Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tamagoyaki - japán omlett

Tamagoyaki - japán omlett
Tamagoyaki - japán omlett
20 perc / előkészület: 5 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (32)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A tamagoyaki (vagy dashimaki), vagyis japán omlett tipikus alkotóeleme egy igazi „obento”-nak, azaz egy több fogásból összeállított japán ebédnek, amit a szerencsések ebédre visznek magukkal  munkába/utazásra/kirándulásra. Eredetileg szögletes formában készül (makiyakinabe), de mi nyugodtan használhatjuk a jól bevált, kerek serpenyőnket is.
 


hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Belinkelek egy videót az elkészítéséről, arra az esetre, ha a leírásom nem lenne teljesen érthető… :-)

http://www.youtube.com/watch?v=HkbQ7VqdOvs&feature=related

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojásokat felverjük, majd a többi hozzávalót is hozzákeverjük.
  2. Egy serpenyőbe kis olajat öntünk, majd egy papírtörlő segítségével felitatjuk. (A papírt ne dobjuk el, mert szükségünk lesz rá.)
  3. A forró serpenyőbe egy vékony réteg tojást öntünk, majd amikor már félig megsült, egy sütőlapát (vagy pálcikák) segítségével szorosan feltekerjük, és a serpenyő hozzánk közelebbi oldalához húzzuk.
  4. A serpenyő alját áttöröljük az olajos papírral, majd újabb réteg tojást öntünk a serpenyőbe.
  5. Amikor ez is félig átsült, újra az előző módon feltekerjük, így egyre vastagabb, réteges omlettet kapunk.
  6. Addig folytatjuk, míg kitart az alapanyag.
  7. A végén átcsúsztatjuk egy tálra, megvárjuk amíg kicsit kihűl, majd kb. 2 cm vastag szeletekre vágjuk.
  8. Hidegen vagy langyosan is fogyasztható.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 34
össznézettség: 77 492
elküldve: 2
receptkönyvben: 406
elkészítve: 25/32
Facebookon megjelent: 2

szakács

Oli

Mióta szakács: 2008.03.10.
62 recept

receptjellemzők

konyha: japán
mikor: reggeli, tízórai
kalória: alacsony
szezon: bármikor
kategória: egytálételek
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

Dashimaki, japán omlett

Hozzászólások (32)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Mennis
Mennis Tue, 2013-10-22 17:54

Szia.

Nagyon jó a recept nagyon jót ettem belőle. Azt szeretném megkérdezni hogy ehhez milyen köret illik vagy milyen ételek mellé szokták még rakni.

Köszönöm előre is a választ!

Jinzilla
Jinzilla / Jinzilla Fri, 2012-11-30 09:33

Szia Oli!

Nagyon köszönöm a receptet! Igaz, hogy nem tudtam dashit szerezni, de némi okoskodással sikerült! Nagyon finom és szórakoztató elkészíteni. Én legalább is élvezem. :)

Amit dashi pótlásra használtam: fél dl víz és feloldok benne egy 1/4 nagyságú tyúkhúsleves kockát.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2011-01-27 10:38

Sziasztok, nem vagyok valami nagy konyhatündér, úgyhogy előbb szeretném élőbe látni és főleg megkóstolni eme csodálatos japán "műveket, nem tudjátok esetleg erre hol lenne lehetőségem? Omlett is nagyon érdekel de van még pár japán étel amit általában nem árulnak étterembe, inkább csak otthon vagy utcai árusoknál.. mármint japánba.. viszont itt ilyenek nincsennek :D
Szóval ha tudtok valami jó helyet, vagy esetleg valaki szokott csinálni nyilt konyhát aki már szakértő szivesen megnézném, megkóstolnám :)

ildike.ecser
Ikó / ildike.ecser Thu, 2010-12-30 11:15

Én végignéztem egy jó pár videót, és engem ez fogott meg:
http://www.youtube.com/watch?v=GDiFdb0UDUo&NR=1
Nem kell olyan sokszor tekergetni ... és az eredmény :)
Én is szeretném ezt kipróbálni, de nagyon. Csak az lenne a kérdésem, hogy itthon hol lehet venni ehhez ilyen négyszögletes sütőt? És mi a neve?
Előre is köszi

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-11-15 19:15

fincsi volt

Bia
Bogi :o) / Bia Sun, 2010-09-26 10:37

Szia Oli!
Kérlek mondd el nekem helyettesíthetem-e valamilyen alaplével a dashi-t.tuti hogy én a közeljövőben nem járok olyan helyen ahol kapható de úgy szeretném kipróbálni.Tudom hogy így már nem eredeti...de hátha jó lesz.Csudafinom!Puszillak.Bogi

Oli
Oli / Oli Sun, 2010-09-26 10:21

Sziasztok!

Köszi az elismerő sorokat, tényleg nagyon örülök, hogy ízlett Nektek! (Bevallom, a sok gyönyörűség/finomság mellett, amivel készültetek, nem gondoltam volna, hogy sikeres lesz...) Örülök, hogy megismerkedtem mindenkivel, igazán jó fej társaság gyűlt össze, nemde? ;-) A "menüsor" pedig egyenesen páratlan volt!!! Remélem, hamarosan találkozunk mengint! Üdv, Oli

P.S.: Juci, ha küldesz emailben egy postacímet, szívesen beszerzek és küldök neked instant dashit :-)

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Sun, 2010-09-26 16:22

Jajj, az nagyon jó lenne, de csak és kizárólag utánvéttel vagyok hajlandó elfogadni, különben visszaküldöm :) Majd akkaor küldök belőle Boginak is :)))) És remélem, tavasszal újra találkozunk!!!!!! Olyan jó volt!

Tóth Krisztina
Kiki / Tóth Krisztina Sun, 2010-09-26 06:40

Szia Oli! Zseniális volt ez az omlett, örülök, hogy megkostolhattam. Nálam már nem figyel a hűtőben, mert még este befaltam. :-))) Irány az Ázsia Bt.! Üdv kiki

Gerzsó
Gerzsó / Gerzsó Sat, 2010-09-25 23:15

És a dashit hol lehet kapni? Tamagoyaki - ez is kedvenc lesz, ha sikerül megcsinálni. Puszi. Zsóka néni.

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sat, 2010-09-25 21:27

Kedves Oli! Nagyon ízlett a Tamagoyakid! Megmondom őszintén, nem tudom mikor veszem a bátorságot, hogy ezt rendensen elkészítsem így különösen örülök, hogy megkóstolhattam! Köszönöm! Mrs Smith

elif
Tekten Elif / elif Sat, 2010-09-25 21:29

Csatlakozom, nagyon nagyon fincsi volt, sőt piszok mód egy darab még a hűtőben figyelget és várakozik, hogy befaljam. :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-09-17 11:09

Dashi alapport lehet szerezni, de vmi 7-12e forint kilóáron. A tonhal lapocskák se olcsóak, így én trükkösen tengeri hal alaplét csinálok és azzal helyettesítem.

A szójaszószhoz megjegyzés, NE fekete szójaszószt használjatok, mert kólabarna lesz az végeredmény, a szabvány omlettsárga helyett. 2 ek-t sokallom a 4 tojás mellé, de nyilván azért, mert én elég öblös kanalakkal dolgozok.

Jó trükk még, a második adag tojásfelöntéstől kezdve, a felöntés után, megdöntve a serpenyőt , pálcikával felemeljük a rolót és befolyatjuk alá a még híg masszát. Tapasztalatom szerint szebb lesz az eredmény és könnyebb tekerni is.

Ha elektromos főzőlapon csináljátok, megéri igazgatni a serpenyőt, mivel egyes főzőlapok közepe melegebb, így egyenletlenül sülhet át.

Sok sikert, gyertek obento versenyre!
Place

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-06-26 11:26

hello!
Nahát én nagyon élvezném ha Oli az én saját szakácsom lenne :)) annyi jó ételt készítt, már csorog a nyálam ahogy nézegetem az ételeit :)

bor-csi
Borcsi / bor-csi Fri, 2010-03-12 10:38

Szia Oli!

Nagyon izgalmas lehetett japánban megismerni az ottani konyhatitkokat, irigykedem is miatta....;)

Sajnos dashira még nem állt módomban szert tenni, csak a szójaszószt szoktam használni, valamint én úgy készítem ezt az ételt, hogy egy vékony szelet sajtot is ráfektetek a tojásra mielőtt feltekerem. Szeretem, hogy puhára olvad benne amíg a többi réteggel elkészülök... tudom, hogy ez nem annyira japános, de mi szeretjük, hátha valaki másnak is megtetszik az ötlet :))))
Borcsi

128
tojás 4 db
dashi 1 dl
szójaszósz 2 ek
étkezési keményítő 1 evőkanál
cukor 1 teáskanál
0 ízlés szerint
napraforgó olaj 2 ek