Nosalty Logó

Farsangi fánk 2. - "Planétás"

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Ezen a képen: Farsangi fánk 2. - "Planétás"
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 8% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 34% Zsír
Összesen 1282 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 34% Zsír
Összesen 5121 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 34% Zsír
Összesen 401 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 34% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    19.9 g

Zsír

  • Összesen
    85.4 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    36 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    25 g
  • Koleszterin
    304 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    553.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    57 mg
  • Kálcium
    142 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    32 mg
  • Foszfor
    261 mg
  • Nátrium
    56 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    105.7 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    36.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    198 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    27 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    55 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    128 micro
  • Kolin:
    223 mg
  • Retinol - A vitamin:
    193 micro
  • α-karotin
    10 micro
  • β-karotin
    46 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    296 micro
Összesen 1282 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 34% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    79.5 g

Zsír

  • Összesen
    341.7 g
  • Telített zsírsav
    77 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    144 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    101 g
  • Koleszterin
    1214 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2215.5 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    229 mg
  • Kálcium
    566 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    128 mg
  • Foszfor
    1046 mg
  • Nátrium
    224 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    422.6 g
  • Cukor
    34 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    147.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    791 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    109 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    218 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    513 micro
  • Kolin:
    893 mg
  • Retinol - A vitamin:
    774 micro
  • α-karotin
    38 micro
  • β-karotin
    183 micro
  • β-crypt
    33 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1184 micro
Összesen 5121 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 34% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    26.8 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    95 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    174 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    44 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    82 mg
  • Nátrium
    18 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    33.2 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    11.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    62 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    70 mg
  • Retinol - A vitamin:
    61 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    14 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    93 micro
Összesen 401 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az élesztőt 1,5 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
  2. A puha margarint vagy vajat jól összedolgozzuk a tojások sárgájával, egy fakanál segítségével.
  3. Ehhez hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet, cukrot és rumot is.
  4. A lisztet megsózzuk, majd a tojásos, margarinos, élesztős egyveleget hozzáöntjük, és kézzel jól kidolgozzuk a tésztát. Elég lágy tésztát fogunk kapni, nem kell megijedni.
  5. Kétszeresére kelesztjük langyos helyen, konyharuhával lefedve.
  6. Ujjnyi vastagra nyújtjuk lisztezett deszkán, és pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk belőle. Ha kisebbeket szeretnénk, akkor kisebb, ha nagyobbakat, nagyobb pogácsaszaggatót használjunk.
  7. Olajjal megkenjük óvatosan a fánkokat, és még 30 percig pihentetjük. Ilyenkor ismét szép magasra megkelnek.
  8. Olajat melegítünk egy magasfalú lábasban. Fedő alatt sütjük ki benne a fánkokat. A lábas méretétől függően csak annyi fánkot süssünk egyszerre, hogy kényelmesen elférjenek egymás mellett, és ússzanak az olajban, így kapnak szalagot.
  9. Papírtörlőre szedjük, majd, ha lecsepegett, egy másik szép tálra tesszük, és porcukorral meghintve, baracklekvárral kínáljuk a fánkokat.
  • Sűtés ideje: 20 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 12
  • 7 napos nézettség: 140
  • Össznézettség: 106709
  • Feltöltés dátuma: 2010. szeptember 10.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Édesanyám mindig eszerint készíti el a fánkokat. Ebben a receptben még nem csalódtunk. Ha jól emlékszem, régi Planétás kártyáról való a recept, amit anyukám régen gyűjtött.

Hozzászólások

Dorka

Kedves Zsuzsa! Nagyon szép fánkok , legszívesebben most azonnal beleharapnék! Mentve a receptkönyvembe! Köszi!

Törölt felhasználó

Köszönöm, kedves Dorka! Zsuzsa

Törölt felhasználó

tökéletes:D

Törölt felhasználó

Köszönöm, Cooker, a planétásnak köszönhet?! :-) Zsuzsa

Törölt felhasználó

Nagyon jól hangzik!:)

Törölt felhasználó

Köszi nagyon fini a planétás fánk.ICA

Törölt felhasználó

Kedves Ica, én köszi, hogy ezt a receptet választottad, örülök, hogy siker koronázta! Üdv, Zsuzsa

dorisa

 Kipróbáltam,Isteni finom lett!Soha nem szoktam lefödni sütés közben,eddig,ezentúl biztos úgy csinálom,mert tényleg gyönyör? szalagos lett,és hatalmasak :)!Ami nagyon fontos,ne spóroljuk a sót,mert igenis kell bele(nem egy csipet csak),hogy igazan telt iz köszönjön vissza!A fánkunk attól még édes marad!Recepttáramban elmentve ,köszi.

Törölt felhasználó

Kedves Dorisa, örülök, hogy ízlett és köszönöm a sóval kapcsolatos észrevételed! Jó farsangolást, üdv, Zsuzsa

Törölt felhasználó

Kedves Zsuzsa szeretném megkérdezni, hogy hány darab fánk lesz ennyi alapanyagból? A lányom osztályának szeretném megsütni farsangra, és hát nem szeretném ha valakinek nem jutna. Köszönöm el?re is

Törölt felhasználó

Kedves Iza, emlékeim szerint kb 25-30 db. De ha biztosra akarsz menni, akkor válassz kisebb pogácsaszaggatót, mondjuk kb 5cm átmér?j?t. :-) És akkor biztosan sok fánkocska lesz, s?t talán a gyerekeknek még jobban is fog tetszeni. Remélem, segítettem! Szép napot, jó sütögetést! Zsuzsa

Törölt felhasználó

Köszönöm a gyors választ:D az a 25-30 pont elég lesz. Üdw és szép napot Iza

Törölt felhasználó

Kedves Iza, írd meg, hogy sikerült! Jó sütögetést! Üdv, Zsuzsa

Törölt felhasználó

Kedves Amurath-Zsusza! Ma elkészítettem ezt a fánkot.Nagyon sok fánk receptet kipróbáltam már,de ez mindenek fölé került. A tésztája pehelykönny? és nagyon finom.Szinte kivétel nélkül minden fánk gyönyör? szalagos lett. Köszönet érte!

Törölt felhasználó

Kedves Jolci, én köszönöm, hogy ezt a receptet választottad. És nagyon örülök, hogy ízlett. Ami még külön jó benne, hogy ha igazi házi tojással készül, aminek valóban sárga a sárgája, akkor maga a fánktészta is szép sárga lesz. Azt hiszem, a héten én is sütök egy adagot bel?le, de tölteni fogom, és azt is felteszem ide nektek! :-) Szép napot és jó farsangolást, kedves Jolci! Zsuzsa

Timce

Szeretném megcsinálni ezt a fánkot, még sose csináltam. Viszont eddig még akárhányszor próbáltam éleszt?s sütit csinálni, egyszer sem sikerült igazán az éleszt? felfuttatása... :( Elárulnátok, hogy mi a titka? És kb. mennyi id? alatt fut fel?

Törölt felhasználó

Kedves Timce, lényeg, hogy a konyhában kellemes meleg legyen, de legalábbis ne legyen huzat. A tej h?mérséklete is akkor jó, ha kb.kézmeleg. Ebbe a meleg tejbe keverd bele a cukrot oldódásig és morzsold bele az éleszt?t. Takard le pl. egy konyharuhával, és hagyd egy 5 percig pihenni. Mire leemeled róla a konyharuhát, addigra szépen felhabosodik. Én mindig friss éleszt?t használok, nem instant változatot. Fontos, hogy nézd meg, nem járt-e le a szavatossága. Remélem, segítettem Üdv, Zsuzsa

Timce

Köszönöm a segítséget! El is készítettem és nagyon finom lett! Igaz, nekem nem lett szalagos, pedig úsztak az olajon a fánkok, de attól még szép lett és finom is! :)

Törölt felhasználó

Kedves Timce, örülök, hogy sikerült, majd legközelebb szalagosra lesz! :-) Üdv, Zsuzsa

Szarvasné Marcsi

Ez nagyon szupi! Ha nem haragszol, már mentettem is és megyek meg is csinálom gyorsban :D :D :D

Törölt felhasználó

Babuka, hát hogy haragudnék! :-D Örülök, hogy tetszik, várom beszámolódat! :-D Szép estét, Zsuzsa

sarai eva

Ma megcsináltam és ilyen finomat már régen ettem.A család apraja, nagyja mind dicsérte. Köszönöm-e finom receptet. Máskor csak ilyet csinálok. Vica mama

Törölt felhasználó

Kedves Vica mama, örülök, hogy ízlett a családnak és hogy ezt a receptet választottad. Bizony,ez egy nagyon jó fánk recept. További jó sütögetést kívánok, és szép estét! Zsuzsa

margóci

Szia Zsu! Nekem is nagyon sokféle farsangi fánk receptem van, de az biztos hogy a PLANÉTÁS-é a legfinomabb. Ha az ember pontosan kiméri az adagot és jól kidolgozza hólyagosra, biztos hogy jól sikerül.

Törölt felhasználó

Így is van, abszolút egyetértek! :-) És örülök, hogy tetszett a Kastélytortám is! :-D Üdv, Zsuzsa

cukorpotlo

isteni lett. ám azt nem értem, hogy egyik túl üreges, másik nyers, de mégis többségében nagyon finomak voltak, csak azért olyan véletlenszer?en kifogtunk egy-két furcsát is... :D tud valaki választ erre a rejtélyre?!

Törölt felhasználó

Szia! Az üregességet okozhatja az, ha az éleszt? egyenetlenül oszlik el a tésztában. Amikor az éleszt?t beleszórod a langyos cukros tejbe,érdemes csomómentesre elkeverni. Így egyenletes lesz az éleszt? eloszlása, és egyformán kel meg a tészta. Valószín?leg ezért maradt egyik-másik nyers,mert ott tömörebb maradt a tészta a kevesebb éleszt? miatt és ilyenkor lassabban tud átsülni is. Remélem, hogy az elméletem megállja a helyét,és legközelebb már nem lesznek "furcsa" fánkok! Szép napot, Nyulas avagy Zsuzsa

Katalin

Drága Zsuzsa! Örömmel jelentem, a fánkot megsütöttem 75 dkg lisztb?l, és túlszárnyalta a hozzá f?zött reményeimet!!!!!! Isteni finom lett!!!! Ahogy az a nagykönyvben meg vagyon írva!!!! Ezer köszönet érte!!!! :-) Sok puszi!!!!

Törölt felhasználó

Drága Kata, nagyon örülök, hogy ízlik! :-) És köszönöm a fotót is,valóban csodásak lettek! Gratulálok! :-) Én köszi, hogy ezt a receptet választottad. Sok puszi neked is! :-) Zsuzsa

manya1119

Megsütöttem és mondhatom fergeteges sikere volt, a két adag elillant a tányérokról.Köszi a receptet.

Törölt felhasználó

Nagyon örülök, hogy sikere lett és ízlett! :-) Üdv, Nyulas

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!