Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sörkifli NovakAndi konyhájából

Sörkifli NovakAndi konyhájából
Sörkifli NovakAndi konyhájából
35 perc / előkészület: 20 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a ropogtatnivalót még évekkel ezelőtt a párom nagymamája készítette, aki sajnos már nincs köztünk. Akkor gyorsan le is írtam egy darab papírra a receptet, ami már kissé megsárgult, de a mai napig ezt veszem elő, mikor a kifliket készítem. A nagyi a hagyományos verzió szerint készítette, én igyekszem kicsit egészségesebb alapanyagokat használni, de ez nem von le semmit az élvezeti értékéből. Viszonylag gyorsan elkészül, és ilyen gyorsan el is fogy, mivel nagyon finom. A gyerekeknek kiváló uzsonnára, reggelire, tízóraira; a mieink nagyon szeretik, próbáljátok ki ti is!

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A kenéshez

ajánlat

Fontos, hogy megfelelően sós legyen a tészta, ezért azzal ne spóroljunk. Bármi mellé kiváló ropogtatnivaló!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az 1 dl langyos tejben az 5 dkg élesztőt felfuttatjuk.
  2. A tészta többi hozzávalójával együtt a tésztát összegyúrjuk, majd kb 20 percig meleg helyen lefedve pihentetjük (dagasztógépben is lehet készíteni, ha valakinek nincs ideje/kedve, stb. összegyúrni a tésztát, én ma ezt a módot választottam).
  3. Ha kissé megkelt, 9 egyenlő nagyságú gombócot formálunk belőle, majd a gombócokat egyesével kör alakúra nyújtjuk.
  4. A margarint a 1,5 ek sóval felolvasztjuk, majd elkezdjük összeállítani a kifliket.
  5. 2 kör alakú tészta tetejét megkenjük a felmelegített sós vajjal, majd egy 3-at a tetejére helyezünk. Kissé még kinyújtjuk így egyben a 3 margarinnal összeragasztott tésztát, majd derelyevágóval (mint egy tortát) egyenlő darabokra vágjuk (egy 3-as tésztából kb 20 db kell legyen), és a szélesebb végétől kezdve egyesével feltekerjük a kifliket. Ugyanígy járunk el a másik 3-3 db összeragasztott tésztával.
  6. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a kifliket, tetejét felvert tojással megkenjük, majd szezámmaggal, lenmaggal, sajttal megszórjuk. Ez az adag két nagy gáztepsire való és kb 60 db kifli lesz belőle.
  7. Előmelegített sütőben megsütjük.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 35x45 cm
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 668
elküldve: 5
receptkönyvben: 227
elkészítve: 5/12
Facebookon megjelent: -

szakács

NovakAndi

Mióta szakács: 2011.07.12.
48 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: sós süti
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: meleg előétel
adag: 8 főre

receptkategóriák

főkategória: sós süti
alkategória: sörkiflik
hasonló kategóriák: sós batyu, sós csiga, sajtos rúd, párna, pereckék, sós stangli, pirog, töltött kifli, grissini, fonat

egyéb elnevezések

kifli, sós kiflik, sós sörkifli

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bladedog
bladedog Fri, 2013-12-13 04:47

Szia.

Sokat segitenel vele ,ha tudnam meg is milyen alakura kellene szabdalni a tesztat a tekeres elott..elore is koszonom..

NovakAndi
NovakAndi / NovakAndi Sat, 2014-02-01 12:59

szia,
kör alakú lesz a tészta és tortacikkformájúra vágom. Először félbe, majd negyedbe, majd mindet felezem, igy lesz nyolc és még ezeket is félbevágom, így lesz 16 kis szelet 1 összeragasztott tripla lapból, így a 3x3 lapból kb 3x16 db kifli.
Remélem, segíthettem, Andi

610
tönkölybúza liszt 70 dkg
cukor 2 ek
tojás 2 db
tejföl 175 g
napraforgó olaj 1 dl
tej 1 dl
élesztő 5 dkg
1 ek
margarin 15 dkg
1.5 ek
szezámmag 2 teáskanál