Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szolnoki habos isler

Szolnoki habos isler
Szolnoki habos isler
25 perc / előkészület: 10 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (68)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Azért a próbálkozás a nevében, mert tényleg az.
Ez tipikusan az a süti, amit soha nem láttam, soha nem kóstoltam. A postásunk szolnoki születésű, és egyszer beszélgettünk arról, hogy náluk az isler sem olyan, mint amit erre felé lehet kapni. Sehol nem ismerik, és nem kap sehol, még csak hasonlót sem. Jól kifaggattam :-), és elmondás alapján kipróbáltam. Ő volt a kóstolómester a barátnőjével (lehet, hogy még Ő sem evett), de nem vallottam szégyent.
A családomnak is nagyon ízlett.
Nekem ebből kb. 45 darab lett, de kisebb pogácsaszaggatóval (6 cm átmérő) készítettem, mint az átlagos isler méret.


hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

A mázhoz

ajánlat

Ajánlom minden édesszájú, érdeklődő süti kedvelőnek, és még Éva-Anyócának és B. Editnek sok szeretettel. :-)


Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Omlós tésztát készítünk a hozzávalókból, és hideg helyen pihentetjük 1-2 órát.
  2. Ezután kinyújtjuk 3-4 mm vastagságúra, és kör alakú szaggatóval kiszúrjuk a tésztát.
  3. Sütőpapírral bélelt gáztepsiben világos sárgára sütjük. Hagyjuk kihűlni.
  4. Közben a vizet a cukorral felforraljuk, kicsit hűtjük, de még melegen a citromlével ízesített tojásfehérjéhez adjuk, amit gőz felett kemény habbá verünk.
  5. Egy-egy kihűlt tésztakorongra nyomózsák segítségével habot formázunk, és lefedjük egy másik koronggal.
  6. Felolvasztjuk a csokit, hozzákeverjük a napraforgó olajat, hogy hígítsuk, és selymesebbé tegyük. Alaposan keverjük el, hogy ne váljon el, és ne legyen csíkos a mázunk.
  7. Egyenként belemártjuk a sütiket, és ha kicsit megdermedt, olvasztott fehér csokival díszíthetjük.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 45x35x5 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 85 126
elküldve: 36
receptkönyvben: 1 095
elkészítve: 22/40
Facebookon megjelent: 1

szakács

Geleva

Mióta szakács: 2010.10.06.
100 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
kategória: aprósütemény
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

emeletes isler, habos krémmel töltött csokis isler

Hozzászólások (68)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

icumeszarosne93
icumeszarosne93 Sun, 2019-02-17 19:55

Kedves Geleva!
Örömmel láttam, hogy elindítottad a mi kedvenc helyi süteményünket a világhírnév felé! Annyit hagy tegyek hozzá, hogy a hab kb. háromszor ennyi az eredeti süteményben. Ezt helyi szokás szerint úgy esszük, hogy egy enyhe csavarással félbe szedjük (lásd: pilóta keksz) és először kiesszük belőle a habot, majd megesszük a tésztát. Van egy még különlegesebb helyi változata, amit csak a Marcipán Cukrászdában lehet kapni, ott a máz világosabb és enyhén fahéjas ízű. További jó sütögetést kívánok neked.

Macskosz76
Macskosz76 Wed, 2015-11-11 12:12

Köszi a receptet, nekem szolnoki diákéveimet juttatja eszembe!!! Nekem ez volt az igazi Ischler, és nagyon csodálkoztam, amikor lekvárral megtöltve láttam... :) Receptkönyvbe elmentve!

fehérke37
fehérke37 Mon, 2015-07-27 16:55

Gyermekkori nagyon kedves emlékem (aminek több mint 60 éve) ez a süti, és nagyon örülök hogy megtaláltam

VLE03
VLE03 Thu, 2013-03-21 15:05

Csak most olvastam el. Még csak szolnoki se vagy! :) A tehetségestől sose szégyen tanulni! :)

VLE03
VLE03 Thu, 2013-03-21 15:03

Szia
15 éve költöztünk el Szolnokról, a párom azóta is ezt a sütit siratja! Ilyet csak Szolnokon lehet enni! Próbáltam már megsütni, nem lett az igazi! :((( Ezzel a recepttel viszont óriási siker lett! Köszi!!!!
Szia

Szalay Kati
Szalay Kati Thu, 2012-12-06 20:25

Ma elkészitettem ezt a finom sütit.Lenne egy kérdésem hogy milyen liszt kell hozzá.Azt szeretném megjegyezni hogy nem-e sok az a hab ami van irva.Én kétszer sütöttem meg a karikákat,mert maradt habom.De a csokoládé nem volt elég,igy még kellett olvasztanom!!!

blajozs
blajozs Tue, 2013-01-08 17:49

....dettó ugyan ez !!! Én is csak a habos islert ismertem a szolnoki gyermekkoromból. A Kádár cukrász unokája Móci jó ismerősöm ! Érdekes de van még egy szolnoki édesség-specialitás a "Tisza-krémes" !! Abba különbözik a szabvány-krémestől, hogy nem vaníliás krém, hanem csokoládé krém a habja és a tetején csokimáz van ! A Tisza-szálló cukrászata csinálta ! Ismered ugye !! ?? Vannak még titkaim, de azt nem árulom el !

viola01
Hagymafaló / viola01 Tue, 2013-01-08 22:59

persze! szerintem még mindig van. az bizony jó dolog, ha az embernek ilyen bennfentes információi vannak :)

bobóci
bobóci Fri, 2012-10-19 22:09

Sziasztok!
Édesapám jászberényi születésű, a nagyszüleimnél ettem sokszor habos islert, amit olyannyira megszerettem, hogy -ha jól emlékszem - a 16. születésnapomra 16 islerből álló tortát kaptam tőlük :) Nem sokat hagytam másoknak.. Én is el fogom készíteni, már sokszor gondoltam rá, de receptet még nem találtam hozzá. Köszi!

Huncut Angyal
Huncut Angyal Sat, 2012-10-06 15:01

Nos elkészült az isler!
Nem gőz fölött vertem, de így is sikerült (hazaért közben anya és bele beleszólt : ).
Nekem nagyon izlik a krémje, a citrom miatt, nem olyan csömör tőle. De egyébként sem olyan, mint a cukrász. Ez a krém sokkal lágyabb :)
Nagyon megkedveltem ezt a receptet és nem csalódtam benne.
Köszönöm szépen :)
A képet innen letöltve lehet megnézni:
http://data.hu/get/5648150/2012-10-06_14.09.42.jpg

Koszider
koszider / Koszider Thu, 2012-10-04 22:46

Szolnokon van egy cukrászda (most is), a Tünde. Ez már épp 100 éve cukrászdaként üzemel, eredeti tulajdonosa egy Kádár Kálmán nevű cukrászmester volt, még a 20. század legelején. (A szolnokiak ma is hajlamosak Kádár cukrászdának hívni.) Az ő - illetve az általa vezetett cukrászda - találmánya a habos isler, erre adatok is vannak. Kádárnál nagyon sok megyei cukrász tanult, így terjedt el a habos isler.

Huncut Angyal
Huncut Angyal Thu, 2012-10-04 21:16

Még egy kérdés.
A langyosra kihűtött cukorszirupot akkor kezdem el hozzáadni a tojásfehérjéhez, amikor azt elkezdem felverni, vagy amikor már a fehérjét egy darabig vertem? A gőz fölött nem fog folyós maradni a keverék?

Geleva
Geleva / Geleva Fri, 2012-10-05 10:13

A cukrot én mindig félig, de ikább háromnegyedig felvert tojáshoz adom, ezzel is így tettem és nem folyt szét.
Sikerülni fog! Hajrá! :)
Éva

Huncut Angyal
Huncut Angyal Wed, 2012-10-03 13:31

Na ez van ha nem figyelek a betűkre. Anyukám szerint esélytelen otthon elkészíteni. De látom van ellenpélda és megpróbálok csatlakozni :)

Huncut Angyal
Huncut Angyal Wed, 2012-10-03 13:30

Üdvözletem!
Én ezen a habos ishleren nőttem fel, és itt Karcagon árulják minden cukrászdában. A családon belül megoszlik, hogy ki melyiket szereti :)
Pénteken akarom elkészíteni az egyik húgomnak, géppel is felverhetem gőz fölött a habot? Persze pára meg lecsapódás és áram, de tudom, hogy kézzel nem tudom felverni. Gondolom eszembe se jusson édesítővel elkészíteni.
Anyukám cukrász, de szerintem esélytelen, hogy meg tudom csinálni. Egyedül szeretek sütögetni.

