Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Suska diós csokitorta

Suska diós csokitorta
Suska diós csokitorta
95 perc / előkészület: 20 perc főzés: 30 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyim, mint sütifelelős, sokszor koronázta meg szüleim baráti összejöveteleit ezzel a roppant egyszerű receptből készült tortával. A számomra sok gyermekkori emléket idéző süteményt (állítólag) susogósan ropogó tésztája miatt keresztelték Suska tortának, amit nagymamám mindig a kertben termett dióból, és csupa szívből sütött a társaságnak. Apukám nagy kedvence ez az édesség, így az ő kívánságára (mama receptjének útmutatásait szigorúan követve) én is igyekszem ünnepi asztalra varázsolni a régi ízeket.

hozzávalók / 12 adag

Tészta

Krém

Máz

ajánlat

A legegyszerűbb diólapos csokitorta minden csokifüggő kedvence lehet, mivel az extra vékony szárított lapok hagyják érvényesülni a csokoládékrém ízét. Minden ünnepi családi eseményt, vagy baráti összejövetelt megédesíthetünk vele.

A krémbe keverhetünk egy evőkanálnyi cukrozatlan kakaóport is, ha sötétebb színű és étcsokisabb ízvilágú tortakrémre vágyunk. A díszítéshez pedig használhatjuk, a csokimáz elhagyásával, pusztán a krémet is. Tetejét cicomázhatjuk még egész diószemekkel stb.

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. A megtisztított diót sütőben kicsit megpirítjuk, majd éles késsel apróra vagdaljuk. (Nem daráljuk, darabos kell, hogy maradjon.)
  2. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét egy tálban a porcukorral kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a vagdalt diót és óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a lisztet.
  3. A masszát elfelezzük, majd sütőpapíros tepsiben, 150 C fokra előmelegített sütőben, külön-külön két tésztalapot szárítunk. Amikor megsült (tűpróbával ellenőrizzük), kifordítjuk a formából, majd hagyjuk a lapokat kihűlni.

Krém

  1. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral.
  2. Egy edényben feltesszük melegedni a tejet. Folyamatos keverés mellett belecsorgatjuk a tojásos masszát, hozzáadjuk a lisztet és végül a csokoládét. Lassú tűzön krémmé főzzük. Levesszük a tűzről és kihűtjük.
  3. Miután teljesen kihűlt a krém, belekeverjük a kihabosított vajat.
  4. A tortalapokat (ízlés szerint, még félbe is szelhetjük mindkét piskótát, hogy négy vékony tésztalapot kapjunk) megtöltjük a krémmel. Díszítéshez tegyünk félre egy keveset a csokikrémből.

Máz

  1. Az étcsokit (gőzfürdő felett) összeolvasztjuk a margarinnal. Befedjük a mázzal a torta tetejét. Majd hideg helyre tesszük a sütit, és hagyjuk a csokitetőt megdermedni.
  2. A maradék krémet habzsákba töltve díszítjük a torta tetejét, és bevonjuk az oldalát.
  • sütési hőfok: 150°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 24 cm
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 225
elküldve: 1
receptkönyvben: 28
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Tubicám

Mióta szakács: 2015.11.04.
33 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

csokis diótorta, diótorta csokikrémmel, csokikrémes diótorta, diós csokitorta, diós csokikrémes torta, csokoládé torta, diós csokoládé torta

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

687
tojásfehérje 10 db
porcukor 30 dkg
dió 30 dkg
finomliszt 2 evőkanál
tojássárgája 10 db
cukor 20 dkg
étcsokoládé 10 dkg
finomliszt 1 evőkanál
tej 1 dl
vaj 25 dkg
étcsokoládé 10 dkg
margarin 5 dkg