r
Nosalty Logó

Szilvalekváros derelye Györgyi konyhájából

NS
Szilvalekváros derelye Györgyi konyhájából
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

689
Kalória
17g
Fehérje
119.5g
Szénhidrát
14.5g
Zsír
83.3g
Víz
90g
Koleszterin
3.4g
Élelmi rost
427mg
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 689 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 2756 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 262 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17 g

Zsír

  • Összesen
    14.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    340.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    50 mg
  • Kálcium
    34 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    31 mg
  • Foszfor
    183 mg
  • Nátrium
    39 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    119.5 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    83.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    39 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    84 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    144 micro
Összesen 689 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    68 g

Zsír

  • Összesen
    57.8 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    360 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1361.7 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    199 mg
  • Kálcium
    135 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    124 mg
  • Foszfor
    732 mg
  • Nátrium
    155 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    477.8 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

Víz

  • Összesen
    333.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    155 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    19 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    175 micro
  • Kolin:
    336 mg
  • Retinol - A vitamin:
    155 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    577 micro
Összesen 2756 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.5 g

Zsír

  • Összesen
    5.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    34 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    129.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    70 mg
  • Nátrium
    15 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    45.4 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    31.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    15 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    55 micro
Összesen 262 kcal

Elkészítés

  1. A lisztből, a tojásokból 2 dl víz és egy csipet só hozzáadásával kemény tésztát gyúrunk. 15-20 percig gyúrjuk, hogy jól ki legyen dolgozva a tészta.
  2. Két részre osztjuk, és tálkával letakarva egy kicsit pihentetjük.
  3. Olajon a grízt megpirítjuk, és 2 dl forró vízzel felöntjük, elzárjuk alatta a gázt.
  4. A tésztát két részletben, nagyon vékonyra kinyújtjuk.
  5. Amikor az egyik lapot kinyújtottuk, egyenlő közökben egy-egy teáskanálnyi szilvalekvárt teszünk, egymástól kb. 5 cm távolságra.
  6. Ráhajtjuk a tészta másik felét, és az ujjunkkal a lekvárkupacok körül lévő tésztát jól lenyomkodjuk.
  7. Derelyevágóval feldaraboljuk.
  8. A feldarabolt tészta széleit villával körbenyomkodjuk, nehogy a lekvár kifolyjon belőle.
  9. Egy nagy fazékban feltesszük a vizet forrni, amibe beleszórjuk a sót. Forró vízben vízben kifőzzük, ha feljön a víz tetejére, akkor jó.
  10. Amikor kifőtt, beleforgatjuk a prézlibe.
  11. Porcukorral meghintjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés ideje: 5 p

Egy biztos, nagyon macerás, és csak házi szilvalekvárral jó, de az íze kárpótol mindenért.

További receptek

Yaki udon

Van az úgy, hogy megunnánk a szokásos tésztáinkat: a spagettit, a bolognait, vagy éppen a túrós csuszát. Ilyenkor jön jól egy kis konyhai kalandozás! A japánok egyik kedvenc „gyors ...

Hering András

Derelye

Az Alföldön inkább barátfülének, máshol derelyének nevezett klasszikus magyar finomság, egy burgonyás töltött tészta, melyet leggyakrabban túróval és szilvalekvárral készítenek. ...

Fekete Melinda

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...