r
Nosalty Logó

Svéd mandulatorta vikki konyhájából

vikki
Svéd mandulatorta vikki konyhájából
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

1015
Kalória
19g
Fehérje
57.3g
Szénhidrátok
82.2g
Zsír
74.4g
Víz
283.3g
Koleszterin
4.5g
Rost
50.5g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 35% Zsír

A tésztához

A krémhez

Összesen 1015 kcal
  • 8% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 35% Zsír

A tésztához

A krémhez

Összesen 4055 kcal
  • 8% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 35% Zsír

A tésztához

A krémhez

Összesen 385 kcal
  • 8% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 35% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    19 g

Zsír

  • Összesen
    82.2 g
  • Telített zsírsav
    37 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    32 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    283 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    820 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    204 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    133 mg
  • Foszfor
    317 mg
  • Nátrium
    141 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    57.3 g
  • Cukor
    50 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    74.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    520 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    33 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    43 micro
  • Kolin:
    145 mg
  • Retinol - A vitamin:
    512 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    108 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    183 micro
Összesen 1015 kcal
  • 8% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 35% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    76.2 g

Zsír

  • Összesen
    328.8 g
  • Telített zsírsav
    149 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    129 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    33 g
  • Koleszterin
    1133 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3279.9 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    79 mg
  • Kálcium
    815 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    531 mg
  • Foszfor
    1266 mg
  • Nátrium
    566 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    229 g
  • Cukor
    202 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

Víz

  • Összesen
    297.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2082 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    51 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    131 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    172 micro
  • Kolin:
    580 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2047 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    432 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    732 micro
Összesen 4055 kcal
  • 8% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 35% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    7.2 g

Zsír

  • Összesen
    31.2 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    107 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    310.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    77 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    50 mg
  • Foszfor
    120 mg
  • Nátrium
    54 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    21.7 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    28.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    197 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    55 mg
  • Retinol - A vitamin:
    194 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    41 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    69 micro
Összesen 385 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A tésztához a tojások fehérjét a cukorral robotgéppel kemény habbá verjük. A mandulát óvatosan beleforgatjuk a cukros tojáshabba.
  2. A masszát kettéosztjuk: két külön sütőpapíron 1-1 darab, kb. 20 cm átmérőjű körben egy lapát segítségével eloszlatjuk (a kört akár elő is rajzolhatjuk a sütőpapír másik oldalán, így egyszerűbb egyformára eloszlatni).
  3. Az így kapott kör alakú lapokat előmelegített sütőben egyenként kb. 20 perc alatt megsütjük.
  4. Miután kivettük a sütőből rácsra, vagy egy gyúródeszkára fordítjuk, és lehúzzuk a sütőpapírt az aljáról. Megvárjuk, míg teljesen kihűl.
  5. Addig elkészítjük a krémet: Az egész tojásokat a cukorral, a tejjel és a tejszínnel egy fém tálban kézi habverő segítségével simára keverjük.
  6. Egy lábasban vizet forralunk, és mikor már gyöngyözik, fölé rakjuk a tojásos tálat úgy, hogy teljesen passzoljon a lábasra. Gőz fölött, folyamatosan kevergetve sűrű krémmé főzzük (kb. 5 perc, olyannak kell lennie, mint a vaníliapuding). Ekkor levesszük a gőzről és néha átkeverve langyosra hűtjük. (minimum 30 perc)
  7. A vajat feldaraboljuk és kockánként a főtt krémhez adjuk, és botmixer segítségével homogénre keverjük.
  8. Az így elkészült krémet teljesen kihűtjük, kb. 15 percre a hűtőbe tesszük, hogy kenhető állagúra dermedjen. Mikor a krém már kenhető állagú, az egyik tésztalap tetejét megkenjük a krém harmadával.
  9. Óvatosan ráhelyezzük a másik tésztalapot amit így megkenünk a maradék krémmel. Az elkészült torta tetejét mandulaszeletekkel díszítjük.
  10. Legalább 4 órára (de jobb, ha egy éjszakára) hűtőbe tesszük, hogy a krém teljesen megdermedjen.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Bizonyára sokan ismeritek ezt a tortát a kék-sárga svéd lakberendezési áruház étterméből, én is ott ettem ilyet először. Ez az én változatom az otthon készített mandulatortára. Nem állítom, hogy ez pont ugyanolyan, mert nyilván annak a pontos receptjét soha senki nem fogja tudni… Ez a változat a korábban árusítottra hasonlít, amin sokkal jobb krém volt (és szerintem sokkal finomabb volt, mint ami mostanában kapható).

További receptek

Almakenyér

Gyors és egyszerű édesség bűntudat nélkül, ezt nyújtja az almakenyér. Ha méz vagy cukor helyett almamézet használnál hozzá, akkor keresd a receptjét itt a Nosalty oldalán, a ...

Gréti

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Bodzaszörp tartósítószer nélkül

Imádom a bodzát, ezért minden tavasszal alig várom, hogy elkezdődjön a szezonja! Gyerekkorunkban a tesómmal is mindig szedtünk, és míg akkor anyukámnak kellett megcsinálni, addig ma már ...

Elállós bodzaszörp

Pár éve akartam először bodzaszörpöt készíteni (hígíthatósat, tartósat), de a neten a receptek tömkelegéből valahogy nem találtam rá az igazira. Végül több receptet átböngészve ...