r
Nosalty Logó

Szalagos fánk

ze(n)derta
Szalagos fánk
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

1086
Kalória
12g
Fehérje
71.3g
Szénhidrát
81.6g
Zsír
22.6g
Víz
90.3g
Koleszterin
2.5g
Élelmi rost
7.1g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 44% Zsír
Összesen 1086 kcal
  • 6% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 44% Zsír
Összesen 13044 kcal
  • 6% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 44% Zsír
Összesen 433 kcal
  • 6% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 44% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12 g

Zsír

  • Összesen
    81.6 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    36 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    27 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    325.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    100 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    130 mg
  • Nátrium
    40 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    71.3 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    22.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    82 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    30 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    58 micro
  • Kolin:
    66 mg
  • Retinol - A vitamin:
    81 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    88 micro
Összesen 1086 kcal
  • 6% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 44% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    144.2 g

Zsír

  • Összesen
    978.9 g
  • Telített zsírsav
    178 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    427 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    320 g
  • Koleszterin
    1083 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3902.9 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    388 mg
  • Kálcium
    1197 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    242 mg
  • Foszfor
    1555 mg
  • Nátrium
    483 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    855.3 g
  • Cukor
    85 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

Víz

  • Összesen
    271.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    989 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    354 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    174 micro
  • K vitamin:
    56 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    694 micro
  • Kolin:
    792 mg
  • Retinol - A vitamin:
    968 micro
  • α-karotin
    30 micro
  • β-karotin
    228 micro
  • β-crypt
    26 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1055 micro
Összesen 13044 kcal
  • 6% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 44% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.8 g

Zsír

  • Összesen
    32.4 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    36 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    129.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    40 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    52 mg
  • Nátrium
    16 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    28.3 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    33 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    32 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    35 micro
Összesen 433 kcal

Elkészítés

  1. 2 dl langyos tejben elkeverünk 1 evőkanál cukrot, és felfuttatjuk benne az élesztőt.
  2. A lisztet átszitáljuk, elkeverjük benne a maradék porcukrot és a sót.
  3. A közepébe mélyedést készítünk, és ide tesszük a tojások sárgáját, rumot, az olvasztott (de nem forró) vajat és a felfuttatott élesztőt.
  4. Még kb. 5 dl tejjel jó alaposan kidagasztjuk a tésztát. Eleinte a kezünkre és a tálra is ragad, de kb. 10 perces dagasztás után szépen elválik az edény falától.
  5. Belisztezzük a tálat és a tészta tetejét, és egy konyharuhával letakarva kb. 1 órán át langyos helyen a duplájára kelesztjük.
  6. Egy lisztezett deszkára borítva kb. 1 cm vastagságúra sodorjuk és nagyszagattóval fánkokat szaggatunk belőle.
  7. Közben egy nagyobb lábasban (azolajlegalább 3 cmmélységű legyen)melegedni tesszük az olajat.
  8. Ha az olaj kellőképpen meleg (egy fánkot beletéve tudjuk leellenőrizni), akkor annyi tésztát teszünk bele, hogy szabadon tudjanak egymás mellett úszni. Úgy tesszük bele a fánkokat, hogy megfordítjuk és a felső részük kerüljön alulra.
  9. A fánkokat először fedő alatt sütjük kb. 2-3 percig, majd egy lapát segítségével megfordítjuk, és a másik oldalát már fedő nélkül sütjük ugyanannyi ideig.
  10. Az olajból kivéve papírszalvétára szedjük a fánkokat, és melegen tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 40 p

A farsang a vízkereszttől, január 6-tól hamvazószerdáig, a Húsvétot megelőző 40 napos böjti időszak kezdetéig tartó időszak. A farsang az eszem-iszom, mulatozás, tréfacsinálás, bolondozás, táncmulatságok, maszkabálok zajos időszaka.   Hazánkban tájegységenként különböző szokásokkal igyekeznek a telet mielőbb kiűzni, hogy csak a mohácsi busójárást, vagy szalmabáb-égetést említsük.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...