Nosalty Logó

Bordás pacsni

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Fahéj
Bordás pacsni
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 10% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 608 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 2430 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 277 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.5 g

Zsír

  • Összesen
    16.9 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    38 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1047.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    39 mg
  • Kálcium
    108 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    147 mg
  • Nátrium
    722 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    96.2 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    20.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    120 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    79 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    117 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    28 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    20 micro
Összesen 608 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    58.2 g

Zsír

  • Összesen
    67.7 g
  • Telített zsírsav
    39 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    151 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4188.9 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    155 mg
  • Kálcium
    433 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    110 mg
  • Foszfor
    587 mg
  • Nátrium
    2888 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    385 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    82.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    479 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    315 micro
  • Kolin:
    68 mg
  • Retinol - A vitamin:
    470 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    111 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    81 micro
Összesen 2430 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.6 g

Zsír

  • Összesen
    7.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    17 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    477.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    49 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    67 mg
  • Nátrium
    329 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.9 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    9.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    55 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    54 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    9 micro
Összesen 277 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A vajat betesszük a mélyhűtőbe.
  2. Az élesztőt kevés langyos tejben, amiben egy tk cukrot elkevertünk, feloldjuk és felfuttatjuk.
  3. A liszthez vegyítjük a cukrot és a sót, majd az élesztővel és a meglangyosított tejjel finom, lágy tésztát dagasztunk. 40 percig kelesztjük, közben kétszer lazán átgyúrjuk.
  4. A megkelt tésztát 3 egyenlő részre szedjük, majd lisztezett deszkán kb 20x20 cm-es egyforma négyzeteket nyújtunk belőlük.
  5. Nagylyukú reszelővel egyikre reszeljük a vaj felét, rátesszük a másik lapot, arra jön a vaj másik fele szintén reszelve, és ezt befedjük a harmadik lappal. Kicsit lenyomkodjuk, és hagyjuk pihenni 15 percet. Az a jó, ha nem túl meleg helyen kel, mert nem szabad benne a reszelt vajnak megolvadnia.
  6. 12-16 db-ra vágjuk vagy tépjük, és kivajazott tepsire tesszük messze egymástól. Így hagyjuk kelni kb. 20 percet, de legalább addig, amíg szemlátomást jól meg nem kel, különben elszakadmajd nyújtás közben a kezünk alatt.
  7. Ekkor minden darabot szétlapítunk-megnyújtunk a következőképpen: mindkét kezünk hüvelyk-és mutatóujjával középről kezdve a szélek felé össze-összecsippentjük a tésztát, és lenyomva húzzuk kifelé, hogy ujjaink közt egy éles borda, ujjaink alatt pedig egy-egy árkocska keletkezzék. A tészta szélei pedig dundin úgy maradnak, ahogy voltak.
  8. Mikor ezzel végeztünk, bekapcsoljuk a sütőt, aminek aljába egy vízzel telt kislábost teszünk.
  9. 15 perc pihentetés után megkenjük vízzel a tésztákat, és mehetnek a forró, gőzös sütőbe úgy 10-12 percre.
  10. Mikor megpirultak, kivesszük, és azonnal leszedjük a tepsiről hűlni.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 12 perc
  • Elkészítettem: 6 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 17233
  • Feltöltés dátuma: 2012. október 10.

Ajánló

Vigyázzunk, mert az alja könnyen megég a cukortartalma miatt, tehát tegyük magasabbra a sütőben, vagy tegyünk a tepsi alá fóliát!

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Egy méltatlanul elfeledett péksüteményt élesztettem újra kis konyhámban. Gyerekkorunkban a pékségek árusítottak hasonlót, és a gyerekek különösen imádták, mert édes volt, puha és illatos. Annak egy kicsit más volt a formája, hosszabbra nyújtották és nem bordázták meg. Friss tejjel vagy forró kakaóval mennyei reggelinek számított. Nagy örömömre sikerült ugyanazt az ízvilágot rekonstruálnom, mint amire emlékeztem. Nagyon-nagyon finom! Kár, hogy már szinte sehol nem foglalkoznak a pékségek a sütésével, mivel időigényes, hiszen géppel állítólag nem igazán lehet végigcsinálni ezt a munkafolyamatot. De ha otthon is el tudjuk készíteni, akkor mindez nem is számít igazán.

Hozzászólások

Olaszné Anci

Kedves Fahéj ! Nagyon örülök ennek a péksütinek, nem ismerem, de pont azért! Ki fogom próbálni, köszönöm. Üdv: Anci

Fahéj

Kedves Anci! Szerintem nem fogsz benne csalódni,mert ez olyan-de olyan finom! :) Üdv: Fahéj

Törölt felhasználó

Kedves Éva! Ez a fotó kicsiben a többit?l élesen elütve csak arra várt, h. megnyissam. Meg sem lep?dtem, h. te "követted el"! Nagyon tetszik a recept, már a fotón etetei magát ez a csudaság, és naná, h. meg fogom sütni! :-) Csak el?bb el kell mélyednem a készítésére vonatkozó leírásban, mert ahogy így elolvastam, vannak részek, amik nem világosak teljesen. :-D Pl. Amikor 20x20-as négyzetekre vágod a tésztát, majd vajjal a tetejükön egymásra teszed ?ket, és némi pihentetés után 12-16 darabra vágod/téped, onnantól kezdve nekem magas. Tehát a megkelt 20X20-as 3 emeletes négyzetet olyan kicsi darabokra kell vágni, h. 12-16 db pici négyzetszer? valami lesz bel?le??? És ezeket a tepsibe egymástól távol kell elhelyezni? Ezek összekelnek? A többi már világos, épp most képzeltem el lelki szemeim el?tt a bordák kialakításának mikéntjét. :-) De az elejér?l kérlek homályosítsd fel sz?ke agyamat! :-D Köszi, puszi: Gabi

Fahéj

Szia Gabi! Na szóval az úgy van, hogy ott duzzog és duzzad 15 percig magában ez a 3 réteg? tészta, ami kb. 20x20 cm-es. Na most kicsit meglapogatod, ha nagyon szét akar esni vagy elmászott, és egyik oldalon elnegyedeled, keresztbe meg elharmadolod/negyedeled, ahogy épp tetszik. Attól függ?en, mekkora pacsnikat akarsz készíteni. Én egyszer egy nagy éles késsel követtem el mindezt, más alkalommal meg megpróbáltam (több)kevesebb sikerrel tépni. Így hullámos lett a széle. Aztán a darabokat tepsire tettem, és vártam, hogy újra dundisodjanak, de nagyon, mert aztán kell formázni ott a tepsin, és ha nincs megkelve, szakad. Persze szerintem az se lenne csúnya, csak olyan kis rongyoska. Csináltam már hosszabb és keskenyebb, laposabb, dundibb pacsnikat, de nekem eddig ez tetszett a legjobban. A lényeg, hogy minden formában isteni finom. A másik lényeg, hogy ne keleszd nagyon melegben, mert az a jó, ha a vaj nem olvad el benne sütés el?tt. Méledet nézzed gyorsan! ;) Puszi: Éva

Éva-Anyóca

Kedves Fahéj! Most van a nagyvásárlás el?tti listaírás, az tuti, hogy én lisztb?l, tejb?l, tojásból.éleszt?b?l azaz minden keltes kenyeres,péksütis cuccoshoz bevásárolok, a hétvégén...:-O Ez az alkotásod valami felséges, annyira harapnivalóan szép, ott a jelzés, nehéz, bár a segít? magyarázat írásod után már talán els? nekifutásra is sikerülhet, remélem, jaj de jó, annyira tetszik! :-O Köszönöm. Éva-Anyóca

Fahéj

Örülök, hogy teteszik, kedves Éva! Süsd csak meg, csak ajánlani tudom, irtó finom! :) Üdv:Fahéj

szbrigi

Fúúú de jól néz ki!!! :) Viszont én pont az összecsippent?s részt?l nem értem! Végül is összenyomom a közepét és dundi marad a széle? Bocs, én is sz?ke vagyok... :D

Fahéj

:))) Végül is mindkét kezem majdnem összecsippentett hüvelyk- és mutatóujjával lenyomom a tészta közepét és nyomkodva, közben húzogatva, nyújtogatva haladok végig a közepén a szélek felé, hosszában. Így a tészta hosszúkássá válik, aminek a közepén hosszában lesz egy borda, mellette mindkét oldalon egy-egy árok (az ujjaim nyoma), és azokon kívül meg ott marad az érintetlen tészta két csíkban a szélén, párhuzamosan az árkokkal és a bordával. Tehát a tészta egy kb 2 cm vastag téglalappá válik, ahol hosszában magasabb (széle) laposabb (árok) megint magasabb (borda) megint laposabb (árok) végül pedig magasabb (másik széle). Nem tudom, így elég érthet? voltam-e. Üdv: egy hellyel-közzel sz?ke Fahéj :D

witch

Kedves Fahej! Ugye nyitsz egy pekseget, hogy ezt a sok finomsagot ne csak csodalni lehessen mar, hanem megkostolni is! Biztos, hogy nem menne csodbe. udv:witch

Fahéj

Ó, Te kis gondolatolvasó! :) Ez minden vágyam (na jó, azért nem minden), de valóban nagyon szeretném, ha lehetne egy saját kis sütödém meg boltocskám. Egy kicsit, ahol nem nagy lelketlen gépek dolgoznának, hanem sokmindent csinálnék kézzel, szívvel, lélekkel. Sajnos, egyel?re nincs rá lehet?ségem, de álmodozni azért sokat szoktam róla. Hátha egyszer... És nagyon megörvendeztettél, hogy így gondolod, a legnagyobb dicséret, ami érhet. Köszönöm, kedves Witch!!! Puszi: Fahéj

witch

A mentalista maraton a hetvegen, ezek szerint nem volt teljesen idopocsekolas. Valami ragadt ram Patricktol. :) Szerintem, ha valamit nagyon akarunk, az elobb-utobb teljesul. Neked szivbol kivanom, hogy teljesuljon az almod! Valahol olvastam, ha abbahagyjuk az almodozast az egyenlo azzal, hogy feladjuk az eletunket. Almodozni nagyon jo dolog es meg penzbe sem kerul. udv:witch

Fahéj

Osztom a véleményedet, mert nagyon szegény ember az, akinek még álmai sincsenek. Ma is sütöttem, még szinte langyosan megettük a felét, a másik felét meg elvittem a fiaméknak vacsira, úgyhogy szerintem már se híre, se hamva. Készítsd el egyszer Te is, annyira hihetetlenül finom. Aztán egyszer majd megkínállak a sajátommal a saját pékségemb?l! :) A többtízezerezer km akkor már nem lesz akadály :))) Üdv: Fahéj

witch

Nem igerem, de lehet, hogy egyszer elkeszitem. Borzaszto hangulat ember vagyok, hiaba szeretek sutni-fozni, ha nincs kedvem, a konyha kornyekere sem megyek. Van amikor meg reggeltol estig ott matatok valamit. Ossze is tudom hasonlitani, mert en ettem a boltit, ugy emlekszem kalacsteszta maradekbol keszitettek. Hat a kilometereket a UPS hamar elintezi, ugyhogy az sem gond. Vagy egy itteni mintaboltra gondoltal? Itt imadjak a Magyar eteleket. udv:witch

Fahéj

:))) Azért olyan messzire nem vagyok elszállva... Igen, kalácstészta, vajjal megbolondítva, sós is édes is, isteni. Szép hétvégét, és jó hangulatot kívánok a hangulatembernek!:) Fahéj

witch

Koszonom! Neked is szep hetveget kivanok! udv:witch

Olaszné Anci

Kedves Fahéj ! Elkészítettem ezt a finomságot, nagyon gyorsan el is fogyott, istenien lágy tésztája volt ! Csak a csíkokat hiányoltam róla. Valamit nagyon nem jól csináltam, mert nekem csak egy csík volt a közepén Csík=borda Valamit az ujjaimmal nem jól formáztam. Nemvolt olyan szép, bordás mint a tiéd,viszont nagyon finom volt! Üdv: Anci

