Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szalagos fánk Fahéj konyhájából

Szalagos fánk Fahéj konyhájából
Szalagos fánk Fahéj konyhájából
33 perc / előkészület: 30 perc sütés: 3 perc
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

-Neked nincs fönn (ez a Nosalty-t jelenti) fánk recepted? - kérdezték többen is csodálkozva így farsang táján. Eddig azért nem tettem fel, mert nincs benne semmi különös, olyan, mint a többi, szalagos, finom és nem csak farsangkor készíthető. :) De mivel kérték, én szívesen megosztom ezt a receptet. 

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Szerintem a jó fánk titka a megfelelő hőmérsékletű olaj. Ha nem elég meleg, a tészta nagyon megszívja magát olajjal. Ha pedig túl forró az olaj, a fánk előbb megpirul, minthogy átsülne. Ezt ki kell tapasztalni, mert minden tűzhely más.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 1 dl langyos tejben csomómentesen elkeverjük az élesztőt, 5 dkg lisztet meg 1 tk cukrot. Hagyjuk jól felfutni.
  2. A maradék lisztbe keverjük a sót, a megkelt élesztőt, a cukrot, a tojássárgákat, a rumot és annyi langyos tejet, amennyi egy könnyű, közepesen lágy tésztát ad. Végül beledolgozzuk az olvasztott vajat, és jól megdagasztjuk.
  3. A tésztát letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük. Ez kb. 30-40 perc.
  4. A megkelt tésztánkat lisztezett deszkán jó ujjnyi vastagra nyújtjuk, fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Mélyebb serpenyőben bőséges olajat melegítünk. A fánkokat csak addig pihentetjük, míg az olaj jól felmelegszik.
  5. A fánkok közepét két ujjunk közt alaposan összenyomjuk, majd eddig felül lévő oldalukkal lefelé a közepesen forró olajba teszünk 4-6 darabot, a sütőedényünk nagyságától függően, hogy a fánkoknak majd legyen hely növekedni. Lefedjük, és így sütjük úgy 1 percig, míg megpirul az aljuk, majd a fedőt levéve megfordítjuk a fánkokat, és immár fedő nélkül a másik oldalukat is pirosra sütjük.
  6. Papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olaj lecsöpöghessen. (Én ilyenkor "élükre" állítom őket.)
  7. Porcukorral és lekvárral tálaljuk.
  • költség: 500 Ft
  • elkészítettem: 100 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 29 621
elküldve: 11
receptkönyvben: 478
elkészítve: 54/54
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: fánk
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

farsangi fánk, farsangi szalagos fánk

Hozzászólások (19)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Lewa
Lewa Wed, 2018-01-24 13:23

Nagyon finom! Már kétszer megsütöttem! :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2018-01-12 19:07

Igazán nincs mit! Ó, és itt a farsang, na, sütöm én is hétvégén! Mi is imádjuk.
Üdv: Fahéj

petrences
petrences Sun, 2015-06-21 21:43

Kedves Fahéj!
Isteni finom lett ahogy a lángosod is :-) A kisfiam imádja mind a kettőt. Azt mondta anya a pocakom fánkra vágyik, megsütöttem, amikor megette azt mondta h boldog a pocakom :-) viszont nem lett szalagos. Úgy sütöttem ahogy írtad. Lehet h túl vékonyra nyújtottam? Szalag ide szalag oda sikert aratott :-)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2015-06-22 06:49

Elképzelhető, hogy kicsit vékonyabbra nyújtottad, mint kellett volna. Különben meg szerintem ez lényegtelen, ha amúgy boldog lett tőle egy kis pocak. :) Én is mindig annyit problémázok rajta, hogy ilyen lett, olyan lett. A családom meg csak legyint rá, hogy szerintük mindegy, milyennek tartom, a legfinomabb és kész. :) Örülök, hogy ízlett nektek is!
Üdv: Fahéj

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2014-02-28 12:56

Szia Merci!
Azért ne vidd túlzásba azt a diétát. :) Egy kis fánkocska sose árthat. Mert amennyit ront a kalóriákon, annyit segít a jó hangulaton. Én imádom, és úgy érzem, a hétvégét se fogom kibírni nélküle... :)))
Puszi. Éva

Kiss Mercedes
Mercedes / Kiss Mercedes Tue, 2014-03-04 23:19

Szia!
Az az igazság,hogy nagyon nehezen veszem rá magam a diétára(életemben most másodjára),viszont ha bekekezdek akkor végigcsinálom bűnözés nélkül :)
Én most nem ehetek sem élesztőset,sem cukrosat,sem pedig fehér lisztes dolgokat :(
Nagyon kemény,de ez van...
De amint vége,tuti hogy elkészítem a fánkodat annak ellenére,hogy nekem us van receptem,de ez annyira nagyon guszta,hogy nem lehet neki ellenállni :)
Sok puszi :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2014-03-05 18:15

Remélem, ízleni fog! Persze a szigorú diéta után biztosan... :)
Puszillak és kitartás! :)

Kiss Mercedes
Mercedes / Kiss Mercedes Fri, 2014-02-28 00:06

Nem semmi,gyönyörűek :)
De megenném most...
Sajnos kemény diétán vagyok lassan 3 hete,így most csak álmodozom :/ :(
De egyszer vége lesz,és akkor bűnözhetek egy kicsit ;)
Puszi:Merci

1734
finomliszt 60 dkg
élesztő 3 dkg
tej 4 dl
cukor 6 dkg
vaj 5 dkg
1 kk
tojássárgája 2 db
rum 1 ek
napraforgó olaj 5 dl