Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sós ropogós Kisvikica konyhájából

Sós ropogós Kisvikica konyhájából
Sós ropogós Kisvikica konyhájából
30 perc / előkészület: 10 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nálunk állandó ünnepi finomság volt, amióta emlékszem, nem volt ünnep nélküle, nagyim néha krumplis és tepertős változatát is készítette, imádtuk.

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet egy tálban elkeverjük a sóval.
  2. A szódabikarbónát egy kis mélyedésbe tesszük a lisztben, ráöntjük az ecetet.
  3. A vajjal együtt az egészet összedolgozzuk, a masszának jó ruganyosnak kell lennie. Folyadékból annyi kell csak, hogy ne legyen kemény, jól összeálljon.
  4. Ezek után rögtön lehet diónyi golyócskákban sütni.
  5. A ropisütőt előmelegítjük, belehelyezünk 4-5 golyócskát, rányomjuk a tetejét, és hadd piruljon. Ha jó a ropisütő, pillanatok alatt szép aranysárga lesz, és lehet kiszedni (én kb. 4 db golyót teszek egyszerre bele, így könnyebb szétlapítani őket. A mintázatát a ropisütő adja, kinek kockás, kinek ilyen "lyukas" a lapja.)
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 40 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 8 339
elküldve: 4
receptkönyvben: 136
elkészítve: 9/11
Facebookon megjelent: -

szakács

Kisvikica

Mióta szakács: 2012.09.20.
44 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter
diéta: cukormentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: sós süti
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
fogás: meleg előétel
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

ropi, sós tallér, sós ropogós tallér

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Marcsi75
Marcsi / Marcsi75 Mon, 2016-12-05 11:14

Köszönöm a receptet, ki fogom próbálni.
Szerintem a gázon használható ostyasütő az igazi, nem cserélném elektronikusra. :-)

scarlett69
scarlett69 / scarlett69 Fri, 2013-01-04 17:39

Szia!
Több féle-fajta receptet kipróbáltam, de még keresem az igazit...
Tehát az lenne a kérdésem, h ez puha vagy ropogós?
Üdv: Scarlett

Kisvikica
Kisvikica / Kisvikica Fri, 2013-01-04 19:51

ha ruganyos tészta lesz (picivel kevesebb zsiradékkal, több folyadékkal) akkor ropogósabb, amúgy inkább omlósabb, nem tudom mennyire érthető, másképp nem tudom megfogalmazni, én úgy szoktam hogy fokozatosan adom a zsiradékot a liszthez, és a folyadékot is, így jobban látszik milyen állagú lesz, könnyebb változtatni rajta, remélem segítettem

scarlett69
scarlett69 / scarlett69 Fri, 2013-01-04 21:30

Köszönöm! Én a ropogósra voksolok, csak a több kevésbé jól sikerült után gyűjtenem kell az erőt...

evamaria47
evamaria47 Fri, 2013-01-04 10:38

Kedves Kisvikica,leírnád a tepertős és krumplis változatot ?Milyen arányban kerülnek bele ezek a hozzávalók?Szeretném így is elkészíteni.

Kisvikica
Kisvikica / Kisvikica Fri, 2013-01-04 15:16

Kedves evamaria47, a tepertős változatban egyszerűen csak a zsiradékot darált tepertővel kell helyettesíteni ugyanolyan mennyiségben, a krumplishoz pedig a liszt felét kell kiváltani tört krumplival ( mint a szilvásgombócnál szokás úgy készítjük l a krumplit hozzá ) remélem sikerül majd, és szeretni fogja a család, mi nagyon szeretjük :)

Zera75
Zera75 Thu, 2013-01-03 14:45

Most az Interspárban is van Clatronic, 5000 ft. Illetve a vaterán is találsz ostyasütőt.

Kisvikica
Kisvikica / Kisvikica Thu, 2013-01-03 16:19

köszönöm, hogy írtad hol kapható, sajnos én ehhez nem tudok hozzászólni, de biztos másokat is érdekel, kösz az infot :)

Kisvikica
Kisvikica / Kisvikica Thu, 2013-01-03 16:17

kedves Zarkovicsmucoka! én nagyimtól örököltem meg ezt a becses darabot, de lehet kapni több helyen is, csak valahol ostyasütő néven ismerik, nálunk ropisütő, sajnos nem tudok ebben segíteni mert én Kárpátalján lakom, itt a piacon lehet kapni :)

452
finomliszt 50 dkg
vaj 25 dkg
szódabikarbóna 1 tk
ecet 1 ek
2 tk
víz 1 dl