Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szilvalekváros-tepertős kiflik

Szilvalekváros-tepertős kiflik
Szilvalekváros-tepertős kiflik
45 perc / előkészület: 20 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Rendezgettük a lakást, és a férjem talált egy öreg szakácskönyvet, ami még a dédnagymamáé volt. Eredetileg 1891-ben adták ki először, ez a kiadás 1939-ben látott napvilágot. A könyv borítója nem volt meg, a címét sem tudom (a kiadását is onnan, hogy valamelyik lapon szerepelt), és ha jól vettem ki a dolgot, szakácstanulóknak készíthették, mert napi és heti menü feladatokat kaptak, illetve írtak le benne. Két napig ki sem bújtam a könyvből, csak olvastam és jegyzeteltem a nekem tetsző recepteket. Jó ideig nem lesz gondom arra, hogy a fejemet törjem, mit is főzzek. Ott találtam ezt a receptet, és azonnal tudtam, ezt készítem el először. A végzet úgy hozta, hogy pont előző nap hoztam a piacról friss kacsahájat, és sütöttem belőle tepertőt, valamint éppen bekukkantottam a polcaimra a lekvárok közé, és tapasztaltam, hogy több üveg szilvalekvár ül ott, várva, hogy elfogyasszák.

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tepertőt ledaráljuk, hozzákeverjük a vajat is.
  2. Az 1 dl langyos tejhez hozzáadjuk a cukrot, és felfuttatjuk rajta az élesztőt.
  3. A liszttel elmorzsoljuk a tepertős vajat, hozzáadjuk az élesztőt, tojások sárgáját, joghurtot, sót, borsot, és ruganyos tésztát gyúrunk belőle.
  4. A tészta tetejét megszórjuk kevés liszttel, kelesztőtálba tesszük, vagy egy tálba lefóliázva, és 3-4 órára legalább, de inkább egy  egész éjszakára a hűtőbe tesszük.
  5. Reggel elővesszük, és hagyjuk szobahőmérsékleten kiengedni, majd lisztezett deszkára borítjuk.
  6. 5 egyenlő részre vágjuk. Minden részt átgyúrunk néhány mozdulattal, cipót formálunk belőle, majd kerek formára kinyújtjuk, úgy 26-28 cm átmérőjű körré. Ezt a kört 6 cikkre vágjuk. Összesen 30 db lett belőle.
  7. A cikk alsó, széles részére teszünk eg ypúpozott teáskanálnyi szilvalekvárt, majd feltekerjük kifli formájúra.
  8. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, lekenjük a megmaradt tojásfehérjéve,l és előmelegített sütőben légkeverésen pirosra sütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 39x32x2 cm
  • költség: 800 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 822
elküldve: 4
receptkönyvben: 69
elkészítve: 4/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1826 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter, vasárnapi ebéd
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

töltött kifli, lekváros kifli, tepertős kifli

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Do-Di
Do-Di Thu, 2012-04-05 13:29

A '70-es évek elején találkoztam ezzel a sütivel....a kolléganőm anyósa készítette....először csak néztem nagyokat, hogy jön össze a töpörtyű és a szilvalekvár......de mondhatom isteni volt!!!
Köszönöm a receptet.....ennyi év után én is el fogom készíteni!!!:-) Mentettem!!
Kellemes ünnepeket, minden jót!!!

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Thu, 2012-04-05 18:39

Képzeld, ezt a könyvet 1891-ben adták ki először, tehát már akkor is szerették a jót. Sőt, egy csomó jó receptet találtam benne, amit szeretnék elkészíteni és természetesen itt megjelentetni. Köszönöm az érdeklődésedet. Szép napot, jó pihenést, boldog ünnepeket kívánok. Üdv: Évi néni

975
tepertő 25 dkg
vaj 15 dkg
tojás 2 db
finomliszt 50 dkg
friss élesztő 2 dkg
tej 1 dl
joghurt 1 dl
cukor 1 teáskanál
1 tk
bors 1 kk
szilvalekvár 50 dkg