r
Nosalty Logó

Svéd mandulatorta 2.

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Timiana
Svéd mandulatorta 2.
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 9% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 31% Zsír

A tésztához

A krémhez

A díszítéshez

Összesen 626 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 31% Zsír

A tésztához

A krémhez

A díszítéshez

Összesen 3757 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 31% Zsír

A tésztához

A krémhez

A díszítéshez

Összesen 429 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 31% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    13.5 g

Zsír

  • Összesen
    44 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    20 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    198 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    558 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    121 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    108 mg
  • Foszfor
    247 mg
  • Nátrium
    63 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    50 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    36.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    222 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    29 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    134 mg
  • Retinol - A vitamin:
    217 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    53 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    146 micro
Összesen 626 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 31% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    80.7 g

Zsír

  • Összesen
    264 g
  • Telített zsírsav
    92 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    121 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    36 g
  • Koleszterin
    1191 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3348.2 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    88 mg
  • Kálcium
    729 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    645 mg
  • Foszfor
    1482 mg
  • Nátrium
    379 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    300 g
  • Cukor
    251 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

VÍZ

  • Összesen
    218.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1331 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    60 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    174 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    241 micro
  • Kolin:
    807 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1303 micro
  • α-karotin
    30 micro
  • β-karotin
    317 micro
  • β-crypt
    26 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    878 micro
Összesen 3757 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 31% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    9.2 g

Zsír

  • Összesen
    30.2 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    136 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    382.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    83 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    74 mg
  • Foszfor
    169 mg
  • Nátrium
    43 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    34.3 g
  • Cukor
    29 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    25 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    152 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    92 mg
  • Retinol - A vitamin:
    149 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    36 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    100 micro
Összesen 429 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

A díszítéshez

Elkészítés

A tésztához

  1. A tésztához felverjük a tojásfehérjéket, és belekeverjük a mandulát a cukorral.
  2. Kisebb tortaformába öntjük, és készre sütjük.
  3. Közben a krémhez a tojások sárgáját a porcukorral és a keményítővel vízfürdőben vagy gőz fölött keményre keverjük/verjük.
  4. Végül apránként hozzáadjuk a vajat, és készre keverjük.
  5. A megsült tésztánkat kettévágjuk, megtöltjük és bevonjuk a krémmel.
  6. Díszítésnek pucolt, gyufára vágott mandulát serpenyőben (szárazon) aranybarnára megpirítunk, és ezzel beszórjuk a sütit.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 24
  • Össznézettség: 56334
  • Feltöltés dátuma: 2011. május 08.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Svéd mandulatorta 2.
Timiana 5 recept

Ha IKEA-ba megyek, ezt nem hagyom ki. A fenti recept pont olyan, mint ami ott kapható. Bátran ajánlom mindenkinek, egyszerű, elrontani nem is lehet. A méretén senki ne lepődjön meg. Elég kicsi. Kb. 23 cm átmérőjű és  kb. 4 cm magas "torta". A svédek is ilyet csinálnak. Gluténmentes, lisztre érzékenyek is ehetik.

Hozzászólások

Timiana

Jó étvágyat!

nyihaj

Kedves Timiana! Megsütöttem... Több kérdésem, megjegyzésem is lenne: 1. biztos 25 perc a sütési id???? nekem 10 perc alatt készre sült... 2. a tojássárgájából nagyon klassz krémalapot sikerült f?znöm, a keményít? jó gondolat! a krémbe 10 dkg porcukrot tettem csak, így is b?ven édes volt (számunkra) 3. tudom, ízlések és pofonok... a krémet 10 dkg vajjal kevertem ki, én nem töltöttem a tortát, csak a tetejére tettem a krémet - nem tudtuk megenni :( Számunkra nagyon vajas volt - igaz, ilyen típusú vajas krémet én nem is szoktam készíteni -, végül leszedtem a süti tetejér?l, f?ztem 4 dl tejben vaníliás pudingot és azzal kevertem össze a krémet. Így persze rengeteg a tésztához képest, nem is tettem vissza mindet... Gondolom elfogy majd... csak nagyon vártam és örültem neki, mert lisztérzékeny vagyok, így örültem egy újfajta receptnek. De a krém teljesen kiütötte a gyomromat :( A férjem szülinapjára sütöttem, nem arattam sikert vele :( Nem szeretnélek bántani a hozzászólásommal, azért írom csak le, h. a dicséretek mellett ez is legyen, mert nem mindenki szereti/bírja az ennyire vajas krémeket, én sem gondoltam végig... üdv, Hajni

