Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Farsangi fánk 2. - "Planétás"

Farsangi fánk 2. - "Planétás"
Farsangi fánk 2. - "Planétás"
60 perc / előkészület: 40 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (56)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Édesanyám mindig eszerint készíti el a fánkokat. Ebben a receptben még nem csalódtunk. Ha jól emlékszem, régi Planétás kártyáról való a recept, amit anyukám régen gyűjtött.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt 1,5 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
  2. A puha margarint vagy vajat jól összedolgozzuk a tojások sárgájával, egy fakanál segítségével.
  3. Ehhez hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet, cukrot és rumot is.
  4. A lisztet megsózzuk, majd a tojásos, margarinos, élesztős egyveleget hozzáöntjük, és kézzel jól kidolgozzuk a tésztát. Elég lágy tésztát fogunk kapni, nem kell megijedni.
  5. Kétszeresére kelesztjük langyos helyen, konyharuhával lefedve.
  6. Ujjnyi vastagra nyújtjuk lisztezett deszkán, és pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk belőle. Ha kisebbeket szeretnénk, akkor kisebb, ha nagyobbakat, nagyobb pogácsaszaggatót használjunk.
  7. Olajjal megkenjük óvatosan a fánkokat, és még 30 percig pihentetjük. Ilyenkor ismét szép magasra megkelnek.
  8. Olajat melegítünk egy magasfalú lábasban. Fedő alatt sütjük ki benne a fánkokat. A lábas méretétől függően csak annyi fánkot süssünk egyszerre, hogy kényelmesen elférjenek egymás mellett, és ússzanak az olajban, így kapnak szalagot.
  9. Papírtörlőre szedjük, majd, ha lecsepegett, egy másik szép tálra tesszük, és porcukorral meghintve, baracklekvárral kínáljuk a fánkokat.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 104 902
elküldve: 39
receptkönyvben: 997
elkészítve: 58/80
Facebookon megjelent: -

szakács

Nyulas

Mióta szakács: 2010.08.12.
166 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang
szezon: bármikor
kategória: fánk
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

szalagos fánk

Hozzászólások (56)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Bebibogyo8
Bebibogyo / Bebibogyo8 Fri, 2015-10-30 20:28

Nagyon jo recept! Koszi szepen! eletemben meg ilyen finom fankot nem ettem , nalam ez egy csillagos 10-es :)

adelka8616
adelka / adelka8616 Sat, 2014-12-13 13:49

Nagyon szuper, én is először készítettem fánkot, de könnyű lett, csodálatos szalaggal. Szegény nagymamám büszke lenne rám ha még élne :-)

klarinetos
klarinetos Wed, 2014-09-03 15:11

Kicsit megijedtem, mert nagyon lágy lett a tészta. Meg elég béna is voltam. Életem 1. fánkja, és olyan FINOM lett, hogy el sem hiszem!!! :D Köszönöm a receptet!

buksivera
buksivera Thu, 2014-02-06 21:50

Isteni finomra sikeredett. :) Köszönöm a receptet! Most már csak ebből készül a fánk, és persze dupla adaggal. :D

leander01
leander01 Sat, 2014-01-25 15:10

Köszönöm ezt a jó receptet! Most készítettem el, ilyen pillekönnyű fánkot még soha nem ettem, pedig Nagymamám is nagyon jó fánkot sütött! A Kisifiam ebéd előtt 2 db-ot evett meg egy pillanat alatt és kérte volna a harmadikat is, de az már ebéd utánra maradt! Köszi még egyszer! Enikő

wkata
wkata / wkata Sat, 2013-02-16 15:14

Ma megsütöttem,Isteni lett!!! A vicc az egészben,hogy nekem is megvannak a Planétás receptek,de eddig még nem próbáltam ki ezt a fánkot!Köszönöm Neked!
Kata

krajzi84
krajzi84 Wed, 2013-02-13 00:41

Ma megsütöttem életem első fánkját, a recepted alapján és meglepően jól sikerült, először kicsit megijedtem a tészta álagától, de utána gyönyörűen megkelt és jól lehetett vele dolgozni, kb. a fele lett nekem csak szalagos. Nagyon finom, puha és könnyű a tésztája, de legközelebb 2 csipet sót teszek bele, hogy még jobban kijöjjenek az ízek. Köszönöm a receptet!

Gyermely2009
Gyermely2009 Mon, 2013-01-07 16:47

Kedves Zsuzsa! Holnap szeretnék fánkot sütni a recepted szerint.Sütöttem már sokszor fánkot, de igazi kedvenc receptem nincs. A hozzászólásokat végig böngészve úgy gondolom a Te recepted lehet az igazi. Szeretném megkérdezni, hogy miért kell a fánkok tetejét olajjal megkenni? Ne száradjanak ki(meg), és mindegy melyik felük kerül először az olajba?
Köszönöm:Éva

fedelesová valeria
fedelesová valeria Fri, 2013-01-18 13:11

Tegnap sutottem életem elso fánkját!Szuper jo lett,anyukámnak is nagyon ízlett,bevallotta , jobb ez a recept mint az ové.Nagyon tudom ajánlani mindenkinek!

Amurath
Nyulas / Amurath Mon, 2013-01-07 20:52

Kedves Éva, köszönöm, hogy erre a receptre esett a választásod. Tegnapelőtt megsütöttem én is :) Az olajozásnak feltehetően az a célja, hogy a második kelesztésnél ne száradjon ki a tészta felülete, de ez csak tipp. Ha teszed az olajba a fánkot, akkor ahogy alányúlsz, a hüvelykujjadat mélyeszd bele a fánk közepébe felül, és fordítsd lefelé, amikor az olajba teszed. Remélem, segítettem és mindenképp írd meg, hogy sikerült. Üdv, Zsuzsa

Marti1978
Marti1978 Sun, 2014-02-02 19:53

Ma sütöttem meg ezt a fánkot először, én is úgy tapasztaltam,hogy az olajozás segít abban, hogy ne száradjon ki a tészta felszíne, és így amikor a hüvelykujjunkkal azt a bizonyos lyukat nyomjuk a közepébe nem szakad a felszíne... onnan tudom, hogy 2 kimaradt az olajozásból, és azok kicsit bebőrösödtek és kicsit megszakadt a felszíne amikor lyukasztottam őket, azok is szépek lettek azért :-)
Amúgy nagyon jó a recept, fincsi, szép szalagos fánkok lettek belőle nekem is :D

hadiandi
hadiandi Mon, 2012-04-09 14:14

Tegnap megsütöttem. Ma kezdem ujra mert mind elfogyott!!! Kitűnő recept, köszönöm!

manya1119
manya1119 Mon, 2012-02-20 20:17

Megsütöttem és mondhatom fergeteges sikere volt, a két adag elillant a tányérokról.Köszi a receptet.

Katalin65
Katalin / Katalin65 Sat, 2012-01-21 14:16

Drága Zsuzsa!
Örömmel jelentem, a fánkot megsütöttem 75 dkg lisztből, és túlszárnyalta a hozzá fűzött reményeimet!!!!!! Isteni finom lett!!!! Ahogy az a nagykönyvben meg vagyon írva!!!! Ezer köszönet érte!!!! :-) Sok puszi!!!!

Amurath
Nyulas / Amurath Sat, 2012-01-21 21:40

Drága Kata, nagyon örülök, hogy ízlik! :-) És köszönöm a fotót is,valóban csodásak lettek! Gratulálok! :-) Én köszi, hogy ezt a receptet választottad. Sok puszi neked is! :-)
Zsuzsa

cukorpotlo
cukorpotlo Sat, 2012-01-14 23:47

isteni lett. ám azt nem értem, hogy egyik túl üreges, másik nyers, de mégis többségében nagyon finomak voltak, csak azért olyan véletlenszerűen kifogtunk egy-két furcsát is... :D
tud valaki választ erre a rejtélyre?!

Amurath
Nyulas / Amurath Sun, 2012-01-15 10:21

Szia! Az üregességet okozhatja az, ha az élesztő egyenetlenül oszlik el a tésztában. Amikor az élesztőt beleszórod a langyos cukros tejbe,érdemes csomómentesre elkeverni. Így egyenletes lesz az élesztő eloszlása, és egyformán kel meg a tészta. Valószínűleg ezért maradt egyik-másik nyers,mert ott tömörebb maradt a tészta a kevesebb élesztő miatt és ilyenkor lassabban tud átsülni is. Remélem, hogy az elméletem megállja a helyét,és legközelebb már nem lesznek "furcsa" fánkok! Szép napot, Nyulas avagy Zsuzsa

barnamargo
margóci / barnamargo Mon, 2011-11-21 15:01

Szia Zsu! Nekem is nagyon sokféle farsangi fánk receptem van, de az biztos hogy a PLANÉTÁS-é a
legfinomabb. Ha az ember pontosan kiméri az adagot és jól kidolgozza hólyagosra, biztos hogy jól
sikerül.

Amurath
Nyulas / Amurath Mon, 2011-11-21 16:36

Így is van, abszolút egyetértek! :-) És örülök, hogy tetszett a Kastélytortám is! :-D Üdv, Zsuzsa

sarai eva
sarai eva Sat, 2011-11-12 19:22

Ma megcsináltam és ilyen finomat már régen ettem.A család apraja, nagyja mind dicsérte. Köszönöm-e finom receptet. Máskor csak ilyet csinálok. Vica mama

Amurath
Nyulas / Amurath Mon, 2011-11-14 20:11

Kedves Vica mama, örülök, hogy ízlett a családnak és hogy ezt a receptet választottad. Bizony,ez egy nagyon jó fánk recept. További jó sütögetést kívánok, és szép estét! Zsuzsa

Amurath
Nyulas / Amurath Mon, 2011-11-14 20:09

Babuka, hát hogy haragudnék! :-D Örülök, hogy tetszik, várom beszámolódat! :-D Szép estét, Zsuzsa

NoSalty
Nosalty / NoSalty Mon, 2011-02-28 08:58

Kedves Zsuzsa!
Tiéd lett a hét legnézettebb receptje is!
Gratulálunk! :)
Nosalty.hu csapata

NoSalty
Nosalty / NoSalty Mon, 2011-02-28 08:16

Kedves Zsuzsa!
Tiéd lett 2011. február 27. legnézettebb receptje!
Gratulálunk!
Nosalty.hu csapata

NoSalty
Nosalty / NoSalty Sun, 2011-02-27 12:32

Kedves Zsuzsa!
Tiéd lett 2011. február 26. legnézettebb receptje!
Gratulálunk!
Nosalty.hu csapata

Timce
Timce / Timce Thu, 2011-02-10 11:57

Szeretném megcsinálni ezt a fánkot, még sose csináltam. Viszont eddig még akárhányszor próbáltam élesztős sütit csinálni, egyszer sem sikerült igazán az élesztő felfuttatása... :( Elárulnátok, hogy mi a titka? És kb. mennyi idő alatt fut fel?

Amurath
Nyulas / Amurath Thu, 2011-02-10 14:38

Kedves Timce, lényeg, hogy a konyhában kellemes meleg legyen, de legalábbis ne legyen huzat. A tej hőmérséklete is akkor jó, ha kb.kézmeleg. Ebbe a meleg tejbe keverd bele a cukrot oldódásig és morzsold bele az élesztőt. Takard le pl. egy konyharuhával, és hagyd egy 5 percig pihenni. Mire leemeled róla a konyharuhát, addigra szépen felhabosodik. Én mindig friss élesztőt használok, nem instant változatot. Fontos, hogy nézd meg, nem járt-e le a szavatossága. Remélem, segítettem Üdv, Zsuzsa

Timce
Timce / Timce Thu, 2011-02-10 17:52

Köszönöm a segítséget! El is készítettem és nagyon finom lett! Igaz, nekem nem lett szalagos, pedig úsztak az olajon a fánkok, de attól még szép lett és finom is! :)

Amurath
Nyulas / Amurath Fri, 2011-02-11 17:45

Kedves Timce, örülök, hogy sikerült, majd legközelebb szalagosra lesz! :-) Üdv, Zsuzsa

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2011-02-05 18:14

Kedves Amurath-Zsusza!
Ma elkészítettem ezt a fánkot.Nagyon sok fánk receptet kipróbáltam már,de ez mindenek fölé került.
A tésztája pehelykönnyű és nagyon finom.Szinte kivétel nélkül minden fánk gyönyörű szalagos lett.
Köszönet érte!

Amurath
Nyulas / Amurath Mon, 2011-02-07 10:36

Kedves Jolci, én köszönöm, hogy ezt a receptet választottad. És nagyon örülök, hogy ízlett. Ami még külön jó benne, hogy ha igazi házi tojással készül, aminek valóban sárga a sárgája, akkor maga a fánktészta is szép sárga lesz. Azt hiszem, a héten én is sütök egy adagot belőle, de tölteni fogom, és azt is felteszem ide nektek! :-) Szép napot és jó farsangolást, kedves Jolci! Zsuzsa

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2011-02-04 14:24

Köszönöm a gyors választ:D az a 25-30 pont elég lesz.
Üdw és szép napot
Iza

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2011-02-03 20:58

Kedves Zsuzsa szeretném megkérdezni, hogy hány darab fánk lesz ennyi alapanyagból? A lányom osztályának szeretném megsütni farsangra, és hát nem szeretném ha valakinek nem jutna.
Köszönöm előre is

Amurath
Nyulas / Amurath Fri, 2011-02-04 09:19

Kedves Iza,
emlékeim szerint kb 25-30 db. De ha biztosra akarsz menni, akkor válassz kisebb pogácsaszaggatót, mondjuk kb 5cm átmérőjűt. :-) És akkor biztosan sok fánkocska lesz, sőt talán a gyerekeknek még jobban is fog tetszeni. Remélem, segítettem! Szép napot, jó sütögetést!

Zsuzsa

dorisa
dorisa Sun, 2011-01-30 17:44

 Kipróbáltam,Isteni finom lett!Soha nem szoktam lefödni sütés közben,eddig,ezentúl biztos úgy csinálom,mert tényleg gyönyörű szalagos lett,és hatalmasak :)!Ami nagyon fontos,ne spóroljuk a sót,mert igenis kell bele(nem egy csipet csak),hogy igazan telt iz köszönjön vissza!A fánkunk attól még édes marad!Recepttáramban elmentve ,köszi.

Amurath
Nyulas / Amurath Mon, 2011-01-31 08:49

Kedves Dorisa, örülök, hogy ízlett és köszönöm a sóval kapcsolatos észrevételed! Jó farsangolást, üdv, Zsuzsa

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2011-01-30 16:41

Köszi nagyon fini a planétás fánk.ICA

Amurath
Nyulas / Amurath Mon, 2011-01-31 08:50

Kedves Ica, én köszi, hogy ezt a receptet választottad, örülök, hogy siker koronázta! Üdv, Zsuzsa

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2011-01-23 13:58

Nagyon jól hangzik!:)

1282
élesztő 3 dkg
tej 3 dl
vaj 6 dkg
tojássárgája 5 db
cukor 2 ek
rum 1 ek
finomliszt 50 dkg
1 csipet
napraforgó olaj 3 dl