Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szilvakrémes rácsos

Szilvakrémes rácsos
Szilvakrémes rácsos
68 perc / előkészület: 10 perc főzés: 18 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sajnos a kertben a szilvafa még annyira fiatal, hogy egyáltalán nem terem. A boltban pedig olyan volt a gyümölcs minősége, hogy jobb nem is beszélni róla. Ezért felbontottam egy üveget a szilvabefőttből.

Ezt a sütit akkor készítettem, amikor hazalátogattunk a szülőkhöz és valami különleges, gyümölcsös finomsággal szerettem volna meglepni őket.

Nem kell megijedni, ha a süti készítésekor a szilvakrém elég folyékony, másnapra szépen megköt és a tészta is gyönyörűen megpuhul.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A krémhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először a krémet készítjük el. A szilvákat alaposan megmossuk, szárukat és magjukat eltávolítjuk, a gyümölcshúst kisebb darabokra vagdaljuk. Egy kisebb edényben 2 dl vízzel 10-15 perc alatt puhára főzzük. (Ha a szilva még keményebb volt, akkor pépesíthetjük turmixgéppel, én párszor átnyomtam krumplitörővel.)
  2. A pudingport a cukorral és 2 dl vízzel csomómentesre kavarjuk, hozzáöntjük a szílvapüréhez és pár perc (3-4) alatt sűrűre főzzük. Lehúzzuk a tűzről, és beleszórjuk a fűszerkeveréket. Hagyjuk teljesen kihűlni, közben párszor keverjük meg.
  3. A margarint a porcukorral és a tojásokkal habosra kavarjuk. Egy másik tálban a lisztben elkeverjük a sütőport és a fahéjat. A két részt összedolgozzuk. 1 órát a hűtőben pihentetjük.
  4. Lisztezett felületen gyúrjuk át a tésztát, majd vegyük ketté úgy, hogy egy nagyobb darab tésztát (kb 2/3-a) nyújtsuk el a tepsi méretére és margarinnal kikent, kilisztezett tepsibe simítsuk.
  5. Borítsuk rá a kihűlt szilvakrémet és szépen, egyenletesen kenjük el.
  6. A maradék tésztát nyújtsuk vékonyra (kb 3-4 mm-re), és egy késsel vagy derelyemetszővel vágjunk 1 cm széles csíkokat, majd a krémre fektetve rácsozzuk be a sütit.
  7. Előmelegített sütőben süssük meg.
  8. Hagyjuk kihűlni, majd a jobb szeletelés érdekében tegyük hűtőbe pár órára, akár egy éjszakára. (Takarjuk le alufóliával, másnapra a tészta is szépen megpuhul, nem fog töredezni szeleteléskor.)
  9. Porcukorral meghintve tálaljuk.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 20×33 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 10 254
elküldve: 7
receptkönyvben: 229
elkészítve: 12/19
Facebookon megjelent: -

szakács

Andi80

Mióta szakács: 2011.12.16.
380 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

fűszeres szilvás rácsos, szilvakrémes rácsos süti, rácsos vaníliapudingos szilvakrémmel

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

maisee
maisee Wed, 2013-07-31 14:16

Isteni finom lett!!! Nagyon köszönöm a receptet, ez pont olyan lett, mint amilyet megálmodtam! :)
Talán annyit megjegyeznék azoknak, akik még szeretnék megsütni, hogy a tészta összeállításánál nem kell megijedni, mert nagyon ragacsos lesz! De miután kivesszük a hűtőből, szépen megkeményedik. Megsülve pedig mennyeien ropogósan omlós és finom! A töltelékről meg már ne is beszéljünk, nagyon finom lett az is!! Köszönöm még egyszer! :)

562
margarin 20 dkg
tojás 2 db
porcukor 15 dkg
finomliszt 40 dkg
sütőpor 1 csomag
fahéj 1 tk
szilva 1 kg
vaníliás pudingpor 1.5 tasak
cukor 5 ek
mézeskalács fűszerkeverék 1 kávéskanál