Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szilvadzsem fahéjjal és szegfűszeggel

Szilvadzsem fahéjjal és szegfűszeggel
Szilvadzsem fahéjjal és szegfűszeggel
75 perc / előkészület: 60 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem akartam hagyományos ízű szilvát, így összeollóztam.Egyik felét darabosabban hagytam. 

Igazából csak gondolatébresztőnek szántam ezt a leírást. A zselésítőkön tökéletesen leírták a munka menetét, és a mennyiséget, így  csak egy kis "megbolondítással" lehet újat kihozni. Még fogok próbálkozni, pl. gyömbérrel, vaníliával és karamellizát cukorral.

hozzávalók / 8 adag

A fahéjas szilvadzsemhez

A szegfűszeges szilvadzsemhez

ajánlat

Télre érdemes "bespájzolni".

 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Fahéjas szílva: A szilvát megpucoljuk és negyedeljük, majd lemérjük.
  2. A főzésre előkészített lábasba tesszük az 1. adag szilvát, a kimért cukrot, a dzsemfixet, a citromlét, a fahéjat és a mézet. Folyamatos keverés mellett felforraljuk, kicsit rotyogtatjuk, majd botmixerrel igény szerint pépesítjük. Ha kellően pépes, visszatesszük a tűzre, és folyamatos keverés mellett felforraljuk a kellő sűrűség eléréséig, de legalább 3-4 percet zubogva forraljuk. Vigyázni, mert nagyon fröcsköl!
  3. Az üvegeket még a főzés előtt előkészítjük, és rögtön beletöltjük a forró dzsemet az üveg pereméig. Jól lezárjuk és 5 percre fejre állítjuk, majd visszaállítva hagyjuk kihűlni.
  4. Szegfűszeges szilva: az elkészítés ugyanaz, mint a fahéjasnál, csak a fűszerezés a következő: beletesszük az őrölt szegfűszeget, a narancsot (aki akarja, tegye bele csak a levét, de lehet úgy is, hogy a fehér héjat levesszük a húsáról), a mandulalikőrt, de ez el is hagyható.
  5. Az elkészítés az előzőek szerint.


 

  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 36
össznézettség: 26 134
elküldve: 7
receptkönyvben: 142
elkészítve: 2/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Boszi

Mióta szakács: 2012.02.16.
159 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
kategória: lekvárok-dzsemek
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

szilvalekvár, fűszeres szilvadzsem, fahéjas szilvalekvár

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2015-08-15 13:28

Kedves Boszi! Tetszik a recepted! Szeretnélek megkérdezni, hogy egy adag , azaz 1250g szilvából hány db üvegnyi szilvadzsem lesz?
Köszönettel:
vgyörgyi

Boszi13
Boszi / Boszi13 Thu, 2012-09-06 22:20

Szia Noémi!
Nem kell a szilváról leszedni a héját, de valószínűen nem is nagyon sikerülne. Lehetőség szerint jó kis darabok legyenek. Szerintem nem zavaró a lekvárban a héja, sőt és direkt szeretem.
Üdv. Marcsi-Boszi

Koncsek Noémi
talismantra / Koncsek Noémi Fri, 2012-09-07 10:22

Kedves Marcsi-Boszi,
köszönöm a választ, én is így gondoltam, de biztos ami biztos, megkérdeztem.
Szép napot, üdv: Noémi

gyongyiavar
gyongyiavar Wed, 2012-09-05 22:11

Kedves Boszi! Én is hasonlóan raktam el szilvalekvárt csak kevertem almával /fele mennyiség / és nem tettem bele likőrt. A fahéjat a végén kevertem bele. Kemény lett!
Üdv: Gyöngyi

Boszi13
Boszi / Boszi13 Thu, 2012-09-06 22:17

Szia Gyöngyi! Nagyon sokféleképpen lehet a szilvát eltenni. Van, hogy én is keverem a gyümölcsöket. Pár napja sütőben készítettem, azt keményre. Vannak direkt hígabb dzsemjeim is, mikor milyenhez van kedvem. Erre is igaz, ahány ház annyi szokás.
Üdv.Marcsi-Boszi

Boszi13
Boszi / Boszi13 Wed, 2012-09-05 18:48

Kedves Orsi!
Örülök, hogy tetszett a recept. Azért azt tudni kell, hogy ez nem az a hagyományos kemény lekvár, ez inkább dzsem-szerű, hígabb. Ha keményebbet szeretnél azért több ideig kell főzni, még a fix hozzáadása előtt,gyakran keverve. Olyankor szinte már olyan kemény, hogy meggondolandó a fixet beletenni. Jó kísérletezgetést!
Üdv. Marcsi-Boszi

vorsi0128
vorsi0128 Wed, 2012-09-05 12:51

Kedves Boszi! Nagyon köszönöm a receptet, nagyon könnyűnek hangzik. Szerintem ki fogom próbálni. Anyukámmal mindig a sütőjében készítettük a szílvalekvárt, de nekem sajna nincs sütőm, ő meg most beteg, úgyhogy nem pepecsel vele. De ezt magamál is elkészíthetem:))) Köszönöm, hogy felraktad. Vig Orsi

508
szilva 1250 g
cukor 350 g
fahéj 1 kk
méz 1 ek
dzsemfix 1 csomag
citromlé 1 citromból nyert
szilva 1250 g
cukor 350 g
szegfűszeg 1 kávéskanál
dzsemfix 1 csomag
narancslé 1 narancsból nyert
amarettó 0.5 dl