Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sült ponty

Sült ponty
Sült ponty
60 perc / előkészület: 20 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (27)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sült hal?Én csakis így szeretem. Persze ez csak a folyami, hazánkban élő halfajtákra igaz. Életem első évtizedében a hal mindennapos dolognak számított. Nagyapám halász volt, hosszú évekig ez jelentette a család számára a megélhetést. Akkoriban még több hal volt a Bodrogban, sokan foglalkoztak ezzel. Egy-egy fogást néha mázsában számoltak. Kora reggel, amikor nagyapa hazajött a vízről a zsákmánnyal, mindjárt szaladtunk megnézni a halacskákat. Elég hamar megtanultuk felismerni, melyiknek mi a neve. Ezután rövid időn belül el kellett szállítani a halat az átvevő helyre. Ezt gyakran a bicikli csomagtartójára pakolva gyalog kellett végrehajtani. 30 km-t is gyalogoltak ilyenkor nehéz rakománnyal. Bizony kemény munka volt ez akkoriban. Nagyapának mégis ez volt az élete: a folyó...Gyerekkoromban nagyon gyakran ettünk halból készült ételeket. Halászlé, töltött csuka, hal minden mennyiségben. Nagyi amikor halat pucolt, elkértük tőle az úszóhólyagot. Azzal játszottunk,  hogy rátapostunk, és kidurrant. Mi csak pukkantónak hívtuk. Mennyi butaságot kitaláltunk... de ez nagy öröm egy gyereknek. Sütöttünk halat szabad tűzön is, úgy, hogy besóztuk, akácfanyársra húztuk, és a tűz köré szurkáltuk a földbe. Ezt nagyon szerettem, különleges íze volt. Nagyapa kedvenc hala a kárász, ami elég szálkás ugyan, de sűrűn beirdalva, jól átsütve tényleg nagyon finom íze van. Én a törpeharcsát szerettem, azt mindig félretette nagyi nekünk, mert kevés szálka volt benne. A sült hal mindig eszembe juttatja azokat a csodás éveket és a nagyszüleimet.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Italként tokaji aszút ajánlanék hozzá.
Megjegyzés:
Aki száműzte az életéből a bő olajban történő sütést, kipróbálhatja úgy, hogy csak bepermetezi olajjal, és sütőben sütőrácson süti meg. A fotón van még valami érdekesség, de azt csak erős idegzetűeknek árulhatom el.
Másfajta halakból is elkészíthető, pl: süllő, keszeg, harcsa stb. 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A megtisztított halat felszeleteljük kb 4-5 cm-es szeletekre.
  2. A patkó alakú szeletet gerincnél keresztben is elvágjuk, könnyebb lesz így kisütni.
  3. A bőre felőli oldalon beirdaljuk, a vastagabb részeknél mélyebben.
  4. A halszeleteket besózzuk.
  5. A lisztet elkeverjük a pirospaprikával.
  6. Egy serpenyőben odatesszük az olajat melegedni.
  7. A halszeleteket megforgatjuk a paprikás lisztben, és közvetlen ezután a forró olajba tesszük. Sütéskor figyelni kell arra, hogy az olaj jó forró legyen.
  8. Miután hirtelen kicsit  megpirul, csökkentsük a hőfokot, így a hal belül is szépen átsül.
  9. Többször forgassuk meg, akkor lesz jó, ha belül fehér a hal húsa, kívül pedig ropogós a bőre. (Ügyeljünk arra, hogy nehogy hirtelen megégjen a liszt rajta, belül meg nyers maradjon.)

  • elkészítettem: 40 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 44 870
elküldve: 2
receptkönyvben: 74
elkészítve: 4/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Bogi   :o)

Mióta szakács: 2010.03.04.
105 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: halételek
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

paprikás lisztben sült hal

Hozzászólások (27)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Bia
Bogi :o) / Bia Sat, 2013-01-12 16:17

Úgy látszik?
Nem kell aggódnod nem égett meg.A fotó telefonnal készült nem tökéletes.

bokine
bokine / bokine Fri, 2010-10-22 09:31

Kedves Bogi! Ezt a történetet akár én is írhattam volna. Nagypapa imádott pecázni a Tiszán és Nagymama pedig oly akurátusan pucolta a halat, hogy öröm volt nézni. A kárász nekünk is kedvenc volt, jól beírdalva, paprikás lisztben megforgatva (ezt én csináltam már 5-6 évesen) szorosan tepsibe rakva, zsírral megkenve és kemencében megsütve. Papa mondta, hogy szöröstűl-böröstűl meg lehet enni.
Köszönöm a sztorit, megkönnyeztem. Üdv: Bokros Erika

Bia
Bogi :o) / Bia Fri, 2010-10-22 09:41

Nagyon kedves vagy...igen a régi emlékek könnyeket csalnak a szemünkbe.Ha te is hasonló emlékeket őrzöl igazán gazdagnak érezheted magad.Üdv:Bogi

bokine
bokine / bokine Fri, 2010-10-22 10:13

Ez így van Bogi, lelki gazdagságom nagyszüleimtől kaptam, minden nyáron náluk voltam. Mai napig meg van a kicsi vályog házuk és ha túl zsúfoltak a hétköznapok, beülök az autóba és megyek le a Tiszára. A kicsi házban Mamáék szekrénye, kredence és sparheltje van, ezek még aktív használatban. Sajnos 37 éve nincsenek köztünk, de a házikóban minden emléküket őrizzük. Üdv: Erika

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-08-28 12:22

Sziasztok! Mi is imádjuk a halat -régebben ponty volt a favorit, manapság az afrikaiharcsa vagy a cápaharcsa az.Halászlében nagy kedvenc a haltej (ikrát nem kedvelem annyira), de rántva még nem próbáltam. Így látatlanban a rántott velőhöz lehet hasonló feltétlen kipróbálom. Beszerezni már lehet, pl. nagyvárosok piacain a halasnál nemolcsón, de vettem már bevásárlóközpontban mélyhűtve vödörben.

Bia
Bogi :o) / Bia Sat, 2010-08-28 08:33

Ha egyszer hozzájutsz,bár boltban nem kapható,kóstold meg.Pl.ha étteremben jársz,halászléhez,korhelyhalászléhez adják néhány helyen.ikrát és haltejet is

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Fri, 2010-08-27 21:03

Nahát, most vettem észre a receptet, és a sok-sok kommentet! Bogi, amit a story részben leírtál, az nagyon megfogott, filmként pergett le előttem az egész, a kis Bogi, aki pukkantja a hal úszóhólyagját:D Nekem sajnos nincs ilyen kellemes élményem gyerekkoromból, ugyanis egyszer a strandon a hekk szálkája úgy keresztbe akadt a torkomon, hogy apukám a lábamnál fogva rázott fejjel lefelé, míg végre kijött, majdnem megfulladtam...azóta is emlékszem rá. Csak filézett halat veszek, a kedvencünk az afrikai harcsa. Na meg a pisztráng, mrt abból egy lendülettel ki lehet szedni az összes szálkát :) Nálunk a tesóm a nagy pecás, de ő visszaengedi a halakat, miután kifogta, szóval érdemes...:DDDD

Bia
Bogi :o) / Bia Sat, 2010-08-28 08:08

Az afrikai nagyon finom és szálkamentes.Ez a ponty szintén.Mi nem engedjük vissza a halakat inkább megesszük.Sok emlék fűződik a nagyszüleimhez mind a négyhez minden nyarat náluk töltöttem.Haltejet ettél már?

illesera
illesera Thu, 2010-08-26 20:18

Szia Bogi!
Hmmmmm.......! Mik derülnek ki! Szóval neked vannak remek halas receptjeid???? És még miért nincsenek feltöltve, ha szabad kérdeznem ???? :))))) Az a töltött csuka, amit említesz, hát azt légyszi, gyorsan oszd meg velünk!!!!Szerintem egyébként haltej nélkül nem halászlé a halászlé, sütve még nem kóstoltam, de biztosan finom!
Kíváncsian várom a továbbiakat is, mert ugye lesznek még...????
üdv
Era

Bia
Bogi :o) / Bia Fri, 2010-08-27 15:15

Sütve is finom és rántva is!Az a töltött csuka még várat magára.Fogtak a fiúk két csukát csak olyan bamba voltam hogy nem bírtam megnyúzni mert annak az a lényege.Legközelebb megpróbálom, újra és akkor megy a recept is.Üdv:Bogi

nyamóka
nyamóka / nyamóka Thu, 2010-08-26 18:31

De jó volt a storydat olvasni! :) A párom szokott hasonlókat mesélni a gyerekkoráról, a Tisza-parti nyarakról. Mifelénk, ahol én felnőttem sajnos nem volt víz, így halat szinte sosem ettünk, így mellette szerettem meg a halat, bármilyen formában profin készíti el, és éppen így csinálja ő is a sült pontyot. :)
Most a képedet látva, a recit olvasva jól meg is kívántam, úgyhogy már tudom is, mi lesz a vasárnapi ebédünk! :)) Jaaa, és a haltej nagggyon finoooom!Hmmm! :)

Gargoyle
P. / Gargoyle Thu, 2010-08-26 11:46

Szóval, ez az... :-)
Az én nagypapám is halász volt. :-)
Jó volt ezt olvasni.
És erős idegzetű vagyok: mi az az érdekesség? :-D

Bia
Bogi :o) / Bia Fri, 2010-08-27 16:23

Szia Eszter!Szóval van valami közös bennünk.Hol halászott?Folyóban?Tóban?

Gargoyle
P. / Gargoyle Fri, 2010-08-27 17:16

No, azért nem hiszem, hogy csak ez lenne közös... ;-)))
Tavakban halászott főleg, nálunk is hús helyett mindig hal volt az asztalon. És ingyen volt, ami abban az időben nem volt hátrány.
Nagyon jó volt. Sokszor mentem vele én is. :-)
Hja, a régi szép idők.

Bia
Bogi :o) / Bia Fri, 2010-08-27 18:52

Igaz...igaz...Te Figyelj Eszter!Tényleg sok halat ettél gyerekként?Én igen.Mióta az eszemet tudom 2-szer voltam lázas életemben,és soha nem kapok el semmit.pedig a gyerekektől lehetne.Mindig azt szoktam mondani hogy azért mert régen sok halat ettem.Kinevetnek ezért.Pedig lehet hogy van benne valami.Ma sajnos a magyar emberek kevés halat esznek.

Gargoyle
P. / Gargoyle Fri, 2010-08-27 19:18

Lehet benne valami... :-D
Alig vagyok beteg és semmire nem vagyok allergiás sem.
Nem kapok el semmit, ami a környezetemben van. Igen, talán a hal is teszi!
Nagyon sokat ettünk, minden héten került az asztalunkra.
Aztán egy idő után nagypapa a kertben is csinált egy halastavat, mert a kert végében olt egy patak, ami biztosította az állandó átfolyást. Így csak ki kellett menni oda, belógattam a szákot és egy perc múlva megvolt az ebéd. Ha meg másmilyet szerettünk volna, visszadobtuk és fogtuk a következőt. :-D Nagyon szerettem így horgászni...

Bia
Bogi :o) / Bia Fri, 2010-08-27 20:34

Az szuper lehetett.Na ugye ugye?A hal egészséges,nem hiába mondják.Mi is minden héten, néha többször is ettünk halat.Na akkor mindenkinek üzenjük egyen sok-sok halat!!!!Ugye?

1318
ponty 1 kg
finomliszt 20 dkg
fűszerpaprika 2 ek
napraforgó olaj 5 dl
0 ízlés szerint