r
Nosalty Logó

Spanakopita, a görög spenótos pite

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Rosanics Petra
Spanakopita, a görög spenótos pite
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 8% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 431 kcal
  • 8% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 3452 kcal
  • 8% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 201 kcal
  • 8% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    12.9 g

Zsír

  • Összesen
    31.2 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    50 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1287.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    331 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    49 mg
  • Foszfor
    217 mg
  • Nátrium
    677 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    86.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    279 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    218 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    111 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    70 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2500 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5358 micro
Összesen 431 kcal
  • 8% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    103.4 g

Zsír

  • Összesen
    250 g
  • Telített zsírsav
    81 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    131 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    401 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10300.2 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    73 mg
  • Kálcium
    2645 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    391 mg
  • Foszfor
    1737 mg
  • Nátrium
    5420 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    201.6 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    690.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2228 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    8 micro
  • E vitamin:
    31 mg
  • C vitamin:
    112 mg
  • D vitamin:
    72 micro
  • K vitamin:
    1747 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    885 micro
  • Kolin:
    149 mg
  • Retinol - A vitamin:
    563 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    20002 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    42866 micro
Összesen 3452 kcal
  • 8% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    14.7 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    24 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    605.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    155 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    102 mg
  • Nátrium
    319 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    11.8 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    40.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    131 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    103 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    52 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    33 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1176 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2519 micro
Összesen 201 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Pár kanál olívaolajon üvegesre pároljuk a felkarikázott póréhagymát. Érdemes már ekkor megsózni-borsozni, és rászórni a fűszerkeveréket is.
  2. Hozzáadjuk a spenótot (lehet nyugodtan fagyasztott is), és puhára pároljuk, majd gyakori kevergetés mellett addig főzzük, amíg elpárolog róla szinte minden folyadék.
  3. Hagyjuk a kész spenótos tölteléket kicsit hűlni, majd morzsoljuk hozzá a fetasajtot.
  4. A rétestészta felét pakoljuk egy tepsi aljára úgy, hogy minden réteget alaposan bekenünk olívaolajjal. Erre jöhet a töltelék, majd a rétestészta másik fele az olívaolajjal rétegezve.
  5. Az utolsó tésztaréteget olaj helyett vízzel csepegtetjük be, majd betűrjük az oldalain a túllógó tésztát, és bevágjuk szeletekre. Ez azért fontos, mert így sütés után könnyen tálalható, nem kell az elmozduló és törékeny tésztalapokkal szenvednünk.
  6. 185 fokos sütőben 40 perc alatt készre sütjük. Ha nagyon barnulna a teteje, fedjük le alufóliával.
  7. Hagyjuk 30 percet pihenni, hogy kicsit szilárduljon a töltelék, majd tálalhatjuk is.
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 97
  • Tegnapi nézettség: 10
  • 7 napos nézettség: 86
  • Össznézettség: 11163
  • Feltöltés dátuma: 2021. szeptember 23.

Receptkategóriák

további kategória: karácsony kategória: vegetáriánus ünnepi receptek

Receptjellemzők

Spanakopita, a görög spenótos pite
Rosanics Petra 313 recept

A számtalan sós, rétestésztás görög étel közül ez a spenótos pite az egyik legelterjedtebb. Az olívaolajjal rétegezett, ropogós tésztalapok ínycsiklandó spenótos-fetás-póréhagymás tölteléket rejtenek, ami pont az ízek letisztultsága miatt ellenállhatatlan. A spanakopita roppant népszerű böjt idején is, igaz, ekkor tejtermék nélkül készítik.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek