Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Svéd gyömbéres keksz

Svéd gyömbéres keksz
Svéd gyömbéres keksz
30 perc / előkészület: 20 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (44)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagykamaszok vannak a családban, akiknek minden évben szoktunk az egyik lakberendező áruházból gyömbéres kekszet vinni karácsonyra. Idén viszont nem jutok már el oda, így kigondoltam, sütök én! Több receptet is átnéztem, mígnem a sweden.se oldalon bukkantam rá erre. A recept hozzávalóit összevetettem az eddig készen vásárolt fémdobozzal és meg voltam győzve! Bár ez említ még sót, illetve citromsavat is, így én tettem a tésztába. (sóból egy kávéskanálnyit, citromsavból teáskanálnyit)

És igen! Ez az a recept! Bárki bármit mond! Ugyanaz a picit csípős gyömbéres íz, édes, ropogós keksz!

Nagyüzemi adag - többféle méretű formával dolgoztam (közepes méretűekkel), 370 db kekszem lett :-D.

hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A cukrokat, a mézet és a vizet összeolvasztjuk. Ügyeljünk arra, hogy a barna cukor is teljesen elolvadjon!
  2. A tűzről lehúzzuk, beletesszük a vajat, és hagyjuk elolvadni benne.
  3. A lisztet a fűszerekkel, szódabikarbónával összekeverjük.
  4. A száraz és nedves hozzávalókat összeöntjük, összekeverjük, összeállítjuk a tésztát.
  5. Folpack-kal letakarjuk, és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
  6. Másnap elővesszük, és 1 órát szobahőmérsékleten hagyjuk melegedni. (könnyebb nyújtani így)
  7. Több kisebb adagban vékonyra nyújtjuk (1-2 mm), formára szaggatjuk, sütőpapírral bélelt tepsiben 8-10 perc alatt pirosra sütjük.
  8. A sütőlapon hagyjuk kihűlni. (Melegen még kissé hajlékony a tészta, kihűlve keményedik meg ropogósra.)
  • sütési hőfok: 180°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 30 721
elküldve: 19
receptkönyvben: 682
elkészítve: 53/67
Facebookon megjelent: -

szakács

nyihaj

Mióta szakács: 2011.07.20.
120 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
kategória: édes keksz
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
elkészítési idő: 15-30 perc
alkalom: karácsonyi édességek
konyha: skandináv
kalória: magas
diéta: tojásmentes
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

pepparkakor, gyömbéres-mézes keksz

Hozzászólások (44)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Körtevirág
Körtevirág Mon, 2015-01-19 15:07

Én ezt régebben finn karácsonyi süteménynek ismertem, piparkakku volt a neve. Nagymamámmal többször is elkészítettük gyerekkoromban egy finn recept alapján, ami még most is megvan. Nagyon hasonló a leírás, csak méz helyett cukorszirupot használ, a fűszereket a vajas-cukros oldatba teszi, és az említett fűszereken kívül még reszelt narancshéjat is ad hozzá. Most nosztalgiából újra elkészítettem, a te leírásod alapján, egyelőre fél adagból, és mindenkinek nagyon ízlik. :) Köszönjük, hogy feltetted ezt a receptet!

nyihaj
nyihaj / nyihaj Mon, 2015-02-02 21:05

Kedves Körtevirág!
Örülök, hogy ízlett a keksz! Pepparkakor néven ismerem én is ezt a kekszet, illetve a svéd oldalon is így szerepel; de mivel a Nosalty-n volt már fent recept ezen a néven, így lett svéd gyömbéres keksz. Ez a név is fedi az igazságot, illetve a sztoriban leírtam, hogy honnan, s mi ez a keksz. Hmm, a narancshéj finom lehet benne! Ha ismét eljön az ideje ennek a keksznek, kipróbálom vele. Köszönöm a hozzászólásodat, Hajni :)

Katalin65
Katalin / Katalin65 Mon, 2015-01-05 19:22

Kedves Nyihaj! Karácsonykor megkínáltak engem egy keksszel (valószínű olyannal, amit te is szoktál venni). Az olyan finom volt, hogy kértem még, de összesen csak 4 db volt. Mivel imádom a házi kekszeket, gondoltam a mézeskalácsot újra gondolva megpróbálom előállítani. Aztán este ide tévedtem, kutakodtam. Míg rátaláltam a receptedre! Elolvastam a hozzászólásokat, és már mértem is ki az alapanyagokat,de csak fél adagban. Másnap megsütöttem.........hát eeeeez........valami mennyei!!!! Imádom a mézes, fűszeres, ropogós kekszeket, és ez pont olyan lett! És ráadásul megegyezett az íze, állaga azzal, amit előző nap ettem. Nagyon szépen köszönöm, hogy megosztottad velünk ezt a remek keksz receptet!

nyihaj
nyihaj / nyihaj Mon, 2015-01-05 20:35

Kedves Katalin! Nagyon örülök, hogy ennyire ízlett a keksz és bevált a recept! Köszönöm, hogy megírtad :) Üdv, Hajni

sophie94
sophie94 Thu, 2013-12-12 08:17

Szia! Gondolkozok rajta, hogy megsüssem e ezt a sütit. Olyan kérdésem lenne, hogy ez mennyire lesz kemény? Vagy először az, és majd megpuhul? Mert a mézeskalácsokkal eddig valahogy nem volt nagy sikerem.. :/ Általában kemények maradtak.

nyihaj
nyihaj / nyihaj Thu, 2013-12-12 19:42

Szia Sophie94! Ez kifejezetten kemény, ropogós keksz. Mivel vékony, mint a papír, így nem kellemetlen a keménysége, könnyen roppan - jó rágni :-D Ha kint hagyod vagy vastagabbra nyújtod, akkor megpuhul, de ez nem puha keksz. Ropogtatnivaló, mint a ropi. Csak édesben :)

konyhatündérei
konyhatündérei Wed, 2013-12-11 15:30

Szia Nyihaj! Nagyon tetszik a recepted :) Megtudod mondani kb. meddig áll el ez a finomság? Meg szeretném sütni Karácsonyra.
A válaszodat előre is köszönöm :)

nyihaj
nyihaj / nyihaj Wed, 2013-12-11 17:47

Szia! Nincs benne romlandó (tojás), ha a héten sütöd, karácsonyig semmi baja nem lesz (jól zárható fémdobozban). Ha biztosra szeretnél menni, pici citromsavat tégy bele. A korai sütéssel egy probléma szokott lenni (nálunk): mindeni rájár és elfogy :-D
Jó sütögetést :)

Kittyomka
Kittyomka Sun, 2013-12-01 21:18

Szia Nyihaj!!

Kicsit ragacsos a tesztaja hutes elott??
Remelem nem rontottam el semmit, mindent recept szerint keszitettem.
Koszi a valaszt elore is!! ;)

nyihaj
nyihaj / nyihaj Tue, 2013-12-03 19:57

Szia Kittyomka!
Hogy sikerült a keksz?
Ha kicsit ragacsos, az nem feltétlenül baj, hisz a mézes is így működik - másnapra megkeményedik. Ha nem, kevés liszt hozzáadásával orvosolható a "baj" :) Gyanítom a méz és a liszt milyensége/minősége miatt válhat ragadóssá a tészta.
Remélem, jól sikerült azért!

Kittyomka
Kittyomka Wed, 2013-12-04 11:45

Nyihaj, olyan isteni lett, hogy még egy dupla adagot fogok készíteni, a már amúgy is egy teljes adag mellé :)
Kis lisztet adtam még hozzá, hűtő, pihi, és tökéletes lett :)

nyihaj
nyihaj / nyihaj Wed, 2013-12-04 20:25

Hű, örülök, hogy ekkora sikere van! Te aztán igazán elszánt sütikészítő vagy! :-D Dupla adag!!! Hajrá :)

Kittyomka
Kittyomka Thu, 2013-12-05 14:42

Nagy a család, és pikk pakk fogy :)
Nem igazán okoz ez nekem problémát, cukrász vagyok :)
Csak a tészta ijesztett meg az elején, mert ez még nekem is új volt ez a tészta :)
De nem csalódtam benne, fenomenális :D

Zarka
Zarka Fri, 2012-12-21 14:06

Ez a keksz valami fenomenális! És végre meghozta a karácsonyi hangulatomat is! :) Nagyon jó a recept is! Az már az én hiányosságom, hogy először csak néztünk egymásra a nyers tésztahalommal, mert nem igazán tudtam, hogy milyen módszerrel kéne kinyújtani ... liszttel megszórt munkafelület helyett, két nejlonzacskó között sikerült. Ráadásul gond nélkül olyan vékonyra, ahogyan a recept írja. :) Nagyon köszönöm ezt a fantasztikus receptet, innentől kezdve minden karácsonykor elkészítek belőle néhány ipari mennyiséget! :D
Boldog Karácsonyt! :)

Vikcy0311
Vikcy0311 Tue, 2012-12-11 09:02

Sziasztok! Én szeretném megsütni ezt a receptet, mert nagyon tetszik! De annyi gondom van, jogy azért elsőre nem 370 dbot szeretnék készíteni és ha fele lisztből csinálnám, akkor mindenből fele annyit tegyek beleagy van amiből kevesebb kell? :)
Válaszokat előre is köszönöm!
Üdv: Viki

nyihaj
nyihaj / nyihaj Thu, 2012-12-13 15:38

Szia Viki!
Remélem nem késtem még el a válasszal! Igen, ha fél adagot szeretnél sütni, akkor a megadott mennyiségek felét kell venned mindenből. Üdv, Hajni

blanchetyler
blanchetyler / blanchetyler Mon, 2012-11-26 15:12

Szia! Ugye jól értem, hogy ebből az 1 kg lisztes mennyiségből lett a 370 db keksz? Osztálykarácsonyra sütném, és az rengeteg lenne, na meg persze a díszítéssel is egy hét alatt végeznék.. :)

nyihaj
nyihaj / nyihaj Mon, 2012-11-26 15:18

Szia! Igen, jól érted: az 1 kg-nyi lisztből lesz 370 db körüli keksz :) Mivel nagyon vékonyra kell nyújtani a tésztát, így nagyon kiadós. Díszíteni (már ha az írókázásra gondolsz) ezt felesleges, mert édesebb fajta, mint a mi mézeskalácsaink és annyira vékony a tésztája, hogy azt a fehér, cukros íróka ehetetlenül édessé tenné. Ez így jó natúrban, ropogósan, a barna cukor karamellos-melaszos ízével :)

nyihaj
nyihaj / nyihaj Mon, 2012-11-26 15:36

Jaj, ezek zseniálisak!!! Hú, de köszi, hogy belinkelted!!! Ezt megcsinálom én is!! A francia drazséval (sütéssel) nekem nincsenek jó tapasztalataim. Viszont a Dr.Oetkernek vannak színes dekortollai, azzal is tökéletes (lehet) az orr. Szuper! Sok sikert a sütéshez :) Üdv, Hajni

blanchetyler
blanchetyler / blanchetyler Mon, 2012-11-26 15:38

Úgy gondoltam, hogy a kész kekszekre csokival rátapasztom őket, de ez a dekortoll még jobb ötlet, így biztosan szállítható lesz! :)

nyihaj
nyihaj / nyihaj Mon, 2012-11-26 15:51

Aha! Értem, a csokis ragasztás - oké :) De a dekortollal tuti szállítható. Közben már le is nyomoztam a rudolf-ok eredeti receptjét. :p Sok sikert! És kösziii!

Jamrik Józsefné
Jamrik Józsefné Sun, 2012-11-18 22:39

Szia Hajni! Idén elkészítem recepted alapján a gyömbéres kekszet.
Szeretném megkérdezni, hogy hol tudok ilyen kiszúró formát beszerezni?
Nagyon szép, látványos a süti és a leírtak alapján biztos nagyon finom lehet!!
Köszönöm,Cili.

hnnora
hnnora Wed, 2012-11-21 10:12

Üdv
A Praktikerben pont múlt héten sikerült beszereznem egy ilyen hópihe formájú kiszúrót. Én is nagyon régóta kerestem már ilyet. Volt többféle is, rénszarvas, mikuláscsizma, angyalka. A karácsonyi díszek között keresd. És elfogadható áron volt 200 vagy 300 körül.

Jamrik Józsefné
Jamrik Józsefné Wed, 2012-11-21 17:34

Kedves Hnnora!Köszönöm szépen a tájékoztatást, remélem én is kapok kiszúrót!
üdv.:Cili

nyihaj
nyihaj / nyihaj Wed, 2012-11-21 11:08

Szia hnnora!
Köszi az információt! Ez tényleg nagyon-nagyon jó ár! Üdv, Hajni

nyihaj
nyihaj / nyihaj Mon, 2012-11-19 11:32

Kedves Cili! Ha van a közeledben olyan kisbolt, üveg-edény bolt, ahol árulnak kiszúróformákat, érdemes megnézni vagy megkérdezni tudnak-e neked hozni hópihe formát. Neten több helyen is elérhetőek (igen nagy árkülönbséggel :( - az én formám a desszertmester oldaláról/boltjából való. (google kiadja neked) Jó sütést, remélem sikere lesz majd a keksznek! Üdv, Hajni

Jamrik Józsefné
Jamrik Józsefné Mon, 2012-11-19 20:21

Kedves Hajni! Köszönöm szépen válaszod. Bármi áron megpróbálom beszerezni a formát -talán még van időm-, mert ez más, mint az évek óta megszokottak!!!! A sikerről majd beszámolok. Üdv.:Cili

nyihaj
nyihaj / nyihaj Mon, 2012-10-29 18:56

Szia! Ízlések és pofonok... Ha kóstoltad az Ikeában kapható gyömbéres kekszet, akkor be tudod lőni, h. kb. azt az édességet kapod. Édes, de ez vhogy így finom :) A barna cukor kevésbé édesít, mint a fehér, ad egy kis karamelles-melaszos ízt, ebből ezt nem szoktam kispórolni. Próbáld meg h. 10 dkg fehér cukrot teszel csak bele, ebből baj nem lehet :) Kísérletezni érdemes fél vagy negyed adaggal, akkor könnyebb eltalálni a kívánt édességet. Remélem valamelyest segítettem, Hajni

hnnora
hnnora Mon, 2012-10-29 21:01

Köszönöm a választ :) mindenképp kipróbálom a receptet, valószínűleg kicsit kevesebb cukorral, ahogy írtad.
Nóra

Bubbancs
Bubbancs / Bubbancs Tue, 2012-01-10 20:12

Minden evben 5-6 fele apro suti keszul advent idejen a konyhankban, amit majd becsomagolva szetosztunk a kedves ismeroseink kozott. Ez a gyomberes keksz egeszen biztosan koztuk lesz jovore is, mert nagyon konnyu a tesztajaval banni, kiados es nem utolso sorban irto izletes! Koszonet erte!

nyihaj
nyihaj / nyihaj Tue, 2012-01-10 20:17

Kedves Bubbancs! Nagyon örülök, hogy sikere volt nálatok is a keksznek! Nálunk is felkerült az állandó repertoárba :) Köszönöm, hogy írtál :)

Gretita
Gretita Fri, 2011-12-30 12:32

Szia!
Sajnos nem tudtam tegnap este előkészíteni a tésztát, így kb 7 órát fog állni a hűtőben. Majd megírom, hogy volt-e vele problémám, de egyébként az illata nagyon finom már most, és egy picit bele is kóstoltam még nyersen - mmm; alig várom, hogy kisüljön!!! :)

Gretita
Gretita Fri, 2011-12-30 22:18

Húúúha! Ez tényleg nagyüzemi adag lesz! Még nincs az összes kész, de ami megvan, az nagyon finom lett!!! Köszönöm a receptet, biztosan sokszor elkészítem még! :)

nyihaj
nyihaj / nyihaj Sun, 2012-01-01 20:35

Örülök, hogy ízlik! :) és annak is, h. kevesebb pihentetéssel is működött a recept!

Sunyi
Sunyi / Sunyi Sat, 2011-12-24 13:20

Már az egész lakásban terjeng az illata. Nagyon finom az íze is ;D

abrgyo
abrgyo Fri, 2011-12-23 10:18

Tegnap este összeraktam a tésztát. szeretném kérdezni, hogy mielőtt beraknám a sütőbe nem kell tojással lefestegetni őket? Bár a fényképen is úgy látom, hogy nem fényes a felülete.

nyihaj
nyihaj / nyihaj Wed, 2011-12-14 12:11

Bátran! Ismerősök, barátnők is megsütötték - osztatlan a sikere :)

663
barna cukor 20 dkg
cukor 20 dkg
méz 20 dkg
víz 150 ml
vaj 30 dkg
gyömbér 2 ek
fahéj 2 ek
szegfűszeg 2 ek
szódabikarbóna 1 ek
finomliszt 100 dkg