r
Nosalty Logó

Tavaszhozó Borbála-sütemény

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
P.
Tavaszhozó Borbála-sütemény
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A tésztához

A mázhoz

Összesen 526 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A tésztához

A mázhoz

Összesen 4202 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A tésztához

A mázhoz

Összesen 378 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4.9 g

Zsír

  • Összesen
    22.8 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    144 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    190.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    33 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    86 mg
  • Nátrium
    49 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    76.8 g
  • Cukor
    50 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    30 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    210 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    78 mg
  • Retinol - A vitamin:
    206 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    125 micro
Összesen 526 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    39.5 g

Zsír

  • Összesen
    182 g
  • Telített zsírsav
    107 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    54 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    1150 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1527.1 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    110 mg
  • Kálcium
    265 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    62 mg
  • Foszfor
    685 mg
  • Nátrium
    394 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    614.3 g
  • Cukor
    401 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    239.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1678 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    159 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    137 micro
  • Kolin:
    622 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1652 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    317 micro
  • β-crypt
    21 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1002 micro
Összesen 4202 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    3.6 g

Zsír

  • Összesen
    16.4 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    104 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    137.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    62 mg
  • Nátrium
    36 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    55.4 g
  • Cukor
    36 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    21.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    151 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    56 mg
  • Retinol - A vitamin:
    149 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    29 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    90 micro
Összesen 378 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A mázhoz

Elkészítés

A tésztához

  1. A puha, szobahőmérsékletű vajat keverjük robotgéppel magában habosra.
  2. Adjuk hozzá a kristálycukrot, keverjük tovább.
  3. Tegyük hozzá az egész tojásokat, dolgozzuk jól össze. Ha azt látjuk, hogy grízesbenne a vaj, ne aggódjunk. Ilyen.
  4. Keverjük bele apránként a liszt-keményítő-sütőpor keveréket.
  5. Kivajazott, kilisztezett 24-es vagy 26-os tortaformába öntjük, és 175-ra előmelegített sütőben, alul-felül álláson aranybarnára sütjük kb. 60 perc alatt. Tűpróba!
  6. Amíg kicsit hűl, készítsük el a mázat: a porcukrot egyszerűen keverjük össze a citromlével, egyselymes opálos masszát kapunk. Ezt csurgassuk, kenjük a sütemény tetejére.
  7. Süthetjük hosszúkás sütőformában is, ebben az esetben a 30 centis a jó, és a sütési idő is változhat.
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 14927
  • Feltöltés dátuma: 2010. január 23.

Ajánló

pH besorolás:erősen savasít. Erről bővebben itt olvashatsz.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Egyes hagyományok szerint, a Barbara - Borbála napján (december 4.) levágott cseresznyefaág ha karácsonyra kivirágzik, akkor nem lesz hosszú a tél, és hamar meghozza a tavaszt. Itt, Németországban, még mindig tartják ezt, és az egyik leghagyományosabb süteményüket is e napon sütik előszeretettel, amit Barbarakuchen - nek hívnak. Ugyan a karácsonyról már lecsúsztam, hogy kipróbáljam, de sütöttem sütit, vágtam hozzá ágat, és vízbe tettem. Hogy működik-e, nem tudom, 3 hét múlva kiderül. De másnapra, hosszú idő után, újra kisütött nálunk a nap. Ez a süti nem könnyed tésztájú, valamivel tömörebb, mint a piskótajellegűek általában, de remek citromos aromája van, és édesen savanykás rajta a kicsit roppanós máz, ami azonnal szétolvad az ember szájában.

Hozzászólások

Durcsó

Jaj, úgy örültem volna, ha Borbála-süteménynek nevezed! Nem csak, mert így hívnak : ), hanem mert a cseresznyeág-virágoztatás otthon is szokás, Borbála-napon. Na mindegy, azért így is jól néz ki! Egyébként mi itt Angliában virágoztattunk cseresznyét, nem december 4-én, hagyományból, csak újév körült?l, mert szép. Már vagy egy hete hatalmas virágai vannak, az egész ház cseresznyevirág illatú - remélem, neked is sikerül majd!

P.

Szia Durcsó! Nagyon, de nagyon örülök, hogy írtál, és így megtudhattam, hogyan is hívnák ezt otthon, Magyarországon. Máris javítottam, köszönöm szépen. Ìgy most már Borbála sütemény lett. Szeretettel mindenkinek!

Durcsó

Kedves Eszter, nagyon aranyos vagy! : ) Köszi a korrekciót! Így most már tuti, hogy ki is próbálom! ; )

P.

Ès szólok, ha kinyílt a cseresznye... :-)

P.

:-D De jó, de jó! Remélem, ízleni fog! :-)

Törölt felhasználó

De jó! Úgy szeretem az ilyen sütiket, ételeket, amelyek valamilyen hagyományhoz kapcsolódnak. Köszi, hogy ezt is megismertetted! Üdv: Mrs Smith

P.

Részemr?l az öröm, ha örültök neki. :-)

Törölt felhasználó

Mmm... De gyönyör?! És a fotóid el?tt is, le a kalappal! Ezt a sütidet (IS) ki kell próbáljam, istenien néz ki! És annyira, de annyira szeretem a sztorijaidat a finomságaidról! Jó mindig újat és újat tanulni, vagy kicsit részese lenni az ecsetelt élményeidnek... Köszönjük! És MÉG, MÉG, MÉÉÉÉÉG! :-) :-) :-)

Törölt felhasználó

Az már csak a hab a tortán, hogy tegnap óta kifejezetten tavaszváró hangulatom van! Ahogy az is, hogy megboldogult Nagymamám is Borbála volt...

