r
Nosalty Logó

Bordás pacsni

Fahéj
Bordás pacsni
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

608
Kalória
14.5g
Fehérje
96.2g
Szénhidrát
16.9g
Zsír
20.6g
Víz
37.6g
Koleszterin
3.5g
Élelmi rost
9.6g
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 608 kcal
  • 10% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 2430 kcal
  • 10% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 277 kcal
  • 10% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.5 g

Zsír

  • Összesen
    16.9 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    38 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1047.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    39 mg
  • Kálcium
    108 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    147 mg
  • Nátrium
    722 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    96.2 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    20.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    120 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    79 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    117 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    28 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    20 micro
Összesen 608 kcal
  • 10% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    58.2 g

Zsír

  • Összesen
    67.7 g
  • Telített zsírsav
    39 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    151 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4188.9 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    155 mg
  • Kálcium
    433 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    110 mg
  • Foszfor
    587 mg
  • Nátrium
    2888 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    385 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

Víz

  • Összesen
    82.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    479 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    315 micro
  • Kolin:
    68 mg
  • Retinol - A vitamin:
    470 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    111 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    81 micro
Összesen 2430 kcal
  • 10% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.6 g

Zsír

  • Összesen
    7.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    17 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    477.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    49 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    67 mg
  • Nátrium
    329 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    43.9 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    9.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    55 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    54 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    9 micro
Összesen 277 kcal

Elkészítés

  1. A vajat betesszük a mélyhűtőbe.
  2. Az élesztőt kevés langyos tejben, amiben egy tk cukrot elkevertünk, feloldjuk és felfuttatjuk.
  3. A liszthez vegyítjük a cukrot és a sót, majd az élesztővel és a meglangyosított tejjel finom, lágy tésztát dagasztunk. 40 percig kelesztjük, közben kétszer lazán átgyúrjuk.
  4. A megkelt tésztát 3 egyenlő részre szedjük, majd lisztezett deszkán kb 20x20 cm-es egyforma négyzeteket nyújtunk belőlük.
  5. Nagylyukú reszelővel egyikre reszeljük a vaj felét, rátesszük a másik lapot, arra jön a vaj másik fele szintén reszelve, és ezt befedjük a harmadik lappal. Kicsit lenyomkodjuk, és hagyjuk pihenni 15 percet. Az a jó, ha nem túl meleg helyen kel, mert nem szabad benne a reszelt vajnak megolvadnia.
  6. 12-16 db-ra vágjuk vagy tépjük, és kivajazott tepsire tesszük messze egymástól. Így hagyjuk kelni kb. 20 percet, de legalább addig, amíg szemlátomást jól meg nem kel, különben elszakadmajd nyújtás közben a kezünk alatt.
  7. Ekkor minden darabot szétlapítunk-megnyújtunk a következőképpen: mindkét kezünk hüvelyk-és mutatóujjával középről kezdve a szélek felé össze-összecsippentjük a tésztát, és lenyomva húzzuk kifelé, hogy ujjaink közt egy éles borda, ujjaink alatt pedig egy-egy árkocska keletkezzék. A tészta szélei pedig dundin úgy maradnak, ahogy voltak.
  8. Mikor ezzel végeztünk, bekapcsoljuk a sütőt, aminek aljába egy vízzel telt kislábost teszünk.
  9. 15 perc pihentetés után megkenjük vízzel a tésztákat, és mehetnek a forró, gőzös sütőbe úgy 10-12 percre.
  10. Mikor megpirultak, kivesszük, és azonnal leszedjük a tepsiről hűlni.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 12 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Egy méltatlanul elfeledett péksüteményt élesztettem újra kis konyhámban. Gyerekkorunkban a pékségek árusítottak hasonlót, és a gyerekek különösen imádták, mert édes volt, puha és illatos. Annak egy kicsit más volt a formája, hosszabbra nyújtották és nem bordázták meg. Friss tejjel vagy forró kakaóval mennyei reggelinek számított. Nagy örömömre sikerült ugyanazt az ízvilágot rekonstruálnom, mint amire emlékeztem. Nagyon-nagyon finom! Kár, hogy már szinte sehol nem foglalkoznak a pékségek a sütésével, mivel időigényes, hiszen géppel állítólag nem igazán lehet végigcsinálni ezt a munkafolyamatot. De ha otthon is el tudjuk készíteni, akkor mindez nem is számít igazán.

További receptek

Diós búrkifli házilag

Manapság már oly kevés helyen árulják az édes péksütemények koronázatlan királyát, ahol pedig mégis kapni, hát, gyakran inkább kiábrándító vagy feledhető élményt nyújt a bolti ...

Lakos Benedek

Egyszerű rongyos kifli

A „magyar croissant” néven is elhíresült rongyos kifli tulajdonképpen tényleg hasonlít néhány tulajdonságában a francia péksüteményre. Szerencsére csak a jobb jellemzőkön ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek