r
Nosalty Logó

Székelykáposzta HK konyhájából

Mi van itthon
Székelykáposzta HK konyhájából
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

764
Kalória
61.7g
Fehérje
32.4g
Szénhidrát
43.1g
Zsír
613.1g
Víz
214.1g
Koleszterin
9.9g
Élelmi rost
12.8g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 764 kcal
  • 8% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 1527 kcal
  • 8% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 99 kcal
  • 8% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    61.7 g

Zsír

  • Összesen
    43.1 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    214 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2897.7 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    64 mg
  • Kálcium
    230 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    120 mg
  • Foszfor
    636 mg
  • Nátrium
    1834 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    32.4 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

Víz

  • Összesen
    613.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    141 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    68 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    40 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    110 micro
  • Kolin:
    54 mg
  • Retinol - A vitamin:
    111 micro
  • α-karotin
    67 micro
  • β-karotin
    310 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    1287 micro
  • Lut-zea
    878 micro
Összesen 764 kcal
  • 8% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    123.4 g

Zsír

  • Összesen
    86.3 g
  • Telített zsírsav
    30 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    29 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    428 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5795.5 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    129 mg
  • Kálcium
    460 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    239 mg
  • Foszfor
    1271 mg
  • Nátrium
    3669 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    64.7 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

Víz

  • Összesen
    1226.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    281 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    136 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    80 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    28 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    220 micro
  • Kolin:
    108 mg
  • Retinol - A vitamin:
    222 micro
  • α-karotin
    135 micro
  • β-karotin
    620 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    2573 micro
  • Lut-zea
    1755 micro
Összesen 1527 kcal
  • 8% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8 g

Zsír

  • Összesen
    5.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    28 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    375.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    82 mg
  • Nátrium
    237 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    4.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    79.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    18 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    14 micro
  • α-karotin
    9 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    167 micro
  • Lut-zea
    114 micro
Összesen 99 kcal

Elkészítés

  1. (A savanyú káposztát nem szoktam kiöblíteni, mert savanyúan szeretem.) De aki így nem szereti, természetesen kiöblítheti a káposztát folyó víz alatt. Az eredeti recept sertéscombot vagy -lapockát javasol, de mi nem eszünk sertéshúst, ezért szoktam pulykamellből készíteni. Aki szereti és eheti, főzhet bele füstölt húst is.
  2. Olajat hevítünk, amiben megdinszteljük a hagymát és a fokhagymát. Erre az alapra tesszük a felkockázott pulykahusit, fehéredésig sütjük, majd megszórjuk 2 kk pirospaprikával, jól átkeverjük és felöntjük kevés vízzel. Fűszerezzük kevés ételízesítővel (ne feledjük hogy a káposztánk elég sós), őrölt köménnyel, borssal, beletesszük a paprikát és a paradicsomot és fedő alatt félpuhára főzzük.
  3. Kb 20-25 perc elteltével beletesszük az összevágott káposztát és annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Fedő alatt készre főzzük, majd a főzés végén behabarjuk.
  4. Jó étvágyat hozzá!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Főzés ideje: 60 p

Közeledik az ősz és ezáltal azon alapanyagok / ételek, melyek tartalmasabbak, valahogy melegséget sugároznak egy-egy szürke, esős, borongós napon. Ezen alapanyagok egyike a káposzta, ami számomra tipikus őszi-téli étel, telis tele vitaminnal. Leginkább a vecsési savanyú káposzta a menő nálunk, abból szoktam készíteni a frankfurti levest, vagy a most készített székelykáposztát is. De kedvelem a kelkáposztát is, amiből leggyakrabban rakott kelt készítek.  De térjünk most vissza a székelykáposztánkhoz. Tipikusan magyar étel, noha a neve egészen másra utal, ami nem Székelyföldet jelenti, hanem Székely József vármegyei főlevéltáros (1825–1895) nevéhez fűződik, aki Petőfi Sándor kortársa és barátja volt. 1846-ban mindketten a Gránátos utcai Komló-kertben ebédeltek, de mire beértek, már kifogyóban voltak az ételek. A kocsmáros Székely kívánságára a maradék savanyúkáposzta-főzeléket és sertéspörköltet összekeverve szolgálta fel. Petőfi legközelebb ugyanezt rendelte, és „Székely-káposzta” néven hivatkozott az ételre. (Magyar Elek. Az Ínyesmester nagy szakácskönyve. Budapest: Gondolat, 129. o. ISBN 963-282-498-9 (1991). Ennyit az eredetről, jöjjön a recept:

További receptek

Sütőtökös rizottó kacsamellel

Ősszel egyértelműen a sütőtök a sláger, így ezt most egy önmagában is lélekmelengető rizottóba csempésztük. Kacsamellett sütöttünk hozzá, de magában is vagy egy kis baconnel is ...

Vénusz

Rakott újburgonya

Formabontó rakott krumpli az alábbi, mégis ugyanolyan komfortos és házias, mint az eredeti verzió. Használjunk hozzá zsenge újburgonyát, ízes kolbászt és tojást, a tálaláshoz pedig ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...