Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szilvalekváros derelye erikamamától

Szilvalekváros derelye erikamamától
Szilvalekváros derelye erikamamától
60 perc / előkészület: 30 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A kifőzéssel kapcsolatban csak annyit, hogy egyszerre ne főzzünk túl sokat, mert összeragadnak. Én ezt a mennyiséget négyszerre főztem ki, persze ugyanabban a vízben, nem kell másik hozzá.

Egyébként meg már nagyon rég készítettem derelyét és azért csináltam. De csak a házi szilvalekvárral az igazi, vagyis én azzal szeretem a legjobban. Egyébként bármilyen sűrűbb lekvárt használhatunk.

 

hozzávalók / 5 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A burgonyát hámozzuk meg, vágjuk kockára és főzzük puhára sós vízben.
  2. A nyújtódeszkát jól lisztezzük be, és a már kihűlt burgonyát krumplinyomóval paszírozzuk a lisztes deszkára egyenletesen.
  3. Szórjunk lisztet a krumpli tetejére is és kezdjük el összekeverni a lisztes krumplit, majd csináljunk egy lyukat a halmunk közepébe, tegyük bele a tojásokat és a zsírt is. Majd kezdjük el összegyúrni lisztet, még addig adjunk hozzá lisztet, amíg jól nyújtható tésztát nem kapunk. Ha elértük a megfelelő állagot, akkor nyújtsuk ki a tésztát kb. 0,5 cm vastagra.
  4. A tészta felére tegyünk kis kupacokba szilvalekvárt, ha ez megvan, akkor a tészta másik felét hajtsuk rá a lekváros részre. A lekvárkupacok körül jól nyomkodjuk le a tésztát, hogy főzés közben a lekvár ne folyjon ki.
  5. Majd derelyemetszővel, vagy ennek hiánya esetén késsel vágjuk darabokra ott, ahol lenyomkodtuk a tésztát.
  6. Forró, sós vízben főzzük meg a derelyéket, ha már feljöttek a víz tetejére, még főzzük kb. 5 percig. Aztán pedig pirított zsemlemorzsára szedjük ki, és forgassuk bele.
  7. Porcukorral meghintve tálaljuk.
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 9 036
elküldve: 5
receptkönyvben: 180
elkészítve: 6/11
Facebookon megjelent: 1

szakács

erikamama

Mióta szakács: 2012.05.16.
47 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
kategória: tészta
mikor: ebéd
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 5 főre
fogás: főétel

receptkategóriák

egyéb elnevezések

derelye, lekváros derelye, édes derelye

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Lencsilany82
Lencsilany82 Thu, 2013-10-03 18:07

Nagyon finom lett, pedig nem zsírt tettem bele, hanem sütőmargarint, mert zsírom nem volt itthon. Ezentúl mindig ezzel a recepttel fogom csinálni!!! Köszönöm!

650
burgonya 1 kg
finomliszt 50 dkg
tojás 2 db
sertészsír 1 ek
szilvalekvár 10 dkg
zsemlemorzsa 10 dkg
porcukor 1 ek