Fahéj

Kedves Anci! Az egyáltalán nem probléma, ha nem volt bordás. Amit régen a boltban kapni lehetett, az sem volt bordás. Itt az íze a lényeges, nem az alakja. Az meg finom lett, ahogy írod. Tehát a tieddel minden rendben volt! :) Örülök, hogy megsütötted, s hogy ízlett is. Üdv: Fahéj

Olaszné Anci

Kedves Fahéj ! Igen, az íze az remek volt. Osztom a Witch véleményét és szorítok neked,hogy az álmod teljesüljön ! Álmodozni én is szoktam és közben még boldog is vagyok.Üdv: Anci

Fahéj

De aranyos vagy! :) Komolyan mondom, nagyon jó lenne, ha valami csoda folytán... Addig marad a boldog álmodozás. :) Üdv: Fahéj

Törölt felhasználó

Nem ismerem ezt a péksüteményt, felénk úgy látszik, nem lehetett kapni, de annyira jól hangzik, hogy meg kell sütnöm! Köszi, hogy feltetted!

Fahéj

Szerintem nem sütötték országszerte, nem mindenki ismeri. Meg kinézetre is más volt sok helyen, inkább olyan óriási babapiskóta alakú, és nem volt bordás. Nagyon megéri megsütni, én az els? alkalom óta minden héten sütöm, annyira finom. Nem kell hozzá semmi, csak egy bögre tej vagy kakaó, és kész a tökéletes reggeli, uzsonna, bármi. :) Üdv: Fahéj

Bató Edit

Kedves Fahéj! Még soha nem hallottam err?l a péksütir?l, de nagyon felkeltette az érdekl?désemet. Áttanulmányoztam a csippentésr?l és nyújtásról szóló instrukciókat és úgy döntöttem, nekiveselkedek. Nagyon finom lett, csak az alakja nem lett olyan szép bordás, mint a tiéd, hanem inkább olyan buciszer?. Köszi, hogy megismertetted velünk ezt a finom sütit. Üdv.Edit (a pici pékségedben szívesen falatoznék :)))

Fahéj

:))) Bár már ott tartanánk! Meg is hívnálak Benneteket, akik hisztek az én pékségemben, egy jó kis forró csokis-pacsnis uzsonnára. További szép napot! Éva

Törölt felhasználó

Kedves Fahéj! Ez volt ma a tízóraink, valami zseniális péksüti! Az az édeskés-vajas lágy tészta,.... Nyammm... :) A férjem és a gyerk?cök is kérték, hogy gyakran legyen ilyen. Neked hála, lesz is! Nagyon köszi ezt a receptet is! Andi

Fahéj

Kedves Andi! Nagyon-nagyon szívesen! Rendkívül boldoggá tesz, hogy ízlik a családodnak, olyan jó ezt hallani. Tényleg valami nagyon finomságos, mi is imádjuk. Csak az a baj, hogy ebb?l mindig többszörösét képesek vagyunk megenni, mint bármely más péksütib?l. Aztán meg jön a b?ntudat... :))) Üdv: Fahéj

Törölt felhasználó

Kedves Fahej! Edesapam peksegbe dolgozott, es ott sütöttek pacsnit, olyan volt a formaja ahogy irtad hosszukas babapiskota szerü...hat nagyon szerettem:)) Szep emlekeket idez, amikor apukammal elmentem egyszer-ketszer delutan dolgozni, hogy autokazzunk, ki-kicsent nekem egy egy pacsnit amit majszolhattam:) Hianyzik...a pacsni is es apukam is:( Biztosan elkeszitem egyszer, bar eleg bonyolultnak tünik:)) Üdv.: Edina