Geleva
Geleva / Geleva Wed, 2012-10-03 13:41

Kedves "kis" Huncutka!:)
Én is géppel vertem fel a habot és még élek. :) Nyugodtan próbáld meg, szerintem nem nagy ördöngősség.
Sok sikert!!!! Mutasd meg milyen ügyes vagy.
Üdv.: Éva

sandrabee
sandrabee Fri, 2012-08-31 10:12

SZiasztok!

Égre-földre keresem a habos isler receptjét. Noha magam is szolnoki vagyok, valószínűleg egy szolnoki cukrásszal kéne beszélgessek a receptjéről... de azért ez sem rossz!!!

Judit71
Judit71 Fri, 2012-06-22 11:28

Én régen a szolnoki buszpályaudvaron vettem az automatából (kb 20-25 éve). Igaz néha már jó száraz volt benne a tojáskrém, de így is imádtam!

ercsike68
ercsike68 Sat, 2012-04-14 15:00

Sziasztok! Én is szolnoki vagyok,és bizony itt ez az ISLER. Ha erre jártok mindenképp keressétek meg a zagyva cukrászdát,isteni a sütijük.További szép napot!

katalin67
katalin67 Wed, 2012-04-11 14:34

A husvéti ünnepekre szerettem volna elkészíteni de annyira finomra sikeredet,hogy még aznap elfogyott az összes süti a vendégeknek sajnos nem maradt.Népes gyereksereg addig kóstolgatta,hogy mire észbekaptam már nem volt belőle pedig lett vagy 35db..Azt hiszem ezt elég sokszor fogjuk készíteni itthon.Nagyon szeretjük de idáig csak a cukrászdából vettem mert nem mertem belevágni,hogy elkészítsem.Nem gondoltam,hogy az ország többi részén nem ismerik ezt a sütit.Nekünk az isler az mindíg is ez a habos csoda volt a lekváros az csak linzer karika csokisan:)))

dadario
dadario Fri, 2011-07-22 05:04

Sziasztok!
Nagyon szeretném elkésziteni, de nem boldogulok a hab felverésével, nem akar kemény hab lenni belőle, csak olyan folyós.Tudnátok segiteni, hogy mit csinálok rosszul?
Udv,

Geleva
Geleva / Geleva Fri, 2011-07-22 12:27

Kedves dadario!
Nem tudom mi lehet a baj, talán a következő segít. A tojásfehérjéhez csepegtetsz citomlevet (kb. 1 tk), azt felteszed egy forrásban lévő, vízzel félig teli fazék fölé egy fém vagy zománcos tálban, amit majdnem kész állapotú habbá versz a gőz felett. Akkor folyamatosan hozzáadod a langyos szirupot és tovább vered, amíg kemény nem lesz.
Talán tudtam segíteni.
Sok sikert! Üdv, Éva

Mindiana
Mindiana Thu, 2011-07-21 20:55

Üdv!

Volt szerencsém több éven át ezt az isteni süteményt enni. Nem csak Szolnokon, hanem Tiszasülyön, Jászkiséren is lehet kapni. A sütemény akkor friss, ha összenyomás után a krém finoman kibuggyan a linzerek közül. A jó krém nem ikrás, hanem a habroló krémjéhez hasonlón egyforma állagú.

Timiana
Timiana / Timiana Sat, 2011-04-30 18:11

Csatlakozom ez előttem szólókhoz. Én debreceni vagyok, mikor stoppoltunk és Szolnokon megálltunk
szusszanni a központban az árkádok mögött volt egy cukrászda -valami cipőbolt mögött - és ott
minden alkalommal vettünk habos ischlert. Ez kb 30 éve volt! Azóta is emlegetem.
Jó ez a lekváros is, de le vele! Éljen a szolnoki/abonyi habos!!!

Geleva
Geleva / Geleva Mon, 2011-05-02 08:23

Kedves Timiana!
Nagyon örülök, hogy velünk nosztalgiázol!:-)
...és ÉLJEN!, ha már ennyien szeretitek! :-)))
Üdv: Éva

Darklight
Darklight Sun, 2011-04-24 11:56

Tegnap megcsináltuk ezt a sütit a pároméknál. Ők szolnokiak, de panasz nem volt rá! Köszi szépen a receptet! ;) Biztos, hogy máskor is elkészítjük!

Geleva
Geleva / Geleva Mon, 2011-04-25 10:22

Kedves Darklight!
Nagyon szívesen, és nagyon örülök, hogy ízlett.
Kellemes ünnepet!
Éva

Helia
Helia Fri, 2011-04-22 09:32

Sziasztok! :)

Ez valóban nagyon guszta :)
Örülök, hogy kezd felfedezésre kerülni ez a habos isler, mert aki csak azt a lekvárosat ismeri, nem is tudja, hogy ez valójában milyen fantasztikus sütemény is lehet. Én is Jászberényben születtem -mint látom Éva-Anyóca is :))-, Szolnokra jártam suliba és bizony mindkét helyen csak a habos islert lehetett kapni. Aztán felköltöztem Pestre és bizony, itt még csak hírét sem hallották a habos islernek :((((
Nekem most Jászberényből kell felhordanom a kolléganőimnek az islert, ha hazamegyek a szüleimhez látogatóba. Annak az islernek porhanyós a tésztája és kb. 5 cm magas hab van benne. FENOMENÁLIS!!! :))) Megpróbálok én is egy fotót feltenni, csak jussak el hétvégén a cukiba :))
Kellemes ünnepet kívánok mindenkinek!! :)
Üdv: Anikó

Geleva
Geleva / Geleva Mon, 2011-04-25 10:19

Kedves Anikó!
Örülök, és nagyon köszönöm!
Kellemes ünnepeket Nektek is!
Éva

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2011-04-21 11:24

Kedves Geleva!
Igazán köszönöm, csak a látottakat írtam le, amit másnál tapasztaltam, -még nem mertem belevágni, de fogok, ezután.:-)))
Szép napot! Örülök, hogy kotyogásomból nem lett baj:-)))
Éva-Anyóca

palice
palice / palice Thu, 2011-04-21 09:41

Nagyon szepen koszonom mindkettotoknek a gyors es nagyonis kielegito,segito valaszt!Alice.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2011-04-21 08:39

Szerintem, kedves palice, az a legegyszerűbb, ha a tészta, rá a hab ,rá a tészta, és ezeket egy rácsra tesszük, ami alatt azért van egy tálca vagy tepsi.Ha a sütiket rátettük, akkor a bevonóval, ami azért folyós állapotban van, szépen, jó alaposan hogy körbeölelje mindenütt a sütit, lelocsoljuk, a felesleg meg lecsöpög róla.Aztán később még felhasználható, ami lecsöpögött.Gondolom, én így tenném, és itt így hallottam, mert másképp nem megoldható,hogy hibátlan legyen a becsokizása.:-)))
Bocsánatot kérek, kedves Geleva, hogy kéretlenül szóltam, ez az én és az itteni egy-két készítőtől látott elkészítési mód.
Szép napot!
Éva-Anyóca

Geleva
Geleva / Geleva Thu, 2011-04-21 10:08

Kedves Anyóca!
Nincs miért, szerintem ezen az oldalon pont az a jó, hogy próbálunk egymásnak segíteni amiben csak tudunk.
Köszönöm, hogy Te is válaszoltál és ráadásul ügyesebb is voltál.:-) Én később olvastam csak a levelet.
Üdv, Éva

palice
palice / palice Wed, 2011-04-20 22:36

Lenne egy "bugyuta" kerdesem :) : hogyan martod be a sutiket,hogy ennyire tokeletes a maz minden oldalon? hol fogod vagy mivel? vagy egyaltalan...?
elore is nagyon szepen koszonom a valaszt !Alice

Geleva
Geleva / Geleva Thu, 2011-04-21 08:50

Kedves Alice!
A kérdésed nem is "bugyuta", nekem is gondot okozott kezdőként. :-)
Ebben az esetben az a "titkom2, hogy kis átmérőjű edényben olvasztom a csokit, hogy ne tudjon nagyon elterülni. Ez nálam most egy 15 cm átmérőjű kis lábos volt, amibe a villanytűzhelyem 1-es fokozatán, lassan megolvasztottam a csokit, kevés olajjal higítottam.
A művelet a következő ebben az esetben: Két ujjal megfogom a talpának szánt tésztakarikát, és a többi részét belemártom a csokiba, kicsit forgatom a tengelye körül, hogy mindenhol befedje és ovatosan egy tálcára teszem. (legjobb, ha van valamilyen rácsod, ami alá tudsz tenni egy tálcát, akkor arra le tud csepegni a felesleg) Ahogy fogy a csoki mennyisége, kicsit megdöntöd az edényt, hogy mélyebben tudd mártogatni.
Ha megdermedt, átrakhatod a tálaláshoz szánt tálcára.
Ennél könnyű ezt megtenni, mert a tésztakorongokat hamar összeragasztja a hab, nem fog szétesni.
Ha más jellegű sütiről van szó, ami nem ilyen stabil, vagy krém van a tetején, azt az előző rácsos módszerrel szoktam. Rácsra helyezem a sütiket egymás mellé, amennyi csak elfér, és merőkanállal rácsorgatom a sütike. Lehetőleg egyenletesen, hogy mindenhol érje.
A tálcára lefolyt csokit időnként újra melegítem, mert különben elég pazarlós lenne.
Remélem tudtam segíteni.
Üdv. Éva

Hakkai
Hakkai / Hakkai Wed, 2011-04-20 18:31

Úúúristen, de régen ettem már!
Ódákat zengek róla minden ismerősömnek, ugyanis szolnoki gyerekként napi betevőnk részét képezte, de mióta a fővárosban lakom, nem találok sehol, csak azt a lekváros rettenetet.
Most el kell, hogy készítsem, az a 45 db biztosan elég lesz egy-két napra, és végre az asszony is megérti, miért is imádom annyira.
Köszönöm minden távolba szakadt szolnoki nevében! :)

Geleva
Geleva / Geleva Wed, 2011-04-20 19:33

Kedves Hakkai!
Igazán nincs mit! Nagyon örülök, hogy ilyen sokan ismeritek és örömet tudtam szerezni úgy, hogy még sosem láttam ilyet. :-)))
Hajrá! Kápráztasd el a családot! :-)
Üdv. : Éva

ildike.ecser
Ikó / ildike.ecser Wed, 2011-04-20 17:31

Sziasztok!
Én csak azt szeretném megkérdezni, hogy meddig áll el ez a sütemény?
Köszönet!

Geleva
Geleva / Geleva Wed, 2011-04-20 19:18

Kedves Ildike.ecser!
Azt sajnos nem tudom, mert nálunk két nap alatt elfogyott, de szerintem hűtőben még két napot kibírt volna. A csoki bevonat jól védi a habot a kiszáradástól. Azt is hozzáteszem, hogy biztos frissen a legfinomabb, a "szakértők", akik már ettek ilyet, azt írják. :-) Nálunk másnap is imádták.
Üdvözlettel: Éva

Bató Edit
Bató Edit Wed, 2011-04-20 12:09

Szia Évikém!
A B.Edit én vagyok? Ha igen, nagyon köszönöm az ajánlást. Én is készülök islert sütni húsvétra (lekvárosat), de mostmár muszáj lesz a Tiédet is kipróbálni, mert nagyon tetszik. Olyan kreatív vagy, hogy csak ámulok. Elismerésem Neked, na meg a postásodnak is!
Üdv.Edit

Geleva
Geleva / Geleva Wed, 2011-04-20 12:38

Szia, kedves Edit!
Igen Editkém, Rád gondoltam!!!.-))) Annyi kedveset írsz nekem, és az ízlésünk is sokban megegyezik, úgy gondoltam...ez a legkevesebb...:-))) Mivel Neked is tetszenek az ötleteim, talán hasznát tudod venni.:-))) Én sem eszek ám ilyen édességeket, de a család igényli, ezért muszáj kreatívnak lenni és el kell kápráztatni őket valami újdonsággal. :-)))
Nagyon örülök, hogy a postásfiúnk említette, és úgy-ahogy sikerűlt elkészíteni, (hát látszik, hogy nem egy cukrász) de annyi jó hozzászólást és ötletet kaptam az oldalról, hogy legközelebb tökéletesítem...:-))) (köszönet Éva-Anyócának is :-))
Köszönöm az elismerést!
Puszi, Éva

1750
finomliszt 58 dkg
margarin 32 dkg
porcukor 16 dkg
tojássárgája 2 db
citromhéj 0.5 citromból nyert
sütőpor 1 tk
víz 1 evőkanál
tojásfehérje 5 db
víz 150 ml
porcukor 40 dkg
citromlé 2 ek
tortabevonó 50 dkg
napraforgó olaj 6 ek
fehér csokoládé 10 dkg