Timiana

Kedves Nyihaj! Alighanem valamit elronthattál. Lehet, hogy túl lapos lett a tészta?- és nem tudtad kettévágni? Hány fokon sütötted? Ha a krém vastagabb a kelleténél -merthogy egy rétegben tetted fel - más az összhatás. A vaj mennyiségével és arányával nincs baj. Gondolj a vajkrémes tortákra pl.Dobostorta amibe 30-50 dkg vajat tesznek. Ne félj a vajtól! Tejszín kemény formában. Ha csak 6 szeletet vágunk 2,5 dkg jut egyre. Egy sor :1,25 dkg fél centi vastag krémben.Ez sok? Kedves Hajni, próbálj meg az IKEÁ-ban egyszer enni ilyet és akkor lesz összehasonlítási alap. A krémnek kellemesen selymes-könny?nek kell lennie. üdv Timiana

nyihaj

Kedves Timiana! ?szintén sajnálom, ha megbántottalak, nem állt szándékomban! Ahogy írtam: ízlések és pofonok különböz?ek, nekem vajas a krém :( A megjegyzést azért írtam, mert nem vagyunk egyformák és a kés?bbiekben, aki rátalál a receptre, és nem szereti a vajasabb krémeket, annak legyen itt egy hozzászólás, ami segít dönteni. Semmit se rontottam el a sütivel, s?t a hozzászólásokat olvasva, igazán mintaszer?t készítettem ;) Tészta: 26 centis formában, ami 3,5 cm magas sütöttem a tésztát, 200 fokon 10 perc alatt kész lett. Krém: a tojássárgája szépen bes?r?södött, a 10 dkg porcukorral nem volt szemcsés, ennyi fel tudott olvadni. A krém habos volt, leveg?s, de tömény. Kicsit utánakerestem: angol oldalakon fent van az ikeás v. svéd mandulatorta receptje - 8 tojással készíti, 20 dkg mandulával ( ez eddig stimmel is), viszont a 8 sárgájából készült krémhez tesz 225 gr vajat! A 8 tojásfehérjéb?l készült tortát süti 200 fokon 20 percig... Dobos torta: nem szeretem túlságosan, vajas :-D De ?szinte csodálattal adózom neked, ha az 50 dkg vajjal kikevert krémet meg tudod enni! Amiket láttam recepteket max. 28 dkg vajjal keverik ki a krémet, amiben v. kakaópor, v. magas kakaótartalmú csokoládé is van... Ha az Ikeában járok legközelebb, megnézem valóban ehetem-e ezt a sütit, és megkóstolom... már csak összehasonlítás végett is ;) h

Timiana

Jó étvágyat!

NessaF

Jól néz ki, és én is imádom az ikeás sütiket. De a krém pontosan hová kerül? A lapok közé és a tetejére is - a kép szerint igen, csak a receptben nem találom...Vízfürd?ben keverni a krémet az mit jelent (bocs, nem szoktam ilyet csinálni) Nagy lábosban ha forr a víz, beleteszem a kisebbieket és közben - azaz a kis lábasban krém, a nagyban forrásban lev? víz - közben keverem?

Sárkánypocok

Csak vigyázz a kisebb edény ne érjen bele a vízbe csak a g?zbe.

Törölt felhasználó

Igen NessaF, az a vizfurdo :):) Sok sikert!

esztersilver

Köszönöm a receptet,imádom az Ikeás mandulatortát!!:)még van két vizsgám,utána az lesz a jutalom hogy megcsinálom,már alig várom:)!!

