r
Nosalty Logó

Svéd mandulatorta vikki konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
vikki
Svéd mandulatorta vikki konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
  • 8% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 35% Zsír

A tésztához

A krémhez

Összesen 1015 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 35% Zsír

A tésztához

A krémhez

Összesen 4055 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 35% Zsír

A tésztához

A krémhez

Összesen 385 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 35% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    19 g

Zsír

  • Összesen
    82.2 g
  • Telített zsírsav
    37 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    32 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    283 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    820 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    204 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    133 mg
  • Foszfor
    317 mg
  • Nátrium
    141 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    57.3 g
  • Cukor
    50 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    74.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    520 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    33 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    43 micro
  • Kolin:
    145 mg
  • Retinol - A vitamin:
    512 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    108 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    183 micro
Összesen 1015 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 35% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    76.2 g

Zsír

  • Összesen
    328.8 g
  • Telített zsírsav
    149 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    129 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    33 g
  • Koleszterin
    1133 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3279.9 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    79 mg
  • Kálcium
    815 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    531 mg
  • Foszfor
    1266 mg
  • Nátrium
    566 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    229 g
  • Cukor
    202 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    297.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2082 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    51 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    131 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    172 micro
  • Kolin:
    580 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2047 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    432 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    732 micro
Összesen 4055 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 35% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    7.2 g

Zsír

  • Összesen
    31.2 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    107 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    310.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    77 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    50 mg
  • Foszfor
    120 mg
  • Nátrium
    54 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    21.7 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    28.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    197 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    55 mg
  • Retinol - A vitamin:
    194 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    41 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    69 micro
Összesen 385 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

Elkészítés

A tésztához

  1. A tésztához a tojások fehérjét a cukorral robotgéppel kemény habbá verjük. A mandulát óvatosan beleforgatjuk a cukros tojáshabba.
  2. A masszát kettéosztjuk: két külön sütőpapíron 1-1 darab, kb. 20 cm átmérőjű körben egy lapát segítségével eloszlatjuk (a kört akár elő is rajzolhatjuk a sütőpapír másik oldalán, így egyszerűbb egyformára eloszlatni).
  3. Az így kapott kör alakú lapokat előmelegített sütőben egyenként kb. 20 perc alatt megsütjük.
  4. Miután kivettük a sütőből rácsra, vagy egy gyúródeszkára fordítjuk, és lehúzzuk a sütőpapírt az aljáról. Megvárjuk, míg teljesen kihűl.
  5. Addig elkészítjük a krémet: Az egész tojásokat a cukorral, a tejjel és a tejszínnel egy fém tálban kézi habverő segítségével simára keverjük.
  6. Egy lábasban vizet forralunk, és mikor már gyöngyözik, fölé rakjuk a tojásos tálat úgy, hogy teljesen passzoljon a lábasra. Gőz fölött, folyamatosan kevergetve sűrű krémmé főzzük (kb. 5 perc, olyannak kell lennie, mint a vaníliapuding). Ekkor levesszük a gőzről és néha átkeverve langyosra hűtjük. (minimum 30 perc)
  7. A vajat feldaraboljuk és kockánként a főtt krémhez adjuk, és botmixer segítségével homogénre keverjük.
  8. Az így elkészült krémet teljesen kihűtjük, kb. 15 percre a hűtőbe tesszük, hogy kenhető állagúra dermedjen. Mikor a krém már kenhető állagú, az egyik tésztalap tetejét megkenjük a krém harmadával.
  9. Óvatosan ráhelyezzük a másik tésztalapot amit így megkenünk a maradék krémmel. Az elkészült torta tetejét mandulaszeletekkel díszítjük.
  10. Legalább 4 órára (de jobb, ha egy éjszakára) hűtőbe tesszük, hogy a krém teljesen megdermedjen.
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 17
  • Össznézettség: 37408
  • Feltöltés dátuma: 2012. április 01.

Ajánló

A krémhez mindenképpen vajat kell használni, különben teljesen más lesz az állaga! További képek az elkészítésről a blogomon.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Bizonyára sokan ismeritek ezt a tortát a kék-sárga svéd lakberendezési áruház étterméből, én is ott ettem ilyet először. Ez az én változatom az otthon készített mandulatortára. Nem állítom, hogy ez pont ugyanolyan, mert nyilván annak a pontos receptjét soha senki nem fogja tudni… Ez a változat a korábban árusítottra hasonlít, amin sokkal jobb krém volt (és szerintem sokkal finomabb volt, mint ami mostanában kapható).

