r
Nosalty Logó

Fava, a görög sárgaborsópüré

Nosalty vegán
Fava, a görög sárgaborsópüré
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

715
Kalória
27.6g
Fehérje
88.1g
Szénhidrát
28.5g
Zsír
120.9g
Víz
-
Koleszterin
25.2g
Élelmi rost
7.2g
Cukor
  • 11% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 715 kcal
  • 11% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 1430 kcal
  • 11% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 122 kcal
  • 11% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    27.6 g

Zsír

  • Összesen
    28.5 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1714.9 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    173 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    88 mg
  • Foszfor
    442 mg
  • Nátrium
    979 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    88.1 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    25 mg

Víz

  • Összesen
    120.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    12 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    29 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    32 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    175 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    93 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    13 micro
Összesen 715 kcal
  • 11% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    55.1 g

Zsír

  • Összesen
    56.9 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    36 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3429.8 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    38 mg
  • Kálcium
    347 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    176 mg
  • Foszfor
    884 mg
  • Nátrium
    1958 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    176.2 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    50 mg

Víz

  • Összesen
    241.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    24 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    58 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    63 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    74 micro
  • Kolin:
    349 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    185 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    26 micro
Összesen 1430 kcal
  • 11% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.7 g

Zsír

  • Összesen
    4.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    294.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    76 mg
  • Nátrium
    168 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    15.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    20.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 122 kcal

Elkészítés

  1. A sárgaborsót mossuk és válogassuk át, majd áztassuk be forró vízbe 20 percre.
  2. Egy edénybe öntsünk 2 evőkanál olívaolajat, és pirítsuk le rajta a lilahagymát és a fokhagymát.
  3. Adjuk hozzá a lecsepegtetett borsót, a babérleveleket és egy szál friss rozmaringot.
  4. Forgassuk össze, majd öntsük fel az alaplével. Sózzuk, borsozzuk, majd fedő alatt készre főzzük.
  5. Amikor a sárgaborsó megfőtt, kiszedjük a rozmaring ágát és a babérleveleket, majd összeturmixoljuk a borsót. Legjobb, ha külön turmixgépbe merjük, mert sűrű masszát kapunk, a botmixer kevés hozzá.
  6. Végül adjunk hozzá 4 evőkanál olívaolajat, és egy citrom levét. Keverjük el ismét.
  7. Tálaljuk lilahagymával, akár karamellizált hagymával, kapribogyóval és olívabogyóval. A kenyér dukál mellé.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés ideje: 10 p

Kevesen tudják, de a csicseriborsó mellett a sárgaborsóból is nagyszerű krémet készíthetünk. Bár elkészítési módja a humusztól meglehetősen eltér, végeredményként mégis olyan krémes állagot kapunk majd. A görögök egyébként főételként fogyasztják lilahagymával, kapribogyóval és olívabogyóval megpakolva.

További receptek

Avokádókrém

Imádjuk a villámgyors, egészséges mártogatósokat, ez a fantasztikus, ízekben tobzódó avokádókrém pedig a legnagyobb libling, bármelyik nap tudnánk enni! Tunkolhatjátok tortillával ...

Rosanics Petra

Növényi vaj

Egy tejfehérje érzékeny vagy vegán sokszor álmodozik a vajról. Akár pirítóson, akár főzéshez vagy sütéshez elengedhetetlen. Ha most mással próbálkoznál, mint a bolti margarin, akkor ...

Hankusz Sára

Címlapról ajánljuk

Vége a keto diadalmenetének? Ezek az étkezési trendek hanyatlanak majd...

Ahogy belépünk 2026-ba, nemcsak az figyelhető meg, hogy új trendek születnek, hanem az is, hogy néhány korábban óriási népszerűségnek örvendő irányzat kezd kifulladni. Egyre többen keresnek kiegyensúlyozottabb, fenntarthatóbb és egészségtudatosabb megoldásokat, és ez szépen lassan kihúzza a szőnyeget egyes trendi koncepciók alól is.

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...