Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szalagos fánk Gabimami konyhájából

Szalagos fánk Gabimami konyhájából
Szalagos fánk Gabimami konyhájából
60 perc / előkészület: 40 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Én amikor először készítettem, nagymamám mondta, mit csináljak, s akkor arra gondoltam még mint gyerek, hogyha nem sikerül, mamám mit fog szólni hozzá. De csak annyi kis hibája volt, hogy soknak nem volt szalagja. De azért elfogyott, és ízlett mamáméknak is. Ő azt mondta nekem, nem baj kisunokám, a következő meglátod jobban fog sikerülni, és valóban, minél többször sütöttem, egyre jobban sikerült. Most meg már mint gyakorlott háziasszony, sokszor ötletesen készítem el.

Van, hogy ujjnyi vastagra nyújtom, az egyiknek közepébe kis mélyedés készítek ujjammal, és úgy töltöm mogyorókrémmel vagy lekvárral, s akkor a másikat ráfordítom, a széleit jól összenyomom, és így hagyom kelni, majd ugyanúgy sütöm ki. Nálam így is bejött, sosem maradt a közepese nyers.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Jó tipp: az olajat úgy tudjuk megnézni, milyen meleg, ha egy kis nyers tésztát teszünk bele, s ha hamar feljön az olaj tetejére, kezdhetjük a sütést. De ha lennt marad még, várjunk, mert akkor csak teleszívja magát olajjal, és nyers, olajos marad.

Ha kisült a fánkunk, oldalára tegyük, és így szép magas marad, így csepegtessük le az olajat.

Kezdőknek: azt ajánlom először fele adagot készítsék el, ha nincs segítségük, és ne bosszankodjanak, hanem úgy sikerül, ahogy kell. Mindenféléhez gyakorlat kell.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet mély tálba öntjük, közepébe mélyedést készítünk, ebbe tesszük a sót, cukrot, és az élesztőt belemorzsoljuk. Majd a kézmeleg tej felét ráöntjük, és 5 percet állni hagyjuk.
  2. Utána beletesszük a tojássárgákat, és kezdjük összedolgozni a tésztát, s a maradék tejet is hozzáadjuk, és sima tésztát dagasztunk belőle, míg hólyagos nem lesz, ekkor az olajat is beledolgozzuk, s ha még ragadna, kicsi liszttel meghintjük. Letakarva meleg helyen 20 percet kelni hagyjuk. Ezt még kétszer megismételjük, s ha megkelt, lisztezett gyúró deszkára borítjuk.
  3. Két ujjnyi vastagra nyújtjuk, és közepes fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Majd újra letakarjuk, és 20 percet kelni hagyjuk.
  4. Közben míg kel a tésztánk, az olajat lábosba öntjük, és felhevítjük, de ne legyen túl forró, mert akkor nem sül át a tésztánk. Ha az olaj elég meleg, akkor 3 db-ot az olajba teszünk, de a tészta mindig felső fele kerüljön alulra, és fedő alatt aranysárgára sütjük, majd megfordítjuk, és a másik felét már fedő nélkül készre sütjük.
  5. Egy tepsibe sütőpapírt v. kéztörlő papírt teszünk, és így a  felesleges olaj lecsepeg róla. Ha kisült az összes fánkunk, egy fém tálcára tesszük, és injekciós fecskendőbe a folyós lekvárt be-felszívatva a fánkokba fecskendezzük. A végén vaníliás porcukorral enyhén megszórjuk, és tálaljuk.
  • elkészítettem: 45 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 14 901
elküldve: 7
receptkönyvben: 165
elkészítve: 1/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Gabimami58

Mióta szakács: 2012.04.06.
139 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: fánk
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

farsangi fánk, lekváros fánk, töltött fánk

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

2265
finomliszt 100 dkg
tojássárgája 3 db
cukor 5 dkg
1 kk
élesztő 5 dkg
tej 6 dl
napraforgó olaj 0.5 dl
finomliszt 20 dkg
napraforgó olaj 10 dl
sárgabaracklekvár 20 dkg