Timiana

Kedves NessaF Mint danny091 megválaszolta (köszi) - igen, úgy kell. Az a lényege, hogy lassan melegítve s?rítjük így be a masszát. Egyébként elég gyors ez is. Mondjuk forrástól számítva 10 perc. Így jól kontrollálható a folyamat még miel?tt kicsapódna a tojás. Tudniillik ahogy melegedik a krém a sárgája kezdi bes?ríteni -mint a f?tt tojás.Nem lesz túl kemény, de a vaj még majd rásegít amikor leh?l a krém a h?t?ben.

mislenbaba

Hát.... Timiana, ha ez tényleg ugyan olyan, mint az ikeás, akkor te leszel nekem az isten! Hamarosan ki fogom próbálni. Már próbáltam másik két félét, de egyik sem teljesen olyan mint az ikeás. Ezt te kísérletezgetted ki? Üdv Icu

Timiana

Szia mislenbaba, az úgy volt, hogy nagyon ízlett -ott az IKEA-ban- és csak azon morfondíroztam hogyan lehetne házilag el?állítani. Vettem ugyan dobozost de fajlagosan elég drága. Olvasgattam az összetev?ket, kukkoltam az internetet és az információkat mixelve ez jött ki bebl?le, legnagyobb ámulatomra. Hát, ..mondok ezt közkincsé kell tenni. Van itt a nosaltyn egy másik is de az bonyibbnak tünt -pedig ez a világ egyik legegyszer?bb süteménye. Feltétlenül írd meg hogy sikerült. Mindenkinek üzenem: kár margarinnal elrontani! A vaj a tuti. Egyébként is szokjunk lassan vissza a 3.6-os tejre, a vajra, a szalonnára és a tepert?re.

mislenbaba

Kedves Timiana! Én is elraktam már a csomagolását régebben, meg a húsgolyó zacskóját is, s?t a barna mártásét is és próbálgattam. Egész jó lett. A tortát nem készítettem el, a doboz összetev?i alapján, de én is keményít?s, tojássárgájás, vajas egyvelegen gondolkodtam. Üdv Icu

Törölt felhasználó

Azt szeretném megkérdezni, hogy a tésztáját, ami gondolom elég vékonyka, hiszen az egész torta az, mivel a legegyszer?bb kettévágni, hogy közben ne essen szét???

Timiana

Éles, hosszú késsel, tenyereddel tetejét enyhén nyomva, mint a májat.

Timiana

Kedves mislenbaba! A mártás recept engem is érdekel. Valami barnamártás gomba-feelinggel. Ha megvan tedd fel. Még én is kísérletezgetek. üdv.

mislenbaba

Most készül, de vannak aggályaim....! A tésztához mindent összekevertél, vagy felverted a tojás fehérjét, és óvatosan forgattad bele a többi h. valót. A krémmel van megint a legnagyobb bajom. De szerintem ez az én bénaságom. Odaragadt egy része az edény falához. Porcukor íze van. A vajat még a vízf?rd?ben kell hozzáadni, vagy ha már levettük a t?zr?l. Már vagy negyed órája kavargatom, de nem annyira s?r? és nem merem tovább f?zni, mert az egész oda akar ragadni. A tésztához ki kell vajazni vagy süt?papír kell e a tortaformába? Meg kellett volna várni, hogy kih?ljön a krém és a vajat csak akkor bele? A tésztára még melegen kenjem a krémet? Hát csak ennyi (:

mislenbaba

A mártáshoz el?bb megint el kellene olvasnom az eredeti csomagoláson lév?t, de sajna január óta nem voltam az ikeában :-( Majd, ha oda jutok egyszer még valaha, akkor elkészítem és felteszem!

Timiana

Ok.

Timiana

H?, mislenbaba! Most látom, hogy el?z?leg is írtál és kérdeztél. Na szóval: Felverjük a tojások fehérjéjét és szépen szórjuk a végefelé a cukrot, aztán amikor már elég jó kemény a habos cukor, belekeverjük -óvatosan- a por és durva mandulát.Lisztezett tepsi vagy süt?papír mindegy, irány a süt?. Jön a krém: vagy fél liter vizet odateszünk forrni, bele a krémkavaró edényünket amiben már ott figyel a sárgája a cukorral és a keményít?vel. Forr a víz, robotgépezzük a krémet, ujjunkkal nézük a krém h?mérsékletét. Már jó meleg a krém és már s?r? is ,abbahagyjuk , h?tjük kicsit langyosra, belekockázzuk a vajat, krémesítjük. Ez már kenhet? a sütire. Ha nagyon folyna h?tsd egy kicsit h?t?ben mert a vaj bekeményíti és utána kend a tortára. Éjszakára h?t?be -el?tte szórd rá még a pirított mandulát. Jó lesz! Ha a tésztára melegen kened akkor beissza a tészta. Így is lehetne de jobb, ha külön van a krém. A vaj megolvasztva más ízt ad - ez különlegessége egyébként a vajnak így a csokoládénak is- ezt majd még tapasztalni fogod. Úgyis lehetne csinálni, de általában a krémekben kenhet? állapotú de nem megolvasztott vajat teszünk. Ügyi legyél!

mislenbaba

Kedves Timiana! Elkészült, s?t meg is ettük. Süt?papíron sült nekem is. A vajat akkor tettem bele. amikor levettem a t?zr?l. Nem tudom miért, de tényleg egy kicsit a porcukor dominált. Elég tömény lett. Arra gondoltam, hogy mi lenne ha cukorszirupot tennék bele legközelebb a porcukor helyett, Már csak azért is, mert szemcsés volt. Na mindegy, nekem nem nagyon megy ez a tojássárgája kikeverés:-( Azért köszönöm a segítséget!!! Ajánlom neked az én receptjeim között a pavlova torát! Isteni:-D sajnos. Puszi Icu

Timiana

Jaj de jó! Akkor végülis egész jól sikerült. Azt tudom, hogy nekem is kísérletezgetni kellett és mindíg korrigáltam a receptet. El?sz?r sok lett a krém - a képen is látszik- másodzsor túl édes lett vagy pont fordítva? , és igen ez a szemcsésség is volt. De az íze mindíg finom volt. Lassan kikísérletezzük a tutit! puszi

Gitta Györgyi

Timiana, én is kipróbáltam a receptedet, a tortának nagy sikere lett! :-) A porcukor dominanciájának csökkentésére 1.5 dl tejszínt kevertem a krém alapanyagába a g?zölés el?tt. Hosszabb ideig tartott a s?rítés, de nagyon finom lett! Köszi! Gitta

Timiana

Kedves Györgyi, köszi az ötletet, kipróbálom így is. üdv.

Sárkánypocok

Nyugodtan használhatsz cukorszirupot is, én már próbáltam másik sütinél és jó lett. A g?z fölötti kevergetésnél nagyon kell vigyázni, hogy az edény ne érjen bele a vízbe. Én egyébként minden f?zött krémet a t?zr?l levéve átkeverek robotgéppel. Akkor olyan selymes és egyenletes lesz. És persze hamarabb kih?l :D

OsztriGa

Megcsináltam!!! Isteni lett!! Van azonban egy két észrevételem: A tészta olyan lapos lett, hogy nem is próbáltam felvágni, de ez az ízélményt egyáltalán nem befolyásolta. :D Krém: a hozzászólások alapján én is tettem bele 1 dl tejszínt, és csak 150 g porcukrot tettem bele. Nekem még így is kissé édes lett. Legközelebb viszont a tejszínben fogom elkeverni a keményít?t, mert így nagyon érezhet? volt a krémben.... gondolom ha folyadékban elkeverem, akkor ez nem lesz ilyen legközelebb, mert LESZ legközelebb!!! Nagyon finom, és gyorsan elkészül? édesség. Köszönet a receptért!! T.

Törölt felhasználó

Elkészítettem Férjemnek apák napja alkalmából, de sajnos az állaga nem lett az igazi, meg a tojássárgája szinte nyers marad ugye, amit?l mindketten rosszul lettünk. :(

Timiana

Jaj de sajnálom. Biztos túl hamar levetted a g?zr?l. Egyébként a nyers tojássárga ehet? és nem okoz gyomorpanaszokat- kivéve a kacsatojás!!. Gyermekkorunkban cukorral kikeverve sokat ettük. Magas a tápértéke. Azért ne add fel! Legközelebb sikerülni fog! üdv. Timiana

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

A díszítéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek