Nosalty Logó

Szegedi túróstészta Gabystól

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gabys
Szegedi túróstészta Gabystól
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 10% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 853 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 3411 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 285 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    28.9 g

Zsír

  • Összesen
    57.3 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    121 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1412.8 g
  • Cink
    165 mg
  • Szelén
    51 mg
  • Kálcium
    261 mg
  • Vas
    127 mg
  • Magnézium
    55 mg
  • Foszfor
    432 mg
  • Nátrium
    311 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    53.8 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    155.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    182 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    16 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    76 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    157 micro
  • Kolin:
    45 mg
  • Retinol - A vitamin:
    179 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    32 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    16 micro
Összesen 853 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    115.5 g

Zsír

  • Összesen
    229.2 g
  • Telített zsírsav
    103 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    75 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    483 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5651.2 g
  • Cink
    658 mg
  • Szelén
    204 mg
  • Kálcium
    1042 mg
  • Vas
    510 mg
  • Magnézium
    221 mg
  • Foszfor
    1727 mg
  • Nátrium
    1243 mg
  • Réz
    26 mg
  • Mangán
    22 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    215.3 g
  • Cukor
    30 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    622.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    730 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    27 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    65 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    302 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    27 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    630 micro
  • Kolin:
    180 mg
  • Retinol - A vitamin:
    715 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    127 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    63 micro
Összesen 3411 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.6 g

Zsír

  • Összesen
    19.1 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    40 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    470.9 g
  • Cink
    55 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    87 mg
  • Vas
    42 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    144 mg
  • Nátrium
    104 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    17.9 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    51.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    61 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    25 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    52 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    60 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5 micro
Összesen 285 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Sós vízben kifőzzük a tésztát, majd hideg vízzel leöblítjük.
  2. A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, mikor üveges lesz, beleszórjük a baconkockákat.
  3. Ha megpirultak, egy keveset kiveszünk belőle, majdbelekeverjük a tésztát, majd a túrót is. Alaposan összekeverjük, ha kell, ízlés szerint sózzuk meg.
  4. A túrós tésztát átrakjuk egy jénaiba, vagy tepsibe, és az összekevert tejfölt rásimítjuk.
  5. Betesszük az előmelegített sütőbe és addig sütjük, míg a tejföl a tetején "összeáll", kb. 15-20 perc.
  6. Tálaláskor szórjuk meg a tetejét a félretett szalonnakockákkal, és kínáljunk még tejfölt és reszelt sajtot.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 8 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 7
  • 7 napos nézettség: 25
  • Össznézettség: 36777
  • Feltöltés dátuma: 2012. szeptember 17.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Pesti lányként szerencsére sok időt tölthettem a Tisza partján. Szeged iránt megmagyarázhatatlan vonzalom van bennem, nekem Szeged a legszebb vidéki városunk. Imádom a halászlét, nagyon sok helyen ettem kicsiny hazánkban és a szegedi mellett tettem le a voksomat. A hangulatos, Tisza-parti halászcsárdákban elfogyasztott családi, vagy baráti közös nagy kajálások kedves emlékeim közé tartoznak. Életemben először ott ettem haltöpörtyűt is, akinek lehetősége van rá, feltétlen kóstolja meg, szenzációs..:) ... és akkor a túróscsúsza:) Halászlét ettünk a férjemmel, de az étlapról kacsingatott rám a "kemencében sütött túróscsúsza". Nagy bátran kértem abból is, nem tudhattam, hogy hatalmas mennyiséget és nagyon tartalmas halászlét kapok egy bográcsban tálalva. Képtelen voltam megenni a túróscsúszát, de felajánlották előzékenyen, hogy egy tálban becsomagolják a részemre. Előtte azért kihozták, megmutatták mit is nem bírok már megenni... Gyönyőrűséges látvány volt, és fenséges illata:) és jéééééééééééé... sajt volt a tetején. Itthon aztán megkóstoltam és egészen más, sokkal finomabb íze volt, mint a hagyományos hipp-hopp összekavart egyszerű túróstésztának. Azóta sütöm.....:) A tészta is "füstölt" lesz, szerintem megéri a többlet időt és a mosogatást. Próbáljátok ki, aztán majd eldöntitek...:) 

Hozzászólások

Mandy1974

Én is mindig így készítem. Isteni :)

Gabys

Köszi a meger?sítést:D

evimelanie

Én is így szoktam csinálni, a sajtos tejfölös tésztát is, így olyan mintha egy teljesen más ételt enne az ember. Az egyetemi évek és a nem túl fényes anyagi helyzet el?hozzák a kreativitást :)

Gabys

Háááááááááát, míg én tanultam anyukám révén aranyéletem volt:) De mióta nagycsaládos lettem variálom a megszokott ízeket. Pláne ha jó ötletet olvasok, eszek. Ez az étel az egyik amit feltétlenül itthon is ki kellett próbálnom. Kemencében sütve bevallom jobb volt, de ez is sikert aratott itthon. Szerintem a konyha a kreativítások kimerithetetlen tárháza:) Szép hetet kívánok !:) Gabi

Éva-Anyóca

Köszönöm mentettem, szeretjük az ilyen tésztákat is.:-O

Gabys

Kedves Évi, Én köszönöm!:) Remélem ízleni fog, ez is egy kicsi változatosság a megszokott ételek terén.

M.Kata

Kedves Gabys! Köszönet a receptért és a csodás NAPFÉNY VÁROSÁNAK dícséretéért. Budapesti leányzó lévén én is rengeteg id?t töltöttem Szegeden és környékén. A nagyszüleim Makó mellett éltek, minden vakációt ott töltöttem, az unokahúgom Szegeden él ma is. A legcsodálatosabb ízek, a legszebb fények, a stressz totális hiánya az utcákon, az alföldi emberek közvetlensége, kedvessége... Szóval, sorolni sem tudom, miért is imádom Szegedet (és környékét). Persze, elkalandoztam, köszönet még egyszer a receptért, mentettem, készítem hamarosan! Ögyünk szögedies önnivalókat! :)

Gabys

Kedves Kata, igen.. örülök annak amit leírtál mert ez így igaz, valóban ezek a dolgok azok, amik megragadtak bennem mint t?sgy?keres pesti Szegedben:) Az a nyugalom, nyitottság, kedvesség, a gyönyör? város és nem utolsósorban a -sajnos kihalóban lév?- ízes beszéd. Szögedi barátném beszámolóinak tartalma sokszor el se jut a tudatomig mert csak a szögedi ízes beszédét hallgatom:) Mint amikor anyósom beszél, mert náluk meg "hárápnák a kácsák":) és megcsodálom a sokszoknyás id?s hölgyeket. Sajnálom, hogy a rohanó modern világunkban kihalnak a ruhák és elsikkadnak a hagyományok..:( Mi igyekszünk Szegedre eljutni, a kihagyhatatlan szegedi wellnes fürd?be, nagy séta a városban és utána jöhet a Tisza pari halászcsárdák valamelyike:) Remélem ízleni fog a túrós tészta, nálunk már egy kis nosztalgia is tartozik hozzá, és a kérésem a férjem felé: figyuuuuuu menjünk már el Szegedre..:))) Szép hetet kívánok Neked, Gabi

witch

Szerintem sokkal finomabb, ha nincs a teszta leoblitve hideg vizzel, hanem meg forron bele van forgatva a szalonna zsirba. Persze izlesek es pofonok......

Gabys

Szió, én nem szeretem a tészta f?zése során létrejött lisztes (sós)vizet, ezért öblítem át. A tapasztalatom alapján ha hideg vízzel éppen csak átöblítem nem lesz ragacsos a tészta ill. picit visszakeményedik. De abban igazad van, ahány ház annyi szokás. De a Te ötletedr?l se beszélek le senkit:) szép napot Neked Gabi

witch

Szia! Jaj, de orulok, hogy nem vetted kotekedesnek! :) En probaltam mindket valtozatban es csak azert irtam. Amugy en is leoblitem a tesztat, mert a mesterszakacsok szerint, ugy allitjuk meg a teszta foveset es veluk csak nem vitatkozom. De van amikor Ok sem oblitik, peldaul amikor paradicsomosat keszitenek, mielott teljesen puha lenne, atszedik a szoszba es ott fejezik be a fozeset. udv:witch

Gabys

Szió, jaj dehooooogy, már miért is vettem volna kötözködésnek:) Mikor anno anya bevezetett a konyha rejtelmeibe, ? is valami ilyesmit mondott mint a mesterszakácsok, bár ? nem volt az, csupán remekül f?zött:) Én talán csak a gombócot és a nudli nem öblítem le, bár némi késztetést akkor is érzek:) Szép estét Neked, Gabi

Törölt felhasználó

Nagyon finom ez a tészta,egész más,mint hagyományos módon.Maradt egy kicsi másnapra is,úgy már nem az igazi,csak frissen igazán jó.Köszi a receptet!

Gabys

Kedves Anita, köszönöm a visszajelzésedet. Nagyon örülök, hogy ízlett. Én ha marad, akkor tányérra téve szoktam megmelegíteni a mikróban. Nekünk akkor is ugyan olyan, mintha friss lenne:) Kellemes hétvégét, Gabi

evacili

Mi nagyon szeretjük a túrós csuszát, kéthetente szoktam csinálni, így feltétlenül kipróbálom süt?ben sütve, reszelt sajttal a tetején...csodás lehet. Nem csodálom, hogy odavagy Szegedért, tüneményes város. A szegedi halfelsztivál kavalkádja a Tisza parton..., a Les? Harcsában egy csodás ebéd a nyugalmat árasztó folyóparton, életünk csodás pillanatai ebben a rohanó világban. Üdv: Cili

Gabys

Kedves Cili, igen, oda vagyok + vissza Szegedért, a Tisza partért:) Én is úgy gondolom, kellenek a meghitt, nyugodt, netán romantikus pillanatok, percek az életünkben, picit megfeledkezve a gondokról. Nagyon remélem, Neked is ízleni fog ez a kicsit másképp elkészített túrós csusza:) Szép napot Neked, Gabi

carolina

Még finomabb, ha a szalonnasütés után megmaradt zsíron megdinszteljük 1 kisebb fej apróra vágott hagymát, a többi ugyanúgy, mint a receptben. Évek óta így készítem, nagyon-nagyon finom így, hagymásan. Érdemes kipróbálni!

Greg

Német barátaimmal igyekeztem megismertetni a jellegzetes szegedi ételeket a Kisk?rössyben. A menüsor vegyes halászlé, túróscsusza, haltepert? és a végén Gundel palacsinta. Eszméletlen mennyiséget voltak képesek elpusztítani. A csusza és a különleges haltepert?/rántott haltejjel keverve hatalmas sikert aratott. Ennyit Szegedr?l.

Gabys

Kedves György! Meg tudom érteni a német barátaidat:) Egyszer?en fantasztikusan jó a halászlé. A haltöpörty? felejthetetlen:) Szeged pedig gyöny?r????:) Rövid történet: jó néhány éve Bulgáriában nyaraltam kicsinyke családommal. Kempingben. Összehaverkodtunk a mellettünk kempingez? német és bulgár családdal. Egyik nap ebédre kisebb méret? bográcsban a klasszikus paprikáskrumplit f?ztem és nokedlit csináltam hozzá. Meghívtam a társaságot. Soha nem ettek ilyen formában krumplit a nokedlira rácsodálkoztak, nem ismerték. Felzabálták, (szó szerint) a receptet elkérték. Hát ennyit a pazar magyar ételekr?l. Az a véleményem ha jól van elkészítve nehéz kenterbe verni:) Ha megcsinálod a csúszát, örömmel várom majd a véleményed. Kellemes pihenést kívánok! Gabi

Greg

Ennyi id? után illik válaszolni. Csak annyit, hogy azóta is így készítem, hiszen szegedi vagyok és ez sokkal jobb, tartalmasabb a korábbinál. Mindenkinek csak ajánlani tudom.

Gabys

A jó hírnek mindig örül az ember, bármikor is érkezik! Köszönöm!!!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Egy valamire azért mégis jó lehet a halolaj-kapszula

A halolajas étrend-kiegészítőkre korábban azt mondták, megelőzhető velük az agyműködés romlása – egy komoly amerikai kutatás azonban kimutatta, hogy nincs semmiféle összefüggés a kapszulák szedése és az agyi leépülés között. Egyvalamire azonban talán mégis jók ezek az étrend-kiegészítők: egy kutatás szerint csökkenthetik a mellrák kialakulásának kockázatát.

Stuth-Nagy Niki

További cikkek