Szegedi túróstészta Gabystól

- 10% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 10% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 10% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Cink
-
Vas
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 28.9 g
Zsír
-
Összesen 57.3 g
-
Telített zsírsav 26 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 121 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1412.8 g
-
Cink 165 mg
-
Szelén 51 mg
-
Kálcium 261 mg
-
Vas 127 mg
-
Magnézium 55 mg
-
Foszfor 432 mg
-
Nátrium 311 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 53.8 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 155.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 182 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 16 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 76 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 157 micro
-
Kolin: 45 mg
-
Retinol - A vitamin: 179 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 32 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 16 micro
- 10% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Cink
-
Vas
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 115.5 g
Zsír
-
Összesen 229.2 g
-
Telített zsírsav 103 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 75 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 19 g
-
Koleszterin 483 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5651.2 g
-
Cink 658 mg
-
Szelén 204 mg
-
Kálcium 1042 mg
-
Vas 510 mg
-
Magnézium 221 mg
-
Foszfor 1727 mg
-
Nátrium 1243 mg
-
Réz 26 mg
-
Mangán 22 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 215.3 g
-
Cukor 30 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 622.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 730 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 27 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 65 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 302 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 27 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 630 micro
-
Kolin: 180 mg
-
Retinol - A vitamin: 715 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 127 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 63 micro
- 10% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Cink
-
Vas
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.6 g
Zsír
-
Összesen 19.1 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 40 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 470.9 g
-
Cink 55 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 87 mg
-
Vas 42 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 144 mg
-
Nátrium 104 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 17.9 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 51.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 61 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 25 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 52 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 60 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 11 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 5 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- Sós vízben kifőzzük a tésztát, majd hideg vízzel leöblítjük.
- A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, mikor üveges lesz, beleszórjük a baconkockákat.
- Ha megpirultak, egy keveset kiveszünk belőle, majdbelekeverjük a tésztát, majd a túrót is. Alaposan összekeverjük, ha kell, ízlés szerint sózzuk meg.
- A túrós tésztát átrakjuk egy jénaiba, vagy tepsibe, és az összekevert tejfölt rásimítjuk.
- Betesszük az előmelegített sütőbe és addig sütjük, míg a tejföl a tetején "összeáll", kb. 15-20 perc.
- Tálaláskor szórjuk meg a tetejét a félretett szalonnakockákkal, és kínáljunk még tejfölt és reszelt sajtot.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 8 alkalommal
- Receptkönyvben: 407
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 13
- Össznézettség: 38500
- Feltöltés dátuma: 2012. szeptember 17.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

Pesti lányként szerencsére sok időt tölthettem a Tisza partján. Szeged iránt megmagyarázhatatlan vonzalom van bennem, nekem Szeged a legszebb vidéki városunk. Imádom a halászlét, nagyon sok helyen ettem kicsiny hazánkban és a szegedi mellett tettem le a voksomat. A hangulatos, Tisza-parti halászcsárdákban elfogyasztott családi, vagy baráti közös nagy kajálások kedves emlékeim közé tartoznak. Életemben először ott ettem haltöpörtyűt is, akinek lehetősége van rá, feltétlen kóstolja meg, szenzációs..:) ... és akkor a túróscsúsza:) Halászlét ettünk a férjemmel, de az étlapról kacsingatott rám a "kemencében sütött túróscsúsza". Nagy bátran kértem abból is, nem tudhattam, hogy hatalmas mennyiséget és nagyon tartalmas halászlét kapok egy bográcsban tálalva. Képtelen voltam megenni a túróscsúszát, de felajánlották előzékenyen, hogy egy tálban becsomagolják a részemre. Előtte azért kihozták, megmutatták mit is nem bírok már megenni... Gyönyőrűséges látvány volt, és fenséges illata:) és jéééééééééééé... sajt volt a tetején. Itthon aztán megkóstoltam és egészen más, sokkal finomabb íze volt, mint a hagyományos hipp-hopp összekavart egyszerű túróstésztának. Azóta sütöm.....:) A tészta is "füstölt" lesz, szerintem megéri a többlet időt és a mosogatást. Próbáljátok ki, aztán majd eldöntitek...:)
Hozzászólások (9)
Én is mindig így készítem. Isteni :)
Köszi a meger?sítést:D
Én is így szoktam csinálni, a sajtos tejfölös tésztát is, így olyan mintha egy teljesen más ételt enne az ember. Az egyetemi évek és a nem túl fényes anyagi helyzet el?hozzák a kreativitást :)
Háááááááááát, míg én tanultam anyukám révén aranyéletem volt:) De mióta nagycsaládos lettem variálom a megszokott ízeket. Pláne ha jó ötletet olvasok, eszek. Ez az étel az egyik amit feltétlenül itthon is ki kellett próbálnom. Kemencében sütve bevallom jobb volt, de ez is sikert aratott itthon. Szerintem a konyha a kreativítások kimerithetetlen tárháza:) Szép hetet kívánok !:) Gabi
Köszönöm mentettem, szeretjük az ilyen tésztákat is.:-O
Kedves Évi, Én köszönöm!:) Remélem ízleni fog, ez is egy kicsi változatosság a megszokott ételek terén.
Kedves Gabys! Köszönet a receptért és a csodás NAPFÉNY VÁROSÁNAK dícséretéért. Budapesti leányzó lévén én is rengeteg id?t töltöttem Szegeden és környékén. A nagyszüleim Makó mellett éltek, minden vakációt ott töltöttem, az unokahúgom Szegeden él ma is. A legcsodálatosabb ízek, a legszebb fények, a stressz totális hiánya az utcákon, az alföldi emberek közvetlensége, kedvessége... Szóval, sorolni sem tudom, miért is imádom Szegedet (és környékét). Persze, elkalandoztam, köszönet még egyszer a receptért, mentettem, készítem hamarosan! Ögyünk szögedies önnivalókat! :)
Kedves Kata, igen.. örülök annak amit leírtál mert ez így igaz, valóban ezek a dolgok azok, amik megragadtak bennem mint t?sgy?keres pesti Szegedben:) Az a nyugalom, nyitottság, kedvesség, a gyönyör? város és nem utolsósorban a -sajnos kihalóban lév?- ízes beszéd. Szögedi barátném beszámolóinak tartalma sokszor el se jut a tudatomig mert csak a szögedi ízes beszédét hallgatom:) Mint amikor anyósom beszél, mert náluk meg "hárápnák a kácsák":) és megcsodálom a sokszoknyás id?s hölgyeket. Sajnálom, hogy a rohanó modern világunkban kihalnak a ruhák és elsikkadnak a hagyományok..:( Mi igyekszünk Szegedre eljutni, a kihagyhatatlan szegedi wellnes fürd?be, nagy séta a városban és utána jöhet a Tisza pari halászcsárdák valamelyike:) Remélem ízleni fog a túrós tészta, nálunk már egy kis nosztalgia is tartozik hozzá, és a kérésem a férjem felé: figyuuuuuu menjünk már el Szegedre..:))) Szép hetet kívánok Neked, Gabi
Szerintem sokkal finomabb, ha nincs a teszta leoblitve hideg vizzel, hanem meg forron bele van forgatva a szalonna zsirba. Persze izlesek es pofonok......
Szió, én nem szeretem a tészta f?zése során létrejött lisztes (sós)vizet, ezért öblítem át. A tapasztalatom alapján ha hideg vízzel éppen csak átöblítem nem lesz ragacsos a tészta ill. picit visszakeményedik. De abban igazad van, ahány ház annyi szokás. De a Te ötletedr?l se beszélek le senkit:) szép napot Neked Gabi
Szia! Jaj, de orulok, hogy nem vetted kotekedesnek! :) En probaltam mindket valtozatban es csak azert irtam. Amugy en is leoblitem a tesztat, mert a mesterszakacsok szerint, ugy allitjuk meg a teszta foveset es veluk csak nem vitatkozom. De van amikor Ok sem oblitik, peldaul amikor paradicsomosat keszitenek, mielott teljesen puha lenne, atszedik a szoszba es ott fejezik be a fozeset. udv:witch
Szió, jaj dehooooogy, már miért is vettem volna kötözködésnek:) Mikor anno anya bevezetett a konyha rejtelmeibe, ? is valami ilyesmit mondott mint a mesterszakácsok, bár ? nem volt az, csupán remekül f?zött:) Én talán csak a gombócot és a nudli nem öblítem le, bár némi késztetést akkor is érzek:) Szép estét Neked, Gabi
Nagyon finom ez a tészta,egész más,mint hagyományos módon.Maradt egy kicsi másnapra is,úgy már nem az igazi,csak frissen igazán jó.Köszi a receptet!
Kedves Anita, köszönöm a visszajelzésedet. Nagyon örülök, hogy ízlett. Én ha marad, akkor tányérra téve szoktam megmelegíteni a mikróban. Nekünk akkor is ugyan olyan, mintha friss lenne:) Kellemes hétvégét, Gabi
Mi nagyon szeretjük a túrós csuszát, kéthetente szoktam csinálni, így feltétlenül kipróbálom süt?ben sütve, reszelt sajttal a tetején...csodás lehet. Nem csodálom, hogy odavagy Szegedért, tüneményes város. A szegedi halfelsztivál kavalkádja a Tisza parton..., a Les? Harcsában egy csodás ebéd a nyugalmat árasztó folyóparton, életünk csodás pillanatai ebben a rohanó világban. Üdv: Cili
Kedves Cili, igen, oda vagyok + vissza Szegedért, a Tisza partért:) Én is úgy gondolom, kellenek a meghitt, nyugodt, netán romantikus pillanatok, percek az életünkben, picit megfeledkezve a gondokról. Nagyon remélem, Neked is ízleni fog ez a kicsit másképp elkészített túrós csusza:) Szép napot Neked, Gabi
Még finomabb, ha a szalonnasütés után megmaradt zsíron megdinszteljük 1 kisebb fej apróra vágott hagymát, a többi ugyanúgy, mint a receptben. Évek óta így készítem, nagyon-nagyon finom így, hagymásan. Érdemes kipróbálni!
Német barátaimmal igyekeztem megismertetni a jellegzetes szegedi ételeket a Kisk?rössyben. A menüsor vegyes halászlé, túróscsusza, haltepert? és a végén Gundel palacsinta. Eszméletlen mennyiséget voltak képesek elpusztítani. A csusza és a különleges haltepert?/rántott haltejjel keverve hatalmas sikert aratott. Ennyit Szegedr?l.
Kedves György! Meg tudom érteni a német barátaidat:) Egyszer?en fantasztikusan jó a halászlé. A haltöpörty? felejthetetlen:) Szeged pedig gyöny?r????:) Rövid történet: jó néhány éve Bulgáriában nyaraltam kicsinyke családommal. Kempingben. Összehaverkodtunk a mellettünk kempingez? német és bulgár családdal. Egyik nap ebédre kisebb méret? bográcsban a klasszikus paprikáskrumplit f?ztem és nokedlit csináltam hozzá. Meghívtam a társaságot. Soha nem ettek ilyen formában krumplit a nokedlira rácsodálkoztak, nem ismerték. Felzabálták, (szó szerint) a receptet elkérték. Hát ennyit a pazar magyar ételekr?l. Az a véleményem ha jól van elkészítve nehéz kenterbe verni:) Ha megcsinálod a csúszát, örömmel várom majd a véleményed. Kellemes pihenést kívánok! Gabi
Ennyi id? után illik válaszolni. Csak annyit, hogy azóta is így készítem, hiszen szegedi vagyok és ez sokkal jobb, tartalmasabb a korábbinál. Mindenkinek csak ajánlani tudom.
A jó hírnek mindig örül az ember, bármikor is érkezik! Köszönöm!!!