Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Expressz szilvalekvár Sütőtök konyhájából

Expressz szilvalekvár Sütőtök konyhájából
Expressz szilvalekvár Sütőtök konyhájából
12 perc / előkészület: 2 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy nagyon finom süteményhez, a Marcipános-szilvás pitéhez kellett készítenem ezt a lekvárt, mint szilvakrémet. Annyira megtetszett az ötlet és a végkifejlet, hogy úgy gondoltam, hasznát veszitek így, különálló receptként is. :) Csoda finom, nagyon egyszerűen és gyorsan megvan, és nem utolsó sorban rendkívül egészséges alternatíva. Mikor közöltem Anyával egyik délután, hogy főzök szilvalekvárt, és 15 perc múlva szóltam, hogy kész van, nem tudom leírni azt a hitetlen döbbenetet az arcán. :D

Ez az adag egy kisebb befőttes üvegnyi lekvárhoz elég.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Mivel egy szem cukor nem kell bele, tökéletes fogyókúrás desszertekhez is. Megállja a helyét lekvárként, sütikbe töltelékként, palacsintába, kenyérre, mindenhová.

Készíthetjük megbolondítva: főzés közben keverjünk bele 1/2 tk fahéjat vagy pár csepp rumaromát! Isteni!

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az aszalt szilvát és a vizet együtt egy kis lábasban forraljuk fel.
  2. Ha felforrt, vegyünk le a lángot közepes-kicsi fokozatra, és további 10-15 perc alatt főzzük puhára a szilvát. Néha keverjük meg közben.
  3. Ha megpuhult a szilva, tegyük félre kihűlni, majd konyhai robotgépben/mixerben alaposan pürésítsük.
  4. A kész lekvárt használhatjuk azonnal, de befőttes üvegben lezárva hetekig eláll a hűtőben.
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 24 327
elküldve: 2
receptkönyvben: 146
elkészítve: 4/11
Facebookon megjelent: -

szakács

Sütőtök89

Mióta szakács: 2012.06.13.
66 recept

egyéb elnevezések

10 perces "csuda" szilvalekvár, Expressz szilvalekvár, aszaltszilva-krém

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

táp.tan.dó
táp.tan.dó Sun, 2013-09-29 13:21

Nem értem hogy miért kell a főzni, amikor köztudott hogy a melegítés és forralás csak rontja a gyümölcs tápértékét. Vitaminokat, ásványi anyagokat tesz tönkre. Javaslatom: daráld le az aszalt szilvát, adj hozzá annyi vizet hogy a kedvedre való mértékben legyen kenhető, és kész. Rövidebb ideig is tart, és kevesebb energiát használsz fel. Csak anyit darálj le amenyit felhasználsz. Ugyanez megtehető bármilyen szárított gyümivel: mazsola, sárgabarack stb...

Zúza
Zúza / Zúza Fri, 2013-03-01 20:31

Ennél gyorsabban tényleg nem lehet szilvalekvárt készíteni, szuper lett! Holnap a hókifli ezzel lesz töltve. Persze csak ha marad, mert folyamatosan nyalakodom... :)

Sütőtök89
Sütőtök89 / Sütőtök89 Fri, 2013-03-01 23:37

:):):) Bezony, ez szupertutiság! Gondolhatod, mennyire örültem, mikor az első adagomnál megállapítottam, hogy ez bizony jó barát lesz! És végre egy finom dolog, ami egészséges is! :D

nemgabi
nemgabi / nemgabi Sun, 2012-12-16 14:42

Kedves Sütőtök!
Ez az aszalt szilvából készült lekvár szuper ötlet! Mindig is kerestem a lekvárfőzés egészséges, cukormentes alternatíváit, így nagyon megörültem, amikor rábukkantam a receptedre. Már többször elkészítettem, ettük reggelire, és használtuk sütibe is. Nagyon finom, és ráadásul jóval olcsóbb, mint a bolti cukormentes lekvárok! Köszi, hogy megosztottad!
Üdv: Gabi

Sütőtök89
Sütőtök89 / Sütőtök89 Sun, 2012-12-16 15:35

Kedves nemgabi!
Nagy örömmel olvastam, hogy ilyen sikert aratott a lekvár, szerintem is nagyon hasznos recept, pláne az egészséges életmód híveinek. :) Ráadásul egész véletlenül fedeztem fel annak idején, hogy micsoda klassz dolog. :) Kívánok még sok örömet Neked a receptjeimben, és ha már itt tartunk, szépséges karácsonyt is! :)

nemgabi
nemgabi / nemgabi Sun, 2012-12-16 16:51

Köszönöm a kedves szavaidat. Én is kívánok neked békés, boldog ünnepeket!
Szeretettel: Gabi

Sütőtök89
Sütőtök89 / Sütőtök89 Sat, 2012-11-10 12:18

Örülök, hogy célba értél ezzel a recepttel!:) Én nem hallottam még ezelőtt ilyen módszerről és alapanyagról, de azóta nagyon szeretem és nem folyik!:) Szép napot Neked!:)

vcsuka
pussycat / vcsuka Sat, 2012-11-10 05:41

Kedves Sutotok89! Mar honapok ota keresem azt, hogy hogyan lehet aszaltszilvabol lekvart fozni. Erdekes modon, akarhogyan probaltam keresgelni, sosem jott ki a te recepted, (ha ugy kezdted volna, hogy " Aszalt szilvabol fozott lekvar") Na de a lenyeg az, hogy nekem mindig kifolyik a lekvar a sutikbol, mivel itt ahol en elek nem lehet kapni sutesallo lekvart, vagyis ami kemeny es nincs benne egy vagon cukor. Azt hiszem, hogy azert folyik ki, mert a cukor elolvad sutes kozben. Ezert en is arra gondoltam, hogy aszalt szilvabol kellene fozni, (mivel azt itt lehet kapni ), de nem tudtam, hogy hogy alljak hozza. Most vegre megtalaltalak, rogton meg is foztem, 40 dkg szilvabol. En ugyan tettem bele egy kicsi cukrot, (2 evokanallal )mert kulonben a fiam nem ette volna meg. Szoval, mar kesz is van, csak arra var hogy mikor fogok belole derelyet es hokiflit kesziteni.
Nagyon jo az otlet, koszonom neked, ezt a jo kis konnyu receptet.
Udvozletem, Veronika

120
aszalt szilva 20 dkg
víz 2.5 dl