r
Nosalty Logó

Berlini sütemény

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Vicikó
Berlini sütemény
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 8% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 620 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 4951 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 372 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.5 g

Zsír

  • Összesen
    34.5 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    189 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    506.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    86 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    83 mg
  • Foszfor
    240 mg
  • Nátrium
    66 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    68.1 g
  • Cukor
    31 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    43.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    229 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    30 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    128 mg
  • Retinol - A vitamin:
    226 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    191 micro
Összesen 620 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    107.8 g

Zsír

  • Összesen
    275.8 g
  • Telített zsírsav
    119 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    109 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    31 g
  • Koleszterin
    1510 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4048.6 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    206 mg
  • Kálcium
    690 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    664 mg
  • Foszfor
    1920 mg
  • Nátrium
    528 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    544.6 g
  • Cukor
    244 mg
  • Élelmi rost
    36 mg

VÍZ

  • Összesen
    350.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1833 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    44 mg
  • C vitamin:
    22 mg
  • D vitamin:
    238 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    322 micro
  • Kolin:
    1021 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1807 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    322 micro
  • β-crypt
    29 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1529 micro
Összesen 4951 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.1 g

Zsír

  • Összesen
    20.7 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    113 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    303.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    52 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    50 mg
  • Foszfor
    144 mg
  • Nátrium
    40 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.9 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    26.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    137 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    18 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    77 mg
  • Retinol - A vitamin:
    136 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    115 micro
Összesen 372 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Elkészítés

A tésztához

  1. 50 g porcukrot, a lisztet, vajat, a 3 egész tojást, és a citrom héját összegyúrjuk.
  2. Kb. a kétharmad részéből négyszögletes lapot nyújtunk ki, tepsibe fektetjük, kissé megszurkáljuk, és előmelegített sütőben félkészre megsütjük (180 °C).
  3. Mandulát vagy diót megdarálunk, összevegyítjük a kakaóval, 100 g porcukorral, fahéjjal, és3 egész tojással.
  4. A megsült tésztát megkenjük 4 ek lekvárral, és ráhelyezzük a mandulás keveréket.
  5. A megmaradt nyers tésztából rudacskákat sodrunk, és rácsalakban ráhelyezzük a tetejére.
  6. Újra és véglegesen megsütjük az egészet gyenge tűznél (170°C).
  7. Ha kihűlt, vaníliás cukorral meghintjük. A rácsok közti hézagokat lekvárral töltjük ki.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 32 x 22
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 49
  • Össznézettség: 155751
  • Feltöltés dátuma: 2013. március 04.

Receptkategóriák

Berlini sütemény
Vicikó 251 recept

Újonnan felfedezett, 1954-ben megjelent szakácskönyvemből való recept alapján készítettem ezt a hagyományos rácsos, linzertésztás finomságot. Mandulával töltöttem, igen nagy sikere volt. Szinte egyre finomabb lett, 2-3 nap alatt. Ezért ajánlom, hogy legalább fogyasztás előtti napon készítsük el. De mi frissiben is lelkesen pusztítottuk :-)

Hozzászólások

Áfonya

Szia! Ha jól olvasom az elkészítést akkor összesen 6 db egész tojásra van szükség????????? A hozzávalóknál csupán csak 3 db szerepel!!!!!! Hétvégén szeretném megsütni ezért is várom a válaszodat! Köszönöm!

Vicikó

Szia tilkandi! Így igaz! Összesen 6 db tojás kell bele. Köszi, hogy szóltál. A receptes könyvb?l írtam le a receptet, és ott is így szerepel, ahogy írtam. Nincs második 3 tojás a hozzávalóknál. De már ki is javítom! :-) Remélem jól sikerül hétvégén a süti, és ízleni fog! :-) Üdv:-) Vici

Tmea

Engem pedig az érdekelne, hogy hogyan lett ilyen sakktáblaszer?. Err?l nem szól a fáma...:-)

Vicikó

Szia Tímea! De, szól a fáma ;-) A leírásban írtam, hogy a maradék kb 1/3 rész tésztából rudacskákat sodrunk, és rácsalakban ráhelyezzük a töltelékre. Kicsit izgultam, hogy pont jó vastagságúra sodorgassam, és pont jó szélességben tegyem rá ?ket, hogy pont elég legyen, de pont elég lett. pont. :-) Majd ha kih?lt beporcukrozzuk az egészet és " sakktáblaszer?en " lekvárral kitöltjük a rácsokat. Üdv: Vici

Tmea

Most már így világos. A leírásban csak azt írtad, hogy kitöltjük a hézagokat. Ezért nem értettem, hogy jó, oké, kitöltjük a hézagokat, a lekvárral. De mit?l lesz az egyik narancssárga a másik meg ilyen drappos szín?. De így már érthet?. A drappos a mandulás töltelék, és nem minden hézagot töltesz ki lekvárral. Nagyon guszta egyébként, én is szívesen beleharapnék azon nyomban! :-)

Torma

TÔKÉLETES!!! Elképeszt?en gyönyör? ránézni is!!! GRATULA Vici!!! Üdv, Torma :)

Vicikó

Köszi - köszi kedves Tormika! Üdv:-) Vici

Csiki Piroska

Nagyon szép, mutatós sütemény. Üdv: Piroska

Vicikó

Piroska, nagyon kedves vagy, köszi! Üdv:-) Vici

Éva-Anyóca

Vicikó! Nagyon szép, guszta, látványos és természetesen finom süti , köszönöm a receptet. :) Éva-A.

Vicikó

Köszi, kedves Éva! ;-) Üdv:-) Vici

Dina79

Nagyon jól néz ki!! Igaz van jól bevált omlós tészta receptem, de az ötletet nagyon köszönöm!! Szép napot! Üdv. Edina

Vicikó

Köszi Edina! Megér egyszer egy próbát :-) Üdv:-) Vici

Fahéj

Kedves Vicikó! Gyönyör? és szuperprofi!!!! Csak gratulálni tudok. Üdv: fahéj

Vicikó

Köszi, kedves Fahéj :-) Vici

Gabys

Kedves Vici:) pötyögd már le lécci a tepsiméretet:) Köszi Gabi (most fedeztem fel, tudom, jobb kés?n mint soha:D :)

Vicikó

Szia Gabi! 32 x 22 Jó, hogy írtál, ki is töltöm ezt a rovatot is, nem tudom, hogy maradt ki? Én is köszi :-) Üdv:-) Vici

Gabys

köszi:) annyira szép és guszta, holnap + kell csináljam:) Jó éjt:) Gabi

Vicikó

Szívesen, remélem ízleni fog! Neked is jó éjt! :-)

Törölt felhasználó

Én a tölteléknél a tojások fehérjét felverném habbá és úgy adnám hozzá.Sokkal könnyebb és lazább lenne :) Majd kipróbálom!

Törölt felhasználó

Szia, honnan tudom hogy félig megsült? Csak hogy ne süssem túl sokáig az alját. Kb 15 perc?

Vicikó

Szia Éva! Igen, kb 15-20 perc, legyen egy kis színe is. Üdv:-) Vici

csahebo

Szia! Megcsináltam és tényleg a 2-3 napon érte el a csúcsot a finomság terén. Én nem sütöttem el? a tésztát, hanem alsó-fels? sütéssel, 190-200 °C-on egyben, rácsostul, diókrémestül sütöttem. így is szépen átsült. Viszont kérdésem lenne: a diós rész az normális hogy piskótaállagúra sül és sötétbarna a kakaótól? Azt hittem olyan lesz, mint a mágnás-diós pite teteje, de nem hasonlított rá. Amúgy nagyon finom, nagyon esztétikus, gyors sütemény. Vendégségbe vittem, nagy sikere volt. Köszönöm a receptet.

Vicikó

Kedves csahebo! El?ször is örülök, hogy elkészítetted a sütit, de annak még jobban, hogy ízlett, jól sikerült, és sikert arattál vele! :-) Igen, a kakaótól sötét szín? a töltelék, nekem ugyan nem piskóta jelleg? volt, annál kicsit " keményebb " , de egyáltalán nem volt száraz. És a 2-3 nap csak használt neki. Jó, hogy megírtad, hogy egyszerre sütötted, így egy infóval gazdagabbak lettünk. Köszi, hogy visszajeleztél, ja, és természetesen: nagyon szívesen!!! :-) Üdv:-) Vici

Bán Imréné

Szerintem elég 3 tojás elég az egészhez, a tésztájába a sárgája, a diós krémhez a felvert tojáshab. Három egész tojással a tésztája nagyon ragadós lett. Amúgy guszta és finom lett.

Vicikó

A harmadik mondatodra reagálnék el?ször, ha lehet. Örülök, hogy guszta, és finom volt!!! Ezek szerint ( sem ) hiszem, hogy változtatni kell a recepten, mert így lett ilyen! Valószín?leg a vaj megolvadt összegyúrás közben, és emiatt volt nehéz vele dolgozni. A mostani forró napokban nagyon hideg vajat kell használni, és gyorsan kell összeállítani a tésztát, mint az összes, hasonló jelleg? tésztát. Még egyszer örülök, hogy ízlett! Üdv:-) Vici

venika

Drága hölgyeim! Ha minden igaz, akkor ezt a sütit régebben Berliner néven lehetett vásárolni... nagyon finom!! Viszont ha valóban az, akkor a krémje nem igazán krém jelleg?, hanem egy kicsit s?r?bb állagú... valószín?leg ezért az állagért kell bele az a 3 tojás :) Ha tévedtem, bocs :)

dadimami

A süti így is szép és biztosan finom is, egy apróság, a rácshoz sodorgatás helyett, javaslom kinyújtani a tésztát és derelyevágóval vágni a csíkokat, nem olyan macerás. üdv.: Margó

Törölt felhasználó

dió helyett mogyoróval is lehet? én nem emlékszem hogy a nagymamám mivel sütötte, de a dióra sajnos allergiás vagyok :S

Vicikó

Szia! Biztosan mogyoróval is el lehet készíteni, nem hiszem, h vmi akadálya lenne. Én mandulával készítem. Üdv: Vici

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Egy meglepő eszköz kell az igazán omlós linzerhez

Biztos sokan ismerjük azt a klasszikus túrós-kakaós linzert, aminek különlegessége a tészta reszelésében rejlik. Ez a fantasztikus technika adja a sütemény utánozhatatlan állagát, amit kóstolva felmerülhet bennünk a kérdés: miért nem használjuk ezt többször?