r
Nosalty Logó

Skót vajas keksz Yoffi konyhájából

Yoffi
Skót vajas keksz Yoffi konyhájából
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

1244
Kalória
13.8g
Fehérje
133.5g
Szénhidrát
74.5g
Zsír
32.1g
Víz
242.4g
Koleszterin
4.9g
Élelmi rost
38.4g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 30% Zsír
Összesen 1244 kcal
  • 6% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 30% Zsír
Összesen 4977 kcal
  • 6% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 30% Zsír
Összesen 485 kcal
  • 6% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 30% Zsír
  • 13% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.8 g

Zsír

  • Összesen
    74.5 g
  • Telített zsírsav
    45 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    22 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    242 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    433.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    38 mg
  • Kálcium
    95 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    56 mg
  • Foszfor
    222 mg
  • Nátrium
    16 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    133.5 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    32.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    618 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    94 micro
  • Kolin:
    70 mg
  • Retinol - A vitamin:
    606 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    144 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    73 micro
Összesen 1244 kcal
  • 6% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 30% Zsír
  • 13% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    55.1 g

Zsír

  • Összesen
    298.2 g
  • Telített zsírsav
    180 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    86 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    970 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1733.4 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    150 mg
  • Kálcium
    379 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    225 mg
  • Foszfor
    887 mg
  • Nátrium
    64 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    533.8 g
  • Cukor
    154 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

Víz

  • Összesen
    128.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2470 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    26 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    374 micro
  • Kolin:
    280 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2423 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    574 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    292 micro
Összesen 4977 kcal
  • 6% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 30% Zsír
  • 13% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.4 g

Zsír

  • Összesen
    29.1 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    94 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    168.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    37 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    86 mg
  • Nátrium
    6 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    52 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    12.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    241 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    236 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    56 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    28 micro
Összesen 485 kcal

Elkészítés

  1. Az első 3 hozzávalót alaposan átszitáljuk. A porcukrot, a vajat, a vanília kikapart magjait és a reszelt citromhéjat robotgéppel összedolgozzuk, majd hozzákeverjük a tojássárgáját is.
  2. A liszteket és a sót összevegyítjük, és fakanállal lazán beleforgatjuk a vajas alapba.
  3. Ahogy összeáll a tészta, gyorsan folpack-ba tekerjük, és 2 órán át a hűtőben pihentetjük.
  4. A sütőt előmelegítjük 175 fokra.
  5. A tésztát elfelezzük, és lisztezett deszkán 1 cm vastagra nyújtjuk. Ezután kb. 2×7 cm-es hasábokra felvágjuk, és 2 db 30×40 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a kekszeket. Villával megszurkáljuk, hogy a sülés közben ne púposodjanak fel.
  6. Ha szeretnénk, hogy cukros legyen, akkor sütés előtt a kekszek tetejét kristálycukorba mártjuk, és enyhén bele is nyomkodjuk a tésztába.
  7. Kb. 20 perc alatt megsütjük. Addig kell sütni, míg szép aranysárga lesz, és nem tovább, mert akkor a legfinomabb!
  8. Jól záródó fémdobozban 2 hétig is eláll (bár erre nálunk még nem volt példa, egy nap alatt elfogy :) ).

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 140 p
  • Sütés ideje: 20 p
  • Sütés hőfoka: 175 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30×40

Egyszer véletlenül bukkantam erre a csodás receptre, és rögtön a Dédim jutott eszembe. Neki ugyanis mindig ott lapult az éjjeliszekrényén pár szem cukros keksz, amiből egyet-egyet néha kaphattam. Rögtön kedvet is kaptam az elkészítéséhez.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...