r
Nosalty Logó

Szatmári szilvalekváros kalács

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Szatmári szilvalekváros kalács
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 8% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 361 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 2883 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 246 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.2 g

Zsír

  • Összesen
    8.4 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    76 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    217.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    99 mg
  • Nátrium
    37 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    57.2 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    26.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    46 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    19 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    41 micro
  • Kolin:
    62 mg
  • Retinol - A vitamin:
    46 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    100 micro
Összesen 361 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    66 g

Zsír

  • Összesen
    67.3 g
  • Telített zsírsav
    29 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    612 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1737.8 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    182 mg
  • Kálcium
    329 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    115 mg
  • Foszfor
    795 mg
  • Nátrium
    299 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    457.9 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    213.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    369 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    150 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    331 micro
  • Kolin:
    494 mg
  • Retinol - A vitamin:
    367 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    32 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    803 micro
Összesen 2883 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.6 g

Zsír

  • Összesen
    5.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    52 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    148.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    28 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    68 mg
  • Nátrium
    25 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.1 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    18.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    32 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    42 mg
  • Retinol - A vitamin:
    31 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    69 micro
Összesen 246 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tejet az élesztővel és a cukorral elkeverjük, és langyos helyen felfuttatjuk.
  2. A tészta többi hozzávalóit összekeverjük, és hozzáadjuk az élesztős tejet is.
  3. Jól összegyúrjuk, majd letakarva, langyos helyen hagyjuk megkelni, majd fél centi vékonyra kinyújtjuk.
  4. A lekvárt fellazítjuk a pálinkával, és eloszlatjuk a tésztán. Az egyik szélénél ne kenjük ki teljesen, mert különben kifolyik a lekvár sütéskor. Az egészet feltekerjük, megkenjük felvert tojással, villával kicsit megszurkáljuk és sütőben, sütőpapíron aranybarnára sütjük.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 17
  • Össznézettség: 10154
  • Feltöltés dátuma: 2012. április 04.

Ajánló

Amiből lekvárt lehet főzni, abból pálinkát is!  :)

Receptkategóriák

Először karácsonyra készítettem ilyet, sajnos nem megfelelő minőségű lekvárból. Persze ehető volt, de nem igazán lehet feltekerni, mert nagyon folyékony lett a lekvár. Inkább lepényféle lett. Aztán igazi házi, nagyon sűrű, darabos, szilvalekvárból készült rögtön utána a második adag, amit el is vittünk a szülőknek. Most ismét kaptam lekvárt...:)  Ajánlott a kész sütit langyosan is megkóstolni. Fergeteges az íze.

Hozzászólások

Hajós Enikő

Nem lehet benne érezni a pálinkát?

Törölt felhasználó

Kedves Enik?! Szerintem csak azt érezni benne, hogy nem sima lekvárt tartalmaz! :)

Törölt felhasználó

Szia Évi.76 Jaj de örülök ennek a receptnek, nagyon köszönöm neked. Az én nagymamám is szabolcsi, sokat nyaraltam nála és imádtam, amikor ezt a kalácsot készítette. Hogy milyen az íze kih?lt állapotában nem is emlékszem, mert alig vártam, hogy kisüljön és szinte forrón már faltam is. Szeretném a családommal is megismertetni ezt a mennyei kalácsot, eredeti szatmárcsekei szilvalekvárt az ?sszel már beszereztem. A tészta miatt aggódom egy kicsit, mert a kelt tésztám nem igazán szokott sikerülni, pedig állítólag ez a legegyszer?bb - de nem nekem. Tudnál segíteni, mi az, amit nem jól csinálok? Köszi

Törölt felhasználó

Szia! Ennek a sütinek a receptje tényleg nem nehéz. Nem tudom mit csinálhatsz rosszul... Talán nem fut fel az éleszt? rendesen? Ha minden megfelel?, akkor sikerülnie kell! Tényleg csak az éleszt? min?ségében lehet kételkedni. Legyen friss mindenképp... szerintem. Aztán meg legyen türelmed... én pl. van, hogy tovább hagyom kelni a tésztákat, mint amennyit ír egy-egy recept... Van id?szak, amikor sok kenyeret sütök, olyankor van, hogy több, mint egy órát is pihen az alap tészta... Ki kell tapasztalni, figyelni rá. És semmiképp se stresszelj rajta. Nekem a legjobb kaják úgy sikerülnek ha csak úgy "összecsapom" ?ket... :) Szép napot és sok sikert! :)

Fahéj

Kedves Éva! Most vettem észre ezt a fantasztikus receptet! Az én nagyszüleim is Szabolcs-szatmáriak voltak. Rengeteg szilvafa volt arrafelé, szilvalekvár is nagy mennyiségben, és nyár végén cefreszagtól volt tele a falu, ilyen sütit mégsem ettem soha. De annyira imádom a kelt tésztát meg a szilvalekvárt, hogy tudom, úgysem nyugszom, míg el nem készítem. Köszi receptet, úgy örülök neki. :) Üdv: Fahéj

Törölt felhasználó

Kedves Fahéj! Ezt a sütit nagyon-nagyon ajánlom kipróbálásra! Egyszer?en isteni! Az illata, az íze... :) A lekvár min?sége viszont tényleg nagyon fontos! Szerintem boltban nem is lehet olyat kapni, ami ehhez megfelelne... :( /Ha valaki mégis találna, akkor kérem szóljon!/ Remélem elkészíted és nem fogsz benne csalódni! Szép napot! :)

Törölt felhasználó

Kedves Évi.76 ! A lekvárt szerintem nézd meg Budapesten a III.kerület Sz?l?kert u. 4/B. szám alatt lev? Kézm?ves Magyar Ízek márkaboltjában. Szerintem ott biztosan lesz. Sok szerencsét hozzá ! :-) A recepted egyébként nagyon jónak t?nik, már alig várom, hogy egy kicsit h?vösebb legyen és elkészíthessem. (40 fokban elég ?rült dolog lenne sütni :-)) Üdv: Kriszta

Törölt felhasználó

Kedves Kriszta! Köszi az ötletet!!!!!! :) Amúgy a süti van olyan finom, hogy megérje 40 fokban sütni... :D De én ?rült vagyok! :) Szép napot! :)

Törölt felhasználó

Kelt tésztát eddig nem rontottam el, pedig csináltam jó párat. Viszont ez nekem most nem akar sikerülni. Hatalmasra n?ttek a süt?ben a tekercsek, és belül nyersek.A tetejük viszont már szép barna. Így visszatettem még forrón sülni ?ket. El?melegített süt?be tettem, közepes lángon. Mi lehet a hiba? Egyébként hihetetlenül fantasztikus a tésztája. Ez a tészta kakaós/pudingos csigának is jó lenne? Köszönöm a választ el?re is. Jó egészséget mindenkinek.

Törölt felhasználó

Nem tudom hol lehet a hiba. Els? alkalommal nekem szétrepedezett a tészta... Megsült, jó volt, de nem lett olyan szép, mint 2. és 3. alkalommal... Ha kipróbálod más töltelékkel, kérlek írd meg hogyan sikerült! :)

Mamokam0129

Légy kedves megmondani, hogy a tepsiben kell-e még keleszteni? Köszönöm.

Finimini

Kedves Hozzászólók! Úgy t?nik itt a lekvár min?sége a sarkalatos kérdés. Az én idei szilvalekvárom is hígabbra sikerült. Ezen úgy lehet segíteni, a szükséges mennyiséget kislábosban kevergetve s?r?re f?zzük, aztán kih?lve használjuk. Másik ötlet: A nem túl hív lekvárba kekszmorzsát keverünk, amíg el nem éri a kell? s?r?séget. Nekem a sütésnél adódik gond. Miután a lekvár s?r? és gazdagon kell kenni, nehezen sül a közepe. Ez a hátránya ennek a tekercsnek. Sajnos.

Finimini

Még valami. Nagymamám a kinyújtott kelt tésztát megkente vajjal, rászórta a cukros mákot és vagy szilvalekvárt, vagy reszelt almát szórt rá (keveset),hogy ne legyen száraz. Én lekváros párnát, háromszöget, kiflit tudok még elképzelni ebb?l a receptb?l. Mindenképpen fogok sütni, mert a szilvalekvár nálunk is dobogós helyen áll. :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Így szerepelt Veres István és csapata a Bocuse d'Or döntőjén...

Lezajlott a világ egyik legnívósabb gasztronómiai versenyének döntője. A magyar csapat, Veres István vezetésével kiváló munkát végzett Lyonban, és emberpróbáló helytállásukkal megmutatták a zsűrinek, hogy mi mindenre képesek, még ilyen nagy nyomás alatt is. Fantasztikus tálak és ételek kerültek ki a kezük alól, szívből gratulálunk nekik!

Nosalty

További cikkek

A legnépszerűbb magyar sütik

Zserbó, flódni, krémes - ki ne szeretné a három közül legalább az egyiket? A Konyhafőnök mai adásában a csapatoknak közülük kellett választani!