Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

A szultán rizspudingja (Török rizspuding 2.)

A szultán rizspudingja (Török rizspuding 2.)
A szultán rizspudingja (Török rizspuding 2.)
55 perc / előkészület: 5 perc főzés: 40 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nemrégiben hozzájutottam Özcan Ozan: A szultán konyhája c. szakácskönyvéhez, ez a recept innen származik. Ez egy nagyon szépen illusztrált, a török konyhát részletesen bemutató könyv. A Cordon Bleu-n végzett mesterszakácstól olvashatunk benne nagyon izgalmas recepteket.
A rizspudingot pedig szívből ajánlom minden nagyon édesszájú szakácsnak!

 

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Ha a sütőben grill funkciót használunk, a fahéjas cukor gyönyörűen karamellizálódik rajta.

Hidegen kínálhatjuk gyümölcslekvárral is.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy közepes nagyságú serpenyőben nagy lángon forraljuk fel a rizst a 2 csésze vízben.(A csésze: 220 ml vagy 220 g.)
  2. Vegyük lejjebb a lángot, fedjük be az edényt, és lassan főzzük 25 percig (18-20 alatt már ilyen lesz), amíg a rizs megpuhul, és felszívja a vizet.
  3. Keverjük bele a 4 csésze tejet, a tejszínt és a cukrot. Forraljuk fel a keveréket. Közben oldjuk fel a kukoricakeményítőt a maradék 1/2 csésze tejben, majd apránként adjuk hozzá a forró rizskeverékhez, állandóan kevergetve fakanállal.
  4. Vegyük a lángot közepesre, tegyük a csipet sót és a vaníliakivonatot a keverékhez, és fedetlenül, lassú tűzön főzzük még 15 percig, gyakran megkeverve.
  5. Innen két lehetőségünk van: a) Öntsük tálalóedényekbe, és hagyjuk kihűlni. Néhány órára tegyük hűtőbe, szórjuk meg őrölt fahéjjal, és tálaljuk. b) Ha megfőztük a pudingot, tegyük be egy tűzálló edénybe, és hűtsük szoba-hőmérsékletűre. Szórjuk meg cukorral (én fahéjjal is megszórtam), és tegyük vissza a sütőbe, amíg kicsit megbarnul.

 

  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 31 948
elküldve: 3
receptkönyvben: 382
elkészítve: 6/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Escudete

Mióta szakács: 2009.11.18.
16 recept

receptjellemzők

költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: édes krém
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
diéta: gluténmentes, tojásmentes
konyha: török
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

tejszínes rizspuding keményítővel sűrítve, török tejberizs karamellel

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Macko24
Macko24 / Macko24 Sun, 2016-02-14 17:49

Ooo! Most esett le h az eredeti recept cup-ban van megadva. Igy akkor sokkal konnyebb mert nem tudtam h fogok kimerni 110 gr rizset merleg nelkul :). De a cup hoz csak egy meropohar kell :) :) koszi a receptet

Tmea
Tmea / Tmea Tue, 2010-11-30 15:29

Kedves Escudete!
Az mit jelent, hogy 4 1/2 csésze elosztva 4 és 1/2 csészére? Négy fél csésze tejet ami ugye 2 egésznek felel meg, hogyan osztasz el 4 egész és egy fél csészényire? Ahogy a receptben olvasom, ott se nem egyik se nem másik, hanem 4,5 csésze tej kell az egészhez, amiből egy felet félre kell tenni a keményítő feloldásához. Erről van szó, ugye?
Üdv
Tímea

Escudete
Escudete / Escudete Tue, 2010-11-30 15:41

Kedves Tímea!

Az egyik művelethez 4 csésze, egy másikhoz fél csésze tej kell, sajnálom, ha nem volt egyértelmű.

Ahogy a 3. pontban szerepel, a rizs megpuhulása után kell belekeverni a 4 csésze tejet.

A fél csésze tej pedig igen, a keményítő feloldásához kell.

Üdv,
Escudete

327
rizs 110 g
víz 440 ml
tej 990 ml
habtejszín 70 ml
cukor 165 g
kukoricakeményítő 3 evőkanál
1 csipet
vanília kivonat 1 teáskanál
fahéj 0 ízlés szerint