Fahéj

Kedves Edina! Örülök, hogy szép emlékeket ébreszt benned ez a péksüti. Nem mindenütt készítették, így nem is mindenki ismeri. Kicsit macerás ugyanis az elkészítése, gépekkel nemigen gyorsítható, csupa kézi munka. De nem ördöngösség!!!! Próbáld csak meg! És hidd el, az íze olyan lesz, mint régen, amíg eszed, még er?sebben el?jönnek majd azok a szép emlékek. Üdvözlettel: Fahéj

Törölt felhasználó

Biztosan sort keritek ra:) Plane hogy a te receptjeid nagyon megbizhatoak:) Amint elkeszitettem, jelzem. Üdv.: Edina

Fahéj

Köszi! :) Nagyon várom!

Törölt felhasználó

Kedves Fahej! Elkeszitettem a jo multkor, es nagyon finom lett:) Bar nem lett ilyen szep mint a tied a kepen, mert egyszerüen nem tudtam összerakni a leirast hogy, hogy formazod, de sebaj a lenyeg hogy az ize szuper volt, hamar el is fogyott:) Köszönjük a receptet:) Edina

Fahéj

Kedves Edina! Akkor most elárulom, hogy egyáltalán nem gond, ha nem olyanra formázod, mint a képen. Egyrészt, mert az íze ugyanaz marad, másrészt pedig nem is formázzák mindenütt ilyenre a pacsnit. Pl. úgy is készítik, hogy csak kitépkednek a tésztából darabokat, hogy olyan hosszúkás téglalapok legyenek, és kész. Láttam már sajtosrúd szer? hosszút, de rövidebbet, zömökebbet is. Így is úgy is nagyon finom! Csinálok is a hétvégén, kedvet kaptam, mert elég régen sütöttem már. A család pedig nagyon rajong érte. Nem véletlenül. Aki készítette már, az tudja, mir?l beszélek. :) És nagyon jól esik, hogy ti is megszerettétek ezt a péksütit! Üdv: Fahéj

Törölt felhasználó

"Nalunk" is a peksegbe ilyen nyelvalaku volt a pacsni, de az ize ugyanilyen, talan meg ez finomabb mert valahogy jobb a vajtol. En is sütnek szivesen, de mar igy 9. honapos kismamakent annyira nincs energiam sajnos:) Ma a briosod volt a soros, nagyon finom az is, parom el is tüntette mindet... :) Ha visszater az eröm, akkor ujra kovaszozok en is, lattam raktal mar fel egy csomo uj kovaszkas receptet, ki kell probalni mind:) Köszönöm a receptet! Üdv.: Edina

Fahéj

Óóó! :) Sok boldogságot kívánok a b?vül? családnak! A sütés meg ráér, majd ha ráérsz, most nem az a legfontosabb. Mert a vadkovászos az sajna id?igényes, viszont megéri, mert mind finom. Üdv: Fahj

Törölt felhasználó

Köszönjük szepen a jokivansagokat :) Az lesz majd az igazi mikor mar a kislanyom is dagasztja majd velem a tesztat:)) De az meg jo par ev :D Megegyszer köszönöm. Üdv.: Edina

Fahéj

Szóval kislány! :) Nem is hiszed el, milyen hamar eltelik majd az a pár év. És olyan ügyesen tudnak segítkezni a pici kezeikkel, hihetetlen. :)

nima

Végre! Már iskolás koromban is imádtam, aztán eltünt az életemb?l. Nagyon sokat gondoltam rá, hogy hogyan is készítették? És most megtaláltam a receptet!! Nagyon, nagyon örülök neki, és NEKED nagyon, nagyon köszönöm! Nem is tudod elképzelni, hogy milyen örömöt szereztél nekem. Köszi: Marcsi

Fahéj

Csak süsd meg, és egy pillanatra visszajönnek a régi szép id?k! :)

Bettymami

Szia Fahéj! Már jó ideje elmentettem ezt a recepted, mert annyira megtetszett és tegnap végre sorra is került. Ízre valóban nagyon finom, de a formája miatt elég csalódott voltam, mert egyáltalán még a közelébe se ért az általad feltett képhez. Mindent úgy csináltam ahogy leírtad, de nem lett szép és bordás sem:((( Bár ahogy olvasom, nem én vagyok az egyetlen itt, akinek nem müködött ez a formázás... Neked biztos van valami spéci trükköd, amivel olyan szép és guszta lett, mint a fotón...:) Mindenesetre tényleg finom volt, még langyosan el is fogyott majdnem minden. Üdv. Betty

Fahéj

Szia Betty! Nem mindenki bordázza a pacsnit, sokszor csak úgy tépkednek a tésztából hosszúkás téglalap alakú darabokat. Szóval az nem gond, ha nem olyan formás. Darabolás után tepsire téve hagyni kell, hogy keljen, különben nem nyújtható meg annyira, és nem lesznek olyanok, mint szeretnénk. Szóval ha már kelt egy kicsit a tepsiben, akkor lehet formázni. Jobb és bal kézzel az ujjainkkal lenyomjuk a tésztát a közepénél, mintha csippenteni szeretnénk valamit, és húzzuk lassan a hossza mentén mindkét széle felé,és közben folyton nyomkodjuk is le jó er?sen, húzzuk-nyomkodjuk, húzzuk-nyomkodjuk és így szépen kimegyünk az ujjainkkal a széléig. Így egy hosszabb, vékonyabb téglatest jön létre, amin 2 lenyomott barázda megy a végig. A lenyomástól a két hosszabbik oldalán látszó rétegek elválnak, ami sütéskor olyan lesz, mint egy kis pufi párna. Nagyon nehéz leírni, elkészíteni sokkal könnyebb, nincs benne semmi titkos fogás. Ha a Google keres?be beírod, hogy "pacsni", és rámész a képekre, akkor láthatod, hogy sokféle forma létezik. A sztorimban emlegetett régi pékség se bordásat csinált. Remélem, tudtam segíteni. Üdv: Fahéj

Bettymami

Ne érts félre, nem negatívumként gondoltam, amit írtam, lehet, hogy úgy jött át, de a célom nem az volt, komolyan. Inkább negatív magamnak, hogy nem tudtam még csak hasonlóra sem megformázni...:((( Mint mondtam, nagyon ízletes volt, még így deformáltan is, hiszen még melegen majdnem az egészet befaltuk...:) De éppen ezért is, mindenképpen fogok még próbálkozni vele, hátha összejön majd valami forma nekem is. Köszi! Üdv.Betty U.i. a google képtalálataiban is nekem messze a tiéd a leggusztusosabban formázott...:)

Fahéj

Kedves Betty! Én nem éreztem a negatív kritikát a hozzászólásodban, és ne haragudj, ha esetleg a válaszomból valami erre utaló érz?dött. Nem volt szándékos, de komolyan! Én megtisztel?nek tartom, ha bárki bízik annyira az én receptemben, hogy elkészítse. S ha valami nem úgy alakul, ahogy az a nagykönyvben meg van írva, természetesen kíváncsi vagyok a problémákra is. :) Közben annyit gondolkodtam, hogyan lehetne a legérthet?bben leírni ezt a formázás-folyamatot. Talán még annyit, hogy amikor belenyomom az ujjaimat a tésztadarab közepébe, akkor a két kezemmel ellentétes irányban indulok el, kifele a tészta két széléhez. Középr?l jobbra-balra haladok kifele, s közben apró "lépésekben" az ujjaim végével nyomogatom le a tésztát. Így hüvelykujjaim adják majd az egyik barázdát, a mutatóujjaim meg a másikat. De arra is gondoltam, hogy úgy is lehetne formázni, hogy egyszer?en széthúzzuk a tésztát egy hosszabb téglalappá, aztán fogunk egy fakanalat, és hosszában kétszer egymás mellé belenyomjuk a nyelét a tésztába, hogy két párhuzamos mélyedést kapjunk. Vagy ugyanezt meg lehetne csinálni egy vastagabb pengéj? kés fokával (ami az élének az ellentétes oldalán van). Úgy szeretném, ha sikerülne ezek alapján elkészítened! :) Üdv: Fahéj

Vivike

Kedves Fahéj! Ez a recept bennem is gyerekkori emlékeket ébreszt, imádtam. Valami egészen mást keresgéltem itt a NS-en, aztán ráakadtam egy pacsni receptre. El is készítettem vagy két hete, és ma is összeraktam egy adagot, de csak reggel fogom kisütni, addig a h?t?ben pihizik. Így még nem csináltam, remélem nem lesz semmi baja. Az is nagyon finom volt, de nem egészen így készül. Az a régi hosszúkás formájú. Most találtam rá a te pacsni receptedre, amit szeretnék elkészíteni, viszont van egy kis gondom. Azt írod, hogy kell hozzá 2.5 dkg finomliszt. Nem kevés ez egy kicsit? Lehet, hogy csak véletlen elírás, és csak én vagyok nagyon tudatlan. A másik recept 30 dkg-ot ír, és még ahhoz is kell hozzátenni, mert nagyon folyós marad. Igazából nem nagyon szoktam kelt tésztát készíteni, de ez a pacsni megfogott. Eddigi 45 éves f?z?s "pályafutásom" alatt talán kétszer vagy háromszor készítettem kelt tésztát. Valahogy a kelt sütik nálunk nem mennek, de ez a pacsni egészen más! El?re is köszönöm válaszod, hogy tényleg csak ennyi liszt kell bele? Üdvözlettel: Vivike

Fahéj

Kedves Vivike! Természetesen 25 dkg liszt kell hozzá. Amikor volt ez a nagy honlapmegújítás itt a Nosalty-n, sajnos bekerültek itt-ott ilyen és ehhez hasonló hibák a receptekbe. Majd megkérem ?ket, hogy javítsák. A pacsni alakja itt is lehet hosszúkás alakú, attól függ, milyen formájú darabokra nyújtjuk a tésztát. Szét kell húzni hosszában, és amennyire ez sikerül, annyira lesz hosszúkás. Jó sütés-f?zést! És jó étvágyat a pacsnihoz! Üdv: Fahéj

Miss Lemon

Kedves tomozi_eva és Fahéj! Elnézéseteket kérjük a hibáért! Javítottuk a mennyiséget, eredetileg 45 dkg liszt szerepelt a receptben. Üdv: Kata

Vivike

Kedves Fahéj! Köszönöm válaszod. Gondoltam, hogy ez lehet a probléma, de mint írtam, nem vagyok egy nagy kelt tészta fan, s?t sütni is ritkán szoktam, ezért aztán inkább kérdezek. Biztosan te is láttad, hogy válaszolt Kata a NS-t?l, és azt írta, hogy eredetileg 45 dkg liszt volt a receptben. Most akkor 25 vagy 45 dkg kell hozzá? Bocsi, de mint írtam, tudatlan vagyok. Egyébként ma reggel sütöttem ki a tegnap összerakott pacsnikat. Kicsit féltem, hogy mi lesz vele éjjel a h?t?ben, de nem lett semmi baja, isteni lett az a pacsni is (ez még nem a te recepted). Talán jobb is lett, hogy hideg helyen tovább kelt, mintha csak annyi ideig kelesztem, mint az eredeti receptben volt. További kellemes hétvégét. Üdvözlettel: Vivike

Fahéj

Kedves Vivike! Bocs, hogy a 25 dkg-ot írtam, de nem is gondoltam, hogy esetleg át lettek írva a számjegyek. Azt hittem hirtelen, hogy csak egy pont került közéjük véletlenül. De jobban belegondolva valóban 45 dkg liszt kell hozzá. Ritkán sütöm ezt a péksütit (id? híján), és fejb?l nem emlékeztem rá. Szóval 45 dkg!!! Bocs, hogy félre tájékoztattalak. Üdv: Fahéj

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek