r
Nosalty Logó

Sült oldalas, ahogy nagyanyáink készítették

Kornél
Sült oldalas, ahogy nagyanyáink készítették
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

893
Kalória
34g
Fehérje
1.3g
Szénhidrát
82.5g
Zsír
131g
Víz
204.7g
Koleszterin
506mg
Élelmi rost
12.8mg
Cukor
  • 14% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 33% Zsír
Összesen 893 kcal
  • 14% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 33% Zsír
Összesen 3572 kcal
  • 14% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 33% Zsír
Összesen 200 kcal
  • 14% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 33% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    34 g

Zsír

  • Összesen
    82.5 g
  • Telített zsírsav
    29 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    33 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    205 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2758.9 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    48 mg
  • Kálcium
    43 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    312 mg
  • Nátrium
    2309 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    1.3 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    131 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    231 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    0 micro
  • Kolin:
    146 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    9 micro
Összesen 893 kcal
  • 14% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 33% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    136.2 g

Zsír

  • Összesen
    330 g
  • Telített zsírsav
    115 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    131 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    49 g
  • Koleszterin
    819 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11035.4 g
  • Cink
    22 mg
  • Szelén
    193 mg
  • Kálcium
    172 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    154 mg
  • Foszfor
    1246 mg
  • Nátrium
    9237 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    5.1 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    523.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    924 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    41 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1 micro
  • Kolin:
    585 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    25 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    36 micro
Összesen 3572 kcal
  • 14% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 33% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.6 g

Zsír

  • Összesen
    18.5 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    46 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    617.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    70 mg
  • Nátrium
    517 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    0.3 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    29.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    52 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    0 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 200 kcal

Elkészítés

  1. Elsőként az oldalast vágjuk fel a csontok mentén tetszés szerinti darabokra. A magam részéről a vastagabb részeknél csontonként darabolom, ahol vékonyabb az oldalas, ott két csontra esik a darabolás. Sózzuk, borsozzuk a húsokat. Alaposan végezzük el az ízesítést, hiszen bő zsiradékban fogjuk sütni az oldalast. A legjobb, ha állni hagyjuk fél, jobb esetben egy órát.
  2. Ha van pecsenyezsírunk, a legjobb választás, ha nincs (akkor a sütést követően már lesz), használjunk mangalica zsírt vagy házi zsírt, amit tegyünk egy sütőtepsibe, és egyenletesen osszuk el.
  3. A zsírra fektessük rá az oldalas-darabokat, majd szórjuk meg tetejüket köménymaggal. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe. Egy óra elteltével a darabokat fordítsuk meg a tepsiben úgy, hogy az alsó felük nézzen felfelé, és süssük további 30 percet. Ennél a fázisnál adhatunk egy csavart az ízeknek, ha a húsok tetejére zúzott fokhagymát teszünk, és azzal együtt fejezzük be a sütést.
  4. Ellenőrizzük egy húsvillával, hogy megfelelően puha-e a sült, majd a zsírból szedjük egy tálra.
  5. Azonnal fogyasztható tetszés szerinti körettel.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Sütés ideje: 90 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30x20x5

Manapság sokan fordulunk újabb trendek felé a gasztronómiában, ezáltal hajlamosak vagyunk megfeledkezni a régi idők házias ízeiről és a készítés egyszerű módozatairól. Ebben a receptemben nagyanyáink korába térek vissza, és bemutatom, milyen egyszerűen készíthetünk oldalasból egy remek, ízletes sültet. Elkészítése nagyon hasonló a divatos konfitáláshoz, habár ezzel a módszerrel a húsok nem merülnek el teljesen a zsiradékban. Ezzel együtt mégis kifogástalan, omlós textúrát adhatunk a sültnek.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek