Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kapusznyík

Kapusznyík
Kapusznyík
60 perc / előkészület: 30 perc főzés: 15 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szülőfalum egyik nevezetes étele a kapusznyík, és mivel nagyon szeretem, néha elkészítem. A tésztáját már az anyósom receptje szerint készítem. Nálunk ez az alaprecept bármely kelt kalácshoz. Így az 1 kg lisztből nem csak káposztás, hanem lekváros, kakaós is készül, mivel a gyermekeim inkább az édeset szeretik.

A sütési időnél egy tepsire vonatkoztatva számoltam a 15 percet. A lényeg: aranybarnára süssük!

hozzávalók / 12 adag

Tészta

Káposzta

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először a káposzta tölteléket készítjük el. A káposztát lereszeljük, és sóval beszórva állni hagyjuk, majd a levét jól kicsavarjuk.
  2. Kevés olajon megpároljuk a káposztát, és cukorral, őrölt borssal ízesítjük.
  3. Kelt tészta: A lisztet egy tálba szitáljuk, összekeverjük a sóval és a cukorral.
  4. Az élesztőt 1 dl langyos tejben feloldjuk.
  5. A liszthez öntjük, hozzáadjuk a tojást és annyi tejet, amennyit a tészta felvesz. (Nekem ez a mennyiség általában fél liter.)
  6. A végén a felolvasztott margarint beledolgozzuk, és fél órát kelesztjük.
  7. Összeállítás: A tésztát kb. 3 mm vastagságúra kinyújtjuk, és 7-8 cm széles csíkokra vágjuk. A szélétől néhány cm-re 1-2 kk káposztát teszünk, a tésztát ráhajtjuk és összenyomjuk, majd levágjuk. Így haladunk a tésztacsíkon végig.
  8. Olajozott vagy zsírozott tepsiben, nem túl közel egymáshoz elhelyezve aranybarnára sütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x40 cm
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 5 870
elküldve: 1
receptkönyvben: 59
elkészítve: 3/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Sziporka

Mióta szakács: 2012.07.04.
15 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: meleg előétel
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

kenyértészta-féle lepény, káposztás töltelékkel töltött kenyértészta, káposztás kelt tészta

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

snkvcz
snkvcz Sun, 2015-11-08 20:43

Kedves Sziporka! Elárulod, hogy mi a szülőfalud, ahol a kapusznyik nevezetes étel?

556
finomliszt 100 dkg
élesztő 5 dkg
cukor 10 dkg
1 teáskanál
tojás 3 db
tej 5 dl
margarin 25 dkg
káposzta 1 közepes db
2 teáskanál
cukor 1 csapott ek
bors 0 ízlés szerint