r
Nosalty Logó

Svéd gyömbéres keksz

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
nyihaj
Svéd gyömbéres keksz
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 5% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 663 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 7958 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 384 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.9 g

Zsír

  • Összesen
    21.1 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    200.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    39 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    98 mg
  • Nátrium
    11 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    110.9 g
  • Cukor
    47 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    30.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    171 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    168 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    16 micro
Összesen 663 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    107.1 g

Zsír

  • Összesen
    253.3 g
  • Telített zsírsav
    153 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    71 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    645 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2409.9 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    347 mg
  • Kálcium
    469 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    258 mg
  • Foszfor
    1176 mg
  • Nátrium
    127 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1331.2 g
  • Cukor
    561 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

VÍZ

  • Összesen
    364.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2053 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    26 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    277 micro
  • Kolin:
    174 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2013 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    481 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    193 micro
Összesen 7958 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.2 g

Zsír

  • Összesen
    12.2 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    31 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    116.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    23 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    57 mg
  • Nátrium
    6 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    64.4 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    17.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    99 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    97 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    23 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    9 micro
Összesen 384 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A cukrokat, a mézet és a vizet összeolvasztjuk. Ügyeljünk arra, hogy a barna cukor is teljesen elolvadjon!
  2. A tűzről lehúzzuk, beletesszük a vajat, és hagyjuk elolvadni benne.
  3. A lisztet a fűszerekkel, szódabikarbónával összekeverjük.
  4. A száraz és nedves hozzávalókat összeöntjük, összekeverjük, összeállítjuk a tésztát.
  5. Folpack-kal letakarjuk, és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
  6. Másnap elővesszük, és 1 órát szobahőmérsékleten hagyjuk melegedni. (könnyebb nyújtani így)
  7. Több kisebb adagban vékonyra nyújtjuk (1-2 mm), formára szaggatjuk, sütőpapírral bélelt tepsiben 8-10 perc alatt pirosra sütjük.
  8. A sütőlapon hagyjuk kihűlni. (Melegen még kissé hajlékony a tészta, kihűlve keményedik meg ropogósra.)
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Receptkönyvben: 492
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 16
  • Össznézettség: 42825
  • Feltöltés dátuma: 2011. december 13.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Nagykamaszok vannak a családban, akiknek minden évben szoktunk az egyik lakberendező áruházból gyömbéres kekszet vinni karácsonyra. Idén viszont nem jutok már el oda, így kigondoltam, sütök én! Több receptet is átnéztem, mígnem a sweden.se oldalon bukkantam rá erre. A recept hozzávalóit összevetettem az eddig készen vásárolt fémdobozzal és meg voltam győzve! Bár ez említ még sót, illetve citromsavat is, így én tettem a tésztába. (sóból egy kávéskanálnyit, citromsavból teáskanálnyit) És igen! Ez az a recept! Bárki bármit mond! Ugyanaz a picit csípős gyömbéres íz, édes, ropogós keksz! Nagyüzemi adag - többféle méretű formával dolgoztam (közepes méretűekkel), 370 db kekszem lett :-D.

Hozzászólások (17)

Törölt felhasználó

Jol hangzik a recept. Megsutom Karcsonyra

nyihaj

Bátran! Ismer?sök, barátn?k is megsütötték - osztatlan a sikere :)

abrgyo

Tegnap este összeraktam a tésztát. szeretném kérdezni, hogy miel?tt beraknám a süt?be nem kell tojással lefestegetni ?ket? Bár a fényképen is úgy látom, hogy nem fényes a felülete.

nyihaj

Szia! Nem, nem kell tojással lekenni! Jó sütést mára :) Hajni

Sunyi

Már az egész lakásban terjeng az illata. Nagyon finom az íze is ;D

nyihaj

Örülök, hogy ízlik! Jó sütést és boldog karácsonyt! :)

Gretita

Szia! Sajnos nem tudtam tegnap este el?készíteni a tésztát, így kb 7 órát fog állni a h?t?ben. Majd megírom, hogy volt-e vele problémám, de egyébként az illata nagyon finom már most, és egy picit bele is kóstoltam még nyersen - mmm; alig várom, hogy kisüljön!!! :)

Gretita

Húúúha! Ez tényleg nagyüzemi adag lesz! Még nincs az összes kész, de ami megvan, az nagyon finom lett!!! Köszönöm a receptet, biztosan sokszor elkészítem még! :)

nyihaj

Örülök, hogy ízlik! :) és annak is, h. kevesebb pihentetéssel is m?ködött a recept!

Törölt felhasználó

Minden evben 5-6 fele apro suti keszul advent idejen a konyhankban, amit majd becsomagolva szetosztunk a kedves ismeroseink kozott. Ez a gyomberes keksz egeszen biztosan koztuk lesz jovore is, mert nagyon konnyu a tesztajaval banni, kiados es nem utolso sorban irto izletes! Koszonet erte!

nyihaj

Kedves Bubbancs! Nagyon örülök, hogy sikere volt nálatok is a keksznek! Nálunk is felkerült az állandó repertoárba :) Köszönöm, hogy írtál :)

Törölt felhasználó

Nagyon finom és ropogós!! :-)

Törölt felhasználó

Nem túl édes ennyi cukortól és mézt?l?

nyihaj

Szia! Ízlések és pofonok... Ha kóstoltad az Ikeában kapható gyömbéres kekszet, akkor be tudod l?ni, h. kb. azt az édességet kapod. Édes, de ez vhogy így finom :) A barna cukor kevésbé édesít, mint a fehér, ad egy kis karamelles-melaszos ízt, ebb?l ezt nem szoktam kispórolni. Próbáld meg h. 10 dkg fehér cukrot teszel csak bele, ebb?l baj nem lehet :) Kísérletezni érdemes fél vagy negyed adaggal, akkor könnyebb eltalálni a kívánt édességet. Remélem valamelyest segítettem, Hajni

Törölt felhasználó

Köszönöm a választ :) mindenképp kipróbálom a receptet, valószín?leg kicsit kevesebb cukorral, ahogy írtad. Nóra

Jamrik Józsefné

Szia Hajni! Idén elkészítem recepted alapján a gyömbéres kekszet. Szeretném megkérdezni, hogy hol tudok ilyen kiszúró formát beszerezni? Nagyon szép, látványos a süti és a leírtak alapján biztos nagyon finom lehet!! Köszönöm,Cili.

nyihaj

Kedves Cili! Ha van a közeledben olyan kisbolt, üveg-edény bolt, ahol árulnak kiszúróformákat, érdemes megnézni vagy megkérdezni tudnak-e neked hozni hópihe formát. Neten több helyen is elérhet?ek (igen nagy árkülönbséggel :( - az én formám a desszertmester oldaláról/boltjából való. (google kiadja neked) Jó sütést, remélem sikere lesz majd a keksznek! Üdv, Hajni

Jamrik Józsefné

Kedves Hajni! Köszönöm szépen válaszod. Bármi áron megpróbálom beszerezni a formát -talán még van id?m-, mert ez más, mint az évek óta megszokottak!!!! A sikerr?l majd beszámolok. Üdv.:Cili

Törölt felhasználó

Üdv A Praktikerben pont múlt héten sikerült beszereznem egy ilyen hópihe formájú kiszúrót. Én is nagyon régóta kerestem már ilyet. Volt többféle is, rénszarvas, mikuláscsizma, angyalka. A karácsonyi díszek között keresd. És elfogadható áron volt 200 vagy 300 körül.

nyihaj

Szia hnnora! Köszi az információt! Ez tényleg nagyon-nagyon jó ár! Üdv, Hajni

Jamrik Józsefné

Kedves Hnnora!Köszönöm szépen a tájékoztatást, remélem én is kapok kiszúrót! üdv.:Cili

blanchetyler

Szia! Ugye jól értem, hogy ebb?l az 1 kg lisztes mennyiségb?l lett a 370 db keksz? Osztálykarácsonyra sütném, és az rengeteg lenne, na meg persze a díszítéssel is egy hét alatt végeznék.. :)

nyihaj

Szia! Igen, jól érted: az 1 kg-nyi lisztb?l lesz 370 db körüli keksz :) Mivel nagyon vékonyra kell nyújtani a tésztát, így nagyon kiadós. Díszíteni (már ha az írókázásra gondolsz) ezt felesleges, mert édesebb fajta, mint a mi mézeskalácsaink és annyira vékony a tésztája, hogy azt a fehér, cukros íróka ehetetlenül édessé tenné. Ez így jó natúrban, ropogósan, a barna cukor karamellos-melaszos ízével :)

blanchetyler

Szarvasokat szeretnék gyártani bel?lük (http://bestfriendsforfrosting.com/wp-content/uploads/2011/11/reindeer-cookies.jpg), szerencsére az étcsokidíszítés nem túl édes, az az egy szem francia drazsé pedig t?rhet?.. :) Köszönöm a gyors választ! :)

nyihaj

Jaj, ezek zseniálisak!!! Hú, de köszi, hogy belinkelted!!! Ezt megcsinálom én is!! A francia drazséval (sütéssel) nekem nincsenek jó tapasztalataim. Viszont a Dr.Oetkernek vannak színes dekortollai, azzal is tökéletes (lehet) az orr. Szuper! Sok sikert a sütéshez :) Üdv, Hajni

blanchetyler

Úgy gondoltam, hogy a kész kekszekre csokival rátapasztom ?ket, de ez a dekortoll még jobb ötlet, így biztosan szállítható lesz! :)

nyihaj

Aha! Értem, a csokis ragasztás - oké :) De a dekortollal tuti szállítható. Közben már le is nyomoztam a rudolf-ok eredeti receptjét. :p Sok sikert! És kösziii!

Törölt felhasználó

Sziasztok! Én szeretném megsütni ezt a receptet, mert nagyon tetszik! De annyi gondom van, jogy azért els?re nem 370 dbot szeretnék készíteni és ha fele lisztb?l csinálnám, akkor mindenb?l fele annyit tegyek beleagy van amib?l kevesebb kell? :) Válaszokat el?re is köszönöm! Üdv: Viki

nyihaj

Szia Viki! Remélem nem késtem még el a válasszal! Igen, ha fél adagot szeretnél sütni, akkor a megadott mennyiségek felét kell venned mindenb?l. Üdv, Hajni

Törölt felhasználó

Ez a keksz valami fenomenális! És végre meghozta a karácsonyi hangulatomat is! :) Nagyon jó a recept is! Az már az én hiányosságom, hogy el?ször csak néztünk egymásra a nyers tésztahalommal, mert nem igazán tudtam, hogy milyen módszerrel kéne kinyújtani ... liszttel megszórt munkafelület helyett, két nejlonzacskó között sikerült. Ráadásul gond nélkül olyan vékonyra, ahogyan a recept írja. :) Nagyon köszönöm ezt a fantasztikus receptet, innent?l kezdve minden karácsonykor elkészítek bel?le néhány ipari mennyiséget! :D Boldog Karácsonyt! :)

Kittyomka

Szia Nyihaj!! Kicsit ragacsos a tesztaja hutes elott?? Remelem nem rontottam el semmit, mindent recept szerint keszitettem. Koszi a valaszt elore is!! ;)

nyihaj

Szia Kittyomka! Hogy sikerült a keksz? Ha kicsit ragacsos, az nem feltétlenül baj, hisz a mézes is így m?ködik - másnapra megkeményedik. Ha nem, kevés liszt hozzáadásával orvosolható a "baj" :) Gyanítom a méz és a liszt milyensége/min?sége miatt válhat ragadóssá a tészta. Remélem, jól sikerült azért!

Kittyomka

Nyihaj, olyan isteni lett, hogy még egy dupla adagot fogok készíteni, a már amúgy is egy teljes adag mellé :) Kis lisztet adtam még hozzá, h?t?, pihi, és tökéletes lett :)

nyihaj

H?, örülök, hogy ekkora sikere van! Te aztán igazán elszánt sütikészít? vagy! :-D Dupla adag!!! Hajrá :)

Kittyomka

Nagy a család, és pikk pakk fogy :) Nem igazán okoz ez nekem problémát, cukrász vagyok :) Csak a tészta ijesztett meg az elején, mert ez még nekem is új volt ez a tészta :) De nem csalódtam benne, fenomenális :D

Törölt felhasználó

Szia Nyihaj! Nagyon tetszik a recepted :) Megtudod mondani kb. meddig áll el ez a finomság? Meg szeretném sütni Karácsonyra. A válaszodat el?re is köszönöm :)

nyihaj

Szia! Nincs benne romlandó (tojás), ha a héten sütöd, karácsonyig semmi baja nem lesz (jól zárható fémdobozban). Ha biztosra szeretnél menni, pici citromsavat tégy bele. A korai sütéssel egy probléma szokott lenni (nálunk): mindeni rájár és elfogy :-D Jó sütögetést :)

Törölt felhasználó

Szia! Gondolkozok rajta, hogy megsüssem e ezt a sütit. Olyan kérdésem lenne, hogy ez mennyire lesz kemény? Vagy el?ször az, és majd megpuhul? Mert a mézeskalácsokkal eddig valahogy nem volt nagy sikerem.. :/ Általában kemények maradtak.

nyihaj

Szia Sophie94! Ez kifejezetten kemény, ropogós keksz. Mivel vékony, mint a papír, így nem kellemetlen a keménysége, könnyen roppan - jó rágni :-D Ha kint hagyod vagy vastagabbra nyújtod, akkor megpuhul, de ez nem puha keksz. Ropogtatnivaló, mint a ropi. Csak édesben :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

8 nagyon szaftos, krémes és könnyed húsétel 1 óra alatt

A lusta, de gyakorlott szakácsoknak ma már rengeteg praktika lapul a zsebükben arra vonatkozóan, hogyan lehet finom, laktató és mutatós ebédet készíteni egy óra alatt. Mi most olyan főételeket hoztunk nektek, amelyekkel nem kell sokat bajlódni, a végén azonban garantáltan mindenki megnyalja a tíz ujját.