r
Nosalty Logó

Szlovén mákos kalács (Potica)

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Lakos Benedek
Szlovén mákos kalács (Potica)
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 11% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 379 kcal
  • 11% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 4551 kcal
  • 11% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 308 kcal
  • 11% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.4 g

Zsír

  • Összesen
    16.4 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    65 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    749.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    355 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    83 mg
  • Foszfor
    252 mg
  • Nátrium
    32 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.4 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    13.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    64 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    47 mg
  • Retinol - A vitamin:
    63 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    64 micro
Összesen 379 kcal
  • 11% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    124.7 g

Zsír

  • Összesen
    196.9 g
  • Telített zsírsav
    62 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    41 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    78 g
  • Koleszterin
    784 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8992.1 g
  • Cink
    25 mg
  • Szelén
    243 mg
  • Kálcium
    4262 mg
  • Vas
    33 mg
  • Magnézium
    992 mg
  • Foszfor
    3022 mg
  • Nátrium
    389 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    20 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    580.9 g
  • Cukor
    133 mg
  • Élelmi rost
    64 mg

VÍZ

  • Összesen
    167.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    770 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    127 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    538 micro
  • Kolin:
    563 mg
  • Retinol - A vitamin:
    756 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    160 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    772 micro
Összesen 4551 kcal
  • 11% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.4 g

Zsír

  • Összesen
    13.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    53 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    607.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    288 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    67 mg
  • Foszfor
    204 mg
  • Nátrium
    26 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.3 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    11.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    52 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    51 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    52 micro
Összesen 308 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Elkészítés

A tésztához

  1. Először elkészítjük a tésztát. A langyos tejbe tesszük a cukrot, majd beleszórjuk az élesztőt. Hagyjuk felfutni, közben pedig felolvasztjuk és visszahűtjük a vajat. A lisztet elkeverjük a sóval, és egy mélyedést hozunk létre a közepén. A tojásokat szétválasztjuk.
  2. A liszt mélyedésébe öntjük az élesztős tejet, az olvasztott vajat és a tojássárgáját. A tésztát alaposan eldolgozzuk, majd 10 percig dagasztjuk, amíg feszes, fényes felületű gombócot nem kapunk. Meleg helyen, letakarva 1 óráig kelesztjük.

A töltelékhez

  1. Közben elkészítjük a tölteléket. A tejet, vajat és mézet egy lábasban összemelegítjük, de nem forraljuk fel. Amikor a vaj és a méz elolvadt, a tejhez adjuk a darált mákot. Sűrű krémet főzünk belőle. Lehet, hogy szükségünk lesz még egy kevés tejre, ezt szemmértékre adjuk hozzá, de ne legyen túl híg a töltelék.
  2. Levesszük a tűzről a mákos keveréket, majd belereszeljük a citrom héját, és hozzáadjuk a vaníliát és a rumot is. A tojást temperáljuk pár evőkanál langyos tejjel, hogy ne főjön meg azonnal a meleg mákban. Majd fokozatosan, kis adagokban a fazék tartalmához öntjük, és elkeverjük. Ettől kicsit sűrűbb, masszívabb lesz a töltelék. Felhasználásig félretesszük.
  3. A megkelt tésztát átgyúrjuk, mad lisztezett felületen nagyjából 30x40 cm-es téglalappá nyújtjuk sodrófával. A tölteléket egyenletes rétegben elosztjuk rajta, úgy, hogy a széleken hagyunk egy nagyjából 1 cm-es üres sávot, nehogy kifolyjon a mák.
  4. A tésztát szorosan feltekerjük a hosszabb oldalától kezdve. Egy kuglófformát alaposan kivajazunk, majd a feltekert tésztát belefektetjük úgy, hogy az a része legyen felfelé, ahol a tészta széle kilóg. Ez lesz majd ugyanis a potica alja, ezért jobb, ha ide, alulra kerül a „csúnya” rész. A kész poticát kelesszük 45 percig letakarva, meleg helyen.
  5. Amikor másodjára is megkelt, elővesszük a süteményt, és langyos tejjel átkenjük a felületét. Egy hosszú tűvel átszurkáljuk a tésztát, hogy ki tudjon szabadulni sütés közben a gőz, és ne váljanak el egymástól a rétegek. A sütőnket előmelegítjük 180 fokra, majd betesszük a süteményt 45 percre.
  6. Amikor letelt a 45 perc, lejjebb vesszük a hőmérsékletet 160 fokra, és további 20 percig sütjük a poticát. Ha elkészült, kivesszük a sütőből, és hagyjuk 10 percig pihenni a formában. Ezután óvatosan kifordítjuk egy rácsra hűlni, és amikor teljesen kihűlt, meghintjük porcukorral.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 65 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 81
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 14756
  • Feltöltés dátuma: 2022. május 05.

Receptkategóriák

további kategória: húsvét kategória: kalács receptek húsvétra
Szlovén mákos kalács (Potica)
Lakos Benedek 263 recept

Szlovéniában nem telhet el húsvét, karácsony, esküvő vagy nagyobb ünnep anélkül, hogy poticát sütne a legtöbb család. A mákos, diós vagy más töltelékkel készülő, csavart kalács igazán impozáns látványt nyújt, és a magyar embert először talán a bejglire emlékeztetheti.

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek