Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Székelykáposzta HK konyhájából

Székelykáposzta HK konyhájából
Székelykáposzta HK konyhájából
80 perc / előkészület: 20 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Közeledik az ősz és ezáltal azon alapanyagok / ételek, melyek tartalmasabbak, valahogy melegséget sugároznak egy-egy szürke, esős, borongós napon. Ezen alapanyagok egyike a káposzta, ami számomra tipikus őszi-téli étel, telis tele vitaminnal. Leginkább a vecsési savanyú káposzta a menő nálunk, abból szoktam készíteni a frankfurti levest, vagy a most készített székelykáposztát is. De kedvelem a kelkáposztát is, amiből leggyakrabban rakott kelt készítek. 
De térjünk most vissza a székelykáposztánkhoz. Tipikusan magyar étel, noha a neve egészen másra utal, ami nem Székelyföldet jelenti, hanem Székely József vármegyei főlevéltáros (1825–1895) nevéhez fűződik, aki Petőfi Sándor kortársa és barátja volt. 1846-ban mindketten a Gránátos utcai Komló-kertben ebédeltek, de mire beértek, már kifogyóban voltak az ételek. A kocsmáros Székely kívánságára a maradék savanyúkáposzta-főzeléket és sertéspörköltet összekeverve szolgálta fel. Petőfi legközelebb ugyanezt rendelte, és „Székely-káposzta” néven hivatkozott az ételre. (Magyar Elek. Az Ínyesmester nagy szakácskönyve. Budapest: Gondolat, 129. o. ISBN 963-282-498-9 (1991). Ennyit az eredetről, jöjjön a recept:

hozzávalók / 2 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. (A savanyú káposztát nem szoktam kiöblíteni, mert savanyúan szeretem.) De aki így nem szereti, természetesen kiöblítheti a káposztát folyó víz alatt.  Az eredeti recept sertéscombot vagy -lapockát javasol, de mi nem eszünk sertéshúst, ezért szoktam pulykamellből készíteni. Aki szereti és eheti, főzhet bele füstölt húst is.
  2. Olajat hevítünk, amiben megdinszteljük a hagymát és a fokhagymát. Erre az alapra tesszük a felkockázott pulykahusit, fehéredésig sütjük, majd megszórjuk 2 kk pirospaprikával, jól átkeverjük és felöntjük kevés vízzel. Fűszerezzük kevés ételízesítővel (ne feledjük hogy a káposztánk elég sós), őrölt köménnyel, borssal, beletesszük a paprikát és a paradicsomot és fedő alatt félpuhára főzzük.
  3. Kb 20-25 perc elteltével beletesszük az összevágott káposztát és annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Fedő alatt készre főzzük, majd a főzés végén behabarjuk. 
  4. Jó étvágyat hozzá!


 

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 18
össznézettség: 98 089
elküldve: 10
receptkönyvben: 394
elkészítve: 39/46
Facebookon megjelent: 1

szakács

Mi van itthon

Mióta szakács: 2012.02.18.
92 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
diéta: cukormentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
szezon: tél
adag: 2 főre
mikor: ebéd
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

káposzta pörköltösen, székelykáposzta pulykahússal, pulykahúsos káposzta

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

zsocika74
zsocika74 Mon, 2015-09-21 20:59

Fura gondolat, hogy pulykahúsból készüljön egy ilyen étel. Én biztosan rendes húsból készíteném el.

Vadk0rte
Vadk0rte Thu, 2013-10-31 11:35

A C vitamin hamar elpusztul, mikor megfőzöd a káposztát. Én egy kicsit többet szoktam venni, mint amennyi a receptbe kell, és megeszegetjük a gyerekekkel csak úgy nasi gyanánt nyersen.

zsuzsamama
zsuzsamama Tue, 2012-09-25 15:38

Kedves Kriszta!
Nagyon köszönöm, hogy válaszoltál!
Írod: "alapjában kerüljük a kemikáliákat"
Nekem volt egy munkatársam, aki maga mesélte el, hogy este bepermetezték a fóliás zöld paradicsomot, reggl viszont már, gyönyörű pirosakat szedtek és vitték a piacra.
Sajnos általában ( nem minden esetben igaz ) ez a MAGYAR TERMÉK!
Sajnos én nem ehetek gyümölcsöt, (kivétel a szamóca és a görögdinnye ) mert allergiás vagyok rá. Még a mezei magyar almát sem ehetem meg, mert a nyálkahártyák begyulladnak, bedagadnak és fulladásos, viszketési tüneteim vannak. (torok, gége, fül)
Érdekes módon amikor megengedhettük magunknak, több alkalommal, utazásunk során FR. országban gyümölcsöt vásároltunk, elfogyasztása után semmi bajom nem volt.
Igen ŐK betartják a növényvédelemi szabályokat.
Nálunk ki a kutya ellenőrzi????
További receptjeidet várjuk.
Minden jót kívánok.
Üdv.
Zsuzsa.

zsuzsamama
zsuzsamama Sun, 2012-09-23 16:48

Kedves HK!
Köszönöm a receptet! Ezt én sertéshússal készítem el, persze a pulyka sem rontja az ízvilágát.
Amiért nagyon tisztellek mint háziasszonyt, hogy a savahyú káposztát nem mosod agyon, ahogyan én sem teszem, mert ezzel az összes CCCCCCCCC vitamint elveszíti. Akkor meg ősszel, télen miért főzzük?
Tobábbi új receptjeidet várjuk.
üdv. Zsuzsa.

Hegedűs Kriszta
Mi van itthon / Hegedűs Kriszta Sun, 2012-09-23 20:53

Kedves Zsuzsa!
Örülök, hogy hasonlóképp vélekedsz és te is próbálod természetes úton magadhoz venni a vitaminokat :D nem azt mondom, hogy nem lehet néha rásegíteni egy immunerősítő kúrával, de alapjaiban kerüljük a kemikáliákat. A rendszeres zöldség és gyümölcs fogyasztást meghálálja a szervezet.
üdv, HK

761
pulykamell 0.5 kg
savanyú káposzta 0.5 kg
vöröshagyma 2 közepes fej
fokhagyma 3 gerezd
paradicsom 1 db
paprika 0.5 db
fűszerpaprika 2 kk
őrölt fűszerkömény 0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
tejföl 175 g
finomliszt 1 evőkanál
napraforgó olaj 2 ek