Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szalonnás-hagymás tepsis túrós tészta

Szalonnás-hagymás tepsis túrós tészta
Szalonnás-hagymás tepsis túrós tészta
70 perc / előkészület: 30 perc főzés: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gondoltam egy merészet, hogy "beújítok"... Ez sült ki belőle... Nagyon finom lett, meg kell mondanom! :) Ajánlom kipróbálásra! :) 

hozzávalók / 5 adag

ajánlat

A sima szalonnát lassú tűzön süssük ki, így lesz omlós, mállós... Ne legyen "rágós" a szalonna - nincs annál rosszabb!!! Szalonna fajtájától függ, mennyit süssünk ki... Van olyan, amelyikből szalonna alig marad, miután kisült a zsírja... Van olyan, amelyikből pedig kevés zsír sül ki! Ezért a szalonnától függ, mennyit sütünk ki! Valami új "köntöst" szerettem volna adni a túrós tésztának, egy kicsit fel szerettem volna dobni a megszokottat... Kevés töprengés után született meg ez a "történet"! Nagyon finom lett, ajánlom kipróbálásra azoknak, akik egyébként szeretik a hagyományos változatát! Jó étvágyat kívánok hozzá annak, aki elkészíti!:)

Itt szeretném megjegyezni, a személyek számával mindig bajban vagyok... Ez attól is függ, kinek mekkora a "befogadóképessége", gyerek, felnőtt, férfi, s még sorolhatnám... Ezt én 4-6 főre gondolnám!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először kisütjük a szalonnákat. Néhány szeletet a sima szalonnából "kakastaréj" szerűen bevagdosunk (én a bőrét nem hagytam rajta, ezért nem "kunkorodik"), teflon serpenyőben lassú tűzön kisütjük, kiszedjük egy tányérra.
  2. A visszamaradt zsírjába tesszük a többi sima, kockára vágott szalonnát, ezt is lassú tűzön kisütjük, majd leszűrjük, a szalonnát tányérra tesszük, a zsírját is felfogjuk egy kis lábasba - a serpenyőben hagyunk kevés zsiradékot.
  3. Ezen a kevés zsiradékon a csíkokra vágott bacon szalonnát sütjük pirosra, kiszedjük egy külön kis tányérba, s ekkor a vékonyra szeletelt hagymát (enyhén sózzuk) üvegesre pároljuk a zsírban, félretesszük.
  4. A tésztát enyhén sós vízben, a szokásos módon kifőzzük, hideg vízzel leöblítjük, lehűtjük, félretesszük.
  5. A túrót egy nagyobb tálban szétnyomkodjuk, beleöntjük a dinsztelt hagymát a zsírjával együtt, sózzuk, borsozzuk (ízlés szerint), hozzáöntjük a sült bacon szalonnát, s a sima kisült szalonna felét (kivéve a "kakastaréjokat"), 2 evőkanál tejfölt, 1-2 kanál szalonnazsírt, s jól összekeverjük az egészet - ne legyen száraz a túrós massza, de ne is "tocsogjon". Ezzel a túrós masszával összekeverjük a tésztát.
  6. Egy magasabb falú jénai tál (tepsi) aljára 1-2 kanál szalonnazsírt elkenünk, beleöntjük a tészta felét, a maradék tejföl felét rákenjük, enyhén sózzuk, majd a reszelt füstölt sajtot szórjuk rá. Erre kerül a tészta másik fele, a tetejét a maradék tejföllel bekenjük, enyhén sózzuk, s a reszelt trappista sajttal beszórjuk, betesszük a sütőbe.
  7. 150 fokon, alsó-felső sütéssel sütjük (sercegéstől számítva) 15-20 percig, ekkor a megolvadt tejfölös sajt tetejére egyenletesen elrendezzük a "kakastaréjokat", picit belenyomjuk, s a kisült szalonna kockákat is rászórjuk egyenletesen, visszatesszük a sütőbe, s légkeveréssel sütjük még 5-10 percig.
  8. Nem kell pirosra sütni, mert a szalonnák megégnének, csak egy kis színt kapjon a teteje. Kivesszük, néhány percig állni hagyjuk, majd ízlés szerint daraboljuk, tálaljuk.
  • sütési hőfok: 150°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 20x30x5 cm
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 3 559
elküldve: 0
receptkönyvben: 41
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Walaky

Mióta szakács: 2015.08.05.
151 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
kategória: tészta
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 5 főre
fogás: főétel

receptkategóriák

egyéb elnevezések

tepsis túrós kocka, szalonnás túrós tészta tepsiben, sütőben sült túrós tészta

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

torpi
torpi Fri, 2015-12-18 01:50

Kedves Judith! Nagyon finom lett a teszta, de a leirasodban mintha lemaradt volna a turos keverek, nekem ugy tunik mintha nem tetted volna ra.Maradek tejfolel megkened es szorod sajttal, utana ujra teszta.??? udv: Valeria

JUDYTH59
Walaky / JUDYTH59 Sun, 2017-09-17 08:44

Kedves Valéria!

Köszönöm az észrevételedet, javítottam, valóban kimaradt 1 mondat!
Elnézést, hogy lassan már két éve, hogy írtál, de most vettem csak észre!
Örülök, hogy ízlett - valóban nagyon finom így -, amiből arra következtetek, hogy minden bizonnyal gyakorlott vagy a sütés/főzés terén, s magadtól "megoldottad" azt az egy mondatot!

Üdv.: Judyth

1038
tehéntúró 50 dkg
tészta 25 dkg
lila hagyma 2 közepes db
0 ízlés szerint
fekete bors 0 ízlés szerint
füstölt szalonna 20 dkg
bacon 20 dkg
füstölt sajt 10 dkg
trappista sajt 10 dkg
tejföl 330 g