Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szilvás lepény 2.

Szilvás lepény 2.
Szilvás lepény 2.
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A piskóta tészta a leggyorsabban készíthető sütemény. Nagyon lehet variálni! Ha van otthon tojás, cukor, liszt (márpedig ezek mindig vannak!), és még valami (akármi! - kakaó, olajos mag, gyümölcs) és egy alkalmas tepsi (természetesen ez is!), akkor percek alatt össze lehet dobni egy finom sütit!

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Kivajazok és liszttel szórok egy peremes tepsit. Bekapcsolom a sütőt maximumra.
  2. Felezem a szivát, kimagozom, deszkára helyezem a magházzal felfelé, őrölt fahéjat szórok a szilvafelekre a mag helyére.
  3. A piskóta tészta készítésére rendszeresített tálba (nem túl nagy átmérő, aránylag magas, műanyag edény) elhelyezem a tojások fehérjét, a sárgát külön, egy öblös tálkába, ahonnan darabonként lehet majd kiönteni.
  4. A kisrugóssal kemény habbá verem a tojásfehérjéket, kanalanként hozzáadva a cukrot és a cukorral együtt hozzá mindig pár csepp citromlét.
  5. Folyamatosan verve jön hozzá a tojások sárgája, egyenként.
  6. A kisrugóst fakanálra váltva - most már keverve - hozzáadom kanalanként a lisztet, végül a diót.
  7. Tepsibe öntöm a masszát, elegyengetem.
  8. A tetejére helyezem a félszilvákat, magházzal lefelé.
  9. Beteszem a tepsit a forró sütőbe.
  10. 5 perc elteltével takarékra kapcsolok, készre sütöm a sütit (ezt onnan veszem észre, hogy egyrészt szép pirosra sült, másrészt megpaskolva érzem, hogy szilárd a tészta).
  11. A sütőből kivéve azonnal cukrozott deszkára vagy alufóliára borítom a sütit.
  12. Kihűlés után szeletelem.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 37
össznézettség: 91 497
elküldve: 5
receptkönyvben: 392
elkészítve: 7/13
Facebookon megjelent: 1

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

Szilvás piskóta, piskóta szilvával

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bologna68
bologna68 Thu, 2011-08-11 20:34

nagyon megjött hozzá a kedvem :)..de mostanában folyton gondom van a sütikkel...hőlégkeverésesnél azon próbáljam, vagy alsó-felsőn? ...és a hőfok: 50-275-nél? köszönöm

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-09-24 17:45

Mivel könnyűnek ígérkezett a süti én meg valami finommal akartam meglepni a hazaérkezőt nekiláttam. Kb. egy órát volt a süti takaréklángon. Kívül piros volt és tészta állagú. Felvágtam miután kicsit hűlt és olyan az állaga mint rántottának. A szilva eláztatta az egészet. Nem tudom nektek hogy sikerült, milyen kanál szerint mértétek a lisztet hozzá. Nincs egy tippetek, hogy hogyan lehetne a végeredményt valahogy megmenteni?

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Sun, 2010-09-26 22:14

Nem a szilvával volt a gond esetleg Narancsvirág? (de szép a neved!)

Fontos az érett besztercei, azaz az apró, édes (= magas cukortartalmú) szilva, különben tényleg elásztatja a sütit. A nem egészen érett szilva, amelynek alacsonyabb a cukor-, viszont magasabb a víztartalma.

Mindegy milyen kanállal mérsz, ha ugyanazt használod a liszthez és cukorhoz is. Persze evőkanál legyen, ne kisebb.

Majd jelezd, hogy segített-e a tanácsom, légyszives.
Üdv: Ildikó

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-08-07 15:05

mi az a kisrugós???

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-08-08 20:40

Köszönöm utánna fogok nézni. Igaz hogy pécsi vagyok, de egyszer lelmegyek az IKEAba.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2009-10-20 00:23

Nem vagyok egy konyhatündér csupán az étvágyam jött meg a receptre ;) Közönséges szilva nem jó? Én spec azt sem tudom mi a különbség a Besztercei és a többi között ;)

715
szilva 30 db
tojás 8 db
cukor 8 ek
citromlé 10 csepp
finomliszt 8 evőkanál
dió 10 dkg
fahéj 0 ízlés szerint