Hozzászólások

NovakAndi

Kedves Vikki! a lányom nem ehet tejtermékeket. A vajt helyettesíthetem valamilyen más zsiradékkal? A kókuszzsír, pálmazsír lehet hasonló állagban, de nem tudom, annak milyen íze lesz :-(. Köszi a segítséget Andi

vikki

Szia Andi! Ebben sajnos nem tudok segíteni, nem ismerem ezeket a termékeket, hogy milyen lehet az állaguk. Remélem valaki olyan is olvassa aki tud ebben segíteni.

Törölt felhasználó

Kedves Andi! Tudom,nem t?lem kérdezted,de gondoltam talán tudok segíteni.Igen,a vajat nyugodtan helyettesítheted az általad felsorolt dolgokkal,én pl. tegnap készítettem csokimázat is margarin helyett kókuszolajjal!Csak jól le kell majd h?tened a sütit,hogy megkössön benne az anyag-mert pl. a kókuszolajnak az olvadási pontja 24 fok,tehát szobah?mérsékleten nagy eséllyel folyóssá válik. Én sütikben szívesen használom,semmilyen mellékíze nincs,és ráadásul a sütinek nem lesz tömény vaj íze! A pálmazsír is hasonlóan jó,hiszen elvileg az is viszonylag íztelen! Ja,és ha tutira akarsz menni,hogy ne váljon folyóssá valami,érdemes egy kis kakaóvajat beletenni-ez szilárdabb anyag,és összefogja pl a krémeket jobban! Remélem segítettem! Üdv:Kriszti

NovakAndi

Kedves Kriszti! nagyon köszönöm!!! Esetleg arra is van tipped, a tejszínt mivel helyettesíthetem? Soha nem vertem habbá még sima tejszínen kívül másfajta tejszínt (kókusztejszín, szójatejszín), nem tudom, ugyanúgy m?ködnek-e mint a sima tejszín. Nagyon köszönöm!!! Andi

Törölt felhasználó

Szia Andi! Nos,rengeteg szójás dolgot kipróbáltam/fogyasztok,de tejszínt még nem vertem fel ilyen készítményekb?l! De!!!!!!!!!!!!!Nem kell csüggedned,hiszen a java tejszín,ami a boltokban található--->NÖVÉNYI! Ami egészségesebb mindenkire nézve,nem csak azoknak jó,akik esetleg laktózérzékenyek! Ezekb?l olyan kemény hab lesz,hogy ki sem tudod majd szedni a tálból,én is mindig ilyet használok! Szép napot! Kriszti

NovakAndi

Kedves Kriszti! köszönöm, mivel cukormentesen is kell a kislányomnak táplálkoznia, tudsz olyan terméket ajánlani, ami növényi tejszín és cukormentes? Ne haragudj, hogy téged kérdezlek és elnézést Vikkit?l is, hogy pont az ? sütije kapcsán, de hátha másnak is érdekes lehet ez. Köszi el?re is, Andi

Törölt felhasználó

Szia! Igen,a hulalának van ilyen terméke,keress rá az oldalukon a termékeknél.Ennek világoskék-fehér a doboza,és növényi,plusz cukormentes is:) És legalább ezt bárhol be tudod majd szerezni! Sok sikert! Kriszti

NovakAndi

Köszönöm!

NovakAndi

Szia, azért köszönöm szépen! Andi

villers

Megcsináltam, tényleg finom, de szerintem nagyon sok a 20 perc sütés. Én kb 15 percig sütöttem, kisebb h?fokon, és még így is kemény lett, úgyhogy legközelebb kb 10 percig fogom csak. Ja, és ha nem vagyunk restek folyamatosan keverni kézi habver?vel, akkor nem túl nagy lángon sokkal hamarabb megvan a krém, mint g?z felett... Ja, és a botmixert sem kell öszekoszolni, mert a habver?vel simán elkeverhet? a benne a vaj. Ez csak egy vélemény, én utálok mosogatni, meg plusz id?t szánni arra, amire nem muszáj :)

vikki

Szerintem kell neki a 20 perc, mert ha rövidebb ideig sütöttem, nekem ragacsos lett. Inkább ropogós lesz, mint száraz, viszont a krémt?l visszapuhul. Valóban elkeverhet? robotgéppel is a vaj, de szerintem a botmixerrel sokkal lágyabb és krémesebb lett az eredmény. Sokat próbálkoztam vele és nekem így lett a legjobb:)

villers

Ropogós volt tényleg, de nekem nem puhult vissza, és elég vicces volt, hogy ahogy vágta anyukám a villával és egyszer?en elpattant a konyha másik sarkába a tészta :) Nekem finom krémes lett , és még robotgépet sem vettem el?, csak a kézi habver?t, amivel kavartam, míg bes?r?södött. De persze ez az én hülyeségem, hogy ha nem muszáj, akkor nem veszek el? újabb eszközt :)

vikki

Úgy maradt ilyen kemény, hogy állt egy éjszakát a h?t?ben?

Farkas Marianna

Nagyon köszi ezt a jó kis receptet, páromnak ezt csináltam meg születésnapjára :)

vikki

Szívesen!:)

Törölt felhasználó

Elnézést az off-ért, de muszáj... "Ami egészségesebb mindenkire nézve,nem csak azoknak jó,akik esetleg laktózérzékenyek!" Hogy lenne a növényi tejszín egészségesebb mindenkire nézve???? hogy lehetne egyáltalán egészséges??? aki nem tanult élelmiszer ismeretet, az legalább a google-be üsse be, hogy növényi tejszín, és olvasson el legalább egy értelmes cikket ezzel kapcsolatban.... nagyon sajnálom, ha valaki allergia, vagy érzékenység miatt kényszerül a növényi tejszínek használatára. de itt hívnám fel a figyelmet arra, hogy ezek is tartalmazhatnak tejfehérjét és laktózt... pl. a Hulala is tartalmaz...

Törölt felhasználó

Sziasztok! Nekem a krém egyáltalán nem lett szilárd, h?tés után sem... :-( Mit ronthattam el? Üdv!

vikki

Szia! A vaj miatt pedig ha h?t?be teszed meg kell dermednie. Vajjal készítetted és nem margarinnal, ugye?

Törölt felhasználó

Megcsináltam, nagyon finom lett. Köszönöm szépen a receptet! :)

vikki

Szívesen, örülök, hogy ízlett:)

dianno

Sziasztok, Nekem nagyon nagyon vajas lett a krém, elvitte az ízét. Elképzelhet?, hogy azért, mert Ramaval csináltam?

vikki

Szia! A krémhez mindenképp vajat kell használni, nem margarint, ezért is írtam külön az ajánlatban is. Ezért lett élvezhetetlen íz?. Vajjal egy nagyon finom, selymes krém lesz bel?le mindenféle mellékíz nélkül. Szóval ezután ennél a receptnél CSAKIS VAJAT a krémbe!:)

Törölt felhasználó

Szia! Köszi a receptet, nagyon finom volt! Mindent a leírtak szerint csináltam, szerintem ezen kár változtatni, így tökéletes! Barbi

SzEva975

Szia! Szuper ez a torta! A férjemnek sütöttem meg 2 hete a szülinapjára, mert ez a kedvence az ismert áruházban, nagyon ízlett Neki és az egész családnak. Ma ott jártunk a bizonyos áruházban, vett egy szeletet és közölte, hogy meg sem közelíti az általam sütöttet (a régen kapható tényleg jobb volt). Köszönöm a receptet :-)

vikki

Szívesen:)

Angiska

Kedves Vikki! Milyen vajat ajánlanál hozzá? köszönöm :)

vikki

Szia Angiska, igazából a márka teljesen mindegy, egy a lényeg, hogy vaj legyen és ne margarin :)

cloudberry

Egyszer, évekkel ezel?tt ettem ilyet az IKEA-ban. Mintha tejcsoki lett volna a tetején. Rosszul emlékszem?

Törölt felhasználó

Megcsináltam, de a krémbe biztos, hogy EGÉSZ tojás kell? Nem csak a sárgája? Nekem remekül összetúrósodott a fehérje, szóval nekifutottam még egyszer de csak a sárgájával. A szilárdulás is nehezen ment.

Törölt felhasználó

Szia vikki, azt szeretném kérdezni, hogy a mandulát ?rölve kell belerakni? El?re is köszi a választ Andi.

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek