Svéd gyömbéres keksz
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
nyihaj

adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 5% Fehérje
- 65% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
17g barna cukor63 kcal
-
17g cukor65 kcal
-
17g méz51 kcal
-
13g víz0 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
1g gyömbér1 kcal
-
1g fahéj1 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0 kcal
-
83g finomliszt303 kcal
Összesen
663
Kcal
- 5% Fehérje
- 65% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
200g barna cukor760 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
200g méz608 kcal
-
150g víz0 kcal
-
300g vaj2151 kcal
-
12g gyömbér10 kcal
-
6g fahéj15 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0 kcal
-
1000g finomliszt3640 kcal
Összesen
7958
Kcal
- 5% Fehérje
- 65% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
9.7g barna cukor37 kcal
-
9.7g cukor37 kcal
-
9.7g méz29 kcal
-
7.3g víz0 kcal
-
14.5g vaj104 kcal
-
0.6g gyömbér0 kcal
-
0.3g fahéj1 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0 kcal
-
48.4g finomliszt176 kcal
Összesen
384
Kcal
- 5% Fehérje
- 65% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.9 g
Zsír
-
Összesen 21.1 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 54 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 200.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 29 mg
-
Kálcium 39 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 98 mg
-
Nátrium 11 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 110.9 g
-
Cukor 47 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 30.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 171 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 23 micro
-
Kolin: 14 mg
-
Retinol - A vitamin: 168 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 40 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 16 micro
Összesen
663
Kcal
- 5% Fehérje
- 65% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 107.1 g
Zsír
-
Összesen 253.3 g
-
Telített zsírsav 153 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 71 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 645 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2409.9 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 347 mg
-
Kálcium 469 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 258 mg
-
Foszfor 1176 mg
-
Nátrium 127 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1331.2 g
-
Cukor 561 mg
-
Élelmi rost 31 mg
VÍZ
-
Összesen 364.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2053 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 26 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 277 micro
-
Kolin: 174 mg
-
Retinol - A vitamin: 2013 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 481 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 193 micro
Összesen
7958
Kcal
- 5% Fehérje
- 65% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.2 g
Zsír
-
Összesen 12.2 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 31 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 116.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 23 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 57 mg
-
Nátrium 6 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 64.4 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 17.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 99 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 97 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 23 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 9 micro
Összesen
384
Kcal
Hozzávalók
-
20 dkg barna cukor
-
20 dkg cukor
-
150 ml víz
-
30 dkg vaj
-
1 ek szódabikarbóna
-
100 dkg finomliszt
Elkészítés
- A cukrokat, a mézet és a vizet összeolvasztjuk. Ügyeljünk arra, hogy a barna cukor is teljesen elolvadjon!
- A tűzről lehúzzuk, beletesszük a vajat, és hagyjuk elolvadni benne.
- A lisztet a fűszerekkel, szódabikarbónával összekeverjük.
- A száraz és nedves hozzávalókat összeöntjük, összekeverjük, összeállítjuk a tésztát.
- Folpack-kal letakarjuk, és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
- Másnap elővesszük, és 1 órát szobahőmérsékleten hagyjuk melegedni. (könnyebb nyújtani így)
- Több kisebb adagban vékonyra nyújtjuk (1-2 mm), formára szaggatjuk, sütőpapírral bélelt tepsiben 8-10 perc alatt pirosra sütjük.
- A sütőlapon hagyjuk kihűlni. (Melegen még kissé hajlékony a tészta, kihűlve keményedik meg ropogósra.)
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 10 perc
- Receptkönyvben: 492
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 16
- Össznézettség: 42825
- Feltöltés dátuma: 2011. december 13.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- szezon:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

nyihaj
120 recept
Nagykamaszok vannak a családban, akiknek minden évben szoktunk az egyik lakberendező áruházból gyömbéres kekszet vinni karácsonyra. Idén viszont nem jutok már el oda, így kigondoltam, sütök én! Több receptet is átnéztem, mígnem a sweden.se oldalon bukkantam rá erre. A recept hozzávalóit összevetettem az eddig készen vásárolt fémdobozzal és meg voltam győzve! Bár ez említ még sót, illetve citromsavat is, így én tettem a tésztába. (sóból egy kávéskanálnyit, citromsavból teáskanálnyit) És igen! Ez az a recept! Bárki bármit mond! Ugyanaz a picit csípős gyömbéres íz, édes, ropogós keksz! Nagyüzemi adag - többféle méretű formával dolgoztam (közepes méretűekkel), 370 db kekszem lett :-D.
Hozzászólások (17)
Jol hangzik a recept. Megsutom Karcsonyra
Bátran! Ismer?sök, barátn?k is megsütötték - osztatlan a sikere :)
Tegnap este összeraktam a tésztát. szeretném kérdezni, hogy miel?tt beraknám a süt?be nem kell tojással lefestegetni ?ket? Bár a fényképen is úgy látom, hogy nem fényes a felülete.
Szia! Nem, nem kell tojással lekenni! Jó sütést mára :) Hajni
Már az egész lakásban terjeng az illata. Nagyon finom az íze is ;D
Örülök, hogy ízlik! Jó sütést és boldog karácsonyt! :)
Szia! Sajnos nem tudtam tegnap este el?készíteni a tésztát, így kb 7 órát fog állni a h?t?ben. Majd megírom, hogy volt-e vele problémám, de egyébként az illata nagyon finom már most, és egy picit bele is kóstoltam még nyersen - mmm; alig várom, hogy kisüljön!!! :)
Húúúha! Ez tényleg nagyüzemi adag lesz! Még nincs az összes kész, de ami megvan, az nagyon finom lett!!! Köszönöm a receptet, biztosan sokszor elkészítem még! :)
Örülök, hogy ízlik! :) és annak is, h. kevesebb pihentetéssel is m?ködött a recept!
Minden evben 5-6 fele apro suti keszul advent idejen a konyhankban, amit majd becsomagolva szetosztunk a kedves ismeroseink kozott. Ez a gyomberes keksz egeszen biztosan koztuk lesz jovore is, mert nagyon konnyu a tesztajaval banni, kiados es nem utolso sorban irto izletes! Koszonet erte!
Kedves Bubbancs! Nagyon örülök, hogy sikere volt nálatok is a keksznek! Nálunk is felkerült az állandó repertoárba :) Köszönöm, hogy írtál :)
Nagyon finom és ropogós!! :-)
Nem túl édes ennyi cukortól és mézt?l?
Szia! Ízlések és pofonok... Ha kóstoltad az Ikeában kapható gyömbéres kekszet, akkor be tudod l?ni, h. kb. azt az édességet kapod. Édes, de ez vhogy így finom :) A barna cukor kevésbé édesít, mint a fehér, ad egy kis karamelles-melaszos ízt, ebb?l ezt nem szoktam kispórolni. Próbáld meg h. 10 dkg fehér cukrot teszel csak bele, ebb?l baj nem lehet :) Kísérletezni érdemes fél vagy negyed adaggal, akkor könnyebb eltalálni a kívánt édességet. Remélem valamelyest segítettem, Hajni
Köszönöm a választ :) mindenképp kipróbálom a receptet, valószín?leg kicsit kevesebb cukorral, ahogy írtad. Nóra
Szia Hajni! Idén elkészítem recepted alapján a gyömbéres kekszet. Szeretném megkérdezni, hogy hol tudok ilyen kiszúró formát beszerezni? Nagyon szép, látványos a süti és a leírtak alapján biztos nagyon finom lehet!! Köszönöm,Cili.
Kedves Cili! Ha van a közeledben olyan kisbolt, üveg-edény bolt, ahol árulnak kiszúróformákat, érdemes megnézni vagy megkérdezni tudnak-e neked hozni hópihe formát. Neten több helyen is elérhet?ek (igen nagy árkülönbséggel :( - az én formám a desszertmester oldaláról/boltjából való. (google kiadja neked) Jó sütést, remélem sikere lesz majd a keksznek! Üdv, Hajni
Kedves Hajni! Köszönöm szépen válaszod. Bármi áron megpróbálom beszerezni a formát -talán még van id?m-, mert ez más, mint az évek óta megszokottak!!!! A sikerr?l majd beszámolok. Üdv.:Cili
Üdv A Praktikerben pont múlt héten sikerült beszereznem egy ilyen hópihe formájú kiszúrót. Én is nagyon régóta kerestem már ilyet. Volt többféle is, rénszarvas, mikuláscsizma, angyalka. A karácsonyi díszek között keresd. És elfogadható áron volt 200 vagy 300 körül.
Szia hnnora! Köszi az információt! Ez tényleg nagyon-nagyon jó ár! Üdv, Hajni
Kedves Hnnora!Köszönöm szépen a tájékoztatást, remélem én is kapok kiszúrót! üdv.:Cili
Szia! Ugye jól értem, hogy ebb?l az 1 kg lisztes mennyiségb?l lett a 370 db keksz? Osztálykarácsonyra sütném, és az rengeteg lenne, na meg persze a díszítéssel is egy hét alatt végeznék.. :)
Szia! Igen, jól érted: az 1 kg-nyi lisztb?l lesz 370 db körüli keksz :) Mivel nagyon vékonyra kell nyújtani a tésztát, így nagyon kiadós. Díszíteni (már ha az írókázásra gondolsz) ezt felesleges, mert édesebb fajta, mint a mi mézeskalácsaink és annyira vékony a tésztája, hogy azt a fehér, cukros íróka ehetetlenül édessé tenné. Ez így jó natúrban, ropogósan, a barna cukor karamellos-melaszos ízével :)
Szarvasokat szeretnék gyártani bel?lük (http://bestfriendsforfrosting.com/wp-content/uploads/2011/11/reindeer-cookies.jpg), szerencsére az étcsokidíszítés nem túl édes, az az egy szem francia drazsé pedig t?rhet?.. :) Köszönöm a gyors választ! :)
Jaj, ezek zseniálisak!!! Hú, de köszi, hogy belinkelted!!! Ezt megcsinálom én is!! A francia drazséval (sütéssel) nekem nincsenek jó tapasztalataim. Viszont a Dr.Oetkernek vannak színes dekortollai, azzal is tökéletes (lehet) az orr. Szuper! Sok sikert a sütéshez :) Üdv, Hajni
Úgy gondoltam, hogy a kész kekszekre csokival rátapasztom ?ket, de ez a dekortoll még jobb ötlet, így biztosan szállítható lesz! :)
Aha! Értem, a csokis ragasztás - oké :) De a dekortollal tuti szállítható. Közben már le is nyomoztam a rudolf-ok eredeti receptjét. :p Sok sikert! És kösziii!
Sziasztok! Én szeretném megsütni ezt a receptet, mert nagyon tetszik! De annyi gondom van, jogy azért els?re nem 370 dbot szeretnék készíteni és ha fele lisztb?l csinálnám, akkor mindenb?l fele annyit tegyek beleagy van amib?l kevesebb kell? :) Válaszokat el?re is köszönöm! Üdv: Viki
Szia Viki! Remélem nem késtem még el a válasszal! Igen, ha fél adagot szeretnél sütni, akkor a megadott mennyiségek felét kell venned mindenb?l. Üdv, Hajni
Ez a keksz valami fenomenális! És végre meghozta a karácsonyi hangulatomat is! :) Nagyon jó a recept is! Az már az én hiányosságom, hogy el?ször csak néztünk egymásra a nyers tésztahalommal, mert nem igazán tudtam, hogy milyen módszerrel kéne kinyújtani ... liszttel megszórt munkafelület helyett, két nejlonzacskó között sikerült. Ráadásul gond nélkül olyan vékonyra, ahogyan a recept írja. :) Nagyon köszönöm ezt a fantasztikus receptet, innent?l kezdve minden karácsonykor elkészítek bel?le néhány ipari mennyiséget! :D Boldog Karácsonyt! :)
Szia Nyihaj!! Kicsit ragacsos a tesztaja hutes elott?? Remelem nem rontottam el semmit, mindent recept szerint keszitettem. Koszi a valaszt elore is!! ;)
Szia Kittyomka! Hogy sikerült a keksz? Ha kicsit ragacsos, az nem feltétlenül baj, hisz a mézes is így m?ködik - másnapra megkeményedik. Ha nem, kevés liszt hozzáadásával orvosolható a "baj" :) Gyanítom a méz és a liszt milyensége/min?sége miatt válhat ragadóssá a tészta. Remélem, jól sikerült azért!
Nyihaj, olyan isteni lett, hogy még egy dupla adagot fogok készíteni, a már amúgy is egy teljes adag mellé :) Kis lisztet adtam még hozzá, h?t?, pihi, és tökéletes lett :)
H?, örülök, hogy ekkora sikere van! Te aztán igazán elszánt sütikészít? vagy! :-D Dupla adag!!! Hajrá :)
Nagy a család, és pikk pakk fogy :) Nem igazán okoz ez nekem problémát, cukrász vagyok :) Csak a tészta ijesztett meg az elején, mert ez még nekem is új volt ez a tészta :) De nem csalódtam benne, fenomenális :D
Szia Nyihaj! Nagyon tetszik a recepted :) Megtudod mondani kb. meddig áll el ez a finomság? Meg szeretném sütni Karácsonyra. A válaszodat el?re is köszönöm :)
Szia! Nincs benne romlandó (tojás), ha a héten sütöd, karácsonyig semmi baja nem lesz (jól zárható fémdobozban). Ha biztosra szeretnél menni, pici citromsavat tégy bele. A korai sütéssel egy probléma szokott lenni (nálunk): mindeni rájár és elfogy :-D Jó sütögetést :)
Szia! Gondolkozok rajta, hogy megsüssem e ezt a sütit. Olyan kérdésem lenne, hogy ez mennyire lesz kemény? Vagy el?ször az, és majd megpuhul? Mert a mézeskalácsokkal eddig valahogy nem volt nagy sikerem.. :/ Általában kemények maradtak.
Szia Sophie94! Ez kifejezetten kemény, ropogós keksz. Mivel vékony, mint a papír, így nem kellemetlen a keménysége, könnyen roppan - jó rágni :-D Ha kint hagyod vagy vastagabbra nyújtod, akkor megpuhul, de ez nem puha keksz. Ropogtatnivaló, mint a ropi. Csak édesben :)