r
Nosalty Logó

Szürkemarha-pörkölt bográcsban Kozma módra

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Szürkemarha-pörkölt bográcsban Kozma módra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
bográcsos
  • 14% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 950 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 11381 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 142 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    92 g

Zsír

  • Összesen
    56.8 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    25 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    286 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1531.4 g
  • Cink
    17 mg
  • Szelén
    135 mg
  • Kálcium
    52 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    121 mg
  • Foszfor
    928 mg
  • Nátrium
    266 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    12.8 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    473.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    43 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    18 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    90 mg
  • D vitamin:
    34 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    27 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    52 micro
  • Kolin:
    392 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    47 micro
  • β-karotin
    475 micro
  • β-crypt
    48 micro
  • Likopin
    515 micro
  • Lut-zea
    476 micro
Összesen 950 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1103.4 g

Zsír

  • Összesen
    681.2 g
  • Telített zsírsav
    258 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    306 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    62 g
  • Koleszterin
    3430 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    18377.3 g
  • Cink
    201 mg
  • Szelén
    1622 mg
  • Kálcium
    625 mg
  • Vas
    135 mg
  • Magnézium
    1451 mg
  • Foszfor
    11134 mg
  • Nátrium
    3196 mg
  • Réz
    8 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    154.2 g
  • Cukor
    69 mg
  • Élelmi rost
    42 mg

VÍZ

  • Összesen
    5678.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    517 micro
  • B6 vitamin:
    40 mg
  • B12 Vitamin:
    217 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    1077 mg
  • D vitamin:
    408 micro
  • K vitamin:
    122 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    11 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    329 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    626 micro
  • Kolin:
    4708 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    562 micro
  • β-karotin
    5699 micro
  • β-crypt
    574 micro
  • Likopin
    6175 micro
  • Lut-zea
    5707 micro
Összesen 11381 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.8 g

Zsír

  • Összesen
    8.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    43 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    229.2 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    8 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    139 mg
  • Nátrium
    40 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    70.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    6 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    59 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    71 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    77 micro
  • Lut-zea
    71 micro
Összesen 142 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A húst összevágjuk 2,5 x 2,5 cm-es kockákra, hideg vízbe áztatjuk. (10 kg felett a húst már nem áztatjuk, csak nagyobb darabokra vágva megmossuk, a frissen vágott húst nem mosom meg, csak a bolti fagyasztottat.) Ha nem így tesszük, akkor sok lesz a lé rajta!
  2. A hagymát apróra vágjuk, a kimagozott paprikát szintén apróra darabokra vágjuk a meghámozott paradicsommal együtt.
  3. A tiszta vasbográcsba beletesszük a zsírt. Miután felolvadt, beletesszük a hagymát, meg fél ek sót, és jó pépesre pároljuk. Levesszük a tűzről, és beletesszük az őrölt paprikát. Jól összekeverjük, és rögtön rátesszük az összevágott paprikát és paradicsomot. Szintén jól összekeverjük, hogy egy kicsit lehűljön, így a pirospaprika nem ég meg.
  4. A húst, amit jól kicsurgatunk, beletesszük a bográcsba, és összekeverjük. Mehet vissza a tűzre. A bográcsot kis tűzön tartjuk, mert a hideg hús leragad, kevergetni-mozgatni!
  5. Az összes fűszer mehet a tetejére, só csak egy lapos evőkanállal. Ha felforrt jól összekeverjük, és ízlés szerint sózzuk. Ha kell vízzel pótoljuk. Ha akarunk bele vörösbort tenni, a befejezés előtt 10-15 perccel tegyük bele. (Én 3 cl /1 kg egri bikavért javaslok vagy kék frankost.)
  6. Amikor már 95 %-ig megfőtt, levesszük a tűzről. Mire tálaljuk teljesen kész.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 7
  • 7 napos nézettség: 42
  • Össznézettség: 29097
  • Feltöltés dátuma: 2010. december 13.

Ajánló

Nokedlival, főtt krumplival ajánlom, de friss kenyérrel is isteni. Savanyúságot feltétlenül kínáljunk hozzá. Én borral nem szeretem főzni, de ad neki egy kis karaktert. Ha teszünk bele vörösbort, akkor a paradicsom mennyiségét csökkenteni kell. Jó időben a kertben akácfával, hidegben a garázsban gázzal főzöm. A gáznál vigyázni, feltétlen szellőztetni kell! Jó étvágyat kívánok!

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Amikor már kezd rágható puhaságú lenni, érdemes a jó illat hatására megjelenő barátokat és családtagokat távol tartani, mert mire megfő, elfogy a fele :). A fotón 23-24 kg marhapörkölt van a bográcsban! Lakodalomra főztem kettő bográccsal.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Jó étvágyat kívánok!

Greg

Kedves Gyula! Eldöntöttem, hogy ezentúl csakis a Te recepted alapján f?zöm a marhapörköltet. A nagyon sokféle recept közül a Tied nyerte el a tetszésemet. A hét végén 5 kg-al indítok és még fogok f?zni a nyáron legalább kétszer. Üdv. Gregor

Törölt felhasználó

Jó f?z?cskézést! A Kozmákra vigyázni, nehogy a bográcsba kerüljön. Üdv : Kozma Gyula.

Greg

Nagyszer?en sikerült. Ennyi dicséretet még nem kaptam soha, mint erre a pörköltre.

Törölt felhasználó

Gratulálok!

Greg

Kedves Gyula! Én csak felhasználtam az általad kikísérletezett étel technológiáját. Az érdem nagyobbik része a Tied. Én gratulálok neked.

Éva-Anyóca

Köszönjük szépen!:-))) Éva-Anyóca

Zsiki

Az amat?r f?z?kollégákkal mindig azon vitatkozunk, hogy a bográcsos marhapöri kilónként hány deka (és nem fej) hagymát igényel? Kedves Gyula! Megmondanád te mennyivel készíted, Miért kérdem: A receptek legtöbbje kicsi, közepes vagy nagy fej hagymát ír. Én Makai vagyok, nálunk a nagy hagyma 18 dekás de nem ritka a 22 dekás sem. Kinek mi a nagy ugye:) Ha most f?zöl 10 kg húst nem mindegy, hogy 2 kg hagymát vagy 1 kg-ot teszel bele vagy esetleg 1,5-öt. Szerény tapasztalatom alapján a hagyma mennyisége alapjaiban meghatározza a bográcsos ízét és min?ségét. Én a marhába minden körülmények között beleteszem a 15 dkg hagymát (pucolt mennyiség) kilónként. Kedves Gyula te hogy állsz ezzel? ..És akkor még nem mondtam a paradicsomhasználók-kontra paradicsom-ellenz?k táborát vagy azokat, akik szinte lehülyéznek ha fokhagymát vagy köményt teszek a marhához. (te látom recepted alapján kb 3-4 szer annyi köményt használsz, mint borsot? 1 kk és 1 ek. Nem vagyok már kezd? de sok emberrel ellentétben engem nagyon érdekel, hogy csinálják a f?z?embörök:)

Törölt felhasználó

Kb: 15dkg. Van aki kg-onként 0,5kg meg 1kg hagymát tesz bele.Csak gondolj bele, esküv?kre szoktam f?zni 50-60kg-ot tegyek bele ugyan ennyi hagymát? Szerintem a násznép agyon ütne! 50kg húshoz 25kg hagyma? Vagy 50kg .Üdv: Kozma Gyula.

SLC

Hozzászólásodból jól tükröz?dik, hogy nem mindegy, hogy 5kg vagy 50Kg hús az alapanyag! Nagyon jó recept. Most hétvégén f?zök marhapofából én is 20kg-t keresztel?re. Majd kipróbálom ezt a verziót is!

Zsiki

Köszi, jó f?z?cskét!

Gabica1312

Most tettem oda 7 kg húsból és az illata már is mennyei. Kíváncsian várom a végeredményt. Köszönöm a receptet. :-)

Törölt felhasználó

Szeretnék a témával kapcsolatban feltenni néhány kérdést, ha van ideje, nagyon megköszönném a segítséget! E hét szombaton fogok készíteni kb. 11-12 kiló vaddisznó húsból pörköltet bográcsban. A kérdésem, hogy az Ön pörkölt receptjét vehetem alapul, ami 5 kilóra íródott? Tehát nekem mindenb?l picit több, mint dupláját kell beleraknom? Befolyásolja a végeredményt, ha a húst picit megkavarom a zsírral-hagymával, és csak azután paprikázom?

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek