Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szarvasi kapusznyika

Szarvasi kapusznyika
Szarvasi kapusznyika
115 perc / előkészület: 60 perc főzés: 30 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Hagyományos szarvasi paraszti étel, még napjainkban is népszerű, főleg télen, a disznótorok idején. Az én családomban mindig jó fűszeresen, borsosan készítettük, de ha valaki édesen kedveli, érdemes úgy is kipróbálni.

hozzávalók / 4 adag

Káposztás töltelék

Tészta elkészítése

ajánlat

Frissen melegen/langyosan fogyasztva a legfinomabb!

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta begyúrása

  1. 1 dl tejet meglangyosítunk, cukrozzuk, és felfuttatjuk benne az élesztőt.
  2. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzákeverjük a sót, és a közepébe egy mélyedést készítünk. Ide öntjük a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet és 1 evőkanál olajat.
  3. Szép, ruganyos tésztát dagasztunk, majd kb. 30 percre szobahőmérsékleten kelni hagyjuk.

Káposztás töltelék

  1. A káposztát lereszeljük vagy apróra vágjuk, kicsit besózzuk, és egy órára állni hagyjuk.
  2. Felaprítjuk a vöröshagymát, és magas falú edényben a zsíron üvegesre dinszteljük.
  3. Levesszük a tűzről, hozzákeverjük a pirospaprikát. Hozzáadjuk a káposztát, fűszerezzük, és puhára pároljuk. Ha igényli, kis vízzel pótoljuk közben az elpárolgott nedvességet.

Összeállítás

  1. A megkelt cipót 4 egyforma részre osztjuk, és kisebb cipócskákat gyúrunk. Amíg az első cipóval dolgozunk, a többit konyharuhával lefedve pihenni hagyjuk.
  2. A cipókat szép türelmesen elkezdjük nyújtani, kb. 2-3 mm vékonyra. Hosszában 3-4 egyenlő részt metszünk.
  3. Egyik felükre kb. 2 ek káposztás tölteléket teszünk, és betakarjuk a másik felével. Szélüket villával lenyomkodjuk, hogy sütés közben ne nyíljanak ki.
  4. Sütés előtt lekenjük őket tojással, és a tetejét kicsit megszurkáljuk villával. 180 fokon pirulásig sütjük.
  5. Ha kivettük a sütőből, még a maradék olajjal lekenjük őket újra.
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 7
össznézettség: 9 268
elküldve: 0
receptkönyvben: 20
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Buttercup

Mióta szakács: 2012.11.23.
7 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter
fogás: egyéb fogás
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc

egyéb elnevezések

káposztás lepény, káposztás lángos, kapucnika, káposztás papucs, káposztával töltött tészta, káposztás párna

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

evita0918
evita0918 Sun, 2016-01-10 15:37

A szarvasi kapusznyika nem így néz ki, és nem is így készül.

HiczRéka
HiczRéka Sun, 2016-01-10 11:46

Ennek semmi köze a kapusznyikához, főleg nem a szarvasihoz. Sem receptjében, sem formájában.

Bebe68
Bebe68 Sun, 2016-01-10 10:56

Sajnos ilyeneket is meg lehet osztani , de a megosztó azt se tudja miről beszél . Kérlek előbb tájékozódj utána tölts fel recepteket . Köze nincs a szarvasihoz , se formájában se recepjében .

1033
káposzta 1 kis db
vöröshagyma 1 közepes db
fűszerpaprika 1 ek
cukor 1 púpozott ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
sertészsír 2 ek
finomliszt 50 dkg
élesztő 2 dkg
tej 3 dl
1 teáskanál
cukor 1 teáskanál
napraforgó olaj 2 dl
tojás 1 db