P.

De jó....ez külön jó érzés... Próbáld ki. Könnyü összedobni és olyan jó kis savanykás citromos. Azt el kell mondjam, én mindig csak egy fél adagot sütök egy kisebb formában vagy tepsiben, mert képtelenség az egészet felfalni, viszont igazán csak frissen jó. Szerintem elöször csináld kicsiben, aztán meglátod.

Törölt felhasználó

Igen? A mélyh?tést nem bírja? Mert én pl. kiflib?l, meg a cicás kalácsomból is mindig egy halommal sütök egyszerre, aztán felszeletelve mehet az egész még frissen a mélyh?t?be. Így aztán mindig csak 1-1 dbokat veszünk ki, és melegítünk meg éppen, amennyit enni szeretnénk, ezért aztán mindig van itthon "friss" pékáru. :-) Igaz, az kelt tészta, de remélem, ez is bírná...

P.

Ja, ha ezt szeretnéd nyugodtan. Bírja a mélyhütést. Èn csak azért mondtam a féladagot, mert mi olyan kevés édességet eszünk, hogy inkább mindig frissen csinálom és akkor is keveset. Nálunk nincs olyan nagyüzem. :-D

Durcsó

Kipróbáltam! Nem is akármilyen alkalommal: Jannék iskolája Haiti megsegítésére szervezett gy?jtést, mégpedig úgy, hogy minden gyerek visz egy tortát, amit aztán elég kis összegekért megvesznek egymástól, a pénz pedig megy Haitire. Úgyhogy itthon csak el?kóstolást végeztünk, de valami azt súgja, lesz ebb?l még máskor is süti! ; ) Én sokkal több süt?port tettem bele, és így jó kis könny? tésztát kaptam. A mázhoz pedig nem citrom-, hanem limelevet használtam, de az mindegy is. Mindenesetre köszi a receptet, büszke vagyok rá, hogy egy nevet viselünk! : )

P.

Nahát! Ez nagyon kedves! Köszönöm, hogy leírtad. Ès azt is, hogy épp ezt a sütit sütötted meg erre az alkalomra! Ez nagy megtiszteltetés, köszönjük! :-) Szívem szerint én is több sütöporral csinálnám, de a párom a "féltégla" jellegü sütiket szereti, szóval, minél tömörebb, annál jobb. Különös tekintettel, hogy ez a kedvence, nem nagyon változatok rajta, viszont a lime-ot, na azt ki fogom próbálni! Köszi mégegyszer! :-)))

evacili

Jónak t?nik, kipróbálom. Az én férjem nagyon édesszájú, él-hal a sütikér, így állandóan sütnöm kell. Mindegy,hogy mit, csak süti legyen!

P.

Na, akkor ez arra pont jó lesz. Egyszerü, gyorsan össze lehet dobni. Attól függöen, hogy mennyire szeretnél tömörebb vagy lazább szivacsosabb tésztát, tegyél bele több sütöport. Sok sikert!

Törölt felhasználó

Én meg szépen belementem a húsvéti receptjeim közé. Nagyon úgy t?nik, hogy ezt készítem a vendégeinknek reggelire. Köszi az egyszer?, de jó kis receptet! Kata

P.

Szia Kata! Ma valahogy forró drótban vagyunk egymással. :-p Reggelire mi nagyon szeretjük még akár másnap is, pár másodpercre mikróba dobva, hideg tejjel. Remélem, ízleni fog. Az elözö hozzászólásnál lásd a tanácsot a sütöporra vonatkozóan! Puszi!

Törölt felhasználó

Tegnapel?tt készítettem el legjobb barátn?mnek, Borinak a születésnapjára. Igaz, kicsit változtattam rajta: én nem tettem rá mázat (nem éreztem, hogy megkívánja), ám a tésztába locsoltam citromlét, tettem bele 2 csepp tiszta citrom illóolajat, meg kevertem bele citronátot és reszelt citromhéjat is. Óriási sikere volt, szegény ünnepeltnek alig maradt, mindenki úgy lecsapott rá! :-)) Magam láttam, hogy Boti, a legnagyobb Fiacskája 3 jókora szeletett tüntetett el, rekordid? alatt. Köszönöm a receptet Esztikém!

P.

Fúúúú, ez aztán jó citromos lehetett! :-))) Így is van, úgy az igazi. Ebben a nagy szürkeségben meg kifejezetten jót tesz, még csak az íze is. :-) Borinak Borbála süti - nagyon jó ötlet! Akkor jól sikerült az ünneplés! :-) Írok majd. Millió puszi!

Törölt felhasználó

A német fels?fokú nyelvvizsgám el?tt szerencsehozóként ezt a sütit sütöttem meg :) Jelentem, sikerült :) (A süti is, a vizsga is :D )

P.

Nagy gratula! :-D Szuper, nagyon örülök! Köszönöm, enyém a megtiszteltetés, hogy ezt a sütit választottad! Eszter

Hozzávalók

A tésztához

A mázhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek