A mentalista maraton a hetvegen, ezek szerint nem volt teljesen
idopocsekolas. Valami ragadt ram Patricktol. :)
Szerintem, ha valamit nagyon akarunk, az elobb-utobb teljesul.
Neked szivbol kivanom, hogy teljesuljon az almod!
Valahol olvastam, ha abbahagyjuk az almodozast az egyenlo azzal, hogy
feladjuk az eletunket. Almodozni nagyon jo dolog es meg penzbe sem kerul.
udv:witch

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2012-10-12 17:19

Osztom a véleményedet, mert nagyon szegény ember az, akinek még álmai sincsenek.
Ma is sütöttem, még szinte langyosan megettük a felét, a másik felét meg elvittem a fiaméknak vacsira, úgyhogy szerintem már se híre, se hamva. Készítsd el egyszer Te is, annyira hihetetlenül finom. Aztán egyszer majd megkínállak a sajátommal a saját pékségemből! :) A többtízezerezer km akkor már nem lesz akadály :)))
Üdv: Fahéj

witch
witch / witch Fri, 2012-10-12 18:55

Nem igerem, de lehet, hogy egyszer elkeszitem. Borzaszto hangulat ember vagyok, hiaba szeretek sutni-fozni, ha nincs kedvem, a konyha kornyekere sem megyek. Van amikor meg reggeltol estig ott matatok valamit.
Ossze is tudom hasonlitani, mert en ettem a boltit, ugy emlekszem kalacsteszta maradekbol keszitettek.
Hat a kilometereket a UPS hamar elintezi, ugyhogy az sem gond. Vagy egy itteni mintaboltra gondoltal? Itt imadjak a Magyar eteleket.
udv:witch

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2012-10-12 19:02

:))) Azért olyan messzire nem vagyok elszállva...
Igen, kalácstészta, vajjal megbolondítva, sós is édes is, isteni.
Szép hétvégét, és jó hangulatot kívánok a hangulatembernek!:) Fahéj

szbrigi
szbrigi Wed, 2012-10-10 19:15

Fúúú de jól néz ki!!! :) Viszont én pont az összecsippentős résztől nem értem! Végül is összenyomom a közepét és dundi marad a széle? Bocs, én is szőke vagyok... :D

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2012-10-11 16:33

:))) Végül is mindkét kezem majdnem összecsippentett hüvelyk- és mutatóujjával lenyomom a tészta közepét és nyomkodva, közben húzogatva, nyújtogatva haladok végig a közepén a szélek felé, hosszában. Így a tészta hosszúkássá válik, aminek a közepén hosszában lesz egy borda, mellette mindkét oldalon egy-egy árok (az ujjaim nyoma), és azokon kívül meg ott marad az érintetlen tészta két csíkban a szélén, párhuzamosan az árkokkal és a bordával. Tehát a tészta egy kb 2 cm vastag téglalappá válik, ahol hosszában magasabb (széle) laposabb (árok) megint magasabb (borda) megint laposabb (árok) végül pedig magasabb (másik széle). Nem tudom, így elég érthető voltam-e.
Üdv: egy hellyel-közzel szőke Fahéj :D

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2012-10-10 13:15

Kedves Fahéj!

Most van a nagyvásárlás előtti listaírás, az tuti, hogy én lisztből, tejből, tojásból.élesztőből azaz minden keltes kenyeres,péksütis cuccoshoz bevásárolok, a hétvégén...:-O
Ez az alkotásod valami felséges, annyira harapnivalóan szép, ott a jelzés, nehéz, bár a segítő magyarázat írásod után már talán első nekifutásra is sikerülhet, remélem, jaj de jó, annyira tetszik! :-O
Köszönöm.
Éva-Anyóca

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2012-10-10 15:07

Örülök, hogy teteszik, kedves Éva!
Süsd csak meg, csak ajánlani tudom, irtó finom! :)
Üdv:Fahéj

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Wed, 2012-10-10 10:43

Kedves Éva! Ez a fotó kicsiben a többitől élesen elütve csak arra várt, h. megnyissam. Meg sem lepődtem, h. te "követted el"! Nagyon tetszik a recept, már a fotón etetei magát ez a csudaság, és naná, h. meg fogom sütni! :-) Csak előbb el kell mélyednem a készítésére vonatkozó leírásban, mert ahogy így elolvastam, vannak részek, amik nem világosak teljesen. :-D Pl. Amikor 20x20-as négyzetekre vágod a tésztát, majd vajjal a tetejükön egymásra teszed őket, és némi pihentetés után 12-16 darabra vágod/téped, onnantól kezdve nekem magas. Tehát a megkelt 20X20-as 3 emeletes négyzetet olyan kicsi darabokra kell vágni, h. 12-16 db pici négyzetszerű valami lesz belőle??? És ezeket a tepsibe egymástól távol kell elhelyezni? Ezek összekelnek? A többi már világos, épp most képzeltem el lelki szemeim előtt a bordák kialakításának mikéntjét. :-)
De az elejéről kérlek homályosítsd fel szőke agyamat! :-D Köszi, puszi: Gabi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2012-10-10 12:09

Szia Gabi!
Na szóval az úgy van, hogy ott duzzog és duzzad 15 percig magában ez a 3 rétegű tészta, ami kb. 20x20 cm-es. Na most kicsit meglapogatod, ha nagyon szét akar esni vagy elmászott, és egyik oldalon elnegyedeled, keresztbe meg elharmadolod/negyedeled, ahogy épp tetszik. Attól függően, mekkora pacsnikat akarsz készíteni. Én egyszer egy nagy éles késsel követtem el mindezt, más alkalommal meg megpróbáltam (több)kevesebb sikerrel tépni. Így hullámos lett a széle. Aztán a darabokat tepsire tettem, és vártam, hogy újra dundisodjanak, de nagyon, mert aztán kell formázni ott a tepsin, és ha nincs megkelve, szakad. Persze szerintem az se lenne csúnya, csak olyan kis rongyoska. Csináltam már hosszabb és keskenyebb, laposabb, dundibb pacsnikat, de nekem eddig ez tetszett a legjobban. A lényeg, hogy minden formában isteni finom. A másik lényeg, hogy ne keleszd nagyon melegben, mert az a jó, ha a vaj nem olvad el benne sütés előtt.
Méledet nézzed gyorsan! ;)
Puszi: Éva

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Wed, 2012-10-10 08:30

Kedves Fahéj !
Nagyon örülök ennek a péksütinek, nem ismerem, de pont azért!
Ki fogom próbálni, köszönöm. Üdv: Anci

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2012-10-10 11:43

Kedves Anci!
Szerintem nem fogsz benne csalódni,mert ez olyan-de olyan finom! :)
Üdv: Fahéj

608
finomliszt 45 dkg
élesztő 2.5 dkg
cukor 1 teáskanál
cukor 2 ek
1 tk
tej 3 dl
vaj 7 dkg