r
Nosalty Logó

Sült ponty

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
NS
Sült ponty
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 10% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 37% Zsír
Összesen 1318 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 37% Zsír
Összesen 5270 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 37% Zsír
Összesen 323 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 37% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • D vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    32.2 g

Zsír

  • Összesen
    115.4 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    53 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    41 g
  • Koleszterin
    99 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    932.4 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    36 mg
  • Kálcium
    74 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    58 mg
  • Foszfor
    683 mg
  • Nátrium
    76 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.2 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    120.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    63 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    45 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    1482 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    104 mg
  • Retinol - A vitamin:
    14 micro
  • α-karotin
    12 micro
  • β-karotin
    523 micro
  • β-crypt
    124 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    388 micro
Összesen 1318 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 37% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • D vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    128.8 g

Zsír

  • Összesen
    461.6 g
  • Telített zsírsav
    62 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    211 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    165 g
  • Koleszterin
    396 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3729.6 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    144 mg
  • Kálcium
    294 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    232 mg
  • Foszfor
    2731 mg
  • Nátrium
    303 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    156.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    482.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    251 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    9 micro
  • E vitamin:
    181 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    5928 micro
  • K vitamin:
    31 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    146 micro
  • Kolin:
    415 mg
  • Retinol - A vitamin:
    54 micro
  • α-karotin
    48 micro
  • β-karotin
    2093 micro
  • β-crypt
    495 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1552 micro
Összesen 5270 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 37% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • D vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.9 g

Zsír

  • Összesen
    28.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    24 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    228.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    167 mg
  • Nátrium
    19 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9.6 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    29.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    15 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    363 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    128 micro
  • β-crypt
    30 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    95 micro
Összesen 323 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A megtisztított halat felszeleteljük kb 4-5 cm-es szeletekre.
  2. A patkó alakú szeletet gerincnél keresztben is elvágjuk, könnyebb lesz így kisütni.
  3. A bőre felőli oldalon beirdaljuk, a vastagabb részeknél mélyebben.
  4. A halszeleteket besózzuk.
  5. A lisztet elkeverjük a pirospaprikával.
  6. Egy serpenyőben odatesszük az olajat melegedni.
  7. A halszeleteket megforgatjuk a paprikás lisztben, és közvetlen ezután a forró olajba tesszük. Sütéskor figyelni kell arra, hogy az olaj jó forró legyen.
  8. Miután hirtelen kicsit megpirul, csökkentsük a hőfokot, így a hal belül is szépen átsül.
  9. Többször forgassuk meg, akkor lesz jó, ha belül fehér a hal húsa, kívül pedig ropogós a bőre. (Ügyeljünk arra, hogy nehogy hirtelen megégjen a liszt rajta, belül meg nyers maradjon.)
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 40 alkalommal
  • Receptkönyvben: 50
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 25
  • Össznézettség: 52585
  • Feltöltés dátuma: 2010. augusztus 26.

Ajánló

Italként tokaji aszút ajánlanék hozzá. Megjegyzés: Aki száműzte az életéből a bő olajban történő sütést, kipróbálhatja úgy, hogy csak bepermetezi olajjal, és sütőben sütőrácson süti meg. A fotón van még valami érdekesség, de azt csak erős idegzetűeknek árulhatom el. Másfajta halakból is elkészíthető, pl: süllő, keszeg, harcsa stb. 

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Sült hal?Én csakis így szeretem. Persze ez csak a folyami, hazánkban élő halfajtákra igaz. Életem első évtizedében a hal mindennapos dolognak számított. Nagyapám halász volt, hosszú évekig ez jelentette a család számára a megélhetést. Akkoriban még több hal volt a Bodrogban, sokan foglalkoztak ezzel. Egy-egy fogást néha mázsában számoltak. Kora reggel, amikor nagyapa hazajött a vízről a zsákmánnyal, mindjárt szaladtunk megnézni a halacskákat. Elég hamar megtanultuk felismerni, melyiknek mi a neve. Ezután rövid időn belül el kellett szállítani a halat az átvevő helyre. Ezt gyakran a bicikli csomagtartójára pakolva gyalog kellett végrehajtani. 30 km-t is gyalogoltak ilyenkor nehéz rakománnyal. Bizony kemény munka volt ez akkoriban. Nagyapának mégis ez volt az élete: a folyó...Gyerekkoromban nagyon gyakran ettünk halból készült ételeket. Halászlé, töltött csuka, hal minden mennyiségben. Nagyi amikor halat pucolt, elkértük tőle az úszóhólyagot. Azzal játszottunk,  hogy rátapostunk, és kidurrant. Mi csak pukkantónak hívtuk. Mennyi butaságot kitaláltunk... de ez nagy öröm egy gyereknek. Sütöttünk halat szabad tűzön is, úgy, hogy besóztuk, akácfanyársra húztuk, és a tűz köré szurkáltuk a földbe. Ezt nagyon szerettem, különleges íze volt. Nagyapa kedvenc hala a kárász, ami elég szálkás ugyan, de sűrűn beirdalva, jól átsütve tényleg nagyon finom íze van. Én a törpeharcsát szerettem, azt mindig félretette nagyi nekünk, mert kevés szálka volt benne. A sült hal mindig eszembe juttatja azokat a csodás éveket és a nagyszüleimet.

Hozzászólások (10)

P.

Szóval, ez az... :-) Az én nagypapám is halász volt. :-) Jó volt ezt olvasni. És er?s idegzet? vagyok: mi az az érdekesség? :-D

Törölt felhasználó

Halteeeeej!Elég Bizarrrrr,nem?

Törölt felhasználó

Szia Eszter!Szóval van valami közös bennünk.Hol halászott?Folyóban?Tóban?

P.

No, azért nem hiszem, hogy csak ez lenne közös... ;-))) Tavakban halászott f?leg, nálunk is hús helyett mindig hal volt az asztalon. És ingyen volt, ami abban az id?ben nem volt hátrány. Nagyon jó volt. Sokszor mentem vele én is. :-) Hja, a régi szép id?k.

Törölt felhasználó

Igaz...igaz...Te Figyelj Eszter!Tényleg sok halat ettél gyerekként?Én igen.Mióta az eszemet tudom 2-szer voltam lázas életemben,és soha nem kapok el semmit.pedig a gyerekekt?l lehetne.Mindig azt szoktam mondani hogy azért mert régen sok halat ettem.Kinevetnek ezért.Pedig lehet hogy van benne valami.Ma sajnos a magyar emberek kevés halat esznek.

P.

Lehet benne valami... :-D Alig vagyok beteg és semmire nem vagyok allergiás sem. Nem kapok el semmit, ami a környezetemben van. Igen, talán a hal is teszi! Nagyon sokat ettünk, minden héten került az asztalunkra. Aztán egy id? után nagypapa a kertben is csinált egy halastavat, mert a kert végében olt egy patak, ami biztosította az állandó átfolyást. Így csak ki kellett menni oda, belógattam a szákot és egy perc múlva megvolt az ebéd. Ha meg másmilyet szerettünk volna, visszadobtuk és fogtuk a következ?t. :-D Nagyon szerettem így horgászni...

Törölt felhasználó

Az szuper lehetett.Na ugye ugye?A hal egészséges,nem hiába mondják.Mi is minden héten, néha többször is ettünk halat.Na akkor mindenkinek üzenjük egyen sok-sok halat!!!!Ugye?

Juditka

Szerintem valami bels?ség lehet. Nem...?

Törölt felhasználó

Talált!!!::)))

P.

Imádom a haltejet. Akármilyen formában. Finom lehetett! :-)

Törölt felhasználó

Igen.Én is nagyon szeretem.Korhely halászlében is finom:)

nyamóka

De jó volt a storydat olvasni! :) A párom szokott hasonlókat mesélni a gyerekkoráról, a Tisza-parti nyarakról. Mifelénk, ahol én feln?ttem sajnos nem volt víz, így halat szinte sosem ettünk, így mellette szerettem meg a halat, bármilyen formában profin készíti el, és éppen így csinálja ? is a sült pontyot. :) Most a képedet látva, a recit olvasva jól meg is kívántam, úgyhogy már tudom is, mi lesz a vasárnapi ebédünk! :)) Jaaa, és a haltej nagggyon finoooom!Hmmm! :)

Törölt felhasználó

Örülök hogy tetszett!:)

illesera

Szia Bogi! Hmmmmm.......! Mik derülnek ki! Szóval neked vannak remek halas receptjeid???? És még miért nincsenek feltöltve, ha szabad kérdeznem ???? :))))) Az a töltött csuka, amit említesz, hát azt légyszi, gyorsan oszd meg velünk!!!!Szerintem egyébként haltej nélkül nem halászlé a halászlé, sütve még nem kóstoltam, de biztosan finom! Kíváncsian várom a továbbiakat is, mert ugye lesznek még...???? üdv Era

Törölt felhasználó

Sütve is finom és rántva is!Az a töltött csuka még várat magára.Fogtak a fiúk két csukát csak olyan bamba voltam hogy nem bírtam megnyúzni mert annak az a lényege.Legközelebb megpróbálom, újra és akkor megy a recept is.Üdv:Bogi

Törölt felhasználó

Nahát, most vettem észre a receptet, és a sok-sok kommentet! Bogi, amit a story részben leírtál, az nagyon megfogott, filmként pergett le el?ttem az egész, a kis Bogi, aki pukkantja a hal úszóhólyagját:D Nekem sajnos nincs ilyen kellemes élményem gyerekkoromból, ugyanis egyszer a strandon a hekk szálkája úgy keresztbe akadt a torkomon, hogy apukám a lábamnál fogva rázott fejjel lefelé, míg végre kijött, majdnem megfulladtam...azóta is emlékszem rá. Csak filézett halat veszek, a kedvencünk az afrikai harcsa. Na meg a pisztráng, mrt abból egy lendülettel ki lehet szedni az összes szálkát :) Nálunk a tesóm a nagy pecás, de ? visszaengedi a halakat, miután kifogta, szóval érdemes...:DDDD

Törölt felhasználó

Az afrikai nagyon finom és szálkamentes.Ez a ponty szintén.Mi nem engedjük vissza a halakat inkább megesszük.Sok emlék f?z?dik a nagyszüleimhez mind a négyhez minden nyarat náluk töltöttem.Haltejet ettél már?

Törölt felhasználó

Szia Bogi, képzeld, olyat még nem ettem.

Törölt felhasználó

Ha egyszer hozzájutsz,bár boltban nem kapható,kóstold meg.Pl.ha étteremben jársz,halászléhez,korhelyhalászléhez adják néhány helyen.ikrát és haltejet is

Törölt felhasználó

Sziasztok! Mi is imádjuk a halat -régebben ponty volt a favorit, manapság az afrikaiharcsa vagy a cápaharcsa az.Halászlében nagy kedvenc a haltej (ikrát nem kedvelem annyira), de rántva még nem próbáltam. Így látatlanban a rántott vel?höz lehet hasonló feltétlen kipróbálom. Beszerezni már lehet, pl. nagyvárosok piacain a halasnál nemolcsón, de vettem már bevásárlóközpontban mélyh?tve vödörben.

Törölt felhasználó

Tényleg hasonlít a vel?höz.:)

bokine

Kedves Bogi! Ezt a történetet akár én is írhattam volna. Nagypapa imádott pecázni a Tiszán és Nagymama pedig oly akurátusan pucolta a halat, hogy öröm volt nézni. A kárász nekünk is kedvenc volt, jól beírdalva, paprikás lisztben megforgatva (ezt én csináltam már 5-6 évesen) szorosan tepsibe rakva, zsírral megkenve és kemencében megsütve. Papa mondta, hogy szöröst?l-böröst?l meg lehet enni. Köszönöm a sztorit, megkönnyeztem. Üdv: Bokros Erika

Törölt felhasználó

Nagyon kedves vagy...igen a régi emlékek könnyeket csalnak a szemünkbe.Ha te is hasonló emlékeket ?rzöl igazán gazdagnak érezheted magad.Üdv:Bogi

bokine

Ez így van Bogi, lelki gazdagságom nagyszüleimt?l kaptam, minden nyáron náluk voltam. Mai napig meg van a kicsi vályog házuk és ha túl zsúfoltak a hétköznapok, beülök az autóba és megyek le a Tiszára. A kicsi házban Mamáék szekrénye, kredence és sparheltje van, ezek még aktív használatban. Sajnos 37 éve nincsenek köztünk, de a házikóban minden emléküket ?rizzük. Üdv: Erika

Törölt felhasználó

Nem égett véletlenül szénné?

Törölt felhasználó

Úgy látszik? Nem kell aggódnod nem égett meg.A fotó telefonnal készült nem tökéletes.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek